X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta i jak wizyta koleżanek? Zrelaksowałaś się trochę?
    Leksa, pozytywnie zazdroszczę Wam takiego wyjścia. U mnie w rodzinie nie ma na razie takich śmiałków, którzy by się dwójką naszych dzieci na raz zajęli.
    Ja byłam dwa razy na restaurant week. Super sprawa.

Choróbsko mnie bierze jakieś. Przemęczona jestem i osłabiona ostatnio.Umówiłam się z mężem, że pierwszą nocną pobudkę on ogarnia i daje mm. Aż jestem ciekawa tej nocy. W każdym razie muszę się zregenerować. Spokojnej nocy dla wszystkich!

Leksa lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara dużo zdrowia !
    Mam nadzieje, ze oboje będziemy zadowoleni z tego wyjścia 😊
    Spokojnej nocy, wyślij się i odpocznij 😘 kciuki zacisniete za męża. Niech moc będzie z nim 💪🏻

Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2022, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl, nie martw się na zapas absolutnie. Może akurat u Was będzie totalnie bez problemu, dużo dzieci znosi podcięcie jak chwilowa niedogodność i przechodzi szybko do porządku dziennego. O ten typ wędzidełka pod jezykiem to pytałam, czy macie pierwszy, drugi, trzeci czy czwarty? U nas czwarty, ten najtrudniejszy, jakiś mięśniowy(?) i pewnie stąd i ranka większa i dyskomfort dla malucha. Z masażami przed zabiegiem to nie jest jakaś straszna udręka, ale chodzi o to, żeby maluszek ciut się przyzwyczaił do tego że rodzic będzie mu coś tam "grzebał" w buziaku. Nam zleciła neurologopeda, robiliśmy zgodnie z podręcznikiem Frenulotomia (dostępny w internecie do pobrania pdf). Z tym znieczuleniem...ciężka sprawa, my byliśmy pewni że będzie czymś popsikane miejsce nacięcia, ale jak lekarz powiedział, że bez znieczulenia to zaufaliśmy, że wie co robi. Dał tez do zrozumienia że to uzasadnione i lepsze do adaptacji "nowego jezyka" małej, bo od razu go czuje. I zaraz po tym jak udało się Gabi uspokoić po cięciu, to nie wyglądała jakby coś ją bolało, uśmiechała się do nas.Dopiero w domu się zaczęło...Ale nie sugeruj się nami, każdy przypadek jest inny. Będzie dobrze, zobaczysz!!

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że odetchnęłam jak zamkneły sie drzwi za mężem i malutką😂 zajęłam się spokojnie rozmowĄ itp ale nie powiem po tych 2h bilam się juz z myślami czy wszystko u mamy ok - jak nie odebralam od niej połączenia, a pozniej ona milczala to juz wgl. Nie sądzilam, że spędzą u Mnie 4h 🤭

Poza tym uświadomilam sobie ze jestem szczesciarą, że nie musze jednak zapitalac do tej roboty na 8h i „główkować”. 😆
    Zaspokoiłam powrót do pacy tą wizytą. Doszłam do wniosku, że tam nic sie nie zmieniło 😆 a ja nadal jako księgowa rwałabym włosy z głowy.

A jak odebrałam swoje dziecko, które tak bardzo sie ucieszylo na mój widok pojawił sie mysl „kurcze ona za mną tęsknila”

U mnie od 21:20 teraz dopiero 1 karmienie, kurcze może ta butla pewnych ml jednak pomoglaby na noc... jak dzis bedzie lepiej jutro też zrobie test... 🤔

Super sprawa z tym restaurant week aż sobie jutro sprawdzę... :)

Klara zdrówka życzę! Twój mąż to bohater. Aż ciekawe czy mój by na to poszedł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 00:58

Leksa, Soleil lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie usne. Mąż chrapie. Córka chrapie. Wasze bąbelki też chrapią? 😂 😫 Z tego wszystkiego obczaiłam gdzie uderzyć na restaurant week. Akurat mąż ma imieniny w październiku 😅

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam chyba wystarczy restaurant week w domu :p tez nie mam chętnych na zostanie z dziećmi.
    Ana.Ta, u mnie nie chrapie. A u ciebie zawsze chrapie? Bo to znaczy ze nosek przytkany czymś. U mnie w rodzinie tak dzieci chrapaly jak mialy przerost migdalka i do wyciecia później.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też skusił ten Restaurant week 😄

Czy Wasze maluchy leżąc na plecach próbują unieść głowę na góry?

Megsi lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc w miarę. Mleko było więc chyba wraca pokarm ale mały się rzucał, postekiwal więc pół nocy spędził na rękach. W nocy wogole nie akceptuje męża. Na spaniu gładzi mnie po twarzy i jak tylko wyczuje zarost to mega płacz. Moje plecy...

Ana.Ta zazdroszczę że masz komu podrzucić małą. Ja jestem zupełnie sama więc nawet jak ktoś mnie odwiedza to dziecko jest cały czas ze mną. W sumie jesteśmy razem non stop bo mąż nie chce z nim zostawać sam. Od urodzenia został z nim 15 min jak pojechałam pod koniec maja do sklepu. I jak zostawiłam mu małego śpiącego na rękach to tak zastygł w tej pozycji żeby go nie odbudzic 😉 nie wiem jak mały zniesie żłobek jak kolejne pół roku będzie tylko ze mną 🤷
    Malinka u mnie już długo podnosi. Podobno tak ćwiczy mięśnie brzucha

Malinka2021, Soleil lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, u mnie jest dokladnie tak samo, zreszta syn tez byl (i do tej pory jest) taka mamincyca. Adaptacja w zlobku latwa nie była. Co na pewno wyszlo na dobre to zostawianie go na dluzej. Najpierw chcialam tak na 2 godzinki, to je przeplakiwal cale. Jak juz nie mialam opcji i zostawialam na 7 godzin to bylo ok.

Malinka, u mnie podnosi ale tylko jak jest pod skosem, np oparta o kolana. Jak lezy calkiem na plasko to nie podnosi.

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też nie podnosi właśnie, a jak bylam na szczepieniu, to dziewczyna z 3 tygodnie młodszym (!) maluchem mowila, że jej już zadziera głowę i zaczęłam się zastanawiać czy u nas jest ok, bo w ogóle się do tego nie zabiera 😅 u nas rozpoczał się 21 tydzień.
    Jeju 21 tygodni, to wydaje się tak mało, w brzuchu 21 tygodni to pierwsze ruchy dopiero co poczułam. A po tej stronie brzucha już tyle się wydarzyło 😬🥰

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna nie zawsze chrapie, podejrzewam resztki mleka bo jej sie troche ulało wtedy. Bede obserwować

Olśnilo mnie dzis o 6:00 jak mala gniotla i sie wykrecala aby nakarmic na leZaco. Tym sposobem spalysmy do teraz... bo od 3 byly pobudki co godzine :/

To u mnie byly pierwsze takie odwiedziny bez malej, zawsze wykorzystywalismy pomoc na wyjscia, albo ja jak mialam jakies wizyty a męża nie bylo. Ale u nas w domu. Tak wole nawet. W piątek ma wpasc przyjaciolka to juz zostanie ze mną, przY koleZankach z pracy nie chcialam uganiania 🙈
    Szkoda że nie macie z kim zostawić :( może spróbujcie rozmowe z męzami że tego potrzebujecie, aby nie zwariować. Ja jak mojemu powiedzialam (bo u nas tez tak kiedys bylo) ze czuje sie jak więzien i mam dość, że nie moge poczuc sie „wolna” to sie przestaszyl. Najpierw kazal wołac moją mame, a teraz jak z nim wczesniej ustale to zgodzilby sie zostac, ale wykorzystalam tylko dwa razy na rower do sklepu.

