X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina jeśli chodzi o pkt 8 mimo że to moje 1 dziecko też to czuje... to uwięzienie... bo jest zupelnie inaczej... juz nie moge beztrosko i spontanicznie robic to na co mam akurat ochotę... i z tym jeszcze mi ciężko ... ale jak patrze w przyszlosc czuje satysfakcje że to minie, a tej milosci nie da sie opisać. Nowa ja też jest calkiem fajna.. tylko caly czas ucze sie nowych emocji...

Dobrze że się odezwalas ❣️ Mam nadzieje ze dziecie przekona sie do spacerkow- jest nas z tym calkiem sporo hihi jak wychodze i minam rowniez mamy, nawet z troszke wiekszymi dziecmi ktore placza zawsze spogladam na ich miny... chyba kazda ma taką jak ja... jak najszybciej spierniczyc z tym wyjcem z pola widzenia innych osob hihi🙈🙈🙈🤣

Provitamina, Kasjanna lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Vende Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ts troche mnie pocieszyłaś. Ale i tak rozebralam teraz mala na spiocha, plamki zniknęły. Prawie osiwialam przez ostatnie pol godziny. Niby wiem, ze jak co to by plakala, zwlaszcza ze brzuszek w koncu mięciutki a ona spokojnie spi... Ech.

Provitamina, milo Cie tu widziec. Wspolczuje przezyc z karmieniem, szanuje ze dalej probujesz, twarda babka z Ciebie :) Z corkami tez na pewno nie masz latwo. A co do poczucia bycia więźniem to wirtualnie przytulam, to minie a jesscze przyjdą w zyciu momenty kiedy będziemy za tym tęsknić...

Provitamina lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende Dzieci śpią - otwieramy szampana🥂 (ja karmi)😅 i laktator w ruch rzecz jasna.
    Dobrze że zniknęło. ❣️

Właśnie jak mijam rodzinki z większymi dziećmi - myśle soobie/ kurcze oni też to przeszli. Wszystko mija..a pozniej sie teskni. Damy rade 👍💛

• Vende Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, ja dzisiaj bez karmi bo znwou walcze z zapaleniem wiec nie chce jeszcze napędzać produkcji ;) Wlasnie tez zaraz ide pod prysznic i po na laktator i do spania zeby jak najdluzej skorzystać. :)

Jeszcze pytanie do dziewczyn po cc, jak tam Wasze blizny? Moja się jakos pogorszyla, zrobiła mocno rozowa i pojaiwlo sie zgrubienie, trochę sie martwie.

Aktualizacja, weszlam do wanny przed laktatorem- od razu z piersi zaczelo kapac mleko. Masakra. Nie wiem czy to kwestia cieplej wody czy czego... I sama nie wiedzialam juz czy lapac, wychodzoc z wanny czy poczekać. XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2022, 22:20

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tym kapaniem mialam tak ostatnio pod prysznicem. Ogólnie to mam tak że jak już mnie szczypie i nawet lekko dotknę już kapie. Kiedyś córka tak wymachiwala paluszkami że mleko na niĄ szczeliło.

Apropo wymachiwania śmiac mi sie dzis chcialo bo nie zawsze mocno mocuje/przyklejAm wkladki i dzis corka sobie jadla i reką z drugiej piersi wyciągnela wkladke i ją wyrzucila 😂👍

Kasjanna, Soleil lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina, super ze jestes z nami :)
    Moja mala tez sie obrazila na wozek, probowalas chuste/tule?
    Z rodzenstwem tak juz jest ze bardzo chce a nie zawsze umie. Moj syn jest już duzy, ale bardzo halasliwy, nawet jak po prostu mowi, to mega glosno. Ale poszlam za radą poloznej, zeby nie uciszac go. To mala sie ma dostosowac do naszej rodziny. I faktycznie, jedynie kiedy prosze o w miare cisze to jak usypia, ale jak juz zasnie to normalnie funkcjonujemy, a mała śpi w salonie i nic ją nie rusza. Czasem włączę szumisia żeby zagłuszyć jak np u syna jest kolega, bo wtedy nagly halas, np wybuch śmiechu jest zbyt glosny (i wlasnie nagly). Może nie jest za pozno zeby jeszcze przyzwyczaic Tymka?

Vende, to pewnie od cieplej wody, miewalam tak na początku.
    Nie przejmuj sie termoforem, na pewno mala by dala znac. Ja sie musze przyznac ze oparzylam moj skarb ☹️
    Gotowalam obiad i odlozylam pokrywke obok, a ze mala sie rozdarla to wzielam na biodro tylem do siebie i cos jeszcze poszlam przemieszac czy wylaczyc, a ta dosiegla gołą stopą tej pokrywki. Na szczescie nie byla juz tak mega gorąca i mimo że mała sie rozdarla to udalo sie uspokoić w miare szybko i sladu nie ma, ale nauczke mam żeby jej do kuchni nie nosić.

Probowalyscie juz nosic na biodrze przodem do siebie? Bo u mnie trzyma sie bardzo ladnie, ale ma glowe na wysokosci piersi i nie moze sie powstrzymać 🤦‍♀️

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2022, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja ostatnio tez wzielam na rękach małą do kuchni i jej noga wylądowala w makaronie. Na szczęście zimnym... czlowiek musi sie przestawic że po pierwsze - nogi juz dlugie, po drugie bardzo ruchliwe 😂

Moja córka np. śpi pod kocem max 5 min. Znów sie skopala. A jak chcialam dac spiworek to sie „gniotla”- jak usypia robi zegar.... No co zrobie niech śpi z golymi nogami. Przykryje za chwile może następnym razem sie uda

Kasjanna ja czasem tak nosze ale strasznie glową zarzuca i poki co czesciej nosze przodem do świata

Ps. Mieć bobasa i inne dzieci to musi być ciekawe doświadczenie🤔 ciekawe kiedy sie odwaze. Póki co planuje kolejne wakacje spedzic na wakacjach i moze wtedy jak sie uda.... kto wie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2022, 23:47

Leksa lubi tę wiadomość

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta ja też zawsze obieram szybko kierunek dom gdy młody płacze i o dziwo gdy już jestem blisko domu to się uspokaja. Jakiś domator mi się trafił 🤦
    Ze starszymi dziećmi można wyjść niemal wszędzie, też życie towarzyskie jest inne, dzieci się dostosowują a jak są zmęczone to poprostu kładą się do swojego łóżka i spią. Może za rok będzie odrobinę lżej.
    Ja się wkurzam, bo mąż opalony, starsze dzieci też tylko ja z moim małym smykiem jesteśmy bladzi 😜 pozostaje nam suplementacja witaminy D 😁

Vende no widzisz danej walczę z tym kp. Wiem że to najlepsze co mogę dać dziecku i chce to ciągnąć jak najdłużej. Tylko mój mały musi jeść odpowiednio dużo by rosnąć. A on przeważnie zasypia mi po 5 min ssania cyca, muszę go smyrac by dalej ssal. Muszę go teraz trochę podkarmiać, więc mm też idzie w ruch. Chciałabym dociągnąć chociaż do 6 miesięcy z tym kp, jeśli uda się dłużej to będzie fajnie.

Kasjanna mój uwielbia biały szum zamieć śnieżna na YT, pomaga w kryzysowych sytuacjach, nawet jak jedziemy samochodem. Korzystamy tez z szumisia królika Felka.
    Też staramy się przyzwyczaić małego do dzwiekow codzienności, bo nie idzie inaczej. Dzieci nie da się uciszyć, a ja też nie lubię chodzić przy moim małym smyku na palcach.
    Jednak też zależy mi żeby zaliczył jakąś drzemkę w ciągu dnia, bo wtedy humor też ma inny i zdrowo się rozwija.

Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, to musialas najeść sie strachu tez z tym oparzeniem. Wiadomo, niby nic takiego ale jednak to jest zawsze stresująca sytuacja.
    Ja poki co dalej nosze na fasolke, na leniwca albo pająka (niezalecane, ale Mala lubi) mamy za slaba jeszcze kontrole glowy na inne pozycje ale jest juz i tak duzo lepiej niz bylo. Rehabilitację daja efekt.

Provitamina, wiem, wiem tak to jest z tym kp, ja dlatwgo tez dalej ciagne kpi mimo moich ciągłych przygod...

Jutro, a w sumie dzis idziemy z Mala na grilla w gości, mam nadzieje ze nie bedzie miala takiego wieczoru jak wczoraj bo bede uciekac w podskokach...

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 04:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego wyjscia Vende.
    My kolejna ciezka noc. Standardowo z przebieraniem. Panienka nie moze isc spac w tym samym co się obudzi...
    Dobrze ze w gosci nie chodzi sie w nocy bo bym z domu nosa nie wychyliła...

• Vende Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Mala wstala wczesniej bo pieprzła sie głową w szczebelki. Co prawda chyba by sie nie obudzila bo jak ją podnioslam to byla 'wiotka' ale uznalam ze jak juz mnie obudzila to ją obrobię bo przecież i tak zaraz wstanie... Wlasnie ululalam i lece znowu z laktatorem. Chociaz ona sie tam ciagle trzaska...
    Dzięki Kasjanna, wcale mi sie nie chce jakos isc za bardzo, ale to rodzinna impreza wiec wypada... Jak ja Ci współczuję tych nocy :(

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieci dziecko też się zmoczyło, więc było przebieranie. Pielucha byla już tak pełna że nie przyjmowała kolejnej porcji moczu.
    Zresztą co jakiś czas mamy taką akcję 🙂

👫 OBOJE 35+

Drożność jajowodów ✅

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina, ja mam srednio raz na dobe, ale nie ze sie przepelnia, tylko jakos tak sika bokiem ze wyplywa.

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się tak ze 2 razy zdarzyło że bokiem sikała i musialam w nocy ją przebierać😏od tego czasu jak zakładam pampersa to z każdej strony 5x poprawiam i nad dupką i pod dupką i po bokach zeby rowno było hah i narazie odpukać jest ok🙂

Vende moja blizna też jest taka różowawą i jak ją dotykam to są zgrubienia😏
    W ogóle już dawno do fizjo się z nią wybieram i wybrac nie moge🤦‍♀️

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że to kwestia dobrego zapięcia pampersa. Mój często wierzga nogami, więc to nie ułatwia sprawy. Potem okazuje się że pampers był zbyt poluzowany albo zakładka na bokach się zawinęła i tam przeważnie wycieka 🙂

Soleil lubi tę wiadomość

👫 OBOJE 35+

Drożność jajowodów ✅

Sierpień 2021r. IN VITRO
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byc moze, ale juz naprawde nie wiem co mogę krzywo zapinac, bo sprawdzam na każdą stronę. Mowi sie ze chlopcy tak leją na potęgę a ja mam z dziewczynką takie problemy...
    I tak jest nieźle, bo byl moment ze przelewala co druga pieluche...

• Vende Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, u nas tez sporadycznie przesikuje. A na rehabilitacji za kazdym jednym razem, czego nie rozumiem.

Jak myslicie ile mleko po wyjeciu z lodowki moze postać podgrzane? Zagrzalam właśnie Malej porcje tą z nocy, bo wedlug jej standardu powinna mi zaraz wstac a ona spi dalej jak kamień... A troche dzkoda mleka. Ale chyba jak postoi godzine to nic mu nie bedzie nie? Oczywiście nie będę go drugi raz podgrzewac tylko dam z temperatury pokojowej... To kpi to dla mnie jak alchemia. Najbardziej lubie to karmienie 'na bieżąco'

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie znam, ale tak na zdrowy rozsądek brzmi ok. Bym dala.

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane 😁 nadrobiłam Was, a było tego sporo...

U nas intensywny tydzień, nie miałam czasu do telefonu zaglądać.🤦
    Dalej mamy turbodrzemki w ciągu dnia po max 15-20 minut na mnie. Noc jest jedynie ok bo śpi 21-5 i później jeszcze dodrzemie po piersi do 7/8.

Mała też świruje podczas karmienia, wierci się, czasem puszcza sutek i się śmieje do mnie i potem znowu go łapie. Do tego szczypie ostatnio bardzo.😂
    Przewracanie na brzuch się zdarza niekontrolowane ale tylko na podłodze.
    Byliśmy w odwiedzinach u moich przyjaciółek co też urodziły w podobnym terminie i doświadczenie niesamowite. Jakie te dzieciaczki są różne. Wniosek mam np taki, że moja ma porządny głos (potrafi wrzeszczeć głośno) 🤦

Na włosy kupiłam to https://allegro.pl/oferta/noble-health-class-a-collagen-dla-mamy-90-kaps-11282789586
    Ale dopiero biorę tydzień więc nie mogę jeszcze polecić.🙃

Jesteśmy u rodziców i chce już wrócić do domu... Nie mogę się z moją mamą dogadać, zamiast jakąś pomoc od niej dostać to czuje dobijanie. Dobrze że jest ze mna mąż bo byłoby mi ciężko. Córkę starszą zostawiam do końca wakacji i nie wiem jak dadzą sobie radę bo nie dogadują się za bardzo.😔 My wracamy jutro. Ciężko ogólnie mi tutaj bo moje dwie babcie są w bardzo ciężkim stanie. Najgorsze to że wszystko naraz się tak posypało z ich zdrowiem.

Ojj ja też się boje buntu nastolatka bo już chyba dostaje tego namiastkę.🤦

Soleil lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2022, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak w tym roku można zapomniec o odbiciu stroju kąpielowego hehe ja troche opalenizny złapalam ale tylko dzieki temu że mam taras do poludnia w sloncu i cos tam chwilami siedzialam jak mala miala drzemke.

Vende ja też dzis schowalam odgrzaną butle spowrotem do lodówki... byla z nami w kościele, ale mała spala całe wyjscie- niezle ją ululalam😂 mam nadzieje że podczas chrzcin też po wyjeciu z fotelika jakos da sie ululać...
    troche juz mam stresa. Do tego stopnia że trenuje usypianie bez rożka, w miejscu i dziś wlasnie przed chwilą wjechal smoczek 🤣 jestem szoku... Tylko nie wiem wkoncu czy ona śpi. Okropnie chrapie i chwilami dalej go ssie🤔

Zauwazylam ze corka ma mega duza potrzebe ssania. Do tego stopnia ze od kilku dni wisiala na cycu i pozniej plula mlekiem. Teraz po godzinie tez zaczelam ja karmic ale po 5 min wyplula mleko... i jak dobrze ze sprobowalam tego smoka...

Vende udanego wypadu! Dobrze ze probujecie i wychodzicie 👍

Kasjanna kurcze wspolczuje tych nocek, ale dobrzezel ze chociaz dni masz lepsze, chustujesz itp. Mam nadzieje ze starszy syn juz troszke tez potrafi pomoc, bo pewnie brak snu daje sie we znaki:( niedlugo w dzien moze odbijesz sobie na drzemkach jak synek pojdzie do przedszkola czy szkoly

Zosiek to troszke bedzie ci lzej bez straszaka. No niestety czesto ludzie i to bliscy tylko potrafią zdemotywować. Moja mama czy tesciowa są na plus, ale np moja siostra ciągle mnie straszy, że bedzie przewalone to czy to . Nie dawaj lekow bo przyzwyczaisz (kropelek na brzuch)- zwAwriowac mozna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2022, 15:33

‹‹ 573 574 575 576 577 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