Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasjanna u mnie to zalezy kiedy. Zazwyczaj te nogi latają tylko przy usypianiu i przy pobudce. Ale jak śpi to sie wierci bardziej na zmiane stron i zdarza sie jej wlasnie chwilami „trzepac” nogami. Zauwazylam ze odkąd jest nakryta duuuzym kocem lub kołdrą mniej wierzga
Nogi, nogami ale u mnie zawsze odkrywa ręce. Nie ma szans zakryć hehe
Za mną koszmarne usypianie. Dopiero udalo sie po 21🤦♀️ Teraz pisze dopiero a kiedyś bylo „już”🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 22:50
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ja klade Mala w spiworku ale cos nie moge dobrac odpowiedniego, mnie wkurzaja ze wszsytkie ktore mialam byly bardzo wysoko zabudowane pod szyjke a moje dziecko skraca szyje i wszystko sie wydaje jakby ją uwieralo. Tak czy inaczej ze spiworkiem ja czuje sie bezpieczniej. Mam juz kolderke i komolety pościeli (dostalam od teściowej jak Mala sie urodzila) ale jakos mi z tym jeszcze nie po drodze. Ala w nocy trochę sie wierci, czesto znajduje ją na pobudce czy rano bokiem w lozeczku, czasem soe stresuje bo z jednej strony mam ochraniacz bo brakuje nam jednego szczebelka a ona jest glowa przy samym tym ochraniaczu... Ale tlumacze sobie ze to juz troche ogarniajace dziekco i jakby cos bylo nie tak to potrafi przekręcić glowe przeciez.
Chyba potrzebuje porady. Mija tydzien ox tej biegunki u Malej. Dalej mamy wiecej kup niz wczesniej ale juz nie ejst to patologiczne bo teraz jest ok 4 na dobe. Maja zmieniony wygląd ale tu raczej upatruje wplyw mm. Natomiast Mala jakby dalej sie przy tym męczyła mocno... Do tego slysze ze jej tam bulgocze... Lekarz mowil ze poki wypijamy minimum mleka i nie ma dodatkowych objawów to jest ok bo moga isc zęby... Myslicie ze to moze trwac dalej? Chcialabyn wrócić do rd a mam obawy...
Aha- no i wazylam Mala, przybiera mamy 7580g.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 05:16
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende u nas było bulgotanie/przelewanie się w brzuszku z wyniku zle dobranego mm. Nastąpiła zmiana i przelewanie ustało, ale zaczęły się zielone kupy. Trzy razy zmieniałam mleko i dopiero trafiłam na capri care i jest ok. Ale wtedy dziecko było mniejsza to raz, a dwa każde dziecko jest inne i ma inne „dolegliwości”. Może u Alicja faktycznie idą zabki ? I dlatego tak ma.
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
No wlasnie zeby to ktos wiedział... Nie chce jej ciągac bez powodu do przychodni bo tam jednak przychodzą dzieci chore i jeszcze mi sie zarazi.
Kasjanna poki co pediatra kazał podawac tylko wode, czasem daje espumisan. Mam jakis lek ale to dopiero jakby sie zaostrzylo...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyLeksa, moja to codziennie byłaby przelana, gdybym jej w nocy nie przebrała, ani pansty ani pampers premium nie dają rady.
Z tymi kupami to ciężko odgadnąć. Ja podaję Capri care raz dziennie. Robiła żółte kupy codziennie, potem zaczęła robić zielone raz na 4 dni. Teraz co dwa dni. Lekarka powiedziała, że dopóki nie ma niepokojących objawów np blesnosci to żeby się nie przejmować.
Dziewczyny szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj pierwsze spanie od 20 do 2:30,pozniej 5 i 7. Co zmieniłyśmy ostatnio?
