💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tak sikam od początku prawie ciąży, więc już po prostu chyba organizm przywykł do takich pobudek, przez to kładę się później, ale spie dość długo 😄
U mnie wynik GBS jednak po trzech dniach nie będzie, więc pewnie przyjdzie w poniedziałek skoro dzisiaj nie ma 😅Crochet lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny piszę, bo już nie wiem co mam robić a troszkę spanikowałam. Mój lekarz jest na urlopie więc w ostateczności pozostaje mi IP.
Ogólnie moje ciśnienie (4 pomiary dziennie) są poniżej 140/90, większość pomiarów jest w okolicy 120/80. Dziś w ciągu dnia od 12 utrzymuje się na poziomie 135/92. Nie wiem czy panikować (recepta na leki mi się przeterminowała...), czy taki jednorazowy skok jest zagrożeniem. Wiem, że przy ciśnieniu powyżej 140/90 zalecany jest kontakt z IP a u mnie to albo jedna wartość albo druga podwyższona (i to sporadycznie). Jak o 17 kolejny pomiar będzie wskazywał podwyższone ciśnienie rozkurczowe to wybiorę się na IP...
PS. Moje pytanie nie ma na celu uzyskać inf od Was czy dobrze czy źle, bo zdaje sobie sprawę, że to forum i żadna z nas lekarzem nie jest. Bardziej chciałam podpytać o Wasze doświadczenia etc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 13:12
-
nick nieaktualnyCrochet wrote:Dziewczyny piszę, bo już nie wiem co mam robić a troszkę spanikowałam. Mój lekarz jest na urlopie więc w ostateczności pozostaje mi IP.
Ogólnie moje ciśnienie (4 pomiary dziennie) są poniżej 140/90, większość pomiarów jest w okolicy 120/80. Dziś w ciągu dnia od 12 utrzymuje się na poziomie 135/92. Nie wiem czy panikować (recepta na leki mi się przeterminowała...), czy taki jednorazowy skok jest zagrożeniem. Wiem, że przy ciśnieniu powyżej 140/90 zalecany jest kontakt z IP a u mnie to albo jedna wartość albo druga podwyższona (i to sporadycznie). Jak o 17 kolejny pomiar będzie wskazywał podwyższone ciśnienie rozkurczowe to wybiorę się na IP...
PS. Moje pytanie nie ma na celu uzyskać inf od Was czy dobrze czy źle, bo zdaje sobie sprawę, że to forum i żadna z nas lekarzem nie jest. Bardziej chciałam podpytać o Wasze doświadczenia etc.
Jak będzie się powtarzało to faktycznie może lepiej jechać. Nie masz już żadnych tabletek? Ewentualnie z ta przeterminowana recepta niech ktoś pójdzie do apteki i powie co i jak. Powinno się udać, przeterminowana recepta nie jest powodem do jej wydania, ewentualnie do policzenia jej na 100%, na to tez procz ciąży mozecie się powołać.
Pij dużo wody, potrafi tez zbić ciśnienie. Serio 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 13:54
Crochet lubi tę wiadomość
-
Nie mam, bo nie wykupowałam w ogóle...moje pomiary były ok. Dopiero od dwóch dni zaczęłam obserwować skoki i chciałam wykupić dla świętego spokoju. Myślałam, że recepty tylko na antybiotyki są ważne 30 dni 🤦♀️
Ta końcówka ciąży jest dla mnie bardzo stresująca. Pomiary ciśnienia robię od 17 TC i też mi się zdarzały skoki, ale lekarz kontrolował i nie zalecał leków. Teraz zaczęłam panikować i nie wiem czemu mimo, że moje pomiary (nawet te skoki) nie odbiegają od poprzednich....Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 14:06
NataliaK lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCrochet wrote:Nie mam, bo nie wykupowałam w ogóle...moje pomiary były ok. Dopiero od dwóch dni zaczęłam obserwować skoki i chciałam wykupić dla świętego spokoju. Myślałam, że recepty tylko na antybiotyki są ważne 30 dni 🤦♀️
Ta końcówka ciąży jest dla mnie bardzo stresująca. Pomiary ciśnienia robię od 17 TC i też mi się zdarzały skoki, ale lekarz kontrolował i nie zalecał leków. Teraz zaczęłam panikować i nie wiem czemu mimo, że moje pomiary (nawet te skoki) nie odbiegają od poprzednich....
