X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foreveryoung Gratki ❤️
    Co do pokarmu to tylko cierpliwość. My musieliśmy też dokarmiać mm. Ściągam reguralnie po 15 min. na 1 pierś i od trzech dni jest tylko na moim mleku. Ja walczę, żeby ssał bezpośrednio z piersi 🙄

Agnieszka1987 Nie miałam na końcówce, ale w II trymestrze. Brałam 2 tabletki apapu (lekarz mi zalecił, bo to można).

Foreveryoung, Mvada, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

Gratulacje kochana 🥰
    Co do cycków to cierpliwość, mała na do trzeciej doby wisiała mi na cycku cały czas bo była glodna, ale czas nam pomógł i się wszystko rozkręciło🥰

Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foreveryoung, gratulacje! 😊😁

Agnieszka1987, paracetamol można brać w ciąży. W każdym chyba trymestrze mi się zdarzyło, wiadomo - bez przesady i jak już nie było światełka w tunelu, że samo przejdzie. 🙂

Crochet, Mvada, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Foreveryoung Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję! Super, że jesteście! Zawsze można liczyć na słowo wsparcia 😊 ja paracetamol brałam w ciąży za pełnym przyzwoleniem lekarza ale nie miałam aż takich migren i skoków ciśnienia jak opisujecie

Crochet, Mvada, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foreveryoung, gratulacje 🥰 jakkolwiek skończy się twoja walka z karmieniem, będzie dobrze. Najważniejsze, że masz już swoje maleństwo 🥰

Agnieszka1987
    Też brałam apap przy gorączce.
    Można do 8 tabletek paracetamolu 500 mg na dobę. Jednorazowo 1-2 tabletki. Musisz sobie przeliczyć w zależności od tego do jakich leków masz dostęp. Lepiej wziąć niż się męczyć.

Mvada, Crochet, Agnieszka1987, Foreveryoung lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foreveryoung wrote:
    Dziękuję! Super, że jesteście! Zawsze można liczyć na słowo wsparcia 😊 ja paracetamol brałam w ciąży za pełnym przyzwoleniem lekarza ale nie miałam aż takich migren i skoków ciśnienia jak opisujecie
    Gratulacje 💐☀️🥰
    A na kiedy miałaś termin?

Ja dzisiaj już ledwo chodzę 😂 tak mnie plecy bolą i pochwa, jeszcze przy robieniu naleśników jakiegoś skurczu dostałam aż musiałam przysiupnąć. Ale przeszło i leżę pół dnia, bo co wstaje to ledwo co chodzę 🤡

Crochet, Mvada, Agnieszka1987, Foreveryoung lubią tę wiadomość

• Foreveryoung Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2023, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin był na 14 maja. Mały urodził się w 38+3.
    Nic nie zwiastowało, że to już. Po prostu w nocy wstałam siku i nagle krew- okazało się, że to skracająca się szyjka oraz czop. Potem lekkie skurcze cały dzień, które nasilły się około 18 ale nadal radziłam sobie w domu, około 20 byliśmy w szpitalu z 3cm rozwarciem.
    Dasz radę! Jak się zaczyna to wchodzi w Ciebie nadludzka siła

Agnieszka1987, anekar92, Crochet, Mvada, dracaena lubią tę wiadomość

• Agnieszka1987 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż muszę sie z wami podzielić informacja jaka właśnie przeczytałam na norweskich wiadomościach 🤣 jakis tam ekspert ds słuchu przeprowadził badania w jednym ze szpitali w Oslo i sporządził raport z którego wynika, ze położne i cały personel porodowek powinien w pracy używać zatyczek do uszu, ponieważ krzyk rodzących kobiet jest tak głośny ze moze uszkodzić słuch ok 130 db, a to głośniej niż koncert rockowy 🤣🤣🤣 co za idiotyzm 😅🤦🏼‍♀️

Crochet, Mvada, anekar92, Agunieszka lubią tę wiadomość

Alexander - 23.12.2017 ❤️
    Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka1987 byłam 2,5 dnia na patologii ciąży... Nasłuchałam się, że płakałam ciągle z nerwów. Jak trafiłam na salę porodową to w sali obok dziewczyna tak piszczała, że nie byłam w stanie zapanować nad nerwami. Zapytałam położnej czy każda tak krzyczy, to mi powiedziała, że krzyk ma znaczenie, ale trzeba odróżnić krzyk paniczny od takiego co pomaga. Tamten był paniczny 😬

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

🐻
    age.png

Wysłany: 5 maja 2023, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ty mówisz 😱 jak ja rodziłam to była taka cisza ze szok, nie słyszałam ani jednego krzyku. Moze stad moje zdziwienia. Z tym ze tu tez mało porodów w porównaniu do Polski. Jakby nie było cały kraj ma tylko 5 mln ludzi.

