Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mówilam ze nic nie robie jak mala uśnie a wysprztalam dwie lazienki (bez podlog). Musze nadgonic do weekendu.Po tym kichaniu i smarkaniu czuje sie jak wulkan energi, gdzie jeszcze 5 h temu mialam dość wszystkiego. Często nie rozumie tych wahań 😅 jak je posprzatalam poszlam level dalej- do deski do prasowania. Ale zdarzylam uprasowac tylko kilka ciuszkow malej, bo juz KA RMIE. Pobudka 1 zaliczona hihi😂
Lotos jak sie tak nagadal z tym cycem to moze sie wkoncu dogadają haha
Też Mi sie te pampersy sprawdzają! Dobrze ze w sobote jedziemy do tesciow bo czeka na nas nowa paka. To bedzie jej pierwsza wizyta tam - ale są podjarani 😂 ja sie nawet nie przejmuje jeszcze, najwyzej szybciej wrocimy😆 moze babcia i siostra męża pomogą a ja sobie odpoczne. Marzy mi sie ze bede tylko tą od mleka 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2022, 23:52
Soleil, Kasjanna, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ana.ta ja juz probuje wszystkiego. Niestety u nas dzisiaj srednio sie spisuje do polnocy mialam 6 pobudek, tak mnie brzuch bolal ze juz przy kolejnej myslalam ze sie poplacze. O polnocy wjechała butla i mielismy po ululaniu 2,5h snu (na szczescie). Natomiast teraz księżniczka nie spala godzine. W akcie desperacji tez dalam butle. Za to teraz siedzę na laktatorze wczesniej niz zakladalam, bo licze znowu na dluzszy sen... Pozatym dalej mam opory do dawania mm w nocy bo tej akcji z przed miesiąca z wymiotami. Chyba poki mam moje mleko będę dawac Malej je w nocy... A wiecej mm w dzien...
Mnie kusi zobaczyc jak u nas kaszki bo warzywa poki co slabo nam ida... Ale nie chce tak mieszac wiec chcialam przejść chociaz przez kilka tych podstawowych najpierw. Boje sie ze nie bedzie warzywna po ojcu
My mielismy jechać gdzies od poniedziałku chociaz na 3 dni ale jak patrze na te nocki to mi sie odechciewa.
Wgl oby to przeszlo bo na poczatku listopada wracam na kilka nocy do pracy - mamy przebudowę pod sezon świąteczny moja zastepczyni sie boi a do tego ma samych nowych ludzi praktycznie. Takze wstępnie sie zgodzilam bo wczesniej Mala prawie nie wstawala w nocy. Heh... Szczerze nie wyobrazam sobie mojego meza ktory zostaje z nia sam na noc jak ona sie ciagle budzi. Nawet mając kilka butli17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende, u nas tez dzis przerwa w spaniu, ale o 2. Zreszta teraz tez sie podejrzanie kreci po odlozeniu.
Praca? Serio? Wow... Nawet jak ci mala prześpi nocki, to jak ty dasz rade w dzien?
A pluje warzywami przez smak czy konsystencje? Dawalas np w calosci sprobowac? Bo u mnie ewidentnie jest problem z konsystencja papki...
Probuje ktoras BLW?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 04:15
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna, spokojnie, nie wracam tak ogolnie tylko na te noce, dwie albo trzy, pomoge im to ogarnac i jestem dalej na macierzyńskim. Poki co na stałe nie wracam. Maz ma wtedy wziac kilka dni urlopu bo jeszcze ma sporo. Ogarniemy jakos.
Próbowałam w całości, ale jednak sie boje. Próbowałam lekko rozgniecione widelcem nie na calkiem papke, probowalam papki. Chce zeby jej dac, bierze, kawalek nawet ugryzła, ale pluje jakby nie wiedziala co z tym zrobićKasjanna lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende z tego co się nasluchalam oststnio o rd to najprawdopodobniej Twoja Ala jest jeszcze nie gotowa. W sumie nasze dzieciaczki przeciez 6 miesięcy jeszcze nie mają a jednak dalej głównie mówią o tych 6 miesiącach na rd chyba że wcześniej dzieci wlansie wykazują gotowość🙂 także na spokojnie trzeba probowac🙂ja narazie kawałków nie dawalam bo się boje🙈 chociaz słuchałam też ze dla dziecka najgorsze są grudki, np konsystencja niby papka a z grudkami. Z kawałkami ponoc dziecko ma sonie poradzic🤔ale ja jakoś poki co obawiam się tego😏
U mnie mala w nocy tak jak myslalam hmm pobiła chyba rekord wiszenia na cycu. W sumie nie było chyba żadnego dużego jednorazowego karmienia tylko co chwilę po troche a ja z tym cycem w jej buzi zasypiałam 😏 nie wiem już o co chodzi. 2 noce były takie w miarę prawie z przerwami co 2 h a dzis znowu masakra😏 -
Przemówienie do cyca pomogło 💪 w nocy było mleczko. I od razu spał lepiej. Jadł co 3-4 godzin. Więc dziewczyny jest nadzieja. Mój mały jest chyba najstarszy na tym forum i u niego takie nocne pobudki trwały 1.5 tygodnia.
U nas kaszka nie działa wogole. W sensie że nie wydłuża snu ale nie chcę Wam odbierac nadziei. Próbujcie.
Co do jedzenia to mały na początku wszystko jadł super a od czasu alergii dynia jeszcze jako tako, dynia i ziemniak niejadalne, brokuł wczoraj był wszędzie. Więc może teraz jakiś takim bunt? Nie wymuszam w niego ale codziennie mniej więcej o tej samej porze zasiadamy do "obiadu" i próbujemy nowych smaków 😁 dzisiaj będzie brokuł i ziemniak. W nocy wymyśliłam że dzisiaj ubiore mu najgorsze ubranko i dam mu się umaziac. Z paluszków na pewno spróbuję, a przecież o to mi chodzi 😁
Kasjanna, Soleil, Klara_1985, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Vende, to u mnie jest to samo, dlatego jeszcze nie ruszylam z rd. Przyjdzie pora, a jak nie to bede sie martwic za te 2-3 tygodnie. Nie moglam sie doczekac rd, a teraz mowiac szczerze chętnie bym to odwlekła w czasie, bo dzień za krótki (no i to krzeselko mnie wkurza i psuje radosc z rd. Jak blahe rzeczy moga popsuc nastroj )
Soleil, Lotos lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyLotos, charakterny ten Twój synek:przrmowienia do cyca, strajki z rd:)
Ja czekam jeszcze miesiąc. Muszę się rozglądnąć za miseczkami z przyssawką. Młodsza ma, to i starszej muszę kupić, żeby nie było zazdrości.
Dzisiaj Hania kończy 5msc.z tej okazji wyciągnęłam karty do zdjęć i znalazłam kartę:moja pierwsza przespana noc. Oby nas to wszystkie szybko czekało.Zosiek, Lotos, Leksa lubią tę wiadomość
-
Czy ktoras z was probowala wiazac chuste na biodrze? Ta zwykłą tkaną. Kombinujemy od rana ale tak srednio nam idzie.
Jutro mamy slubowanie ucznia i pomyslalam ze z biodra byloby jej wygodniej, bo ze zwyklego wiazania z przodu troche malo widzi.29.04 - moja kochana córeczka -
Dzień dobry 😁
Nocka w miare
Soleil szkoda że wcześniej tego artykułu nie widziałam, u nas chyba już był ten skok. Młoda teraz pelza za mną cały czas jak nie ma sił to płacze jak wyjde, na obcych wyje, chyba że jest w chuście. Raczej sobie już radzi w ciągu dnia żeby zabawkę zabrać, nawet pojemnik z zabawkami mam taki materiałowy przewraca i wchodzi w niego 🤦 mąż się śmieje że nie dogonimy jej jak zacznie już hasać, zaczynam się tego bać. Wchodzi już wszędzie... Mamy czarnego kota to też pełza za nim. Muszę już o jakiś blokadach na kontakty pomyśleć.
