Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny chwile nie pisałam, musiałam nadrobić.
Misiaa niczym się nie martw narazie. Ja naprawdę ekspertem nie jestem, ale jestem panikara wiec czytam mnóstwo rzeczy o rozwoju, bo co 2 dzień chce z dzieckiem do lekarza lecieć, bo coś mi nie pasuje! 😅
Wiec tak, najpierw powinien być obrót z brzucha na plecy, nie odwrotnie 😁 Bartek ma czas, po drugie nie patrz na skoki rozwojowe tylko kamienie milowe dzieci, one mają dosyć szerokie ramy czasowe.
Mój Maks jutro kończy 12 tyg I nie płacze łzami, nie sięga po zabawki, nie śmieje się w głos ani nie piszczy.
Wczoraj zaczął patrzeć w lusterko, a to nowość.
Monja witamy w naszej drużynie.
Ana.ta może faktycznie przeciągacie mała za bardzo, ja małego kładłam o 22, ale widzę że on już nie daje rady wytrzymać tyle.
Soleil dzieci teraz są większe i bardziej ciekawe świata mój jak szalony się rozgląda. Ponoc na tym etapie już nie ma sensu wybierać pozycji do karmienia tylko pozwolić dziecku leżeć jak chce 😀
Apropo wyginania się, widziałam u mamy fizjoterapeuty post o tym. Mówiła, że zanim zacznieny doszukiwać się napięcia mięśniowego, dobrze jest rozejrzeć się po pokoju, bo może akurat jest tam coś ciekawego. No i jak byk mój mały nie dawal rady spać na mojej lewej ręce, wyginał się i prężył, bo tam obraz wisi, który go fascynował 😅
Merci zaraz napiszę nowego posta o tym aktywnym czasie.Ana.Ta, Soleil, Monja lubią tę wiadomość
-
U mnie też córka z tych machających. Wgl jak je po dlugim spaniu zaciska pięści jak bokser. Dla mnie wykręcanie jest najgorsze. A jak tak wymachuje i raz je, raz nie czasem mam dość i zamykam mleczarnie, probuje za jakis czas. O tak w nocy uwielbiam karmic, często mnie głasia.
Kurde od 9:00 córka je co godzine, tzn ciumka, znow byla kupa na plecach - co za dni😂 ale jak potrzebuje sie tak kimac przy cycu to co jej zrobie... 🤷♀️
Asiulka cierpliwosci.... 🙈 jak patrze na syna siostry ktory jest 7 miesięcy starszy to aż Mi sie lepiej robi, że już niedlugo wszystko bedzie bardziej swiadome🙃 choć ona ma dosc lataniem za nim, do tego ida zęby i placze w nocy. Nigdy niekończàca się historia hihiSoleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyWiec tak u nas ostatnio ciężko było.
Mały afery robi.
Byłam na fizjoterapii, a mąż z Maksem na spacer wtedy idzie to ponoc się tak rozdarł, że masakra. Mąż go musiał nieść i pchać wózek, a później stać z nim w pionie.
Takiego wkurzenia na twarzy męża dawno nie widziałam.
Łóżeczko też parzy. Poza tym największy problem jest odkładanie, ja poprostu nie umiem tego robić.
Ciężko nam szło spanie w dzień i karmienie.
Ściągnęłam mleko ostatnio, bo mały kiepsko mi prawa pierś oproznia i po chwili on chciał jesc. Mleka nie było ja już w łzach kazałam mężowi mm robić.
Powiedział, że nie. Tyle dałaś radę bez mm to rozmrozimy nasze i mam przestać się wkurzać, bo mały płacze jeszcze bardziej. Trochę mnie do pionu ustawił i to mi pomogło. Wstałam bujalam dziecko 10 min I zasnął. Nie chciał jesc tylko był przemęczony.
Zaniedbaliśmy bardzo higienę snu i drzemki małego, głównie mój mąż i teraz bardzo pilnuje tego.
Zaraz wam opiszę, może komuś się przyda 😀
Poza tym mały nie spi sam dalej, ale robimy postępy. W nocy dalej śpi w moich ramionach, czasem z mojej potrzeby, czasem jego, a czasem względy bezpieczeństwa, ALE mamy postęp, jak zabiorę rękę spod niego to śpi sam na boku.
Zaczęłam tak robić. Ostatnio nawet go zostawiłam z mężem w dzień i spali godzinkę.
Za miesiąc lecimy do Polski, mamy duza imprezę i moja mama chce z nim zostać, ale ja jej nie ufam jakkolwiek źle to brzmi. On sam nie zasypia, musi być noszony no i jej nie zna. Będzie z nią mój 13 letni bratanek to wiem, że zajmie się małym. Ja będę na tyle blisko że w 10 min wrócę jakby coś się działo.
Kolejna sprawa czeka nas wykończenie domu i tu akurat jak najbardziej mama z młodym pomoże ( nie ufam jej tylko na noc) dlatego musimy z mężem go nauczyć zasypiania na łóżku z kimś, a nie skakanie na piłce i bujanie.
Musimy dużo jeździć po sklepach i nie zawsze dziecko zabierzemy, a wiem, że moja rodzina będzie miała problem z bujaniem go 😔
Wiec teraz na drzemki leżymy razem na łóżku i go glaszcze i miziam aż zaśnie przytulony.Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
-
U mnie aktywnosc tez jeszcze roznie, razem z karmieniem dochodzi do do 3h jesli w to wplatana jest kupa 😂 ja osobiscie zauwazylam ze po godzinie- 1,5h mała zaczyna marudzic, staram sie ululać na piłce, bo tam w dzień szybko odlatuje. Ale jak to nie pomaga chodzi jej znowu cyca... teraz np wziela ciumkala i tak usnela... uwielbiam jak ona tak ostentacyjnie go puszcza 🤣 nawet nie wiem jak to nazwać.
Porobilabym cos Ale trzyma mnie za bluzke, glowa na cycu,mruczy , czego chciec wiecej 😂chwila spokoju😅Kasjanna, Soleil lubią tę wiadomość
Megsi u mnie tez czesto problem byl z odkladaniem, ale zauwazylam ze jak sie naje do spodu jest ok. Teraz po karmieniu przetrzymuje ją na sobie do 15 min, jak nie daje zabrać cyca zostawiam ją tak i czekam cierpliwie bo wtedy sie wkurza. Bywa i tak ze je na raty. Ona musi sama go wypuścic albo już nie mieć czucia 😂 wtedy sie nie wybudza juz raczej. A jak sie wybudza czesto szybko biore i lulam od nowa.
Trzymam kciuki za wykańczanie! Ja robilam to w czasie ciąży- ciężki kawal chleba z tymi zakupami, ale pozniej efekt niesamowicie odwdzięczający. Dużo sil Wam życzę w tym temacie!
Niestety tez czesto myle chęć jedzenia, z potrzebą snu:/ i często od tego zaczyna sie raban...
Wlasnie z tymi turbodrzemkami mi sie wczoraj sprawdzilo ponowne ululanie. Młoda ewidentnie budzi sie tek szybko bo jej nie wygodnie a nie moze sie np obrocic. Zawsze probuje dolulać. I czesto idzie znowu na chwile spać 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 12:07
nick nieaktualnyTeraz okna aktywności u mnie.
Mlody budzi się z drzemki.
Karmie go i po karmieniu przebieram pampersa.
Zawsze w trakcie przebierania opowiadam mu co robię i śmiejemy się do siebie.
Kładę go na mate i mniej więcej 5 min z nim gadam i pokazuje zabawki, później zostawiam go samego na 15 min I w tym czasie robie sobie jedzenie. Ale jem już przy nim.
Na macie gadam do niego cały czas, o wszystkim, o podróżach o sprzątaniu, generalnie co mi slina na język przyniesie.
W tle leci serial, albo muzyka, jak muzyka to mu śpiewam.
Macham mu grzechotka, masuje nóżki, caluje.
On kopie nogami w ekscytacji.
Zazwyczaj leżymy 40 min na macie.
Po tym przekręcam go przez bioderko na brzuszek. Kupiłam specjalna mate, która napełnia się woda, są w środku rybki.
Mały leży płasko a rączki ma na tej macie.
Narazie go średnio interesuje, ale pomogła bardzo przy leżeniu.
On się patrzy na mnie i się śmieje.
Staram się go trzymać conajmniej 10 min, jak widzę że mu leci szybciej glowa to go zabieram. Czasem daje rade 15 min, ale pod koniec dnia tylko 5.
Później go biorę na ręce I noszę w pionie z 5 min pokazując mu rzeczy i idziemy spać.
Dziewczyny po takim czasie, a jest to 1-1.5h Mały zasypia mi w minute.
Dalej drzemka na mnie jest, ale to nic.
Ja sobie wtedy nadrabiam internety 😁
Śpi różnie czasem 30 min, a czasem 1.5h.
No i powtarzam to co drzemke. Chociaż im dalej w ciągu dnia to trochę skracam czas na brzuszku.
Wiem, że nie każdemu to zadziała, ale może coś pomoże.
