💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWiecie ze jeśli teraz macie nadciśnienie regulowane lekami to jeśli poród nie zacznie się wcześniej sam to ze względu na duże ryzyko dla dziecka(i również matki) będą chcieli indukować?
Mówię tu o ciśnieniu powyżej 140/90, które jest zazwyczaj nie do zbicia dopegytem. Od któregoś tygodnia zazwyczaj ląduje się na patologii i obserwacja plus kolejno indukcja jeśli nic nie rusza samo przed terminem lub w terminie.
Ja leżałam uwaga.. 3 tygodnie!!! Na patologii,wywoływali mi porod chwile po terminie. Zaden dopegyt nic mi nie dawał.
Ale finalnie cieszę się bo syn był okręcony pępowiną na szyi i miał 2 węzły prawdziwe na niej. Ja niewiem jakby się to mogło skończyć. Jak lekarz z położna zobaczył go z tymi węzłami to zamarli jak go urodziłam,ale darł się jak tylko głowę wystawił wiec finalnie,nic naocznego mu nie było na szczęście 🥲 ale jak teraz na usg lekarz powiedział ze mala ma pępowinę przy buzi to aż mnie zemdliło ze stresu 😏 -
Z pewnością pikuś, ale z naturą ma tyle samo wspólnego co CC😄, nie bez powodu to już nie poród naturalny a tylko drogami natury. Jest więcej komplikacji, zagrożeń itd. To ja wolę się pomęczyć po CC, a mieć głowę o dziecko spokojną. 😄
Wiadomo żaden poród to nie bajka, ale jak już ma medycyna mi pomagać to raz a konkretnie -
Jak już wcześniej pisałam, w badaniu moczu wyszły mi bakterie. Dałam dziś próbkę do posiewu i stwierdziłam, że jak już daje próbkę to zdecyduje się na jeszcze jedno badanie moczu i.... liczba bakterii mieści się w dolnej granicy normy 🤷♀️
Dodam, że próbkę pobieram bardzo uważnie, uważając, by jej nie zanieczyścić itp.... -
Jak nadal są bakterie to może po prostu mocz z krótszego okresu czy coś. 🙂 Ja raz zanieczyściłam próbkę i musiałam powtarzać, ale w powtórce było czysto.
Odnośnie porodu - trochę uważam (i moja szkoła rodzenia też), że na każdą opcję trzeba być przygotowanym. Jakby wiadomo, że najgorzej się jawi CC po np. 10h prób porodu SN, ale dla mnie jednocześnie najważniejsze jest, żeby dziecko bezpiecznie pojawiło się po drugiej stronie brzucha i o ile mam zamiar mieć świadomość odnośnie różnych rozwiązań, o tyle nie mam zamiaru być mądrzejsza od lekarzy (ale mam zamiar raczej dopytywac niz kategorycznie sie nie zgadzac). Po to wybrałam lekarza i szpital, których umiejętnościom generalnie ufam. Wszystko ma jakieś plusy i minusy, chociażby CC na zimno wcale nie jest jakieś super. 🙂 Czasem też właśnie dobrze wykorzystana indukcja nie jest zła, a tak naprawdę ile porodów tyle historii - kazda inna i wcale myślę nawet z perspektywy lekarskiej nie zawsze jest jasne, czy indukcja pomoże. 😅
Ładnie to określiła jedna położna ostatnio - że oddział porodowy funkcjonuje w trybie ciągłego czuwania, w jednej sekundzie spokój, w następnej milion wydarzeń naraz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 19:02
Agunieszka, Mvada, Crochet lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Crochet, to ciekawe, że tak się wynik obniżył. Może udało się wypłukać te bakterie.
U mnie ciśnienie powyżej 140/90 wystąpiło 2 razy w ciągu miesiąca. Ale na co dzień jest średnio 130/85. Kawę całkiem odstawiłam. Mam brać 2x1 tabletka i sprawdzać ciśnienie, po 3 dniach powinno się obniżyć. W razie czego mogę dodać jeszcze jedną tabletkę.
Indukcja czy cc- tu już się zdam na lekarza jeśli zajdzie taka konieczność. Chciałabym naturalnie urodzić, ale zobaczymy jak się wszystko potoczy. Na razie mała dalej nie zrobiła fikołka 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 19:10
Mvada, Crochet, dracaena lubią tę wiadomość
-
Crochet wrote:Jak już wcześniej pisałam, w badaniu moczu wyszły mi bakterie. Dałam dziś próbkę do posiewu i stwierdziłam, że jak już daje próbkę to zdecyduje się na jeszcze jedno badanie moczu i.... liczba bakterii mieści się w dolnej granicy normy 🤷♀️
Dodam, że próbkę pobieram bardzo uważnie, uważając, by jej nie zanieczyścić itp....Crochet lubi tę wiadomość
-
Nie zamierzam. Uważam za niestety mało przydatne choć ładnie brzmiące. Na jednym szkoleniu BKM miało swój występ i nie odpowiedzieli jaki % wszystkich bankowanych krwi jest później wykorzystywany tylko ładnie odsyłali do tego, że mają statystyki każdego użycia (użycia, bez info czy skutecznie pomagającego). No i tak, krwi jest mało. No i można doczytać, że ci lekarze, którzy wydawali o bankowaniu krwi pozytywna opinie to chyba dwóch ma udziały czy coś w tych bankach, co trochę rzutuje na wiarygodność.
Uch byłam wyjątkowo w osiedlowym labie i skorzystałam z pierwszeństwa, bo kolejka długa, a bym nie wystała. Obyło się bez dram. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 09:34
Crochet, Mvada lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
My też podjęliśmy z mężem ostateczną decyzję, że tego nie robimy. Korzystniejsze dla dziecka będzie jak najpóźniejsze odpępnienie. Poza tym również argumenty, które Wy podałyście, tak samo i u nas przemawiają na NIE. Weszłam na stronę PBKM, w zakładce "zestawienie leczonych pacjentów" w ciągu 15 lat jest ok 14 przypadków wykorzystania krwi pępowinowej w terapii standardowej (sznur pępowinowy i krew łożyskowa - 0 przypadków). Pozostałe przypadki to terapia eksperymentalna a tu już nie wiadomo jaki jest wynik...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 09:48
Mvada lubi tę wiadomość
-
Ja się też zdziwiłam. 🙈 Nawet bym poczekała, ale jednak stanie na czczo mnie dobijało, a pani rejestrująca badania miała tempo ślimaka - bo samych ludzi nie było aż tak dużo, ale wszystko trwało długo. 🙈 Ona dłużej rejestrowała badanie niż potem trwało pobranie.
Ale ludzie zareagowali spoko, pan któremu powiedziałam, że skorzystam z pierwszeństwa powiedział, że w ogóle mogłam od razu. 😅 Także spoko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 12:07
Crochet, Mvada lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Są punkty gdzie i ludzie faktycznie respektują, wydaje mi się że to też od wielkości miasta zależy😅
Mnie to o tak zwyzywają nawet jak pójdę do labolatorium gdzie mam 3 uprzywilejowania, jako ciężarna, zasłużony dawca i zgodnie z nowym prawem w szpitalu wojskowym jako mundurowy także głową muru nie przebije 🙈
Tam w sumie tak długo krzywą robiłam prawie 6h😅 -
nick nieaktualnyMvada wrote:Są punkty gdzie i ludzie faktycznie respektują, wydaje mi się że to też od wielkości miasta zależy😅
Mnie to o tak zwyzywają nawet jak pójdę do labolatorium gdzie mam 3 uprzywilejowania, jako ciężarna, zasłużony dawca i zgodnie z nowym prawem w szpitalu wojskowym jako mundurowy także głową muru nie przebije 🙈
Tam w sumie tak długo krzywą robiłam prawie 6h😅
Byłam wczoraj w innej dzielnicy ok 20 km od domu w przychodni (dla przypomnienia mieszkam w Warszawie) zaszczepić się na krztusiec. Baba chciała się wepchnąć przede mną bo ona się boi ze jej krwi nie pobiorą. Myslalam ze mnie trafi. Nie wpuściłam jej bo dwa razy jej powtarzałam ze JA NA SZCZEPIENIE A POBRANIA SĄ JESZCZE 40 minut A STOJE ZE SZCZEPIONKĄ KTÓRA POWINNA BYĆ W LODOWCE A NIE W MOJEJ RECEMvada, Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość
-
I prawidłowo, nie wiem dlaczego ludzie nie rozumieją, że dyskusja jakby na nic się zda. Mnie raz babka pocisnęła że ona mnie nie wpuści bo jej się do pravy spieszy, a mi nierobowi nie😂
Mówię No cóż, z pewnością Pani teraz poczeka😄Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość