💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
Mvada ja po ostatnim usg miałam termin 04.05 🤗 a jak u Ciebie z ciśnieniem? U mnie kilka wartości było np 144/83 albo 119/93. W sensie, że albo skurczowe wysokie albo rozkurczowe. Teraz mam kilka dni pod rząd poniżej 140/90 więc tabletek nie biorę.
Co do zachcianek to za mną chodzi sushi, ale takie normalne nie ciążowe 🤪Mvada lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No to będą mnie cięli bo ja się zindukwowac nie dam jak szyjka jest aż tak długa itp. 😅
Dzisiaj miałam w granicach 144/90
Tabletkę wzielam 2h temu i mam 140/88 🙈
Ale zobaczymy może coś to ruszy. Mam mu wysłać w czwartek po 20stej smsem ostatni pomiar i mi powie czy mam jechac w piątek na 9ta czy nie. Może też być tak, że jak nie wyjdzie nic w badaniach, to będę tam leżeć pod kontrolą do rozwiązania, to by było dopiero wesoło 😆
Tak przepisał mi Dopegyt 😅NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMvada wrote:No to będą mnie cięli bo ja się zindukwowac nie dam jak szyjka jest aż tak długa itp. 😅
Dzisiaj miałam w granicach 144/90
Tabletkę wzielam 2h temu i mam 140/88 🙈
Ale zobaczymy może coś to ruszy. Mam mu wysłać w czwartek po 20stej smsem ostatni pomiar i mi powie czy mam jechac w piątek na 9ta czy nie. Może też być tak, że jak nie wyjdzie nic w badaniach, to będę tam leżeć pod kontrolą do rozwiązania, to by było dopiero wesoło 😆
Tak przepisał mi Dopegyt 😅
Ogólnie, na mnie dopegyt nie działał. Brałam w maksymalnej dawce i niestety,ale musiałam leżeć po prostu w szpitalu pod obserwacja bo leki nic nie dawały. Długo leżałam bo tygodnie ale człowiek spokojniejszy jak robili co i rusz pomiary dzidziola.
Będzie dobrze! 💪🏼Crochet lubi tę wiadomość
-
Jeszcze może jakby organizm jakkolwiek zbliżał się do tego porodu to może niektóre metody wywołania bym rozważyła, ale u mnie łożysko ma dalej 1 stopień i nie zaczyna się starzeć nawet 😆
To umęczyli by mnie tak podejrzewam, a i tak pewnie skończyło by się CC, bo zaraz i ciśnienie by skakało 😆
To już lepiej od razu bez stresu dać się pociąć i tyle 🙈
Zobaczymy właśnie czy zadziała czy nie, oby tak, ale jak nie zadziała to też nie będziemy płakać, przynajmniej już bezpiecznie do porodu będziemy pod opieką 🙈Crochet lubi tę wiadomość
-
NataliaK wrote:A jakie macie tabsy na ciśnienie? Dopegyt? Czy teraz dają coś innego?
Mvada dodatkowe badanka i na bank propozycja indukcji 😂💣
Ja odstawiam za kilka dni leki i zobaczymy co się podzieję z tym ciśnieniem u mnie.Mvada lubi tę wiadomość
-
Biorę dopegyt od miesiąca, teraz już po 3 tabletki dziennie. Średnie ciśnienie to ok. 125/85, ale bywa też wyższe. Ogólnie to nie zauważyłam żeby jakoś bardzo działał.
Niby 140/90 jest graniczne, ale nie sądzę, żeby od razu do szpitala kładli, chyba że będzie się stale utrzymywać.
Mój lekarz mówił tylko, że dobrze by było maksymalnie obniżyć ciśnienie do porody.Crochet, NataliaK lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgunieszka wrote:Biorę dopegyt od miesiąca, teraz już po 3 tabletki dziennie. Średnie ciśnienie to ok. 125/85, ale bywa też wyższe. Ogólnie to nie zauważyłam żeby jakoś bardzo działał.
Niby 140/90 jest graniczne, ale nie sądzę, żeby od razu do szpitala kładli, chyba że będzie się stale utrzymywać.
Mój lekarz mówił tylko, że dobrze by było maksymalnie obniżyć ciśnienie do porody.
Ale się dziś kijowo czuje, ciagle mnie kłuje w pochwie aż zgina 🤦🏼♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2023, 20:35
Agunieszka, Mvada lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgunieszka wrote:Na pewno też patrzą na wyniki badań moczu. Mój przynajmniej je analizował. Chodziło o białko, gdyby się pojawiło to świadczy o stanie przedrzucawkowym. Plus dodatkowo pomiar 140/90
Ja pamietam ze miałam tylko to ciśnienie a masa… cóż, w pierwszej ciąży szła jak zła 😂 wiec z automatu zapraszamy do szpitala 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2023, 20:56
Agunieszka, Mvada lubią tę wiadomość
-
NataliaK wrote:Tych wytycznych do stanu przeciwrzucawkowemu to jest kilka, opuchlizna+szybki przyrost masy ciała również się kwalifikuje. Pewnie każdy przypadek inaczej rozpatrywany🙃
Ja pamietam ze miałam tylko to ciśnienie a masa… cóż, w pierwszej ciąży szła jak zła 😂 wiec z automatu zapraszamy do szpitala 😂
Najważniejsze, żeby wszystko szczęśliwie się skończyło. 😊
Tak jak piszesz pewnie każdy przypadek muszą rozpatrzyć indywidualnie. Doświadczenie lekarza też jest ważne.
NataliaK, Crochet lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCrochet wrote:Z tymi pomiarami to dwa/trzy pomiary w ciągu dnia?
Mnie nie kłuje w pochwie, ale jak chodzę to czuje kłucie w pęcherzu i okolicach 🙈od tygodnia to mam.
Pęcherz to swoją drogą, chodzę co chwile siku, gdzieś tam siedzi i naciska 💣😂Crochet, Mvada lubią tę wiadomość
-
Moj do szpitala kładzie powyżej 140/90, powiedział że woli zrobić badania i mieć pewność że w dobowej zbiórce moczu nie ma białka, bo tak to badania mam resztę czyste i nic na stan przeciwrzucawkowy nie wskazuje 😅
Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
Crochet wrote:Z tymi pomiarami to dwa/trzy pomiary w ciągu dnia?
Mnie nie kłuje w pochwie, ale jak chodzę to czuje kłucie w pęcherzu i okolicach 🙈od tygodnia to mam.
Mierzę 2x w ciągu dnia: po wstaniu i przed snem. To wieczorne zawsze mam wyższe +/- 130/85.
Czasami mi się zdarza zmierzyć w ciągu dnia jak czuję, że coś jest nie tak. Ja przy wysokim to jestem zmęczona i senna, mam przyspieszone tętno.
Dzisiaj jadę na ostatnie zajęcia w szkole rodzenia 🤗
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2023, 12:51
Mvada lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj miałam mieć spotkanie z położną, ale niestety się rozchorowała, odrobinę mi niby ciśnienie spadło ale zobaczymy do wieczora, no i czy taka obniżka usatysfakcjonuje lekarza 😅
Ja mierze średnio dwa razy dziennie, jakw stanę i wieczorem. Teraz przez dwa dni to z 4 zeby miał jakieś porównanieCrochet, NataliaK lubią tę wiadomość
-
Ja wczoraj zmieniłam baterie w ciśnieniomierzu i teraz mam dwa pomiary pod rząd ciśnienie 120/80...A zmieniłam, bo gdzieś przeczytałam, że jakiejś dziewczynie przy słabych bateriach sprzęt zaniżał ciśnienie.
Serio schizuje pod koniec ciąży...NataliaK lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCrochet wrote:Ja wczoraj zmieniłam baterie w ciśnieniomierzu i teraz mam dwa pomiary pod rząd ciśnienie 120/80...A zmieniłam, bo gdzieś przeczytałam, że jakiejś dziewczynie przy słabych bateriach sprzęt zaniżał ciśnienie.
Serio schizuje pod koniec ciąży...
Ja dziś nie spałam od 2 do rana, później jak mi się zachciało spać to o 6 musiałam wyjść z łóżka pojechać na badania krwi, syna zawieźć do szkoły, byłam na takiej bombie ze w poczekalni była kolejka ludzi a ja po prostu z tego niedospania, nerwa, wparowalam bez informacji wprost do pokoju pobrań 😂 teraz mi głupio, ale rano byłam tak zła ze jakby ktoś się odezwał to miałby tak samo kiepski poranek jak i ja.
W poniedziałek wizyta, wyniki krwi bardzo dobre,mocz tez. Pewnie ginekolog powie dalej ze szyjka twarda i dwumetrowa……….🤦🏼♀️😂 oby nie, niech już się coś kroi 🙏🙏Mvada, Crochet lubią tę wiadomość