1.spiworek - jest jej ciepło, nie rozkopuje się
2. Niepokojąca sprawa-wczoraj dostała 3x120 mm zamiast jednej porcji na wieczór, bo borykam się z nawracającymi zapaleniem piersi i wczoraj pokarm z tej wiodącej piersi nie schodził i nawet odciągniętego co ciekawe nie chciała wypić. Zobaczymy jak będzie dzisiaj, bo wzięłam wczoraj antybiotyk i pierś powoli wraca do normy, więc dzisiaj powinno być mniej mm. Może coś faktycznie jest z tym spaniem po mm.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 08:41
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Klara współczuję zapalenia 😒 może nie dojada w ciągu dnia. Przedtem jak Ci się budziła? Ja zaczynam mieć taką teorię u nas... W nocy 1-4 nie spała. Zrobiłam 60 mm bo piersi już mnie bolały okropnie i wyciszyła się i usnęła co prawda na cycu 🤦 jestem zombie
Vende może rzeczywiście mm robi swoje w brzuszku jak będzie tak dalej spróbowałabym chyba inne mleko. Mała była głównie na Twoim lżejszym. Ale z drugiej strony 4-5 kup to zupełna norma 😁 a waga piękna 💪
Też mam problem z tymi spiworkami i testuje teraz ten rożek ale póki co nie poprawił chyba jakości spania poza tą jedną nocą. Dzisiaj to 2 razy z niego porządnie się rozkopała.🙃
Leksa u nas też musimy przebierać w nocy pampersa odkąd łobuz tak często wstaje bo nie wytrzyma na jednym pampersie 🤣
W nocy pierwszy raz pokłóciłam się z mężem od nie pamiętam kiedy... Usłyszałam że jak jestem śpiąca to jestem wredna 🤪
No to dzień dobryWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 09:16
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
No tak nie śpimy w nocy i jeszcze mamy być zawsze w super humorze skąd ja to znam
U nas kolejna dobra noc, sen ciagiem po 3 3 - 1 - 3 godziny. Myślę czy rzadsze karmienie ma wpływ na to bo jak sie budze to piersi znowu jak kamienie a mały więcej je, tak myślę. No i znowu byla kaszka na wieczór ale tylko 40 ml 😄 będę musiała sprawdzić sen bez niej ale chyba nie dzisiaj 😅
A jak u reszty?
Kasjanna jak się masz?Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Ana.Ta ja bym się badała Oldze zakryć rece. Bałabym się, ze naciągnie sobie na głowę i się udusi.
Klara współczuje zapalenia. Oby szybko przeszło. I super, ze noc lepsza 😊
Zosiek może faktycznie Marysia nie dojada i stad te częste pobudki. A może bys spróbowała jej na noc dac butelkę ? Niekoniecznie mm, ale może Twoje odciągnięte, a po tym by się jeszcze przytuliła do cycusia i może by spała.
Soleil oby więcej takich nocy 😊Klara_1985, Zosiek lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
nick nieaktualnyZosiek wrote:Klara współczuję zapalenia 😒 może nie dojada w ciągu dnia. Przedtem jak Ci się budziła? Ja zaczynam mieć taką teorię u nas... W nocy 1-4 nie spała. Zrobiłam 60 mm bo piersi już mnie bolały okropnie i wyciszyła się i usnęła
Zosiek, sama nie wiem. Do tej pory jak jadła w dzień, to sama kończyła karmienie z uśmiechem i gaworzeniem. Jak mnie nachodziły czasami typowo matczyne wątpliwości, czy się najada i ją próbowałam dokarmić, to nie chciała. Jednocześnie, jak sobie przypominam w czwartym miesiącu jej bunt na cycka i wtedy w dzień jadła więcej mm, to też wtedy w nocy spała dużo lepiej. Bądź tu człowieku mądrym. Przemęczenie robi swoje i nachodzą mnie myśli, żeby rzucić to karmienie w pierony, a potem mi szkoda, bo jak jest sezon infekcyjny, to jednak jestem spokojniejsza o nią, że trochę tych przeciwciał łyknie. Matka j jej odwieczne dylematy..
