X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejkaa 🙋‍♀️ Jak patrzę na nasze suwaczki, to aż ciężko uwierzyć, że czas tak zasuwa. Niedawno się jarałam, że mam studniówkę a tu już połowa czasu została do porodu 😬

Też mam tę piankę zapisaną na liście wyprawkowej 🤗 Podobno też bardzo dobry jest spray poporodowy przeciwbólowy Lansinoh.

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też nie mogę uwierzyć, że to zostało około 50 dni 🙈
    Ale już bym mogła rodzic, dzisiaj dzwonili że fotelik do obioru to akurat 😅
    Piankę tez już dawno mam zakupioną, ale w koszuli to chyba takiej normalnej będę chciała rodzic niż tej jednorazowej, chciałabym żeby co nieco więcej było zakryte 😅

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    Ja już też nie mogę uwierzyć, że to zostało około 50 dni 🙈
    Ale już bym mogła rodzic, dzisiaj dzwonili że fotelik do obioru to akurat 😅
    Piankę tez już dawno mam zakupioną, ale w koszuli to chyba takiej normalnej będę chciała rodzic niż tej jednorazowej, chciałabym żeby co nieco więcej było zakryte 😅
    Ja będę rodzic w normalnej ale ta sobie zostawiam na ostatnie chwile te w których już wszystko ma się gdzieś😅
    , jeśli będę rodzic tyle co ostatnio to spokojnie będę mogła przebierać się do woli 😂 nie chce później leżeć dwie godziny w uwalonej od krwi i innych wydzielinach bawełnie czy innym materiale,,wspominam to dość kiepsko i pomyslalam ze to może być dobry pomysł 😄

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2023, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam o tej piancę, muszę zakupić bo mam tylko Tantum Rosa. Ja sobie do porodu kupię jakiś wielki T-shirt, dziś chciałam ale akurat mi Pepco zamknęli 😭
    Dziewczyny jakie macie karuzele do łóżeczka? Bardzo podoba mi się ta: https://noskinoski.pl/products/mamas-papas-karuzelka-do-lozeczka-safari-born-to-be-wild?gclid=Cj0KCQjwk7ugBhDIARIsAGuvgPaDMjRNSYagSG6F4fymjaBKu6EMhWiasY-dHuTLfbqiMa6y2EvxZvEaAru4EALw_wcB

Ale może macie jakieś tańsze opcje? Niby mama chce nam kupić na prezent ale i tak trochę szkoda mi tyle kasy na to?

Mvada lubi tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Ja będę rodzic w normalnej ale ta sobie zostawiam na ostatnie chwile te w których już wszystko ma się gdzieś😅
    , jeśli będę rodzic tyle co ostatnio to spokojnie będę mogła przebierać się do woli 😂 nie chce później leżeć dwie godziny w uwalonej od krwi i innych wydzielinach bawełnie czy innym materiale,,wspominam to dość kiepsko i pomyslalam ze to może być dobry pomysł 😄
    Pewnie, że dobry. Ja jeszcze nie rodziłam więc psychiczny komfort daje mi taka trochę bawelniana😅

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Też słyszałam o tej piancę, muszę zakupić bo mam tylko Tantum Rosa. Ja sobie do porodu kupię jakiś wielki T-shirt, dziś chciałam ale akurat mi Pepco zamknęli 😭
    Dziewczyny jakie macie karuzele do łóżeczka? Bardzo podoba mi się ta: https://noskinoski.pl/products/mamas-papas-karuzelka-do-lozeczka-safari-born-to-be-wild?gclid=Cj0KCQjwk7ugBhDIARIsAGuvgPaDMjRNSYagSG6F4fymjaBKu6EMhWiasY-dHuTLfbqiMa6y2EvxZvEaAru4EALw_wcB

Ale może macie jakieś tańsze opcje? Niby mama chce nam kupić na prezent ale i tak trochę szkoda mi tyle kasy na to?
    Ja karuzelkę kupiłam z chicco żeby do dostawki móc zamontować 😄

Crochet, anekar92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekar92 Zastanów się jeszcze nad T-shirtem. Ja miałam w planach tak samo jak Ty. Czyli jakiś długi, najtańszy T-shirt tylko do porodu jak i tak to ma być ubabrane we krwi. Koleżanki, które już rodziły, doradziły jednak coś rozpinanego, bądź coś co ułatwi dostęp do klatki piersiowej (wiadomo, że ten shirt można pociągać itp. kwestia czy tak będzie Ci wygodnie). Chodzi o ten kontakt skóra do skóry.

Jeśli chodzi o karuzelę do łóżeczka, to ja nie planuje nic. Mam tylko generator szumu zamiast szummisia.

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekar, ja na razie karuzeli nie kupuję, ale w planach mam na pewno coś bardziej kolorowego/kontrastowego i raczej od 2-3 miesiąca życia (bo nie widzę sensu wcześniej, dla noworodka cały świat jest nowym bodźcem). Pod tym kątem Canpol ma fajne tanie (i to takie, ze mozna odczepic zabawki i dac dziecku jak dobrze kojarzę), a Tiny Love fajne drogie karuzele, no ale to nie są beże. Sugeruje też patrzeć jak dziecko będzie widzieć karuzelę z łóżeczka - mnóstwo jest skonstruowanych tak, że rodzice z boku widzą zwierzątka, etc. a dziecko z łóżeczka tylko dupki zwierzątek. xD Tak chyba jest w tej podlinkowanej - dla mnie to wtedy chyba pełni bardziej funkcję ozdoby pokoju, więc zależy czego szukasz.

Ja też sobie uświadomiłam, że coraz bliżej jest, a do 33tc mam plan spakować torbę. 🙃 Zrobiłam zamówienie apteczne i parę innych zamówień, nic tylko czekać na przesyłki. Dziś wyprałam ręczniki w 90 stopniach te które zabieram do szpitala, o.

I materac przyszedł, zdecydowaliśmy się finalnie na Rucken Aseptic, bo ma super tę piankę wysokoelastyczną. Na punkcie materacy mam fizia, uważam, że nam dobry materac znacząco zmienił jakość spania i życia, więc na tym szczegolnie nie oszczędzałam w wyprawce. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 20:15

Crochet, anekar92, Mvada lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zaraz ogarnę coś może w internecie rozpinanego faktycznie 😋 bo tak to mam takie ładne koszule odpinane, ale to już po porodzie do karmienia i szkoda. Karuzelę się okazało, że chłopaka brat nam pożyczy po synku, mi zależy na niej bo chcę coś z melodyjką spokojną. A ta co podsyłałam link faktycznie tylko dupki widać, później zwróciłam uwagę bo ktoś w opiniach pisał, że to jej wada. A mamę zamiast tej karuzeli już poprosiłam o jakà matę edukacyjną na troszkę później 😁 zawsze coś się znajdzie. Szok ile tego jest 🙈 ja też nie chcę przeginać, ale mam wrażenie że wszystko jest ważbe i rozwojowe 😂 w środę teściu poprzywozi mi wózek, fotelik, łóżeczko więc już będę miała wszystko. Tylko spakować się do szpitala, alw już mam posegrenowane dużo rzeczy. Tylko nie wiem jaka torba i czy jedna czy dwie. Bo mam tylko taką podrózna małą na kolkach i do reki. Najwyzej pozyczę od kogoś.

Mvada, Crochet, dracaena lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie muszę jak będę rozkładać lozeczko dostawne pod koniec marca zastanowić się czy ten materac może być czy zamówić, mam dostawkę z espiro i nie ma jakiegoś wielkiego wyboru materacy do niej😅 z rucken na pewno rozmiaru nie ma 🙈
    Walizkę mam już gotową, stoi w kącie i czeka 🙈

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje się spakować w duża walizkę na kółkach + mała torba (położę ja na walizie i nie będę musiała nosić).
    W dużą planuje spakować wszystkie niezbędne rzeczy na salę poporodową i rzeczy dla maluszka a w małą rzeczy na salę porodową.

🐻
    age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 13 marca 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cel jest taki, że walizka kabinowa na poporodową i sportowa torba na porodową. Przy czym obie raczej pójdą ze mną na poporodową (mąż zabierze ew. zbędne rzeczy po porodzie), bo wiadomo, część rzeczy spakowanych na poród przyda się później (choćby gumka do włosów). Jeśli się nie dam rady spakować w kabinową to rozważę średnią, ale myślę, że ogarnę w małej, bo niewiele muszę brać i mam dość pakowną kabinówkę. 😅

Mvada lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2023, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te które miały jakoś teraz usg. jak wasze dzieciaczki są ustawione? Ja miałam dzis usg 32+1tc i mała ma główkę u góry. Trochę mnie to zmartwiło chocisz sama czułam jak dotykam, że u góry takie twarde okrągłe to tak myślałam że to głowka. Ale czytałam, że już najlepiej jakby główką była ustawiona na dole. Lekarz mnie uspokajał i mówił że jeszcze ma czas i że kolejne usg około 38tc żeby sprawdzić. Nie chcę mieć cesarki 😭

• Mvada Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam 33tc i mała dalej potrafi obracać się (dosc bolesnie) poprzecznie albo do góry nogami 🙈 także to chyba indywidualnie. Lekarz mi mówił że też ma kupę czasu aby się ułożyć i przede wszystkim dużo miejsca

anekar92 lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dobrze, mnie właśnie też uspokajał. Ale czytałam, ze w tym tygodniu już mogą byc ułożone główkowo. Moja też się sporo rusza, też o to pytal ale faktycznie ta głowke tak wyczuwam często u góry tyle ze raz z prawej steony raz z lewej. Więc oby się obróciła 🙈

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam wrażenie, że mała cały czas leży poprzecznie🤷‍♀️ ostatnio mi się wydawało, że nóżki są na górze, ale dzisiaj znów bardziej na dole czuję ruchy. Jutro wizyta, zobaczymy.

Do porodu kupiłam koszulę rozpinaną na wysokości piersi za 30 zł. Nie jest rewelacyjna, ale pewnie pójdzie do wyrzucenia.
    Rzeczy do szpitala leżą poukładane na kupkach. Powinnam się zmieścić w małą torbę na kółkach (rzeczy poporodowe i dla dziecka) i torbę weekendową- na sam poród i do przebrania po(do zabrania później do domu).

Na szkole rodzenia polecali mydełko w płynie z jonami srebra do mycia po porodzie. Kiedyś je już miałam i może fajnie zastąpić żel pod prysznic i mydło.

Mvada, dracaena lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekar92 nie martw się. Często bywa, że dzieciak jest dziwnie ułożony a w okolicy 38 tc ładnie się układa główką. Ja miałam usg 4 tygodnie temu i był ułożony główką do dołu. Podjarałam się, że fajnie itp. na co moja koleżanka mówi "jeszcze parę razy się odwróci" 😂 więc jestem ciekawa co będzie widać na jutrzejszej wizycie. Dam Wam znaka co i jak 🤗

Na wizytę lekarską tradycyjnie robiłam mocz i krew i niestety w moczu wyszły bakterie (norma przekroczona trzykrotnie). Trochę się zmartwiłam. Nie mam żadnych innych objawów. Przez trzy tygodnie piłam sok z żurawiny a teraz staram się też pić dużo wody. Nie chce brać antybiotyków 🥺

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    Anekar92 nie martw się. Często bywa, że dzieciak jest dziwnie ułożony a w okolicy 38 tc ładnie się układa główką. Ja miałam usg 4 tygodnie temu i był ułożony główką do dołu. Podjarałam się, że fajnie itp. na co moja koleżanka mówi "jeszcze parę razy się odwróci" 😂 więc jestem ciekawa co będzie widać na jutrzejszej wizycie. Dam Wam znaka co i jak 🤗

Na wizytę lekarską tradycyjnie robiłam mocz i krew i niestety w moczu wyszły bakterie (norma przekroczona trzykrotnie). Trochę się zmartwiłam. Nie mam żadnych innych objawów. Przez trzy tygodnie piłam sok z żurawiny a teraz staram się też pić dużo wody. Nie chce brać antybiotyków 🥺

Super, dajcie znać jutro! 🥰
    Ja mam niestety w moczu non stop coś. 2 razy zapalenie pecherza miałam w 1 i na początku 2 trymestru. Od tego czasu codziennie Żuravit az do porodu musze brac a od ponad miesiaca mam tabletki dopochwowe na grzybicę 😭 myślałam ze po miesiacu moze przejdzie ale lekarz kazał znowu wykupić i wkładać co drugi dzień az do okolic porodu, bo grzybica w ciązy lubi nawracać. Teraz idę za tydzień na mocz itd to też zobaczę czy coś się poprawiło.

• dracaena Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakoś od 27tc główkowo (w 28 i 29tc tak samo główkowo - miałam w lutym sporo wizyt przez to, ze wpadło usg 3d i III prenatalne) i raczej nie czuję, żeby się jakoś szczególnie przekręcała, no ale to ciężko ocenić. xD Ale w 32tc to naprawdę jest sporo czasu na zmianę pozycji, więc bym się nie martwiła. :) Ja np. nie mam żadnej pewności poza wrażeniem, że nadal siedzi główką w dół. Rusza się w różnych miejsach, ale wiem po usg, że lubi sobie trzymać stopy obok twarzy, więc naprawdę ciężko ocenić. xD

Zaczęłam pranie. 🙈 Ale to prasowania bardziej się boję.

anekar92 lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro idę na badania comiesięczne mocz, morfologia i crp, wizyta w przyszłą środę, ale w tym tygodniu juz nie będzie czasu, a wolę się nie stresowac czy nie będzie trzeba czekać na wynik 😅
    Dla mnie chodzenie na badania z uwagi na tych ludzi co sie zawsze awanturują w kolejkach to dramat, a i tak staram się na takie badania iść przed końcem zeby juz było ich najmniej 🙈

age.png
‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