Mój mąż na szczescie nie boi sie juz zostawac, ale jeszcze tego nie wykorzystywalam duźo. Choć w jesieni/zimie pewnie bede czesciej jak wozkiem z domu sie wyjść nie da

Musze isc dzis na spacer, bo przez pogode nie bylysmy 2 dni :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 09:02

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym podnoszeniem glowy na plecsch to ja jeszcze nie zauwazylam. Aż poobserwuje.

Po tej stronie brzucha jest o wiele lepiej. Cudownie jest patrzeć na nowe umiejętności, śmieszki/ jesteśmy szczesciarami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 09:04

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny znowu Laura mało przybiera 😒 Wazy około 6,6 kg w tym tygodniu znowu tylko przytyła 40g pomimo karmienia piersią butelka i nawet czasami mm 🤷‍♀️ Już sama nie wiem co źle robię ze nie moze więcej tyć 😔 Karmie co 2,5 - 3 h karmien jest sporo około 11. Z tym że ona za dużo nie zjada a nie wiem ile bo z cyca pije trochę następnie trochę z butli czasami 30 ml a czasami 50 ml albo nie więcej ale i tak za dużo nie tyje. Nie znam się ale 40-50 g na tydzień to trochę za mało co nie? Pediatrzy mówią że ok no się mieści ba siatkach ale tendencja nie jest stabilna tylko trochę spadkowa z tygodnie na tydzień 😒 Może taki jej urok ale trochę się martwię. A u Ciebie Lotos jak z waga małego? Bo coś mówiłaś że pediatrzy mówili że trochę mało przybiera? Może coś mądrego wskazali apropo słabego przybierania? Chyba że już nie macie z tym problemu? Mam wizytę u neuro w czwartek to może coś doradzi albo oceni. 🤷‍♀️

6056198c02.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉

Nocka przyzwoite bo pobudka o 11.30 i 4.30 później z nami w łóżku dospala do 7. Mam nadzieję że już będzie stała poprawa🙏

Malinka u nas zadziera główkę też tylko jak jest pod kątem, nie wiem czy zadzieranie na płasko w tym wieku jest ok 😉

Leksa trzeba być dobrej myśli, że długo długo jeszcze nie będzie tego tematu 😘

Jej jak ja Wam zazdroszczę tych wyjść i spotkań. Moje chyba najbliższe będzie u ortopedy... Boli mnie nadgarstek od 2 tygodni i jest coraz gorzej. 😒

Młoda moja pełza już po całym pokoju, mamy nieraz ubaw jak położy się chwilę na odpoczynek i tak biedula zerka na nas. Lubi też pełzać do moich paznokci pomalowanych u nóg bo latam na boso i mnie łapie za nie 🤣
    Cudne te nasze dzieciaczki 🥰 i coraz fajniejsze będą i bardziej kontaktowe🥰

Merci nasze dzieciaczki będą już wolniej przybierać niz wcześniej, a widzisz po niej że chudnie czy coś? Jak lekarze mówią że ok to może rzeczywiście taki ma urok że jest drobniejsza 😘 może jak tak mało je naraz to spróbujcie się karmić co 2h. My z piersi tak się karmimy w ciągu dnia co 1, 5 -2h, bo przez to ulewanie nawet nie możemy za dużo naraz jeść.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 09:53

Merci92, Leksa, Malinka2021, Soleil lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka2021 wrote:
    Mnie też skusił ten Restaurant week 😄

Czy Wasze maluchy leżąc na plecach próbują unieść głowę na góry?

Malinka u nas od jakichs 2 tygodni mala wlansie tak podnosi tą głowę. Myslalam ze to źle ale pediatra na szczepieniu jak byliśmy i mała tak zaczęła podnosić to powiedziala do niej oooo jaka silna dziewczynka☺️
    Z tym internetem to faktycznie troche inny świat i inne wychowywanie mamy my niż nasze mamy🙃
    Dziewczyny wczoraj miałyśmy pierwszy dzień gdzie mała jadła co e godziny ( w naszym przypadku to dużo) , myslalam ze to przez to że w nocy tak się obzarla jedząc co godzine😏
    Ale dzisiejsza noc tez juz troche lepsza była. Ze 2 razy karmiłam po ponad godzinie ale była też w końcu przerwa 3 godzinna☺️tyle ze glupia ja karmiąc o 5 nie mogłam już usnąć wrrrr a o 6.30 mała się obudziła wiec myslalam ze to juz koniec ale zrobila 2 kupy w odstępach 15 min hmm i później jeszcze usnęła i spala do 9.20 😃 i ja tez😍

