X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa dobrze ze będziecie już w domku, zawsze psychicznie lepiej 😘 jak u was to napięcie się objawia?

Vende myślę że każda z nas tu trafiła z jakiegoś rodzaju osamotnienia i trzeba się wspierać 😘 co do koleżanek przykro mi, czasami tak się dzieje. Jeśli chodzi o karmienie to miałam z poprzednią córka podobny dylemat bo nie umiała dobrze ssać i pokarm mi powoli zanikał i w sumie przez to sprawa sama się rozwiązała. Z biegiem czasu było mi obojętne że była na bebilonie na prawdę. Teraz karmie piersią ale ciągle jest pod górkę i mam czasami uczucie że więcej miałam przyjemności z poprzedniego macierzyństwa... wcześniej dałam butle jak było mało dorobiłam i dziecko było zadowolone, a teraz nie wiem czy za mało mleka czy głodna czy co, nocą sutki mnie dzisiaj tak bolały że masakra.

Soleil ja mogę Ci doradzić 2 rzeczy, bo moja jest często nieodkladalna i do tego mamy turbodrzemki. Tak żeby się wyspała a ma problem już poważny z zaśnięciem to czasami pomaga łażenie w kuchni przy włączonym okapie. Szybciej i mniej boleśnie niż piłka. Jak już głęboko usnie to delikatnie odkładam do łóżeczka już z włączonym szumisiem. Pospi te pół godziny zwykle i w miarę jest już lepsza. Druga opcja przełożenie śpiąca do wózka na żwirze przed domem. I jak tylko uchyla oko to ruszam wózkiem, zdarza się tak że pospi i godzinę. Robię tak jak widzę że potrzebuje tego snu bo nie da się odłożyć.
    U nas ewidentnie skok i regres snu, bo się popsuł i dzień i noc. Wcześniej na te mini drzemki wystarczył cycuś. Byle to minęło niedługo 🙏

Leksa, Soleil lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, ja tam nie widze tego, ale ona coś mówiła o tym, ze główka za bardzo jej leci i coś o mięśniach brzuszka i raczkach. Jak pójdę na wizytę do fizjo to pewnie dowiem się dużo dużo więcej.

Powiem Wam, ze najbardziej stresowałam się badaniem eeg, ze z tego wyjdzie coś nie tak, ale na szczęście jest zapis ok co do jej wieku. Kamień spadł mi z serca !

Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciężko nadrobić Was dziewczyny. Jesteśmy w Bieszczadach od niedzieli.

Leksa, widzę, że wyszłyście że szpitala. To super. Wszystkiego dobrego dla Was.

Solei, u nas z drzemkami podobnie było. Jedynym naszym rozwiązaniem były spacery atrakcjami. Na pewno nie po asfalcie. Najlepiej po kostce lub żwirze. I tak kilka razy dziennie.

U nas odpukać kryzys skokowy pomału mija. Pozostają tylko wieczorne koncerty, które myślę, że pół hotelu słyszy. Poza tym Hanka to super turystka. Płynęła statkiem po Solinie, jechała kolejką gondolową. Miałam sporo obaw, ale łatwiej ją ogarnąć na wyjeździe, niż w domu. Może ja po prostu bardziej wyluzowałam.

Soleil, Zosiek, Leksa, Vende, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa bosko że już w domku i ze eeg ok💪
    Vende-kciuki aby wszystko dobrze się skończyło🍀✊
    Mój klocuś zaczyna pokazywać humorki gdy go odkladam z rąk ale ja barrzo rzadko go noszę...lecz umie pokazać co mu nie gra☺️
    Wiecie co zaniosłam do krawcowej 2sukienki-w jednej mały zameczek do wszycia abym mogła karmic a w drugiej przedłużenie gumki w pasie bo po ciąży jest minza ciasna i 50zł zapłaciłam🥴wszystko jest takie drogie masakra

