X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpitale mają często na swoich stronach dostępne przykładowe plany porodu.

Eh, tak zmieniając temat. W nocy obudziły mnie ruchy dziecka. Tak się tłukł po całym brzuchu, że nie mogłam się ułożyć. Straszny dyskomfort 😪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 11:20

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ufa komu ufa, ja swojemu lekarzowi również ufam, ufam też szpitalowi, ale nie znam tam każdego lekarza z osobna i każdy położnej, nie wiem czy nie będzie zastępstwa, czy nie zacznę rodzic gdzie indziej i nie będę musiała jechać do innego szpitala. Nie wiem jaki ktoś będzie miał dzien, więc wolę wiedzieć dużo wcześniej i mieć już jakieś swoje zdanie i swoją wizję porodu, niż po prostu ufać, bo lekarze tez bywają omylni. Wiem, że wiedzę wiedzę ogromna, ale jednak to ja odpowiadam za siebie i za dziecko wiec każdy powinnien po prostu podejść adekwatnie do swojej sytuacji, miejsca, to jest bardzo indywidualne

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2023, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie widzę nic takiego na stronie mojego szpitala, a w internecie to tyle tych pytań że ja w połowie nie wiem o co chodzi 😂 Muszę to mieć?

Mvada lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    No właśnie nie widzę nic takiego na stronie mojego szpitala, a w internecie to tyle tych pytań że ja w połowie nie wiem o co chodzi 😂 Muszę to mieć?
    Nie musisz.
    Niestety prawda jest tez taka, ze nawet mając plan porodu nie masz gwarancji ze ktokolwiek będzie się tego trzymał 😂 ogólnie, polskie realia a może i nie tylko polskie a po prostu już tak bywa. Nie jest to zaden akt prawny przykryty jakaś klauzulą. To po prostu coś informacyjnego dla personelu oraz Ciebie i Ew partnera.

Bajdełej ktoś może jest na bieżąco z cenami w aptekach internetowych i gdzie wychodzi najkorzystniej cenowo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 16:58

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamawiałam na gemini, wychodziło najlepiej cenowo

NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto z położną zrobić, bo najlepiej żeby ten plan był taki od nas (to co dla nas najwazniejsze, np. ochrona krocza), no i realistyczny. Głupie rzeczy, ale w tych generycznych często jest np. nie wyrażenie zgody na założenie wenflonu, a ja wiem, że tam gdzie rodzę i tak na wejście mi założą wenflon (nie mam z tym problemu, nawet lepiej bo u mnie jest problem z wkłuciem się często) w razie czego. I takie drobiazgi jakie uwzględniają te plany porodu na stronach mogą przysłonić czasem coś co dla nas jest istotniejsze. ;P

Ale obowiązkowy nie jest, i tak na większość procedur medycznych musimy się zgodzić (a jak bywa to wiadomo, opinie są różne).

anekar92, Mvada lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się. Plan porodu powinni wziąć pod uwagę, to twoja wola odnośnie działań lekarz/położnych przy porodzie. Natomiast różnie szpitale do tego podchodzą. Na ten moment nie chcę mieć zrobionych niektórych rzeczy, ale jak przyjdzie co do czego to może być konieczne i jednak się zgodzę. Chociaż wszystko zależy od szpitala moim zdaniem.
    Anekar92, warto zapoznać się z takim planem, poczytać o różnych procedurach medycznych, żeby potem wiedzieć co ci proponują.

Swoją drogą jak rozmawiam z bratową, która rodziła 7 lat temu (cc) to wiele rzeczy się zmieniło. Nie mówiąc już o tym jak moja mama wspomina swoje porody🙂

Natalia, ja zamówiłam wszystko w gemini. Przyszło w jednej pace bez kosztów przesyłki. Ceny pewnie są zbliżone w innych. Przeważnie jest tak, że w jednej coś jest tańsze, a inne rzeczy droższe. Suma sumarum wychodzi podobna kwota.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 17:30

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• Foreveryoung Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wynika z tego, ze rozporządzenie określające standardy opieki okołoporodowej - czyli wlasnie prawa rodzącej weszły w życie dopiero bodajże w 2018 roku :/ naprawdę warto się zapoznać z tym o czym możemy decydować. Niezły plan porodu jest na Zaufaj Położnej

Mvada, Agunieszka, dracaena, Crochet lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 9 marca 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zamawiałam na Gemini. Porównałam kilka produktów z Gemini i innymi aptekami m.in Dr Max i Gemini wyszła korzystniej.

Co do planu porodu, też się nad tym zastanawiałam. Często czytałam, że potrafią tego nie czytać 🙄 Akurat w szpitalu, w którym planuje rodzic jest taki przykładowy plan więc go sobie uzupełnię.

Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Agnieszka1987 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) wróciłam po prawie 3 tygodniach z Polski i na dzień dobry dzień po wywiadówce w przedszkolu rozłożyła mnie tak choroba, że ledwo żyje. Wczoraj dostałam mail z przedszkola, że zarówno wśrod dzieci jak i dorosłych panuje korona, także tak, jeszcze tego w tej ciązy nie miałam... :/ ehh cały czas coś, bardzo martwię się o to, że te moje wieczne chorowanie, źle wpłynie na synka :(

Co do apteki ja zamówiłam wszystko na cefarm24 i apteczkę mam już skompletowaną :) miałam brać się już za pranie ubranek, ale muszę chwilowo wszystko odpuścić.

Co do planu porodu mnie się nikt o nic nie pytał, ale sami z siebie byli bardzo mili i pomocni i wszystko tłumaczyli i uprzedszali wcześniej co będą robić. np akupunkture. Ale to wiadomo co kraj to obyczaj, wiec się w tym temacie nie bede wypowiadać. Bardzo dobrze rozegrali też z moim mężem, który i chciał być i się
    bał, ale położne tak go zaangażowały, że sama byłam w szoku i bardzo dumna z niego jak się zachował, chociaż sam później przyznał, że nie dałyby mu wyjść ;)

Agunieszka, Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

Alexander - 23.12.2017 ❤️
    Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj po przerwie 🤗
    W PL też obecnie dużo się słyszy o chorobach, sama też coś załapałam.

Udało ci się zrobić usg i badania w trakcie pobytu w Polsce?

Mvada, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy kobietki ogólnie macie jakąś kontrole?
    Ja już miałam nadzieję na codwutygodniowe wizyty, ale wizytę mam dopiero 22🙈 juz na tym etapie coraz ciężej się na nie czeka😅

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w środę. Ciekawa jestem szacunkowej wagi 😉 W przyszłym tygodniu umówiłam się do fizjoterapeutki uroginekologicznej. Zobaczymy jak stan moich mięśni 🤔

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wybieram się w środę. Normalnie bym jeszcze tydzień czekała, ale lekarz wyjeżdża na 2 tygodnie i byłaby za długa przerwa. Zawsze jestem ciekawa jak wyjdą pomiary 🤗

Mvada lubi tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to super, ja w środę mam wizytę położnej i na badania krwi wybiorę się chyba w czwartek aby mieć na tego 22giego. Położna zacznie ze mną edukację, przynajmniej będę wiedziała czy będziemy się lubiły na wizytach poporodowych 🙉

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na wizyty przed porodem z położną też trzeba sję umawiać? Nie wiedziałam tego… w sumie wychodzi na to, że ja nic w ciąży nie wiem 🙈 Byle już urodzić, bo niedługo oszaleje z tymi informacjami 😂