Zosiek, Soleil lubią tę wiadomość
-
Vende albo to mm albo tez RD. Drobne ale zawsze to jakies rewolucje w malym brzuszku. U mnie niestety bulgotania częste gadalam dziś z pediatrą na temat tego że mała się tak męczy i napina przy probie robienia kup, że czasem ulewa to stwierdzil wlasnie tą przypadlosc (zapomnialam nazwe) i że to minie. Mówil ze espumisan moge dawać, ale bardziej odradzal… 🤷♀️ Maly organizm musi sie przyzwyczaic…. 🤷♀️
Kazal od 6 mcy zwiekszyc witD na 800 - jak mam 400 to mozna dawac po 2 kapsulki?
Zosiek klotnia w nocy sie nie liczy.to majaczenie😂
Z tymi pobudkami tez mi sie wydaje ze czesto chodzi o najedzenie, bo u mnie czasem w ciagu 2h przed Zaśnięciem dojada 3 razy bo przysypia… no ale ona zawsze tak miala, juz teraz nie chce jej stymulowac…
Ja nic z nocy nie pamietam dobrze ze mam w notatkach. U mnie dziś od 21 coś spala do 12:00 - prawie 3h, pozniej do rana juz co 1-1,5h 🤦♀️ Pobudka o 7:00 🤣 dostego nic nie pamietalam bo bylo wiszenie na cycu na lezaco
Ja w nocy rzadko zmieniam pampersy bo poprostu nie kontaktuje. Dopiero nad ranem. Dzis wazyl z 10kg ale o dziwo nie przelane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 11:03
Zosiek, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość
Na szczepieniu 0 placzu, tylko przy wklociu na doslownie kilka sekund. Uff podobaly sie jej rysunki na ścianach i sie do nich śmiala 💪
Oliwka ma juz 73cm i 6800g - duza pannica rośnie. Wyniki krwi mamy ok. Szmer nie budzący obaw 🤷♀️ Sprawdzimy to w styczniu przy okazji tych torbieli…
Wiecie co nie wiem jak to bedzie z tym RD i na blw ciezko bedzie sie zdexydowac dzisiaj dalam jej lizac gruszke. Siedziala u mnie na kolanach i po czasie jak sie okazalo odlamala spory kawalek. Nawet nie pisnela. W sekunde byla cZerwona. Dobrze ze szybko zareagowalam. Az sie rozplakalam jak zobaczylam co jej wylecialo z buzi…
Ona za bardzo sie „rzuca” na jedzenie.. wiem ze w papkach tez moze byc zaksZtuszenie. Ale utkniecie jedzenia to dla mnie za duzo 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 11:16
Soleil, Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość
W nocy zawsze raz zmieniam pampersa, zwykle wtedy kiedy sie karmimy, bo my w nocy mamy max 2 butelki ale czesciej dostaje raz. Czasem kusi mnie zeby zostawić ale chyba by przeciekła.
Ja niestety zauwazylam ze moje dziecko juz chetniej je mm niz moje mleko... Az mi przykro bylo wczoraj jak to zauwazylam ale moze dobrze, w koncu chce ten laktator schowac do szafy.
U mnie noc troszke gorsza jak na Ale bo duzo wybudzeń ale wszystkie krótkie. Takze uff...
Dzisiaj poki co jedna kupa i nawet nie zauwazylam kiedy zrobila. Wiec juz sama nie wiem...
Klara wspolczuje zapaleniaAna.Ta, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Co do espumisanu ja uzywam bardzo rzadko juz. W sumie nie mialam nawet w domu kupilam na wyjazd jak widzialam ze ma problem z tym brzuszkiem. Daje jak juz naprawde nic innego nie daje efektu. Mi pediatra mowil ze do 9 miesięcy moga byc takie problemy z brzuszkiem.
Ana.ta jeju współczuję tego zaksztuszenia. Ja razz tak mialam z marchewka i obiecalam sobie ze dopoki nie usiądzie jej więcej nie dam w kawalku.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Ja dzis dalam tarte jabłuszko, ale tak srednio. Mam wrazenie ze po pierwszym zachwycie gruszką raczej entuzjastką jedzenia nie jest, albo wybieram zly moment. Juz sobie w miare radzi z papką, ale je malutko. Jakbym dawala sloiczek to chyba by mi na 2 tygodnie wystarczyl 🤦♀️
Jedyne co jest hitem to sok z marchwii - kazda ilość.