Mvada, Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja rodziłam to byłam jedyna rodząca naturalnie, tak to były jeszcze 2 CC, sama też nie krzyknęłam ani razu😅 słyszałam melodyjkę z ptaszkami z korytarza 😅 nie działała jakoś uspokajająco😂 w tle miałam odpalony tv 😆

Crochet, Agnieszka1987, Agunieszka lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 5 maja 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada to tez ciekawie 😅 pamiętasz co leciało w tv? 🤣 u mnie z racji ze był 23 grudnia w tle leciały świąteczne piosenki 😅 co nie zmienia faktu ze uważam używanie zatyczek do uszu przez położna za totalna głupotę. Jak ma ci pomoc jak nie będzie nic słyszeć 🤦🏼‍♀️ ryzyko zawodowe i tyle. Ja pracuje jako operator lini produkcyjnej i tez jest wymóg słuchawek, ale nie da sie ich cały czas używać bo w nich totalnie nikogo nie słychać, a jakoś komunikować sie trzeba 🤷‍♀️

Mvada, Crochet, Agunieszka lubią tę wiadomość

Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leciał ten telewizor od początku do końca czyli jakieś 9 godzin 😂 pamiętam co było ale żadnej sceny nie przytoczę😅 pamiętam że jak mnie pani doktor zszywala to leciał szpital bo się wszyscy śmialiśmy że tematycznie 😆
    Sama go włączyłam żeby leciał w tle bo te ćwierkające ptaszki do mnie nie przemawiały, co do Krzyku, położna mi powiedziała że strasznie że mną grzeczny poród miała 😅 nie zdążyłam zapytać dlaczego 😅

Crochet, Agnieszka1987, Agunieszka lubią tę wiadomość

age.png
  • Wiola259 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foreveryoung gratulacje ❤️ ja już ze stresu nie potrafię spać 😔 najbardziej z tego wszystkiego boje się rozłąki z moim 5 cio latkiem. We wtorek z rana już szpital a w środę CC. Mała już podobno ma 3 kilogramy, ciekawe jaka w rzeczywistości będzie duża 🧐

Mvada, Crochet, Agnieszka1987, Agunieszka, Foreveryoung lubią tę wiadomość

• Mvada Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wagami to jest tak ze mi powiedzieli w dniu porodu na USG że mała ma ponad 3700 na pewno, a urodziła się 3370

Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 6 maja 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiola259 ja mam podobnie, martwię sie o mojego 5 latka. Mamy uzgodnione ze moja koleżanka zabierze go do siebie, ale szczerze mówiąc jestem gotowa pójść sama na porodówkę jeśli syn będzie wolał zostać z tata. Jeszcze mnie tak ostatnio rozczulił bo mowi nie martw sie mamo ja mogę z tobą pojechac do szpitala.

Mvada, Crochet, anekar92, Agunieszka, Wiola259 lubią tę wiadomość

Nikodem - 11.05.2023 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2023, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziewczyny a ja dzisiaj miałam fałszywy alarm 😂 w nocy straszne bóle na okres, ból pochwy, ud i pleców lekko. Nie spałam do 3. Facet mnie masował przechodziło, jak zmieniałam pozycje albo chodziłam też przechodziło ale za chwile bóle wracały. Mówię wytrzymam. Z tego zmęczenia ostatecznie zasnęłam po tej 3 i spałam do 10 tylko w jednej pozycji na prawym boku, tak mi było najlepiej. Mówie jak coś to rano się przejedziemy do szpitala, ale żaden czop, wody nic nie odeszło wiec byłam w miare spokojna. Rano wstałam, było calkiem okej. Bóle nadal trochę, mala cos tma sie ruszała ale nie za wiele więc stwierdzilismy że pojedziemy do szpitala juz spakowani, jak coś to mnie zostawia. Wolałam mieć swietą głowe chociaz czułam że to chyba jednak jeszcze nie ten czas 🙈😅
    Wylądowaliśmy w szpitalu, tam lekarz ginekolog taki młodziutki, normalnie ja zawstydzona i on też. Wyglądał na 20 lat i miał z metr 60 😅 no ale na pewno był starszy skoro ginekolog. Sprawdził szyjkę mowi że rozwarcie jest małe na te 1,5cm około, że szyjka miekka ale zamknięta. Ale że idę na ktg. Tam położna nie podłączyła, leżałam z dziewvzyna ktora byla w 32tc i miała takie bole co ja i chyba ją zostawili na kilka dni, nie wiem bo już pozniej ja poszłam na usg a ona gdzies tam. Na ktg oczywiscie młoda sie nie ruszała, leżałam prawie godzinę. Ja już głodna, facet mi wode przyniósł to cos sie zaczela ruszac. Połozna do tej laski bo lezała ze mną, że ona ani bez wody bez niczego. To jak jej dziecko ma sie ruszać. Ogólnie fajna babeczka ale tam cisnela, ze nieprzygotowana przyszła. Ja mialam wszystko ale w samochodzie wiec tylko facet mi tak przyniósł. Ogólnie ktg w porządku ale jesczze wziął mnie ten ginekolog na usg. Mała główką sobie leży, pytał kiedy miałam usg i ile ważyła to mu mówie, i on że teraz ma 3300 ale że przez tydzień czy tam kiedy urodzę to jeszcze może do tych 3600 przybrać. Wiec na to jakoś mocno nie patrzę.

Więc chyba mnie ta pełnia jakoś przeraziła, ogólnie jak już tam byłam to wszystkie bóle wszystko mi zeszło 😂 boże ja to jestem panikara ale mój facet i siora nie lepsi, bo w sumie oni bardziej napierali by jechać 😅 jak do wtorku nie urodzę to mam przyjść na kolejne ktg tam. Spoko, że byłam tam, poznałam już lekarza jakiegoś i położną widziałam, kilka cięzarnych obok na tej sali, akurat babeczki z obiadem szły i całkiem ładniej pachniało 😅 szpital ładny, czysty, zadbany więc chociaż już wiem gdzie się piszę 😋 no ale pewnie przenoszę. Lekarz mowił ze jak takie bole okresowe jak teraz to mogę nosoę wziąć a jak się bedzie nasilac no to juz wtedy wiadomo szpital.

Agunieszka, Mvada, Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przynajmniej masz już przetarte szlaki 😉

Ta noc dla mnie też była ciężka. Podświadomie czułam tą pełnię i miałam obawy, że coś się zacznie dziać. Po raz pierwszy nie mogłam spać, bolał mnie kręgosłup i biodra. Ciągle miałam wrażenie, że ze mnie coś cieknie.
    Dzisiaj dopiero po 9-tej wstałam i ciężko mi było się rozruszać. Teraz też odpoczywam, nawet nie mam ochoty na spacer.

W ogóle od kiedy poznałam datę cc, to stałam się bardzo zadaniowa. Mam całą listę rzeczy, które jeszcze trzeba zrobić i kolejno wykreślam zrobione. To moje kiepskie samopoczucie może być właśnie skutkiem wczorajszych prac w ogródku. Mimo, że nie przeciążałam się i głównie sprawowałam nadzór nad mężem, to jednak takie chodzenie dało mi w kość.

anekar92, Mvada, Crochet, Agnieszka1987 lubią tę wiadomość

• dracaena Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, a ja w pełnię nic, dobrze spałam nawet jak na swój katar. 🤣 Ale ja ogólnie nie reaguję na pełnię, śpię normalnie, itp.

U mnie mąż dziś kupił herbatę z liści malin przy okazji bycia w aptece i na koniec dostał pytanie "na kiedy termin?" od farmaceutki. 😂 Aż się zawiesił przy tym pytaniu, mówi. 😅

Ja mam jakiś finał zakupowy przedporodowy, nic tylko paczki z paczkomatu odbieram. 🤣 Ale nie dla dziecia nawet, bo tu już nie ma co kupować na razie, tylko różne takie rzeczy o których uważam, że potem nie będę miała do tego głowy. 😂

Mvada, Crochet, Agnieszka1987, Agunieszka lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj wczoraj był w 3 aptekach i nigdzie nie mieli tej herbaty 🤡 jedna babka z apteki, że to bardziej w zielarskim.. a ja do zielarskiego to mam po drodze jak do Sandomierza xD więc dupa piłka i seksy mi zostają, ale już nie chce mi sję 😂

Mvada, Crochet, Agnieszka1987, Agunieszka lubią tę wiadomość

‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