Poza tym czasem wjedzie bujak, ale to na chwile. Zazwyczaj jak prysznic chce wziąć, albo wczoraj naleśniki smażyłam późno wieczorem i wolałam go mieć przy sobie niż na macie.Merci92, Klara_1985 lubią tę wiadomość
-
Dzięki Megsi. Może muszę trochę zmienić jej aktywność bo mam wrażenie że teraz więcej potrzebuje przerw czy snu bo dotychczas też tak w 5-10 min lulalam na piłce i spała a teraz ewidentnie ma problem w usnieciu pomimo tych samych aktywności 🤔 Czasami myślałam że może być głodna ale nie to ewidentnie chodzi o jakieś przemęczenie. Może teraz ona lepiej widzi i więcej przetwarza dlatego tak szybko się męczy i muszę skrócić jej zabawy i ćwiczenia. Przez to popłakuje bo już tak chce spać a nie może usnąć. Staram się ja brać jak już przeciera oczy i ziewa ale wtedy też ma problem z usnieciem 🙂 Trudny temat 🙆♀️
-
U mnie podobnie koło 1.5 godziny chociaż bardziej staram się doszukiwać oznak zmęczenia albo jak zaczyna marudzić to lulam, ale niestety na stojąco, nie da rady się położyć obok i miziać do zaśnięcia bo jest wisk.. takze zazdroszczę tym które tak robią. I podobnie po drzemce chwilę gadu gadu i śmieszki, karmienie, pampers i idziemy na mate. Jak chce to chwilę leży sam jak nie to matka od początku i też non stop do niego muszę gadać albo śpiewać :p jak już widzę że ma dość leżenia przewrotka na brzuszek na dobitkę 😀 i wstajemy i się tulimy, na drzemki do usypiania muszę pomagac sobie cycem stąd te karmienie co 1.5 godz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 13:21
-
Soleil, a moze to po prostu efekt szczepienia. Moze sie utrzymywac kilka dni.
Nie wiem czy sie u nas jakis skok nie zaczyna. Nie ma tragedii, ale jakas ta Nisia nieswoja. Albo tak reaguje na powrot do domu. Jutro zaczynamy 15 tydzień, wiec niby skok tez możliwy...29.04 - moja kochana córeczka -
Też tak pomyślałam że po szczepieniu.. Ale może też upały. Dzisiaj w domu mamy 30 stopni 🥵 jest strasznie
Kasjanna cały rok skok za skokiem a później bunt 2latka bunt 3latka... 😅😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 13:58
Kasjanna lubi tę wiadomość
-
Merci92 wrote:Dziewczyny pochwalcie się co dzisiaj słodkiego jadlyscie? 😀 bo mąż pyta co mi kupic a nie mam pomysłu 😅
Merci92, Soleil, Malinka2021, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Merci92 wrote:Soleil W sobotę może pojedziemy nad jezioro 🚣 bo u nas też takie upały są 🙂 Ty mnie do tego zachęciłas filmami z nad morza 😃 A jak się maluszek zachowywał? Da rade z takim małym szkrabem jechać nad wodę? ☺
Da radę śmiało, z karmieniem bez problemu, na drzemke to już moj mąż musiał z nim pospacerować po plaży, ładnie pospał, byliśmy 4 godzinki
My chyba zwariowaliśmy ale lecimy z nim w październiku do Hiszpanii, ciekawe jak to będzie 🙈Malinka2021, Ana.Ta, Lotos, Asiulka87, Leksa lubią tę wiadomość
-
Merci92 wrote:Dziewczyny pochwalcie się co dzisiaj słodkiego jadlyscie? 😀 bo mąż pyta co mi kupic a nie mam pomysłu 😅
😂 Czekoladę mille z nadzieniem truskawkowym
Chodzi za mną jeszcze karmi żurawinowe 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 16:26
Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Kasjanna Merci Ⓜ📧®©❗to dobry pomysł na deserek! 😃
Soleil Też bym poleciała ale mój mąż chyba jeszcze się cyka z niemowlakiem podróżować ☺ albo to już ten wiek dziadkowy 😆🤭 A kto wpadł na ten pomysł Ty czy druga polowka? ☺ Bo może też namówię jakoś mojego na wypad ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 16:03
-
Ciastko eklerka 😁 robiłam też dżem morelowy więc była kanapka na słodko 😊
Soleil mój też okłada mnie przy jedzeniu, właśnie teraz 😅 i ciągnie za bluzkę. A jak gryzaka wkładam w rękę to wypuszcza 😅Soleil, Ana.Ta, Merci92 lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