Coś tam podskoczy to jedz na izbę przyjęć, tylko może dziś nie na Żelazna 😂 bo widziałam dziś post ze taki natłok mieli wczoraj/dziś ze łaska siedziała 7 godzin na izbie i czekała i ze cesarki odwołują te planowe przesuwają po prostu 😂Crochet lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nie wiem czy to kwestia pogody czy co 🤷♀️
To jest najgorsze, że z jednej strony nie chce wyjść na jakąś panikare, która jedzie na IP z byle pierdołą a z drugiej mam strach czy nie szkodzę dziecku 😔 Najgorzej, że akurat jak u mnie zaczęło się coś dziać, to mój lekarz jest na urlopie... -
nick nieaktualnyCrochet - spokojnie, jesteś w ciąży więc pamiętaj nie patrz na to czy wyjdziesz na panikarę. Jeśli czujesz, że potrzebujesz jechać na IP to po prostu jedź. Będziesz miała spokojną głowę a nie powinnaś się denerwować i rozmyślać jak ciśnienie Ci skacze. Ale pogoda dzisiaj też średnia więc może przez to.
Ja nawet nie mam ciśniomierza w domu, to tak dla pocieszenia 😅 niby ciśnienie mam zawsze spoko, bo 130/80 albo 130/70 ale nie wiem czy na końcówce też mi tam coś nie rośnie. Ale nawet o tym nie myślę 🙈
Dziewczyny a bolą Was ostatnio mocniej piersi? Mnie bolą wiadomo od początku ale od kilku dni to aż lanoliną smaruje sutki a piersi mam tak obrzmiałe i ciężkie i jakieś ciepłe, że nie wiem czy mi tam mleko się produkuje czy o co chodzi bo w zasadzie wiem że niektórym to nawet jakaś siarka potrafi lecieć ale mi nie, jedynie jakieś takie strupki mam na sutkach jakby zaschnięte.
-
Jakoś mocno nie bolą, ale też ostatnio zauważyłam, że są bardziej "tkliwe" i malutko siary też zauważyłam, ale to mam już od dwóch miesięcy.
Ciśnienie mam dalej 138/91 (rano miałam 124/81). Udało mi się dostać na teleporadę i dostałam receptę na lek. Póki co mam brać leki. W poniedziałek mam wizytę u prowadzącego więc z nim pogadam co i jak.
anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
Przeterminowana recepta jest receptą przeterminowaną, nie można jej zrealizować i koniec kropka 🤷🏽♀️
Masz dwa wyjścia: albo idziesz do apteki gdzie ostatnio wykupowałaś dopegyt (pewnie to bierzesz) i na tej podstawie farmaceuta powinien wypisać Ci receptę farmaceutyczną (ma potwierdzenie stosowania w postaci zrealizowanej już recepty u siebie w aptece), albo receptomat.pl. Ewentualnie kontakt z lekarzem żeby wystawił nowy kod recepty.Crochet lubi tę wiadomość
26.08 pozytywny test ciążowy 🍀 — 10dpo
30.08 Beta: 122,6 —13dpo
1.09 Beta: 314,1 — 15dpo
14.09 Pierwsza wizyta 🍀 jest dzidziuś z ❤️ 🥹
31.10 Badania I trymestru. 7,5 cm zdrowego szczęścia ❤️
💙Synek 💙
-
Ok już widzę, że ogarnęłaś
I pamietaj, to nie jest lek, który od razu obniży ciśnienie po 1 zastosowaniu.Crochet lubi tę wiadomość
💙Synek 💙
-
Wiem, wiem 🤗
Bardziej też się skonsultowałam co mam dalej robić etc. Na IP pewnie by mnie tak szybko nie przyjęli.
P. S. Tak się tym zestresowałam, że podejrzewam, że cały czas mam podwyższone ciśnienie, dodatkowo lekkich skurczy dostałam 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Stres jest jeszcze gorszy....Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 18:29
Angie_33 lubi tę wiadomość
-
Super, że udało co się to załatwić. Weź tabletkę i trochę odpocznij. Od tych nerwów też mogłaś mieć wyższe ciśnienie.
Nie wiem jak ci lekarz z teleporady kazał brać. Ja biorę 3x1 tabletka. Tylko trzeba dać im czas na zadziałanie.Crochet lubi tę wiadomość
-
Lekarka tak samo zleciła 3x1.
Ale powiedziała, że jak będzie się utrzymywać to ciąża będzie do wcześniejszego rozwiązania. W poniedziałek obgadam wszystko ze swoim lekarzem i zobaczymy czy maluch będzie z kwietnia czy z maja 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 18:43
NataliaK lubi tę wiadomość
-
To teraz relaks i odpoczynek już na szczęście jest taki czas, że można śmiało rodzić
💙Synek 💙
-
Problem właśnie z ciśnieniem jest taki, że po zaprzestaniu brania leków potrafi wrócić już po jednym dniu, mi te 3 dawki teraz też wyregulowały i jest okej, wie może i u Ciebie też już będzie po nich okej 😄
Zresztą obie już mamy praktycznie donoszona zdrową ciążę woec można rodzic 😊Crochet lubi tę wiadomość