💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
Szpitale mają często na swoich stronach dostępne przykładowe plany porodu.
Eh, tak zmieniając temat. W nocy obudziły mnie ruchy dziecka. Tak się tłukł po całym brzuchu, że nie mogłam się ułożyć. Straszny dyskomfort 😪Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 11:20
Mvada lubi tę wiadomość
-
Każdy ufa komu ufa, ja swojemu lekarzowi również ufam, ufam też szpitalowi, ale nie znam tam każdego lekarza z osobna i każdy położnej, nie wiem czy nie będzie zastępstwa, czy nie zacznę rodzic gdzie indziej i nie będę musiała jechać do innego szpitala. Nie wiem jaki ktoś będzie miał dzien, więc wolę wiedzieć dużo wcześniej i mieć już jakieś swoje zdanie i swoją wizję porodu, niż po prostu ufać, bo lekarze tez bywają omylni. Wiem, że wiedzę wiedzę ogromna, ale jednak to ja odpowiadam za siebie i za dziecko wiec każdy powinnien po prostu podejść adekwatnie do swojej sytuacji, miejsca, to jest bardzo indywidualne
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyanekar92 wrote:No właśnie nie widzę nic takiego na stronie mojego szpitala, a w internecie to tyle tych pytań że ja w połowie nie wiem o co chodzi 😂 Muszę to mieć?
Niestety prawda jest tez taka, ze nawet mając plan porodu nie masz gwarancji ze ktokolwiek będzie się tego trzymał 😂 ogólnie, polskie realia a może i nie tylko polskie a po prostu już tak bywa. Nie jest to zaden akt prawny przykryty jakaś klauzulą. To po prostu coś informacyjnego dla personelu oraz Ciebie i Ew partnera.
Bajdełej ktoś może jest na bieżąco z cenami w aptekach internetowych i gdzie wychodzi najkorzystniej cenowo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 16:58
Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość
-
Warto z położną zrobić, bo najlepiej żeby ten plan był taki od nas (to co dla nas najwazniejsze, np. ochrona krocza), no i realistyczny. Głupie rzeczy, ale w tych generycznych często jest np. nie wyrażenie zgody na założenie wenflonu, a ja wiem, że tam gdzie rodzę i tak na wejście mi założą wenflon (nie mam z tym problemu, nawet lepiej bo u mnie jest problem z wkłuciem się często) w razie czego. I takie drobiazgi jakie uwzględniają te plany porodu na stronach mogą przysłonić czasem coś co dla nas jest istotniejsze. ;P
Ale obowiązkowy nie jest, i tak na większość procedur medycznych musimy się zgodzić (a jak bywa to wiadomo, opinie są różne).anekar92, Mvada lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Zgadzam się. Plan porodu powinni wziąć pod uwagę, to twoja wola odnośnie działań lekarz/położnych przy porodzie. Natomiast różnie szpitale do tego podchodzą. Na ten moment nie chcę mieć zrobionych niektórych rzeczy, ale jak przyjdzie co do czego to może być konieczne i jednak się zgodzę. Chociaż wszystko zależy od szpitala moim zdaniem.
Anekar92, warto zapoznać się z takim planem, poczytać o różnych procedurach medycznych, żeby potem wiedzieć co ci proponują.
Swoją drogą jak rozmawiam z bratową, która rodziła 7 lat temu (cc) to wiele rzeczy się zmieniło. Nie mówiąc już o tym jak moja mama wspomina swoje porody🙂
Natalia, ja zamówiłam wszystko w gemini. Przyszło w jednej pace bez kosztów przesyłki. Ceny pewnie są zbliżone w innych. Przeważnie jest tak, że w jednej coś jest tańsze, a inne rzeczy droższe. Suma sumarum wychodzi podobna kwota.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 17:30
Crochet, Mvada lubią tę wiadomość
-
To wynika z tego, ze rozporządzenie określające standardy opieki okołoporodowej - czyli wlasnie prawa rodzącej weszły w życie dopiero bodajże w 2018 roku naprawdę warto się zapoznać z tym o czym możemy decydować. Niezły plan porodu jest na Zaufaj Położnej
Mvada, Agunieszka, dracaena, Crochet lubią tę wiadomość
-
Ja też zamawiałam na Gemini. Porównałam kilka produktów z Gemini i innymi aptekami m.in Dr Max i Gemini wyszła korzystniej.
Co do planu porodu, też się nad tym zastanawiałam. Często czytałam, że potrafią tego nie czytać 🙄 Akurat w szpitalu, w którym planuje rodzic jest taki przykładowy plan więc go sobie uzupełnię.Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny wróciłam po prawie 3 tygodniach z Polski i na dzień dobry dzień po wywiadówce w przedszkolu rozłożyła mnie tak choroba, że ledwo żyje. Wczoraj dostałam mail z przedszkola, że zarówno wśrod dzieci jak i dorosłych panuje korona, także tak, jeszcze tego w tej ciązy nie miałam... ehh cały czas coś, bardzo martwię się o to, że te moje wieczne chorowanie, źle wpłynie na synka
Co do apteki ja zamówiłam wszystko na cefarm24 i apteczkę mam już skompletowaną miałam brać się już za pranie ubranek, ale muszę chwilowo wszystko odpuścić.
Co do planu porodu mnie się nikt o nic nie pytał, ale sami z siebie byli bardzo mili i pomocni i wszystko tłumaczyli i uprzedszali wcześniej co będą robić. np akupunkture. Ale to wiadomo co kraj to obyczaj, wiec się w tym temacie nie bede wypowiadać. Bardzo dobrze rozegrali też z moim mężem, który i chciał być i się
bał, ale położne tak go zaangażowały, że sama byłam w szoku i bardzo dumna z niego jak się zachował, chociaż sam później przyznał, że nie dałyby mu wyjść
Agunieszka, Mvada, Crochet lubią tę wiadomość
Alexander - 23.12.2017 ❤️
Nikodem - 11.05.2023 ❤️
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyanekar92 wrote:To na wizyty przed porodem z położną też trzeba sję umawiać? Nie wiedziałam tego… w sumie wychodzi na to, że ja nic w ciąży nie wiem 🙈 Byle już urodzić, bo niedługo oszaleje z tymi informacjami 😂
Tak samo z lekarzem,mam nadzieje ze po 27 marca jak mam wizytę nie karze mi przychodzić do siebie co chwile jeśli nie ma takiej potrzeby, on to raczej z takich ludzi jak ja czyli bez potrzeby nie latam, wyznajemy zasadę ze nadgorliwość gorsza od faszyzmu 😅 do 36-37 mogę spokojnie chodzić co tydzień/dwa czyli… niewiele 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 10:15
anekar92, Mvada lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNataliaK wrote:Nie musisz to Twój wybór ja się nie nigdzie nie zgłaszam, przy pierwszym porodzie bardziej mi przeszkadzała niż pomagała, nie chce znowu mieć w domu intruza,co prawda było to dawno temu ale niesmak pozostał
Tak samo z lekarzem,mam nadzieje ze po 27 marca jak mam wizytę nie karze mi przychodzić do siebie co chwile jeśli nie ma takiej potrzeby, on to raczej z takich ludzi jak ja czyli bez potrzeby nie latam, wyznajemy zasadę ze nadgorliwość gorsza od faszyzmu 😅 do 36-37 mogę spokojnie chodzić co tydzień/dwa czyli… niewiele 😅
Dzięki, że jest ktoś z podobnym podejściem do mnie 🙈 Bo czasami z nudów lubię poczytać sobie na różnych forach ciążowych co i jak, ale to mnie chyba czasem dołuje bo mam wrażenie, że nic nie wiem 😂 a moje koleżanki to już mają kilkuletnie dzieci to też mówią, że kiedyś to sie chodziło na wizyty wytyczone i pozniej do szpitala i tyle 😅Ja miałam wizytę teraz 6.03 a we wtorek 14.03 mam USG. Chodzę na nfz jak już wspominałam i jak pytałam czy to będzie już ostatnie usg to doktor powiedział, że jeszcze jeszcze po 40tc jakbym nie urodziła w terminie czy coś. Później wizytę mam na 3.04 bo ja co miesąc l4 przedłużam i wtedy na tych spotkaniach dopochwowo mi sprawdza i z wynikami będę szła bo po 20.03 mam zrobić morfologię itd.
Też Wam dzidzie ostatnio jakoś więcej fikają w brzuchach? 😅 Moja to się tak obkręca albo orzeciąga non stop. Fajne uczucie, ale już o wiele silniejsze niż te początkowe ruchy 🥰 tego będzie mi chyba brakować najbardziej po porodzie 😅Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
Tak. U mnie mały zwiększył aktywność 🤗 Ruchy są mocniejsze i jak pisałam parę dni temu, jednej nocy tak nie kopał, że aż się zbudziłam a potem nie mogłam się ułożyć.
Jeśli chodzi o położną, to ja na chwilę obecna złożyłam deklaracje wyboru później środowiskowej. Po porodzie przekażą dokumenty do placówki gdzie złożyłam deklaracje i położna do mnie przyjdzie. Obejrzeć dziecko, mnie, sprawdzić jak idzie karmienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 12:11
anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
anekar92 wrote:To na wizyty przed porodem z położną też trzeba sję umawiać? Nie wiedziałam tego… w sumie wychodzi na to, że ja nic w ciąży nie wiem 🙈 Byle już urodzić, bo niedługo oszaleje z tymi informacjami 😂
Ja co chwilę tam do lekarza tez nie latam bo wizytę mam co 4 tygodnie, ale na tym etapie juz po następnej wolałabym jednak co 2 😅
NataliaK, anekar92 lubią tę wiadomość