O nocy nie wspominam bo bylo bardzo ciężko...
Zostawilam dzis starszaka w domu bo go boli gardlo. Kurcze, zawsze ze wsi wraca z czymś. A to katar, a to kaszel, teraz gardło. Cos mu wiejskie powietrze nie sluzy 😆
Trzymajcie sie z tymi brzuszkowymi problemami. Najgorzej widziec jak dziecko sie meczy, ale jak ma wyrosnac to coz, trzeba przeczekac...Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
No wlaśnie tak sie przestraszylam, że mnie to przyblokowalo… a juz ogladalam jak to na 6 mcy dzieci sobie „jedzĄ” kawalki…. 😬😬😬
Kasjanna ooo sok z marchewki- super:) u mnie gruszka tez zrobila furrore 👍 to faktycznie miesZczuch z tego starszaka - oby mu szybko przesZlo 🧡
Vende wcale ci sie nie dziwie z tym laktatorem… u mnie lezy w szufladzie, wyciagam tylko wtedy jak na dluzej muszę mala zostawic i zrobic butle… w listopadzie chcemy jechac sami na domowke do znajomych i troche sobie nie wyobrazam robic znow te zapasy… moze mm nie byloby takie zle w takich sytuacjach- ale boje sie o ten brzuch 🤦♀️ Po nim tez mega mi zawsze ulewala i nie wiem czy testowac … ja nie wiem jak to bylo na początku ze non stop chodzilam i odciągałam to mleko… czlowiek jak trzeba daje rade ze wszystkim… w sumie bez butli u mnie nie dalo sie wyjsc z domu 🤣. Ale jak tak popatrze wstecz… to oj dzialo sie…
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 13:01
Ana ta to ja tak miałam z ugotowana marchewka. jak zobaczyłam jak pol odgryzł i zajęło mu to cala buzie i patrzył na mnie nie wiedzial co sie dzieje, szybko palcami staralam sie wyjąć. I postanowiłam sobie ze wpierw musimy opanować papki, później grudki i na koniec kawałki. I tak mam w belgijskiej ulotce,takie jedzenie grudki tu proponują podawać od 8 miesiąca a kawałki od 13.
Co do zakrywania, mój jest przykryty w nocy kolderka do pasa ale temu też ze większość nocy śpi z rekami do góry. ja kolderke od dolu mam zawinięta pod materac żeby nie miał możliwości zrzucenia jej na siebie. Wcześniej dostaliśmy malutka muslinowa i co podniósł nogi do góry za chwilę była na twarzy, a teraz mam taką samą rozmiar wieksza i tak ją założyłam, że nawet nie proboje sie silowac, trochę wyglada teraz jak w śpiworku, a nóż może temu tez ma lepsze nocki?
Nie wiem jak u was, ale do nas wróciła wiosna, mam nadzieję ze troche zostanie bo ostatnie dni były mocno burzoweLeksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie czekam az trochę śmielej wyjdzie slonce, bo dzisiaj akurat od rana padało. Chcialabym juz wyjsc na spacer, ale Mala teraz ma nieplanowana drzemke, chcialam ja przetrzymać i żeby ładnie na spacerze pospala ale tqk sie darla ze nie szlo negocjować lepiej bylo utulac. Możliwe ze to moja wina bo zajelam sie poszukiwaniem jej książeczki zdrowia bo Ana.ta piszac o szczepieniach przypomniala mi ze my tez niedługo mamy a nie moglam znalezc. Ja mam taki charakter ze jak czegos szukam to musze znaleźć choćbym miala przekopac caly dom. Takim sposobem okazalo sie ze schowałam ją do szafy razem z pamiątkami po chrzcinach. Nie wiem jak to sie stalo. Ale my dopiero szczepimy sie 9.11. W kazdym razie Mala byla chyba oburzona ze sie z nia nie bawie.
Soleil, Zosiek, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja