X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauwazylam ze jak wstaniemy pozniej to zazwyczaj w godzinie gdzie byla drzemka (ok 10;00) wystarcza jej ciumkanie przy cycu i usypiamy sie dopiero ok 12;00... no ale moze to też jest ok. Niby te nasze dzieci potrzebują teraz 3 drzemki w ciagu dnia. Dwie krótsze i najdluzszą poludniową... 🤷‍♀️🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 12:39

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mały śpi od 19-20 do 7-8 rano.
    Ma w ciągu dnia 4 drzemki 40 min. Teraz właśnie ma druga drzemke i śpi sobie na mnie na kanapie 😀

Co do kaszlu to czasem jak się probuje śmiać to zaczyna kaszleć. Stresuje mnie to też.

Lotos też mam extra kg z ciąży i okropnie die z tym czuje. Musze zacząć patrzeć na to co jem.

Miałam ambitne plany zrzucać kg na spacerach z dzieckiem, ale rzeczywistość zweryfikowała plany.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta Ja spaceruje tyle na ile Laura mi pozwoli 😅

Dzisiaj był u mnie fizjo i mówił że bardzo energiczna mamy dziewczynkę 😊 Robi już takie rzeczy co 5-6 miesięczne dziecko a tutaj są tego plusy i minusy. Szybko nudzi się bawiąc z nią i dużo na rękach muszę nosić a gondola to zło 🙆‍♀️😄 Po prostu jest troszkę bardziej wymagająca niż takie spokojnie dzieciątka. Podobno nawet usypianie jest trudniejsze bo takie dzieci mają dużo bodźców i to ich trochę przerasta ☺ Na szczescie z asymetrii już wyszliśmy. A szelki nic nie opóźniły w rozwoju więc jest ok 👌

Też miałyśmy propozycje robienia rozciągania metoda vojty ale zrezygnowaliśmy bo biedulka cały czas płakała i bałam się że jej krzywdę zrobię bo ja w jedna stronę głowę rozciągalam a ona w druga pchała. A co najlepsze inni fizjo a było ich dwóch powiedzieli że w ogóle jej to nie potrzebne jest 🤷‍♀️ A tamta Pani chciała robić 2 wizyty w tygodniu po około 300 zł 🤦‍♀️ Mówiła że nie umie robić szermierza na jedna stronę a to nie była prawda. Przy niej Laura tego nie zrobiła bo cały czas płakała a przy tym fizjo z którym teraz współpracujemy to aż się śmieje i chce się z nim bawić. To chyba kwestia umiejętności podejścia do dzieci, bo niestety nie powie się małemu dziecku że ma teraz skręcić głowę w lewo 😄

Zosiek, Soleil, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta narazie chcemy ją wozić bo jest kawałek, ale za kilka miesięcy może pozwolimy wracać samej... Ona chce a ja się panicznie boje bo przejście bez pasów jest na dość ruchliwej ulicy.😔
    Ja też jestem trochę strachliwa boje się o nią, ciągle jest moja mała dziewczynką 🤣

Megsi ojj tak moja można powiedzieć że już dojrzewa i fizycznie i w głowie bo nieraz emocje ma jakby miała pms.🤣 Dzisiaj płakała że na konsoli pogra za godzinę a nie już teraz i tym sposobem nie gra dzisiaj wogole.🤪

Merci to masz małą akrobatke 🥰 mieliście jakieś ćwiczenia na tą asymetrię?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 15:24

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta u nas są dwie dłuższe drzemki ok. 1.5 godziny i tyle. Staram się patrzec kiedy mały jest zmęczony bo czasem sugerowanie się tym ile drzemek i jak długich powinno być obraca się tylko przeciwko mnie, nic na siłę.

Na spacery wychodzimy codzinnie, ale my mamy dwa krótsze, przed południem i po południu. W sumie tak godzinę spędzamy na zewnątrz.

Co do kaszlu, to u nas przy zapaleniu oskrzeli i w sumie przed szczepieniem też pediatra zawsze pytał czy kaszle w nocy jak śpi. W ciągu dnia to mógł jej nawet jakis kurz wpaść 😉 nasłuchuj w nocy. Poza tym pediatra mówił że jak tylko nie ma gorączki to nawet przy kaszlu i katarze mieliśmy codzinnie spacerować

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek Daj spokój 😅 Już się boję jak zacznie raczkowac 😃 Będę biegać za nią jak za mała małpka 🙃 Mówię Ci to po Ojcu on był podobno straszny. Raz prawie nie zginął pod mebloscianka bo wlazł na nią i na niego spadła. Na szczęście jakoś wyczołgać się spod niej 🤣 Miał wtedy z 6 lat 🙃
    My taka lekka asymetrię mieliśmy więc tylko sposób pielęgnacji nam fizjo wskazał. Czyli podchodzenie z obu stron do dziecka. Pokazywanie zabawek z jednej i z drugiej strony. Noszenie na przemiennie. Kładzenie dziecka na kolanach na u giętych nogach z podwiniętą miedniczka tak żeby prosto siedziała - to ta pozycja jak do robienia kupy tak jak to dziewczyny mówią. 😄 Wiekszasc dzieci z tego wyrasta w pewnym momencie i w sumie nie trzeba tego jakoś specjalnie ćwiczyć jeżeli nie ma się mocnej asymetrii. Ale trzeba tego pilnować bo podobno może być krzywa główka, zezik, czy twarz asymetryczna 😐 Dobrym sygnałem że dzieciątko wychodzi z asymetrii jest wtedy gdy już nie ma ulubionej strony 🙂

Zosiek lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz w pozycji "do kupy" nie siadamy bo sklada się od razu w literke C.
    Dzis mielismy trochę kryzysowe popoludnie, sama nie wiedziala co chce. Wreszcie po kapieli usnela na cycku.

Zosiek, moja siostrzenica idzie tez teraz do 4 klasy i potwierdzam, jest w stanie wygenerowac problem z niczego i od razu suto zakropic go lzami...

U nas ze spacerami coraz gorzej. Jak potrzebuje gdzies isc to w chuscie, ale bez celu w chuscie jej nie nosze, zeby mi ramiona nie odpadły. Dzis wyszlam w wozku na podwórko, to spacer zajął cale 3 minuty poki nie zaczela wrzeszczec jak opętana bez powodu i ucieklam z nią do domu...

Zosiek lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, odważna jesteś. Ja po takiej wizycie to bym wyła jak małe dziecko.

Vende współczuje takiej akcji. Najważniejsze, ze jest wszystko ok.

A u nas wczoraj i dziś miala mega długie drzemki. Wczoraj jedna drzemka trwała aż 2,5 godz, a do tego kilka krótszych. Dziś za to ja obudziłam sama po 2 godz, bo musiałam jechać kupić synowi nowe kapcie do zerówki 😅 No i do tego krótkie drzemki tez byly.

A tak poza tym to od wczoraj ubieramy pajace 68 😆 i powoli legginsy tez wchodzimy w 68. Bodziaki nadal 62 :)
    Ale te pajace 68 są cudowne 😂 wczoraj miała z hm 56, a jest tak wielki jak 68 😅 a dziś miała ze smyka 62, a tez wypada jak na 68 😅
    A teraz marudzi w łóżeczku, bo sama nie wie czego chce .

Merci92, Kasjanna, Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam udalo sie z mężem wyjście do restauracji, chociaz szczerze oboje zalowalismy ze w sumie mogliśmy zabrac Mala ze sobą bo i tak gadalismy głównie o niej :P Jedynie tyle że moglam spokojnie cos zjesc bo zazwyczaj Mala mi asystuje :P Podjechaliśmy tez kupic jej uzywana Spacerowke, przy mojej gondoli ona jest jak marcedrs, super się prowadzi. Malw wlasnie przysypia. Rano mamy neurologopede a potem jedziemy do mohej teściowej... Masakra ale co zrobie.
    Leksa to zazdro bo u nas jakos nie wymiarowo jest- body 68, pajace to juz by musialy byc chyba 74, a spodenki daja rade 62 xD No masakra z tymi rozmiarami.
    Kasjanna, wspolczuje z ta fryzura. Ale masz rację włosy odrosna. Ja zaesze chodziłam w rozpuszczonych a od kiedy jest Mala to wiąże i dzisiaj zdziwilam sie jakie sa dlugie. Tylko w sumie nie wiem po co mi to.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende jaką spacerówkę kupiłaś bo też się za czym rozglądam...?

• Soleil Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj spacer podobny ani gondola ani tula nosidło, jeden wielki ryk, musiałam Pana nieść przodem żeby świat dobrze widział, inaczej wszystko be. Byłam z siostrą, inaczej byłaby zawrotka do domu. A tak chociaż zakupy sobie 'jechały' do domu
    Znowu zaczną sie spacery tylko wtedy kiedy nieprzytomnego syna położę do wózka 🙈 chyba i u nas czas na spacerówke się zbliża. Powoli zaczynam się bać wychodzić z nim sama z domu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 21:33

• Vende Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, BEBETTO NICO wózek spacerowy- ale jakas wersja z przed 3 lat. Ale w spoko stanie i z dodatkami na zime (śpiwór, mufka) babeczka chciala 200zl, więc naprawdę 20% ceny. Szkoda bylo nie kupic. A nie stac mnie na nowy wozek aktualnie.
    Soleil dlatego kupowalam spacerowke inna a nie chce tej z kompletu co mam, bo jej nie da sie prowadzic jedna ręka. ;) a z dzieckiem na rekach to sie nie da :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil u mnie to samo, wychodzimy do domu tuż po tym jak zaśnie. 30 min śpi w wózku, akurat jesteśmy w połowie drugiego okrążenia i ostatnie 10 min jakoś dojeżdżamy do domu trochę w wózku trochę na rękach 😀
    Nosidła nie próbowałam poza domem, aaa nie próbowałam w ikei ostatnio to wył 🤣🤣

U nas body I pajace 68, a spodenki i bluzki 62, ale wchodzimy w 68 już. Dzisiaj ze smyka zamawiałam body to wzielam już 74, bo nie wiem kiedy mi wyskoczy z tych 68.

Spacerówka u mnie ciągle pod znakiem zapytania. W Polsce kupie ale nie wiem jaka 😄 akurat mały będzie miał 4 miesiące to już tak lepiej go tam wrzucać niż na 3 😅

• Lotos Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratunku! Złapałam kleszcza. Mąż mi go usunął ale mam zaczerwienione wokół. Normalnie się czymś takim wogole nie przejmuje ale teraz spanikowałam. Co z karmieniem? Mogę normalnie karmić? W zeszłym roku mój mąż miał rumień i przez dwa tygodnie brał antybiotyk. Czy to dziadostwo które ma kleszcz może przenikać do mleka? Nie chce w razie czego zarazić małego. Któraś z Was wie coś na ten temat?

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos:
    'Nie odnotowano żadnego przypadku zarażenia się boreliozą poprzez mleko mamy, uważa się że jest to niemożliwe.'
    Wiecej na https://www.hafija.pl/2015/06/borelioza-u-mamy-karmiacej.html
    To jest wiarygodne źródło :) nie martw się.

Kasjanna, Lotos lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale się zestresowałam :(

Pojechałam zawieść syna do zerówki i przyszła tesciowa do małej. Ponoć kręciła się w łóżeczku, przeciągała tak jakby chciała się obudzić, a nie mogła. I nagle zaczely jej sie sine usta robić, wiec tesciowa ja szybko podniosła i zaczela sama wybudzać i dmuchać na nią. Z relacji teściowej to zrobiły jej sie sine usta i byla blada.
    Wystraszyłam sie bardzo, bo mleka za dużo nie wypiła i teraz znowu śpi. Siedzę przy niej, bo sie boje.

A do tego doszły dwa dni z rzędu te długie drzemki w ciągu dnia i teraz mam już same czarne myśli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 08:51

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna moze musisz się po prostu przyzwyczaić do tej nowej fryzurki🙂

Lotos skoro masz rumien to musisz iść co lekarza po antybiotyk a wtedy dowiesz się dokładnie czy przy danym antybiotyku można karmić.
    Lotos tez bym się stresowala na Twoim miejscu ale na pewno wszystko jest ok tylko obserwuj małą 🙂

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, Leksa, z zaksztuszenia jak u Vende to rozumiem, ale tak po prostu we snie?
    Ale faktycznie widziala ze nie moze zlapac powietrza?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna widziała. Mąż śpi, bo pracował wczoraj 14-2 zanim wrócił była 3 zanim się ogarnął i położył to przed 4. I przyszła tesciowa. Usiadła koło łóżeczka, cichutko jak mysz pod miotła i patrzala na nia.

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa Ojej biedulka 😔 A może to był bezdech niemowlecy?

6056198c02.png
‹‹ 611 612 613 614 615 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