Leksa przykro mi z powodu tej wady serca ale trzeba wierzyć ze nigdy nie nadejdzie pogorszenie🙂

Współczuję podcinania tego wedzidelka...kiepsko to brzmi😏

Ana.ta super ze wizyta się udala☺️

My fzis idziemy do kolegi na urodziny🙂ciekawe jak mała się będzie sprawowac😉

Leksa lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek W sumie ona jest taka w sam raz z wyglądu nie za chuda nie za gruba. Nie widać żeby mocno tyla ale też nie chudnie z wyglądu. Mam wrażenie że ona poprostu je tyle ile musi do przeżycia i bez dokladki 😉
    Muszę spróbować częściej chociaż w nią ciężko wlać co kolwiek jak nie chce. Nie rozumiem tego. W pierwszym miesiącu tak super tyla tylko na piersi a od drugiego miesiąca coraz wolniej i mniej. Ohh pierwsze dziecko to same zmartwienia. Mam nadzieję że przy drugim będzie łatwiej ☺

A tak to od wczoraj jestem chora i mam trochę doła. No i powinnam ta wagę wyrzucić a nie ciągle ważyć i się fiksowac 🤦‍♀️

Leksa, Asiulka87 lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci, nie wiem, ale mnie tam 6.6 kg brzmi na calkiem ładną wagę. Chyba nie ma co panikować. Z czasem dzieci przeciez wolniej przybierają i to jest normalne. Ciezko dziecko zmusic do jedzenia jak nie ma ochoty.
    Zosiek, z jednej strony zazdroszcze tego pelzania, z drugiej juz sam obrot dodal mi kupe roboty, bo nie umie wrocic, wiec wyobrazam sobie jak to bedzie z pełzanie.
    Syn byl nieruchawy, ale mialo to swoje dobre strony, bo jak ruszyl to byl juz dobrze komunikatywny.

Leksa, u nas w rodzinie ostatnio wyszlo ze mamy genetyczna wade serca ktore predystynuje do zawalu serca w mlodym wieku (mlodym mam na mysli przed 40). Ale ja sie nie przebadalam, nie chce wiedziec czy mam ten gen.

Merci92 lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci czasami tak jest że dzieci mają mniejszy apetyt byle była zdrowa i silna 😘 a Ty kuruj się i dużo zdrówka 😘

Klara tak samo zdrowiej 😘

Kasjanna dokładnie tak, oczy teraz dookoła głowy. I na kota muszę uważać 🙃
    U mnie starsza raczkowała za mną jak piesek, aż boje się jak ta będzie bo jest do przodu w stosunku do niej 🤦

Moja właśnie budzi się po drzemce 5 minutowej 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 10:45

Merci92, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 moja też wAży prawie 7 kilo, mało przybiera ale jak tak na nią patrze to nawet ma poliki takie okragle wiec się tym tematem nie przejmuje.

A my dzis mamy dzień dresa, dom juz ogarniety wiec czeka nas tylko spacer i duuuzo jedzenia 😆

Znów wczoraj uyszalam ze strasznie schudlam... no i co ja zrobie... chyba az tak zle wygladam haaah

Ale nie mam zamiaru sie przejmowac bo zadnej diety nie mam tylko ssawke na cycu :)

U mnie jeszcze nie bylo drzemki 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2022, 10:57

Asiulka87 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 października 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, ja mam obawy ze teraz jem duuuzo i nie tyje przez ta ssawke, a pozniej ja odstawie ale nie sadze zebym mogla zmienic swoja diete. Slodycze beda dalej wjezdzaly. I wtedy juz waga nie wiem czy tak dobrze bedzie wygladac...

‹‹ 669 670 671 672 673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