NataliaK, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2023, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    To na wizyty przed porodem z położną też trzeba sję umawiać? Nie wiedziałam tego… w sumie wychodzi na to, że ja nic w ciąży nie wiem 🙈 Byle już urodzić, bo niedługo oszaleje z tymi informacjami 😂
    Nie musisz ;) to Twój wybór ;) ja się nie nigdzie nie zgłaszam, przy pierwszym porodzie bardziej mi przeszkadzała niż pomagała, nie chce znowu mieć w domu intruza,co prawda było to dawno temu ale niesmak pozostał :D
    Tak samo z lekarzem,mam nadzieje ze po 27 marca jak mam wizytę nie karze mi przychodzić do siebie co chwile jeśli nie ma takiej potrzeby, on to raczej z takich ludzi jak ja czyli bez potrzeby nie latam, wyznajemy zasadę ze nadgorliwość gorsza od faszyzmu 😅 do 36-37 mogę spokojnie chodzić co tydzień/dwa czyli… niewiele 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 10:15

anekar92, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Nie musisz ;) to Twój wybór ;) ja się nie nigdzie nie zgłaszam, przy pierwszym porodzie bardziej mi przeszkadzała niż pomagała, nie chce znowu mieć w domu intruza,co prawda było to dawno temu ale niesmak pozostał :D
    Tak samo z lekarzem,mam nadzieje ze po 27 marca jak mam wizytę nie karze mi przychodzić do siebie co chwile jeśli nie ma takiej potrzeby, on to raczej z takich ludzi jak ja czyli bez potrzeby nie latam, wyznajemy zasadę ze nadgorliwość gorsza od faszyzmu 😅 do 36-37 mogę spokojnie chodzić co tydzień/dwa czyli… niewiele 😅

Dzięki, że jest ktoś z podobnym podejściem do mnie 🙈 Bo czasami z nudów lubię poczytać sobie na różnych forach ciążowych co i jak, ale to mnie chyba czasem dołuje bo mam wrażenie, że nic nie wiem 😂 a moje koleżanki to już mają kilkuletnie dzieci to też mówią, że kiedyś to sie chodziło na wizyty wytyczone i pozniej do szpitala i tyle 😅Ja miałam wizytę teraz 6.03 a we wtorek 14.03 mam USG. Chodzę na nfz jak już wspominałam i jak pytałam czy to będzie już ostatnie usg to doktor powiedział, że jeszcze jeszcze po 40tc jakbym nie urodziła w terminie czy coś. Później wizytę mam na 3.04 bo ja co miesąc l4 przedłużam i wtedy na tych spotkaniach dopochwowo mi sprawdza i z wynikami będę szła bo po 20.03 mam zrobić morfologię itd.

Też Wam dzidzie ostatnio jakoś więcej fikają w brzuchach? 😅 Moja to się tak obkręca albo orzeciąga non stop. Fajne uczucie, ale już o wiele silniejsze niż te początkowe ruchy 🥰 tego będzie mi chyba brakować najbardziej po porodzie 😅

Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość

• Crochet Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. U mnie mały zwiększył aktywność 🤗 Ruchy są mocniejsze i jak pisałam parę dni temu, jednej nocy tak nie kopał, że aż się zbudziłam a potem nie mogłam się ułożyć.

Jeśli chodzi o położną, to ja na chwilę obecna złożyłam deklaracje wyboru później środowiskowej. Po porodzie przekażą dokumenty do placówki gdzie złożyłam deklaracje i położna do mnie przyjdzie. Obejrzeć dziecko, mnie, sprawdzić jak idzie karmienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 12:11

anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anekar92 wrote:
    Ja się umawiam, bo jest to z NFZ, a ja nie chodzę na szkole rodzenia ani nic, bo mam ponad 40km do najbliższej, a to wychodzi juz z 4 godziny zeby dojechać, być tam, sama jezdzic nie chce a partner czasowo dzien cały by miał stracony więc położna przychodzi szkolić do domu 😅 jak dla mnie spoko, bo trochę się poznamy i nie będę się irytować ze kompletnie obca baba mi chodzi mnie sprawdzać po porodzie. Tak się chociaż oswoję z nią, a że będzie co 1-2 tygodnie na godzinkę to nie ma tragedii 😅
    Ja co chwilę tam do lekarza tez nie latam bo wizytę mam co 4 tygodnie, ale na tym etapie juz po następnej wolałabym jednak co 2 😅

NataliaK, anekar92 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