Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze w sumie dodam, ze ja w ciąży sama myslalam ze rd dopieto po 6 miesiącu. Jak zaczelam z mala chodzić po lekarzach i oni zaczynali sugerowac zeby zaczac w 4 miesiącu to sie denerwowalam, bo to bylo niezgodne z założeniami, ktore wyczytałam w ksiazkach. Ale rozmawialam juz z kilkoma lekarzami, neurologopeda, fizjo, psychologiem, chyba z trzema pediatrami I każdy jednak sugerował to probowanie bo dzieci sa różne i często gęsto rodzice potem maja problem ze dziecko nie chce jeść. Wszyscy zgodnie twierdzili ze to zdarza sie duzo częściej niż odrzucenie piersi, czyli to czego matki najczęściej sie obawiaja w kontekście zaczynania rd wcześniej. Moja Ala juz by usiadła jakbym ją podpierala- sprawdziłyśmy to u fizjo ale nie polecala mi tego bo ucieka na jedna strone (w sumie jak w kazdej pozycji ). W ogole te dzieciaczki umieja wiecej niz nam sie wydaje To co ona tam z nia robi to mnie szokuje.
Wlasnie za 2h mam lekarza z Mala który ma zdecydować o przedluzeniu rehabilitacji. To chyba formalność u nas, bo dalej jest asymetryczna.
Jako manifest Mloda zjadla dzisiaj dwie łyżeczki marchwi i nie wyplula. Byla zla ze nie chce jej wiecej dacZosiek, Ana.Ta, Asiulka87, Leksa lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
U mnie dziś noc słaba o 2.00 starszy przyszedł że boli go brzuch, a po tem wymiotował więc pozwoliłam mu spać u nas w łóżku. Jak było już lepiej i zasnął to za pół godziny przybiegł 4latek z płaczem (chyba miał zły sen) też go wpuściłam do nas do łóżka i za pół godz. Czarek na mleczko się obudził. Miejsca w łóżku mało więc źle się spało. Dopiero jak mąż do pracy poszedł to się wyciągnęłam, ale co z tego jak za chwilę budzik dzwonił bo dzieci do szkoły trzeba było ogarnąć.
A smoczek od butelki jednak wymieniłam z powrotem na ten z mniejszym przepływem bo z tego to mu bardzo szybko leciało i nie mógł sobie poradzić -
Ines Jak bylam u neurologopedy to mówiła ze wiele firm ma smoczki nie adekwatne do wieku i trzeba samemu obserwować czy dzieciątko daje radę lub poleciła taka butelkę Lansinoh bo podobno ma najbardziej adekwatny smoczek do wieku ☺
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Vende dokładnie mam takie samo podejście jak Ty na ten czas. Nie rezygnuje ale nie traktuje tego jako posiłek. Ale będę co raz coś dawać, niech mały próbuje a nóż załapie co z tym zrobić tyle ze z BLW się wstrzymam bo trochę się przestraszyłam trochę
Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
Ja mysle ze na spokojnie, czy sie zacznie teraz, czy za miesiąc albo dwa, czy BLW czy papke, czy od warzyw czy owocow - przypuszczalnie nie ma to jakiegos kluczowego znaczenia. Wytyczne sie zmieniaja i tyle. Wazne zeby w ktoryms momencie wprowadzic te posilki i bedzie dobrze (no i nie udlawic przy okazji )
Nam dzis dziecko podmienili. Jest przekochana, w ogole nie marudzi. Powinna juz byc po 2 drzemce ale w ogole nie wyglada na śpiąca.
Wlozylam jej dzis sukienke, bo mamy ich mnostwo a wkladamy tylko do zdjec raz w miesiącu, wiec dzis jej wlozylam, i chyba poczula sie w obowiazku zachowywac jak damaZosiek, Ana.Ta, Soleil, Asiulka87, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ja też jestem jeszcze na 1 🤭 Nie wiem czy dobrze ale jak miałam 2 to trochę się moje dziecko denerwowało ☺ Pozatym wystarczy że u mnie leci jak z kranu i już to ja irytuje. Ja to mam jakieś nieszczelne te cycki. A ta szybkość nie jest równoznaczne z ilością po prostu leci jak że szlałcha. I dziwić się że Laura nie lubi cycy za bardzo 😄
Dopiero zamawiam naczynia do jedzenia ale też na dniach będę podawać jakieś warzywka 👍☺Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Zosiek Super że u Ciebie taka silna dziewczynka rośnie. 🥰 Teraz to ja rozumiem czemu drzemek długich nie ma. Ona musi po prostu ćwiczyć. Nie ma czasu na spanie 😄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 12:48
Kasjanna, Zosiek, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
Merci hahaha no pewnie tak jest, nie ma czasu na drzemki🤣
Pospala na spacerze ponad godzinę, jak pójdę w innej porze to krzyczy po pół godziny, a w południe jakoś ja dociagne w wózku...🙃
Myślę że naszym te smoczki po prostu jeszcze pasują i nie ma się co spinać 😁 co do piersi to moja się krztusi w nocy jak jest długa przerwa 🤦
Jakie naczynia zamawiacie? Ja mam rozkmine z miseczkami, możecie coś polecić?
Ana.Ta, Merci92 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Ja też nie traktuje teraz jedzenia jak posilek. Na razie sprobowa brokula (po 3 lyzeczki dziennie) i lizala jablko. Jutro lece z dynią👍 Mamy sZczescie ze internet oferuje duZo fajnych przepisow do BLW:) ale sama niewiem jak to u mnie bedzie wygladalo do konca.
Co do naczyn mi sie podobaja takie takerze misie gdzie są prZegrodki na produkty. Ale jeszcze nie kupilam.
Kasjanna niech Nisia dluzej pozostanie damą hihi
Bylam dzis u mamy w odwiedzinach. Pomijajac fakt ze znow skomentowala ze mnie skora i kosci byla to super wizyta. Dostalam duzo jedzenia 😅a Oliwka „ bawila sie „ z roczniakiem i 3latką. Tarmosili sie nawzajem... kochany widok az by sie chcialo kolejnego bąbelka😬 no ale brak okresu= nici z tego.Soleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyJa właśnie też mam rozkmine z naczyniami. Mam w koszyku wybrane krzesełko do karmienia, łyżeczki, bbox, doidy, ale dalej nie mam talerzy/miseczek, bo w sumie nie wiem co.
A co do zastępowania posiłków, teoria głosi, że dopiero po roku to główna formą żywienia, a do roku mleko, ale to różnie jest. Różnie dzieci jedzą. Najlepiej obserwować i się dostosowywać w sumie. -
Ana w ksiaze o rd radzą zkupowac talerzyki z przegrodkami dla nieco starszych dzieci z tego co pamiętam takich roczniaków ,dla naszych moga utrudniać sięganie po jedzenie i rozpraszać. A jedzenie mozna ułożyć na blacie 😄 talerzyki ponoc nie sa takie potrzebne jak miseczki
-
A korzystacie / macie takie smoczki do których wklada sie np jakis owoc i dziecko przez dziurki przeciska?
Mialam tskie cos dla syna zrobione z siateczki i nie lubilam tego, teraz dostalam w formie smoczka wlasnie, ale jeszcze nie dawalam nic. Nie wiem od czego zacząć.29.04 - moja kochana córeczka -
Soleil moja koleżanka miała przez kilka miesięcy tylko karmienia nocne i było ok. Teraz mała ma 14 miesiacy i od kilku dni sama odrzuciła pierś. Nawet jak ją jadła to za chwilę chciała butle. Jakby pokarm zrobił się dla niej za mało treściwy (?). Podobno płynnie się to zakończyło
Soleil lubi tę wiadomość
-
Soleil mnie pediatra też o tym mówił. Polecił dać jednego cyca, potem trochę nowych warzyw i znowu cyc. Podobno to chroni przez alergenami. Koniecznie trzeba dać trochę przed pokarmem stałym żeby żołądek nie był pusty. U nas po jedzeniu już nie zawsze chce mleko od razu. Ja tak robię ale z marchewką i tak nie pomogło 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 14:31