U nas Pampers active baby się sprawdza, mam któraś już 4? Dużo są większe ? 3 wydaje mi się że mamy takie na styk
Asiulka u nas też czasami smok Avent złapie ale to pewnie jak u Ciebie pociamka chwilę.
Kupiłam fajna książkę o RD i tam rzeczywiście pisze że blw najwcześniej po 6 miesiącu a niektóre dzieci do tego mogą być nawet gotowe po 8. Ja z blw będę próbować jak młoda będzie już ładnie stabilnie siedzieć.
Kasjanna my póki co tylko na kieszonkę, nie umiem innego wiązania 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 09:34
Merci92, Kasjanna lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Kasjanna wrote:Vende, u nas tez dzis przerwa w spaniu, ale o 2. Zreszta teraz tez sie podejrzanie kreci po odlozeniu.
Praca? Serio? Wow... Nawet jak ci mala prześpi nocki, to jak ty dasz rade w dzien?
A pluje warzywami przez smak czy konsystencje? Dawalas np w calosci sprobowac? Bo u mnie ewidentnie jest problem z konsystencja papki...
Probuje ktoras BLW?
u nas podobnie. kaszką był zainteresowanie i może nieudolnie ale coś tam w końcu połknął. ale ziemniak do ręki czy rozgnieciony widelcem odruch wymiotny. marchewka to samo. a wpierw próbowałam BLW. jak dałalm mu słupek ugotowanej marchewki i on ugryzl polowe i miał ją w buzi.. jak zobaczyłam jego mine to wystraszona od razu mu wyjęłam i blw probować jeszcze nie będę. także narazie twardsze rzeczy do pociumkania i jak coś kaszka, ew spróbuję warzywko ze słoiczka.
a co do karmienia piersią do 6msc. Nasz pediatra jest za tym, żeby RD zaczynać nie wczesniej jak na 6 miesiąc życia, ale jak powiedziałam, że zamierzam powoli wprowadzać mm to dodał, że w takim razie mogę dawać pomału dla syna coś do spróbowania póki jeszcze karmię bo moje mleko będzie go chroniło jeszcze dodatkowo przed alergenami. No i zachęcał żeby zostawić cycusia chociaż na noc, że żłobek, że bakterie itd.. i tak się zastanawiam jak i czy da się to zrobić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 10:07
-
nick nieaktualnyDziewczyny jak jest z siedzeniem u waszych maluchów? Tak ogólnie sadzacie i jak robicie to rd jak dzieci nie siedzą. Bo stabilne siedzenie to taka najważniejsza oznaką gotowości do rd. Ja za 2 tyg w Polsce będę odpalać krzesełko i sprawdzę jak to wygląda.
Co do nocy, to mój bobas nawet jak był noworodkiem to nie wisiał tyle co tej nocy... non stop musiałam zmieniać piersi, a on pluł i jadl I pluł i znowu łapał. Męczące to było strasznie, ale daliśmy radę. -
Wlasnie posluchalam sobie podcastu z polozna o rozszerzaniu diety, tez pod kątem siedzenia. Generalnie nie jest to must have zsby zaczac rd.
