Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Zauwazylam ze jak wstaniemy pozniej to zazwyczaj w godzinie gdzie byla drzemka (ok 10;00) wystarcza jej ciumkanie przy cycu i usypiamy sie dopiero ok 12;00... no ale moze to też jest ok. Niby te nasze dzieci potrzebują teraz 3 drzemki w ciagu dnia. Dwie krótsze i najdluzszą poludniową... 🤷♀️🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 12:39
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyU mnie mały śpi od 19-20 do 7-8 rano.
Ma w ciągu dnia 4 drzemki 40 min. Teraz właśnie ma druga drzemke i śpi sobie na mnie na kanapie 😀
Co do kaszlu to czasem jak się probuje śmiać to zaczyna kaszleć. Stresuje mnie to też.
Lotos też mam extra kg z ciąży i okropnie die z tym czuje. Musze zacząć patrzeć na to co jem.
Miałam ambitne plany zrzucać kg na spacerach z dzieckiem, ale rzeczywistość zweryfikowała plany.Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Ana.Ta Ja spaceruje tyle na ile Laura mi pozwoli 😅
Dzisiaj był u mnie fizjo i mówił że bardzo energiczna mamy dziewczynkę 😊 Robi już takie rzeczy co 5-6 miesięczne dziecko a tutaj są tego plusy i minusy. Szybko nudzi się bawiąc z nią i dużo na rękach muszę nosić a gondola to zło 🙆♀️😄 Po prostu jest troszkę bardziej wymagająca niż takie spokojnie dzieciątka. Podobno nawet usypianie jest trudniejsze bo takie dzieci mają dużo bodźców i to ich trochę przerasta ☺ Na szczescie z asymetrii już wyszliśmy. A szelki nic nie opóźniły w rozwoju więc jest ok 👌
Też miałyśmy propozycje robienia rozciągania metoda vojty ale zrezygnowaliśmy bo biedulka cały czas płakała i bałam się że jej krzywdę zrobię bo ja w jedna stronę głowę rozciągalam a ona w druga pchała. A co najlepsze inni fizjo a było ich dwóch powiedzieli że w ogóle jej to nie potrzebne jest 🤷♀️ A tamta Pani chciała robić 2 wizyty w tygodniu po około 300 zł 🤦♀️ Mówiła że nie umie robić szermierza na jedna stronę a to nie była prawda. Przy niej Laura tego nie zrobiła bo cały czas płakała a przy tym fizjo z którym teraz współpracujemy to aż się śmieje i chce się z nim bawić. To chyba kwestia umiejętności podejścia do dzieci, bo niestety nie powie się małemu dziecku że ma teraz skręcić głowę w lewo 😄Zosiek, Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Ana.Ta narazie chcemy ją wozić bo jest kawałek, ale za kilka miesięcy może pozwolimy wracać samej... Ona chce a ja się panicznie boje bo przejście bez pasów jest na dość ruchliwej ulicy.😔
Ja też jestem trochę strachliwa boje się o nią, ciągle jest moja mała dziewczynką 🤣
Megsi ojj tak moja można powiedzieć że już dojrzewa i fizycznie i w głowie bo nieraz emocje ma jakby miała pms.🤣 Dzisiaj płakała że na konsoli pogra za godzinę a nie już teraz i tym sposobem nie gra dzisiaj wogole.🤪
Merci to masz małą akrobatke 🥰 mieliście jakieś ćwiczenia na tą asymetrię?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 15:24
Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Ana.Ta u nas są dwie dłuższe drzemki ok. 1.5 godziny i tyle. Staram się patrzec kiedy mały jest zmęczony bo czasem sugerowanie się tym ile drzemek i jak długich powinno być obraca się tylko przeciwko mnie, nic na siłę.
Na spacery wychodzimy codzinnie, ale my mamy dwa krótsze, przed południem i po południu. W sumie tak godzinę spędzamy na zewnątrz.
Co do kaszlu, to u nas przy zapaleniu oskrzeli i w sumie przed szczepieniem też pediatra zawsze pytał czy kaszle w nocy jak śpi. W ciągu dnia to mógł jej nawet jakis kurz wpaść 😉 nasłuchuj w nocy. Poza tym pediatra mówił że jak tylko nie ma gorączki to nawet przy kaszlu i katarze mieliśmy codzinnie spacerowaćSoleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Zosiek Daj spokój 😅 Już się boję jak zacznie raczkowac 😃 Będę biegać za nią jak za mała małpka 🙃 Mówię Ci to po Ojcu on był podobno straszny. Raz prawie nie zginął pod mebloscianka bo wlazł na nią i na niego spadła. Na szczęście jakoś wyczołgać się spod niej 🤣 Miał wtedy z 6 lat 🙃
My taka lekka asymetrię mieliśmy więc tylko sposób pielęgnacji nam fizjo wskazał. Czyli podchodzenie z obu stron do dziecka. Pokazywanie zabawek z jednej i z drugiej strony. Noszenie na przemiennie. Kładzenie dziecka na kolanach na u giętych nogach z podwiniętą miedniczka tak żeby prosto siedziała - to ta pozycja jak do robienia kupy tak jak to dziewczyny mówią. 😄 Wiekszasc dzieci z tego wyrasta w pewnym momencie i w sumie nie trzeba tego jakoś specjalnie ćwiczyć jeżeli nie ma się mocnej asymetrii. Ale trzeba tego pilnować bo podobno może być krzywa główka, zezik, czy twarz asymetryczna 😐 Dobrym sygnałem że dzieciątko wychodzi z asymetrii jest wtedy gdy już nie ma ulubionej strony 🙂Zosiek lubi tę wiadomość
-
My juz w pozycji "do kupy" nie siadamy bo sklada się od razu w literke C.
Dzis mielismy trochę kryzysowe popoludnie, sama nie wiedziala co chce. Wreszcie po kapieli usnela na cycku.
Zosiek, moja siostrzenica idzie tez teraz do 4 klasy i potwierdzam, jest w stanie wygenerowac problem z niczego i od razu suto zakropic go lzami...
U nas ze spacerami coraz gorzej. Jak potrzebuje gdzies isc to w chuscie, ale bez celu w chuscie jej nie nosze, zeby mi ramiona nie odpadły. Dzis wyszlam w wozku na podwórko, to spacer zajął cale 3 minuty poki nie zaczela wrzeszczec jak opętana bez powodu i ucieklam z nią do domu...Zosiek lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna, odważna jesteś. Ja po takiej wizycie to bym wyła jak małe dziecko.
Vende współczuje takiej akcji. Najważniejsze, ze jest wszystko ok.
A u nas wczoraj i dziś miala mega długie drzemki. Wczoraj jedna drzemka trwała aż 2,5 godz, a do tego kilka krótszych. Dziś za to ja obudziłam sama po 2 godz, bo musiałam jechać kupić synowi nowe kapcie do zerówki 😅 No i do tego krótkie drzemki tez byly.
A tak poza tym to od wczoraj ubieramy pajace 68 😆 i powoli legginsy tez wchodzimy w 68. Bodziaki nadal 62
Ale te pajace 68 są cudowne 😂 wczoraj miała z hm 56, a jest tak wielki jak 68 😅 a dziś miała ze smyka 62, a tez wypada jak na 68 😅
A teraz marudzi w łóżeczku, bo sama nie wie czego chce .Merci92, Kasjanna, Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Nam udalo sie z mężem wyjście do restauracji, chociaz szczerze oboje zalowalismy ze w sumie mogliśmy zabrac Mala ze sobą bo i tak gadalismy głównie o niej Jedynie tyle że moglam spokojnie cos zjesc bo zazwyczaj Mala mi asystuje Podjechaliśmy tez kupic jej uzywana Spacerowke, przy mojej gondoli ona jest jak marcedrs, super się prowadzi. Malw wlasnie przysypia. Rano mamy neurologopede a potem jedziemy do mohej teściowej... Masakra ale co zrobie.
Leksa to zazdro bo u nas jakos nie wymiarowo jest- body 68, pajace to juz by musialy byc chyba 74, a spodenki daja rade 62 xD No masakra z tymi rozmiarami.
Kasjanna, wspolczuje z ta fryzura. Ale masz rację włosy odrosna. Ja zaesze chodziłam w rozpuszczonych a od kiedy jest Mala to wiąże i dzisiaj zdziwilam sie jakie sa dlugie. Tylko w sumie nie wiem po co mi to.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
U nas dzisiaj spacer podobny ani gondola ani tula nosidło, jeden wielki ryk, musiałam Pana nieść przodem żeby świat dobrze widział, inaczej wszystko be. Byłam z siostrą, inaczej byłaby zawrotka do domu. A tak chociaż zakupy sobie 'jechały' do domu
Znowu zaczną sie spacery tylko wtedy kiedy nieprzytomnego syna położę do wózka 🙈 chyba i u nas czas na spacerówke się zbliża. Powoli zaczynam się bać wychodzić z nim sama z domuWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 21:33
-
Lotos, BEBETTO NICO wózek spacerowy- ale jakas wersja z przed 3 lat. Ale w spoko stanie i z dodatkami na zime (śpiwór, mufka) babeczka chciala 200zl, więc naprawdę 20% ceny. Szkoda bylo nie kupic. A nie stac mnie na nowy wozek aktualnie.
Soleil dlatego kupowalam spacerowke inna a nie chce tej z kompletu co mam, bo jej nie da sie prowadzic jedna ręka. a z dzieckiem na rekach to sie nie da17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnySoleil u mnie to samo, wychodzimy do domu tuż po tym jak zaśnie. 30 min śpi w wózku, akurat jesteśmy w połowie drugiego okrążenia i ostatnie 10 min jakoś dojeżdżamy do domu trochę w wózku trochę na rękach 😀
Nosidła nie próbowałam poza domem, aaa nie próbowałam w ikei ostatnio to wył 🤣🤣
U nas body I pajace 68, a spodenki i bluzki 62, ale wchodzimy w 68 już. Dzisiaj ze smyka zamawiałam body to wzielam już 74, bo nie wiem kiedy mi wyskoczy z tych 68.
Spacerówka u mnie ciągle pod znakiem zapytania. W Polsce kupie ale nie wiem jaka 😄 akurat mały będzie miał 4 miesiące to już tak lepiej go tam wrzucać niż na 3 😅 -
Dziewczyny ratunku! Złapałam kleszcza. Mąż mi go usunął ale mam zaczerwienione wokół. Normalnie się czymś takim wogole nie przejmuje ale teraz spanikowałam. Co z karmieniem? Mogę normalnie karmić? W zeszłym roku mój mąż miał rumień i przez dwa tygodnie brał antybiotyk. Czy to dziadostwo które ma kleszcz może przenikać do mleka? Nie chce w razie czego zarazić małego. Któraś z Was wie coś na ten temat?
-
Lotos:
'Nie odnotowano żadnego przypadku zarażenia się boreliozą poprzez mleko mamy, uważa się że jest to niemożliwe.'
Wiecej na https://www.hafija.pl/2015/06/borelioza-u-mamy-karmiacej.html
To jest wiarygodne źródło nie martw się.Kasjanna, Lotos lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Dziewczyny, ale się zestresowałam
Pojechałam zawieść syna do zerówki i przyszła tesciowa do małej. Ponoć kręciła się w łóżeczku, przeciągała tak jakby chciała się obudzić, a nie mogła. I nagle zaczely jej sie sine usta robić, wiec tesciowa ja szybko podniosła i zaczela sama wybudzać i dmuchać na nią. Z relacji teściowej to zrobiły jej sie sine usta i byla blada.
Wystraszyłam sie bardzo, bo mleka za dużo nie wypiła i teraz znowu śpi. Siedzę przy niej, bo sie boje.
A do tego doszły dwa dni z rzędu te długie drzemki w ciągu dnia i teraz mam już same czarne myśliWiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 08:51
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Kasjanna moze musisz się po prostu przyzwyczaić do tej nowej fryzurki🙂
Lotos skoro masz rumien to musisz iść co lekarza po antybiotyk a wtedy dowiesz się dokładnie czy przy danym antybiotyku można karmić.
Lotos tez bym się stresowala na Twoim miejscu ale na pewno wszystko jest ok tylko obserwuj małą 🙂
-
Kasjanna widziała. Mąż śpi, bo pracował wczoraj 14-2 zanim wrócił była 3 zanim się ogarnął i położył to przed 4. I przyszła tesciowa. Usiadła koło łóżeczka, cichutko jak mysz pod miotła i patrzala na nia.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️