X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci nie wiem co to bylo, ale jak mi to powiedziała to się wystraszyłam. Może panikuje, może nie, ale na 12 jesteśmy już umówione do lekarza. To jest malutkie dziecko, najwyżej pojadę niepotrzebnie, ale gdyby coś się jej stało, a ja bym nie poszła to bym sobie tego nie wybaczyła

Merci92 lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, zdecydowanie trzeba sprawdzic. Daj znac po wizycie co lekarz powiedzial.
    Czasem patrze na moja mala i mysle matko, jakie to dziecko juz wielkie. Ale nie jest wielkie, to są maluszki i trzeba o nie bardzo dbac...

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny jakieś czarne chmury nad nami 😬
    Kleszcze, zadławienia, bezdechy. Ostatnio jakieś gorsze dni mamy.

Asiulka jak tam Twoje noce? U mnie pobudki co 44 min, tak jak w dzień. Zastanawiam się czy nie iść do lekarza, bo to dziwne żeby tak się budził często. Podejrzewam, że w dzień się nie najada i chodzi taki w pół głodny przez co ma niewystarczająco snu w dzień, a co za tym idzie później w nocy...

Mąż mowi, że sobie wkręcam to nienajadanie się, ale sama nie wiem. Słyszę, że mu mleko leci, ale po chwili się odrywa i nie chce mu się pracować na piersi już.
    Butli nie dostaje smoczka też malo wiec nie wiem o co mu chodzi

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa bardzo dobrze ze idziesz do lekarza. Lepiej raz pojechać niepotrzebnie niz za malo. Daj znac koniecznie co Ci powiedzial.

Ja bylam dzis z mala u neurologopedy z osrodka rehabilitacji. Wizyta trwala pol godziny i powiem Wam ze jestem zadowolona. Generalnie jesli chodzi o Mala jest wszystko on na ten moment, idą nam zeby,
    podobni moge sie spodziewać ze cos sie przebije w najbliższym czasie :P ale polecila nam kilka rzeczy. Wlasnie bardzo gorąco polecala we gryzaki z mombelli wiewiorke i słonika, ze pod wzgledem logopedycznym sa ekstra. Smoczki jak ktoras ma to najlepsze są z Lovi, podobnie jak butelki. Grzybek z mombelli nie jest gryzakiem (!) wiec dziecko powinno traktować go jak smoczek i ssac a nie gryźć. Ja akurat piersia nie karmie, ale jeśli ktoras z Was tak to nie pozealac na gryzienie, bo tak samo zaraz potraktuje Wasza brodawke. ;) za to wiewiorka i zyrawka jak najbardziej, super masuja dziąsełka. Z jej perspektywy rozszerzanie diety zaleca od skończonego 4 miesiaca na zasadzie podawania dziecku na czubku łyżeczki troche papki na probe. Jej zdaniem najlepiej zacząć od słoiczkow. Jesli dziecko interesuje sie jedzeniem to moze dostac takie 2-3 czubki lyzeczki np 2 x dziennie. Z czasem można dawac wiecej tak zeby do 6 miesiaca dziecko umialo jesc z lyzeczki i zjadako ten malutki sloiczek co zastąpi jej jeden posilek z mleka. Podobno mleko kobiece trawi sie 2,5h więc to jest na ten moment dobra i calkowicie normalna przerwa miedzy karmieniami. Jeszcze mowila ze lyzeczka powinna być jak najbardziej plaska. Zapytalam co w takim razie z wytycznymi aktualnymi ze rozszerzamy dietę od 6 miesiąca. Powiedziała, ze z perspektywy rozwoju jamy ustnej dziecko powinno uczyc sie tego jedzenia papek wczesniej, a instytut wydaje takie zalecenia ze wzgledu na to zeby dziecko nie odrzuciło wczesniej mleka no i ze jak dziecko siedzi to moze otrzymywac bardziej stale pokarmy a nie same papki. Oczywiście decyzja rodzica, oba tyljo podawała swoje zalecenia ale powiem Wam ze brzmiała logicznie. Od 6 miesiaca zalecala bardzo chrupki kukurydziane tez jakos ze względu na stymulacje jamy ustnej.
    To tak z ciekawostek.

Ana.Ta, Megsi, Soleil, Malinka2021, Zosiek, Leksa, Asiulka87 lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa kochana daj znać jak bedziecie po wizycie🧡

No dziwne akcje mamy... moja znowóż jak leży na plecach często kaszle. Dzisiaj to już tak ewidentnie na takie ksztuszenie że pionizowałam ją z pół godziny później 😬 ale jej sie prawie nigdy nie odbija, moze to jakies resztki jedzenia bo po tym mi sporo ulała... ech

Moja nocka też taka sobie. Budzimy sie nie dwa ale trzy razy. Pierwszy z placzem przed polnocą.
    Wgl od wczoraj moja mała zaczęła wyciagac rączki / ja jej wciskalam zabawki a siostra do mnie „ona chce sie tulic”... eee serio ? 🤔🤣misie brala chętnie hihi

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2022, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci vende, że bardzo fajny post, szkoda że wczoraj nie miałaś wizyty zanim grzybka zamówiłam 😅

Z rym rozszerzaniem diety też brzmi logicznie.
    Ja osobiście chyba będę czekać, ale bardziej z sentymentu. Wiecie posiłki stałe to już takie kurcze dla dużych dzieci, a ja chce mojego bobaska dalej mieć 🤣 za szybko mi dorasta!

Za 2 tyg będę w Polsce musze się umówić też do neurologopedy i fizjo.
    Dzisiaj mój bombelek 15 tyg kończy 😳 kiedy to się stało

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi kurde wspolczuje nocek :( u mnie dzis mam tak w dzien. Niewiadomo o co mojej malej chodzi :( moze kolo poludnia pospi choc godzinke ciągiem...

Vende fajne wyjście do restauracji-zawsze to jakis reset. Dla mnie dobre jedzenie to priorytet hehe ale mamy ostatnio to samo - częste rozmowy na temat bąbelka -głównie to ja zaczynAm oczywiście🙈
    Ooo dzięki za wskazówki z wizyty... no tak ząbkowanie- jeszcze to mamy do kompletu hihi
    Z tymi gryzakami to moze dobrze ze zgubiłam tą moją ośmiornicę😂 jak mialaby mnie kąsać.

Z tym jedzeniem papek super informacja - nie ukrywam, że przygoda z jedzeniem bardzoo mnie ciekawi i chcialabym coś od października podawać po troszeczku na próbe. Kropelki ladnie je z łyżeczki i mega sie przy tym cieszy 🙈🤣

Merci92 to będZiesz miała/masz artystkę.. genów nie oszukasz 🤣 moja Oliwka np po mnie ma taką małą plamke przy kolanie, ja mam ją (co śmieszne...) na tylku 😂😂😂 mąż do dziś z tego „leje”😂 że od razu by wiedział ze to nasza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 11:42

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos z tym kleszczem musisz po antybiotyk jak rumień. Po jakims czasie bedziesz musiała zrobic test na bolerioze. Nie martw sie nie zawsze tym sie kończy🧡
    Dopytaj przy recepcie czy lek nie przeszkodzi w karmieniu. Trzymam kciuki aby nie i bylo dobrze ✊✊

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, ale podobno smoczek dla dziecka ponizej pol roku jest wskazany wiec moze grzybka tak potrakruje :D Moja super sie grzybem zajmuje wiec mam nadzieje, ze jednak i u Ciebie sie sprawdzi :)

• Leksa Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mamy skierowanie do szpitala. Później napisze szczegóły i przeczytam to co pisalyscie. Właśnie wróciliśmy do domu od lekarza i ide nas pakować.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, moje myśli sa z Wami, trzymam za Was kciuki. Czekamy

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamusie, rzadko tu jyż zaglądam ale jak otworzyłam to trafiłam Provitamina na Twój post i śmierci męża i historii o drugiej miłości...popłakałam się...jesteś wspaniałą kobietą, mamą przez duże "M". Otoczyłaś miłością malutkie dziewczynki i one Tobie to odwzajemniły. Wspaniale że jesteś szczęśliwa bo jak nikt inny zasługujesz by kochać i być kochaną!ściskam Cię mocno💙💐🤗

Kasjanna, Ana.Ta, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluszek w poniedziałek czyli dzień przed ukończeniem 3mca pierwszy raz zasmiał się na głos-udalo mi się to nagrać😍on się chichotał a mi łzy leciały ze wzruszenia. Codziennie pokazuje mi coś nowego, to takie wspaniałe móc patrzeć na niego jak z dnia na dzień się rozwija i pokazuje nowe rzeczy💙
    A piąstki i paluszki tak ciumka że szok. Smoczka nie lubi. A ślini się jak choinka🙈

Ana.Ta, Soleil, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, trzymaj sie!
    Vende, u mnie smoczek tez robi za gryzaka, nie wiem jak to interpretować. Ja na pewno daje malej w przyszly wtorek troche chleba (syn ma obiecane na urodziny i chodzi tak tym podjarany jakby to byl glowny prezent :))
    A pozniej zobaczymy, ale tez nie mysle sie spieszyc.

Megsi, u mnie tez spanie tragiczne (w nocy, w dzien bez zmian). Tez tylko na piersi i nie wiem ile je, ale wydaje mi sie ze w dzien karmie za czesto, bo niby chce, ale je konkretnie tylko czasem, a w wiekszosci pije, puszcza i tak w kolko, wiec obstawiam ze to pragnienie. Ale jest okraglutka, a po drugie wydaje mi sie ze jakby była glodna to by tak latwo nie odpuszczala. Wczesniej w dzien trzymalysmy sie tej 2.5 godziny, teraz troche dlanspokoju ja przytykam wczesniej bo marudzi i nie wiem co mam z nia zrobic :/

I ewidentnie potrzebuje tez wiecej towarzystwa. Wczesniej potrafila duzo dluzej sie sama zabawic.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, trzymam kciuki by wszystko db się skończyło. Jak db że poszlas do tego lekarza.. Trzymaj się mocno🤗

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze maluchy miewają chrypę?mój ma codziennie jak oddycha nawet przez chwilę i samo mija. Mąż twierdzi ze ślinki nie połknął..ale ja nie wiem...

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa kochana jesteśmy z Wami 😘 dawaj znać!

U nas grzyba na szczęście zasysa jak cycka, tak jakby smoczek z niego robi.
    Vende dzięki za informacje 😘

Noc ciężka, też dużo pobudek, głowa mi pęka. 🙃

U nas w ciągu dnia karmienie co godzinę, walczę bo przybiera ładnie i dokarmiam tylko jak już na prawdę po piersi od razu się drze i jej nie chce. Ale nie wiem jak długo tak pociągne, starsza potrzebuje mamy a my ciągle z piersią w buzi. 🤦 I co najgorsze wcześniej na karmieniach sobie rozmawiałyśmy a teraz młoda musi mieć ciszę bo się rozprasza. Ehh kto powiedział że kp jest łatwe ten trąba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 13:37

Megsi lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja właśnie zaczęłam w dzień rzadziej karmić, właśnie celuje w conajmniej 2 godziny między karmieniami. W nocy ładnie je. Wlasnie o dzień się boję. Niby mąż mowi, że jakby był głodny to by się darł ciągle i wcale nie byłoby łatwo go uspokoić.

Tez tera mamy fazę na zabawianie. Sam już dlugo nie poleży. Trzeba gadać I pokazywać zabawki.

Ja w sumie po porodzie mówiłam do męża, że najgorszy jest okres między 3 a 5 miesiącem życia dziecka, bo mózg chce, a ciało nie może 😅

Vende ja zaczęłam panikować z tym smoczkiem ze względu na kp, ostatnio. Ale co ma być to będzie.

Leksa trzymajcie się tam! 😘

Kasjanna, Zosiek, Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek w punkt z tym karmieniem.
    Sama mam kryzys teraz wiec nie chce za bardzo doradzać, bo mi też humor siada, ale wczoraj mąż mi mówił, że jakby był głodny to by się darł cały czas. Zaczęłam czytać i w sumie czasem te dzieci puszczają ta pierś z przejedzenia. Coś na zasadzie dają to biorę, ale nie chce. Sama nie wiem czy mój płacze, bo jest głodny dalej czy poprostu chce ssać.

Wczoraj mężowi mówiłam, żeby zrobil mu butle to zobaczy, że zje. To mi powiedział, że pewnie ze zje bo dają i mam się wyluzować.
    Czekam na wizytę żeby zobaczyć przyrosty.

Zosiek lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 września 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, mysle ze Twoj mąż ma racje.
    Tak sobie teraz mysle dlaczego ja przestalam pilnowac tych 2 godzin w dzien i problem jest chyba w tym ze mala zaczela zasypiac jedzac, co sie wczesniej nie zdarzalo, i w zasadzie nie wiem czy ona sobie zdążyła pojesc, dlatego oferuje wczesniej cyca, ona ciumka ale malo wiec znow nie wiem ile odczekac, i takie zamknięte kolo. Ale dzien i tak jest ok, wieczorem wczoraj odkladalam ja chyba z 10 razy, bo spi 5 minut i nagle zaczyna machac rękami, nogami (to chyba nie moro), i w koncu placze przez sen

Megsi lubi tę wiadomość

‹‹ 612 613 614 615 616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