X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, starszą szczepiłam Bexero i później jak skończyła rok Nimenrixem. Teraz pewnie podobnie, chyba że mi coś innego zaproponują.

Lotos, taki juz los matki:) moja też ma katarek. Tzn coś furczy w nosie, ale podejrzewam, że jak zwykle od refluksu. Ja się martwię, bo je rzadziej i trochę przystopowała z przybieraniem na wadze, ale jak popatrzyłam w książeczkę starszej. To w tym czasie tyle samo ważyła. Ja zmieniam zazwyczaj raz w nocy, żeby nie przelała.

Zosiek, może faktycznie taki dziwny rotawirus..wspolczuję Ci tych migren i to przy karmieniu pewnie nic mocniejszego nie możesz wziąć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, jeju straszne mi się zaległości zrobiły z forum😔
    Słuchajcie, jestem podłamana, wczoraj byliśmy u neurologopedy i oceniła wędzidełko podjęzykowe małej na typ4, do podcięcia. Potwornie obawiam się nie tyle samego zabiegu, bo to raczej drobna ingerencja, ile tych masaży buźki 1,5 tyg przed i 6 tyg po zabiegu i to co 2-3h😱😱 to będzie każdorazowa histeria😔
    Z jednej strony cieszę się że prawdopodobnie mamy znaleziona przyczynę napięcia barków i refluksu, czy łapania powietrza przy jedzeniu, a z drugiej jestem zła że po porodzie położne i lekarze oraz położna środowiskowa mówili że wędzidełka są bardzo ok. Tyle, że podobno mogło to ulec zmianie, bo jak buźka była malutka to nie dawało to objawów, a jak zaczęła rosnąć to się ujawniły problemy.
    Czy któraś z Was miała problem z wędzidełkiem?

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, dzieki, ja sie czuje w miare.

Zosiek, Anika ulewa roznie, czasem troche chlusnie. Na pewno jest to w niemowlecej normie, ale wczesniej nie ulewala praktycznie wcale.
    Rozmawialam z lekarzem telefonicznie wczoraj. Ale nic to nie wnioslo. Na razie bede ja obserwowac i zobaczymy.

Monja, a te masaże to jakieś takie straszne są? Jak to wygląda? W nocy tez trzeba masowac?

Serio dziecko może spac 12 godzin bez jedzenia? Ja bym to juz podciągnęła pod cud 😆 a pisze to matka karmiaca co 1.5h 😋

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, tak niestety w nocy też, co dla nas gdzie mała potrafi przespać całą noc będzie mega wyzwaniem, a nie sądzę żeby się wtedy nie wybudzala.
    Nie wiem jeszcze jak w praktyce będą wyglądały te masaże, ale w broszurce informacyjnej jak dla mnie wyglądają ciężko. Sam fakt grzebania małej w buzi w okolicy ranki pod jezykiem to dla mnie już brzmi traumatycznie, ale jakoś trzeba będzie przebrnąć przez to.

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas furczy w nosie ale od mleka, czasami podczas odbijania wylatuje nam mleko nosem 😁

Klara Apap średnio pomaga, najlepszy sen. Mąż na szczęście młodą wziął o 6 na 2h to trochę przespałam się.

Kasjanna to nic tylko obserwować ją musisz . U mnie jak starsza miała rotawirusa to dostała skierowanie na covid bo niby przy nim dzieci niektóre wymiotują.🤦

U nas rekord spania bez przerwy to było 9h 😁

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wspolczuje migreny, dobrze że mąż pomocny ❣️

KLara wydaje mi sie ze teraz nasze dzieciaki będą rosnąć wzwyż niż w szerz hehe
    Ja zauwazylam że moja córka często zajdała jakies dolegliwosci niż głód. Na szczeście rzadziej juz to sie zdarza. Juz troche rozszyfrowalam jej podejscia do jedzenia 😂

Monja u mnie wędzidelko bylo ok, zobacZymy czy sie tez potwierdzi przy okazji szczepienia. Wspolczuje tych masazy... a ktos ci to pokaze wczesniej ?.... dasz sobie rade. Mama to mama zawsze daje rade ✊💪