Soleil, a dlaczego nie mialoby sie to udac? Ja syna dlugo mialam na cycu na kolacje, śniadanie i w nocy. A w dzien jadl posilki stale juz wtedy. Martwi cie czy laktacja da rade? Powinna. Czy o cos innego chodzi?29.04 - moja kochana córeczka -
Soleil, jasne ze sie da zostawic tylko np nocne karmienie. Mam kolezanke ktora ma 3 letnia córkę i dalej karmi ją piersią ' na dobranoc'. Tylko Ty ocen czy tego chcesz Z tego co wiem mają teraz duzy problem zeby ją tego oduczyc a jak matka trafiła do szpitala to dziecko cala noc nie spalo tylko byl ryk. Mnie taka wersja przeraza. Ja rozważałam sciaganie raz dziennie poki będzie cokolwiek plynac ale z moją tendencja do ropni pewnie jednak sobie daruje. Wydaje mi sie ze jak masz chęć to spróbuj zostawic to nocne karmienie np do roku. Z doświadczeń koleżanek ktore karmily rok lub mniej dziecko w miare sie odstawialo, przy dluzszym karmieniu juz zwykle trzeba bylo troche pocudowac z zabieraniem cyca Chociaz sa podobno dzieci ktore z dnia na dzien same sie odstawiaja.
Megsi, tylko ze sa dzieci ktore siadają dopiero w 8 miesiacu... I co wtedy? Czekac dalej? Z tego co wiem po 6 miesiącu mleko matki nie jest już wystarczajace i trzeba dokładać inne rzeczy... Ja znowu polece mamafizjoterapeutka, jest tam post jak karmic dziecko ktore jeszcze nie siedzi.
Ja wiem jakie sa zalecenia itd ale moze jestem troche dziwna i nie wierze do konca w sama tą gotowość... Tak samo z odpieluchowaniem... Teraz jest trend ze dziecko musi dojrzeć do tego i matki wyzywaja sie na forum ze ktoras sadza swoje ledwo siedzące dziecko na nocnik... Tylko czy to przypadkiem nie jest tak ze rodzic musi pewnych rzeczy uczyc? Moze jakies super pojętne dziecko nauczy sie wszystkiego samo tylko czy o to chodzi? Nie wiem sama. Wydaje mi sie ze takie probowanie dziecku nie szkodzi. Ja daje lyzeczke, dwie, wypluje, spoko. Nie ma problemu, jutro tez spróbuję cos dac albo za dwa dni. Kiedys zalapie. Nie mam parcia zeby zjadla tylko chce zeby poznawala powoli inne smaki niz mleko zwlaszcza ze my konczymy przygode z kpi . Bardziej traktuje to teraz jako zabawę. Bo za miesiac to juz bede musiala spiąć pośladki zeby Ala jednak cos zjadlaSoleil, Asiulka87, Leksa lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyNie no siadania są 3 etapy.
Siad stabilny z podporem, siad samodzielny, czyli dziecko siedzi bez podpory i ostatni kiedy dziecko samo potrafi usiąść.
Do rd z tego co czytam stabilny siad z podporem jest potrzebny, czyli dziecko się nie przechyla do przodu ani na boki.
Chyba właśnie też u mamyfizjoterapeuty widziałam, żeby dobrze poduszki w krzesełku położyć, aby trzymać dziecko w pionie.
Co do gotowości jako takiej też jestem sceptycznie nastawiona, ale jednak zwolennikiem jedzenia w pionie jestem i przy stole. Mniejsze ryzyko zadławienia niż na pół leżąco.
Soleil laktacja się dostosuje, ale wydaje mi się że jak przejdzie Szymek na mm to odrzuci pierś raczej. Mogę się mylić, ale chyba butla w końcu wygraWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 11:06
-
Soleil też mam sporo koleżanek co wróciły do pracy i zostawiły właśnie poranne i wieczorne karmienie. Właśnie tylko żeby nie było za długo bo rzeczywiście dziecko później ma problem bez tej piersi... Ja planuję skończyć przygodę z kp koło roku, mam nadzieję że będzie to jakoś delikatnie. Niektóre dzieci same odrzucają pierś w tym wieku jak mają już sporo innych smaków.
Dziewczyny dziękuję za polecajke tych podcastów matka też człowiek, słuchamy z mężem teraz na temat nastolatek itp bardzo nam pomagają inaczej patrzeć na teraźniejsze problemy.
Kasjanna, Soleil, Asiulka87, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
nick nieaktualny