Leksa lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Dostalam anrybiotyk przy którym nie za bardzo moge karmic. Moge podawac swoje mleko 2x dziennie przed wzieciem kolejnej dawki. Reszta do wylania. Ale to tylko 5 dni. Jeśli posiew nleka będzie ok moge w tyn czasie wykorzystać mrozonki, jesli nie mrozonki do kosza i w ogóle przejście na mm na te 5 dbi a potem moja decyzja. Lekarka sugeruje powolne wygaszanie laktacji ze wzgledu ba skłonność do towrzenia sie ropni. Nastepny krok to juz anrybiotyk w szpitalu, dozylny

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende sprawdź sobie jeszcze
    Ena wszelki wypadek ten antybiotyk na stronie e laktacja

• Leksa Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, a kiedy maja być wyniki posiewu mleka ?
    Nawet nie za bardzo wiem co Ci napisać, jak Cie pocieszyć. Nie boisz się, ze coś takiego może znowu Ci się przydarzyć ? Ale podziwiam za upór i wytrwałość!

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, sprawdzałam, jest w tej drugiej grupie, podobno przenika do mleka ale stężenie jest przez 6h, ale myślę ze lekarka ma racje ze lepiej dluzej odczekać. Wyniki mam miec częściowe jutro- czy cos sie hoduje. A takie dokładne do 3 dni, a posiew do tygodnia. Super babke w labolatorium trafilam, dala mi swoj numer i kazala dzwonić.
    Boje się Leksa, więc od dzis juz schodzę z sesji. Spróbuję to powoli wygasić mize w miesiąc skoncze. Boje się też tych leków na zatrzymanie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jakie leki dostaniesz, ale ja swego czasu brałam leki na zbicie prolaktyny. Na pewno będą lekkie skutki uboczne, więc trzeba od małych dawek zaczynać, jak ci lekarz każeykac 1 tabletkę dziennie to może cię potargać.
    Ja nralam parlodel który był straszny a zaczynałam od 1/4 tabletki dziennie i sukcesywnie zwiększałam dawkę. Inny lekarz dal mi dostinex. Chyba dużo droższy ale mega dobrze się czułam po nim.
    Bardzo długo walczyłaś! I masz poważne problemy i podstawy do zakończenia kp. Może być ci smutno przez kilka dni, ale będzie dobrze!

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh...Vende trzymam kciuki, jaką podejmierz decyzję to na pewno będzie najlepsza dla Ciebie i maleństwa. Ściskam Cię🤗💞

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, poki co nie wzielam recepty na te tabletki na zatrzymanie. Bede po prostu schodzic z ilosci sesji, ten tydzień na 7 sesjach, nastepny na 6 i tak dalej. Oczywiście to jest przy założeniu ze wynik mleka będzie ok, bo jak nie to dostane cos z tej farmakologi na zakonczenie. No coz.
    Tak, walczylam, dawalam sobie za cel 3 miesiące, wytrwalam, więc nie powinnam sie martwic i denerwować, ale wiecie jak to jest :) dzisiaj jeszcze nie wzielam tego antybiotyku, poczekam na jutro. W ogole chyba musze pediatry dopytac jakie mm jej wprowadzić bo niestety po poprzednim, jwo jeszcze dokarmialam, mielismy tą wysypke, mozliwe ze ona byla od mleka...
    Dziekuje dziewczyny za wsparcie. Nikt mnow tak nie zrozumie jak Wy :)

Leksa, Ana.Ta, Motyl12 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 września 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek dziękuję! Akurat łażenie po kuchni zwłaszcza wokoło stołu mamy z mężem opanowane do perfekcji ale bez okapu. Dzisiaj włączyliśmy, maly uspany w 5 minut. Fakt faktem wstal o godzinie 16 i do 20 nie miał normalnej drzemki tyle co chwilówki w aucie bo mieliśmy trochę spraw do ogarnięcia.. Ale się udało bo jeszcze się nie obudził ani razu więc śpi mu się dobrze :) miła odmiana bo wczoraj był horror.

Zosiek, Kasjanna lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, co tam taka cisza, zadnego nocnego wpisu? Nosisz czy spisz? 😉

Przyjechala do mnie mama, ale mała sie jej boi... Cos tam na odległość usmiechy sprzedaje, ale na rękach albo po prostu sam na sam jest ciezko. Dzis bedziemy sie oswajać. Mam wieczorem wywiadowke i moge isc z Nisia, ale liczylam ze uda sie bez.

W ogole odkopalam takiego gadajacego szczeniaczka. Wiem ze to jeszcze nie ten etap, ale puscilam malej i tez byl ryk. Strachliwe dziecko mi rosnie. Jak ostatnio odkurzalam to poki bylam w zasiegu wzroki i mówiłam do niej to ok, ale jak zniknelam za ścianą to tez placz...
    Boja sie czegos wasze dzieci poza innymi ludźmi?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna już jestem. Wylogowalo Mnie i z lenistwa tylko czytalam... Niby wszystko u Mnie ok, a codziennie jakies drobne frustracje na to, że chcialabym wiecej pomocy. Jak są dlugie dzienne drzemki to ok, ale jak nie to plus codzienne obowiązki i w okolicach 17:00 chodze i tylko glowkuje co by tu jeszcze z nią zrobic. A jak mąż ma czas to chodze naminowana. Bo on tylko zabawia przy dobrym humorze ostatnio. Wiem, ze to tez cos ale... A nie mam sił coś ostatnio, musze wkoncu zrobic badania.

Soleil u mnie sprawdza sie niestety w wiekszosci tylko cyc.... gorzej jak juz go nie chce. Wtedy kombinuje jakąś krotką aktywność i lulam... śpiew bardzo pomaga... a w dzień faktycznie jezdzenie po żwirku/ nierównościach. Ale jak nie mam czasu i musze cos zrobic dziala dopoki ruszam tym wózkiem 🤦‍♀️
    Wydaje mi sie że te pobudki to poprostu regres... bo to niemożliwe żeby tyle dzieci sie „zespsulo” w tym samym czasie ☹️

Ale U mnie maly sukces. Wczoraj córka uspana od 20:10, pozniej 1:30, 5:30 i teraz 7:00. Ale już zdarzyła wyć, wgl w nocy też od razu nie usypia i to takie męczśce sie zrobilo 🙈

Moja tez ostatnio splakala sie na szwagierke;/ za tydzień mamy więcej gości ktorych nie pamieta - to bedzis test.. ale cos czuje ze lekko nie bedzie i moge spedzic grilla separując ją od innych. 🤷‍♀️ Oby to bylo chwilowe.
    Sprzęty u mnie mogą glosno chodzic, ale bardzo boi się gdy coś nagle uslyszy. Raz mi spadl laktator to byl ryk jak stąd do nieba.
    Ostatnio na macie przestraszyla sie misia.

Leksa - cudowna wiadomosc ze jestes juz u siebie.

Vende - zycie zweryfikuje najlepszą opcje dla ciebie. Jak piszesz czlowiek chcial 3 mce, a pozniej sie wkręca i chce przeciągac... jak ide wyobrazni ze nie ma karmienia zaczynam sie bac, jak ja bede usypiac. Wytrwalosci zycze✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2022, 07:36

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś szczepienie.. o zgrozo...

Wychodzilyscie z dzieciaczkami pozniej na spacery czy dzień lepiej odpuscic ? Bo dzis jeszcze ładna pogoda i troche mi szkoda...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2022, 07:39

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara super że Hania daje rade. Korzystajcie z tych chwil !!🧡Może faktycznie wszystko zaczyna sie w glowie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2022, 07:41

Klara_1985 lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jak jest nagły hałas to mały się boi, zgniatanej butelki czy też obrywania foli aluminiowej 🙈
    U nas nocka też w porównaniu z poprzednimi dużo lepsza. Pobudki co 3 godziny. Ale po każdym karmieniu owijalam syna i myślę czy to nie był powód dłuższego spania

Ana.ta ja bym poszła na spacer jeśli moje dziecko zareagowałoby tak samo na kolejne szczepienie, było zamulone i senne, świeże powietrze na pewno lepsze niż domowe

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonilam rano do labolatorium, mleko na pewno nie jest jałowe, ale nie sa w stanie mi powiedziec co na ten moment wyhodują. Poki co jak to powiedziala sa to bakterie typowe dla skóry, ale nie może wykluczyc tej co wyszla z ropnia. Zapisala sobie nazwe i kazala dzwonic w sobote rano, juz powinna miec wtedy dla mnie jednoznaczna odpowiedź co mamy, ewentualnie antybiogram moze potrwac dluzej.
    Zadzownilam dzisiaj i umowilam sie na teleporade do pediatry, bo jutro mamy szczepienie i nie wiem czy nie powinnam tego przelozyc. Zwlaszcza ze jutro jest ten beznadziejny lekarz wiec mu nie ufam, a dzisiaj teleporada bedzie z tym moim wybranym. Takze czekam, antybiotyk sobie lezy a ja dalej nie wiem co robic.
    Ana.ta mysle ze mozesz isc na spacer tylko wiesz, w torbe termometr i cos na goraczke albo bliski spacer zeby w razie czego szybko do domu. Moja mala po poprzednim caly dzien spala. Zobaczymy jak bedzie teraz...

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende faktycznie lepiej zapytać z tym szczepieniem. Oby nic tam sie nie wyhodowało 🧡

Aktualnie jestem juz spowrotem w domu. Usnela jak nigdy w gondoli bo chcielismy szybko cos zjesc a ona odleciala. No i siedze i tak na nią patrze... to pozniej zabiore chociaz do ogrodu jak temperatura bedzie ok, niech sie dotleni ...

Mała lubi ewidentnie jazde autem, bo mega byla spokojna i gadala całą droge do kaczki na ksiazeczce szeleszczącej. Ta ksiązeczka u Nas teraz sie najlepiej sprawdza, bo interaktywne twarde i dostaje w glowe. Te tylko trzymam ja jak cos bo niektore jej sie podobają.

Wizyta przebiegla w glośnej atmosferze od momentu polozenia na wadze. Ale na szczescie na rękach uspokajala sie w sekunde. Plynu tez nie chciala pić - pielegniarka kazala na nast raz zrobic większą przerwe w jedzeniu. Bo tu bylo tylko 30min. Jest taka jak ważyłam domowo (czyli moja waga nie klamie). Oliwka ma obecnie 6kg20g, mierzy 67 cm - tyle samo co 13.07. Także rośnie tylko w szerz hihi ale i tak jest długa.

Troche sie martwie bo musimy zrobic badania krwi w ciągu 2 tyg. Dalej lekarka twierdzi że ma blade ciałko, a że ja mialam sklonnosc do anemii to byc moze ona też... ja musze tez jak najszybciej zrobic badania...
    Dwa- jest lekki szmer na serduszku, twierdzi zeby nie panikować i sprawdzimy jeszcze w październiku na wizycie... mozliwe ze to od tego żelaza.
    Trzy- ucieka jej trochę lewe oko... mamy zwrocic uwage czy nie za często. Jak tak to okulista. Musze poczytać jak najlepiej temu zapobiegać
    Zapytalam o witD - kazała jeszcze zazywac 400 jednostek. Po pół roku zwiekszymy dawkę..

No i ciesze sie ze juz po szczepieniu, ale tak mi strasznie smutno że tyle nowych rzeczy wyszlo :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2022, 10:54

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil super że pomogło 🥰

Ana.Ta my mieliśmy dzisiaj szczepienie i pani mówiła że można być na polu tylko nie na słońcu 😉

Nocka dzisiaj lepsza bo była pobudka o 3 i 6. Ale i tak jakaś nieprzytomna jestem...

Moja póki co uśmiecha się do obcych, ale na głośne dźwięki rzeczywiście reaguje i płacze.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 622 623 624 625 626 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