Faktycznie 12h bez jedzenia to fenomen. 🙈 u mnie najwiecej to ok 7h ale to byla jednorazowa nocka. ;)

Powiem Wam że ja nie śmiem narzekać na moje wstawanie nawet gdyby bylo co 3h. Moja szwagierka ma chlopca ktory ma 11 miesiecy i ani jednej nocy nie przespala dluzej niz co 1,5h...Kasjanna oby u Ciebie niedlugo sie wydlozylo💛

Monja, Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba troche uregulowaly sie u mnie drzemki do poludnia... juz kilka dni pierwsza wlatuje w okolicach 10-10:30- zazwyczaj krotka wiec tarasuje, bo idą kupy 😂, druga juz dluzsza 12:30-13:00. Juz w sypialni. Z tym że muszę dolulać bo panienka sie po godzinie przewaznie obraca na brzuch. Z tym dolulaniem wyszlo przypadkiem bo kiedys chcialam skonczyc obiad...
    Może u Was też sie sprawdzi? Bo u mnie też byl problem ze dluzszej drzemki nie bylo....

Tylko musze na popoludnia znalezc zloty srodek żeby nie bylo tak że nie śpi do nocnego spania... nie moge utrafic z tą godziną...

Soleil co u Ciebie? Kiedy macie te wakacje ? :) widze ze podczytujesz 👍

Soleil lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta dzięki za wsparcie, chyba nie mam wyjścia, muszę dać radę,mąż pewnie też częściowo wesprze z masażami. Tylko mogę Ci poradzić, że pediatrzy niestety nie są fachowcami i nam też mówili że wędzidełka ok, tylko neurologopeda pracujący z maluchami jest w stanie prawidłowo ocenić napięcie w buziaku. Także gdybyś miała jakiekolwiek wątpliwości, to najlepiej do fachowca uderzyć.
    Tak, niby nam omówiła te masaże, mamy też broszurę z instrukcją, ale w praktyce to już czuję że będzie grubo z tym🙉

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, ja cie prosze, nie strasz 😁

U nas drzemki są już mega regularne. Wstaje okolo 7 i pierwsza drzemka jest ok. 8,pozniej 11, 14 i ostatnia 16-17 (staram sie wczesniej ale nie zawsze sie da). Wszystkie trwają w granicach pol godziny. A spac idziemy ok. 20. Tylko ostatnio mi sie troche popsula bo zaczela traktowac tą 20 jako kolejną drzemke i wstaje po pol godziny i wlasnie musze do lulac.
    W dzien raczej sie dolulac nie da, bo ona wstaje radosna i gotowa do zabawy.

Jesli chodzi o covid, to Nisia od rana miala 37,a w poludnie 37.5 i w zasadzie raczej malalo niz roslo, i tez niby nie wysokie, ale jako ze ten covid to poszlam do pediatry, wole dmuchac na zimne. Osluchala, powiedziala ze jest ok, ale dac paracetamol juz teraz, a jakby bylo 39 to jechac do szpitala. I obserwowac. Zaskoczyla mnie tym 39,bo syn jesli goraczkuje to zawsze ma 39 i traktuje to jakos tak normalnie. Ale wiadomo, Nisia to maluszek. Niestety ciezki maluszek, wiec paracetamolu wyszlo niemało, i dziecko chyba bedzie mialo traume, tak ryczala.
    Co więcej zanim podalam lek wywalilam cyca w ramach nagrody i faktycznie troche sie napila, ale pozniej rozbierala mnie zeby jesc, buzia otwarta, a na widok cyca ryk... Chyba jej sie źle kojarzy teraz. Na razie śpi.

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ana.ta. Tak czytam daje kciuki żebyście wiedziały że jestem na bieżąco 🤣 ale ostatnio ciężko mi pisać bo czytam was jak karmie małego i co proboje coś napisać to albo mi telefon z ręki wypada albo na wyświetlaczu jest jego pięta. Rzadko spokojnie je 😀 na siłę też nie pisze bo u nas nic ciekawego ale oczywiście wszysyko co piszecie przeżywam!

Nasze wakacje trwały miesiąc w Polsce teraz miesiąc mam siostrę do pomocy (przy małym to posiedzi z 10 min no ale ani glodna ani brudna już nie chodzę więc jestem przeszczesliwa) ale jeszcze w październiku mamy mini urlop.

Kasjanna mam nadzieję że wszyscy szybciutko dojdziecie do siebie.

Co do złych skojarzen.. Słuchajcie kilka razy mi się zdarzyło jak maly zaczął ziewać ze brałam go na ręce i szliśmy do sypialni na lulanko i co? Mały w progu drzwi do sypialni w ryk 😂 czuje się jakby wiedział że czas spania i nie chciał albo miał jakieś złe skojarzenie. Czy już powinnam dzwonić do szeptuchy?

Dzisiaj mamy ponoć ostatni dzień upału mały od 45min podsypia na cycu i podjada biedny cały zapocony.

A co do pory drzemek u nas mały zazwyczaj budzi się 6.30-7.30 chyba że ojciec za głośno się szykuje do pracy to i o 6. Drzemke pierwsza mamy po 8 max 40 min, później kolejne lulani3 między 10.30-11, dalej juz bez rutyny. zasypia koło 21. Ostatnie 3 dni fajnie zasypiał po 19 ale budzil się po 30 min i dolulanie bez skutku.. Albo z takim skutkiem że zasypial w końcu o 22.30. Jestem umordowana. Wolałabym żeby w dzień nie spał à sen nocny miał od 20, à tak to ani książki nie ma czasu poczytać ani nic

Buziaki dziewczyny. Czytam ale szybciej pewnie krótka wiadomość na fb wyślę niż napisze tu na dniach ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 15:35

Kasjanna, Zosiek, Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara dziękuje za podpowiedz ze szczepionkami :) właśnie bardzo powaznie rozważam szczepienie na meningokoki. Przy okazji drugiego szczepienia porozmawiam na ten temat z pediatra.

Kasjanna mam nadzieje, ze Nisi nie urosła już temperatura. Jak w ogóle się czujecie ?

Teściowie dali radę z dziecmi 😊😊 a ja jestem przeszczęśliwa, bo mam samochód 😊 teraz tamtego „złomka” trzeba się pozbyć 😊jestem zmęczona, ale uśmiech nie schodzi mi z twarzy 😊

Klara_1985, Ana.Ta, Soleil, Lotos lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil super, ze masz siostrę do pomocy 🤗

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 03:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko wróciło do "normy". Karmimy się równo co 2 godziny. Ech, fajnie było się wyspać przez dwie ostatnie noce

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 03:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monja mam nadzieje że pójdzie gładko💛 trochę to wstawanie będzie uciĄżliwe jak dziecko śpi dłużej aLe czego się nie robi dla... 🙈

Kasjanna no tak z gotowościa do zabawy nie wygrasz hihi dolulanie działa raczej tylko przy placzkach 😁ja tą gotowość baaardzo lubie, bo wtedy też coś idzie zrobic, a jak są płaczki to wiadomo...

Soleil super, że się poprawiło u Was!dzięki że się odezwałaś 💛 u mnie też jest takie miejse płaczu- pokój z piłką jak nie chce spać😂

Leksa extra z tym autem ! I fajnie że rozłąka przeszła bezproblemowo, jak ktoś nie mówi że został ostatni raz to już duży sukces 😂

Lotos u mnie dziś też kiepsko- mała jęczy, o obudziła sie juz 1 raz jak nigdy po 23:00... teraz po 2:00 juz sie kręciła glosno.. daje znów espumisan bo płakała mi przy „gazach”.... wieczór przez to też był cięzki- z placzkami. Mąż sie ulotnil w sprawach pracy-alurat w tych godzinach.. chyba ktoś tu sie miga. Ale dobrze ze choc lody przywiozl ze sobą.... 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2022, 03:35

Monja, Soleil, Leksa, Lotos lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monja, u nas byl problem z wedzidelkiem. Mielismy podcinane w 10 dobie. Lekarz nie zalecil masazy ale potem przyszla polozna i kazala masowac to trochę masowalam, ale chyba za malo i moze to była przyczyna naszego odstawienia kp. Generalnie nie martw sie, najgorszy poczatek, potem dziecko sie przyzwyczai. U mnie mala ma sklonnosc do plesniawek i codziennie zakladam na palec gaze i przecieram jej jame ustna. Pierwsze kilka dni byl bunt a teraz w ogolw nie reaguje. Wedlug mnie to masuj wtedy kiedy sie da, na zasadzie jak Mala ma humor. Nie wiem czy wybudzanie w nocy z tego powodu to dobry pomysł ale lekarzem nie jestem. Samego podciecia sie nie boj, trwa sekunde, oczywiscie będzie placz ale u nas wiekszy byl na szczepieniach. Bedzie dobrze.

U nas noc wrocila chyba na swoje tory bo Mala spi. Chociaz dwa razy probowala mi sie wybudzic ale raz z pol godziny po uspieniu go dolulalam a pozniej kolo 2 udało sie przekupić smoczkiem. Takze w sumie spo od 22 do teraz ciagiem... Ja koncze drugs sesje na laktatorze i slysze ze sie kreci

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 05:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, nie zostawiaj mnie samej w tej niedoli niespania 😋
    Ana.Ta, a u ciebie to jak teraz sypia?

U nas temperatura wrocila wczoraj wieczorem, 37.7. Mialam nadzieje ze po paracetemolu pospi ale nic sie nie zmienilo. Natomiast teraz w nocy dalam ibuprofen bo już nie mam litosci jej meczyc, a nie wpadlam na to ze istnieja czopki. Niestety wybudzila sie rowno, i lulamy się teraz ale konca nie widac...

Lotos lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ululana :) Ana.Ta, a propos lodow, kupilam 3 opakowania przed samym covidem, nawet nie wiesz jak do mnie mrugaja z zamrażalnika 😁
    Dobranoc, i dzien dobry tym co zaraz wstają, obym to nie była ja 😉

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Lotos, nie zostawiaj mnie samej w tej niedoli niespania 😋
    Ana.Ta, a u ciebie to jak teraz sypia?
    ..

Ja też dalej w niedoli! Czasem pospac się uda 4 godziny ale większość to po 2 :)

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna u mnie spsnie ostatnio w granicach 20:30-21:00, później 3:00 i 7:00 lub 2:00 i 6:00. A pozniej albo 8:00 albo 9:00-ale tu często jest juz duże kręcenie i spanie, nie spanie. Ale zdarza się jak wczoraj, że gdy na coś stęka, że budzi się jeszcze w okolicach polnocy i chwile pozniej zasypia.

Biedna malutka. Oby już po tej drzemce było lepiej. 💛

Ja wlasnie czekam aż mala zje i chce sie wygrzebać na spacer do Lidla. Oczywiscie po zapasy slodyczy 😂 lody nie wystarczą 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2022, 07:30

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna zdrowka!
    U nas też różnie z tym spaniem osrstnio ehh dzis było w nocy najpierw 2,5h spania a potem co równe 2h😏 próbuje smoczkiem działać i tulic ale to nic nie daje , jedynie cyc działa hmm no chyba że może noszenie by pomoglo ale ja w nocy ledwo żyję wirc ciezko byłoby te 8 kg nosic😐
    W dzien tez nam się spanie zepsuło. Wcześniej było tak ze widzialam że robi się śpiąca wiec pyk do lozeczka. Najczęściej włączałam okap , dawalam smoczka i po minucie już spala a od kilku dni drze się tak jak ją odkładam do łóżeczka że masakra a widze ze śpiąca bo oczy ma prawie zamkniete😏wczoraj musialam ją nosić bo tylko tak byla spokojna i usnęła mi na rękach 😏
    Od wczoraj tez mamy bujaczek od koleżanki i raz mężowi usnęła na tym bujaczku ale też na początku teoche płakała a jak już usnęła to spala w sumie 10 min😋

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