🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem anty temu shein itd. Jedyna rzecz jaka tam zamówiłam to stojak na kwiatki 😅
Bylam wczoraj u fizjo, wymasowała mi bolący pośladek, na plecy nakleiła tejpy i jest o niebie lepiej.
W pracy wszyscy pytają kiedy idę na L4 😅 jakos jeszcze psychicznie nie jestem na to gotowa 😆
Natt99, Lavariavel lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
u mnie wszystko dobrze
w poniedziałek mały miał badanko i ma już 630g 😱 termin porodu 24.05 📆 ale na pewno będzie wcześniej z powodu cukrzycy ciążowej nocnej
Natt99, Kassialka, Lila777, A_nulka, Agat99, Ania 93, dracaena, IT_Girl, Lavariavel, Acmvj, ami_ami lubią tę wiadomość
🕴️83
💃89
02.25 kwalifikacja IFV
12.03.25 punkcja -7 zarodków
17.03.25 świeży transfer, zostało 6❄️ 2x 4AA i 4x AB
Beta 2,8-->2,5-->2,3 ☹️
05.25 biopsja endometrium z NK i CD 138, endobiome i cytologia z HPV oraz cytokiny
06.25 wyniki za wysokie NK, za niskie cytokiny, umiarkowana dysbioza
wg immuno cytokiny i NK są ok
07.25 allo 17.90%, cross negatywny🤨 reszta wyników super
KIR BX wszystkie implantacyjne są
TSH 3,57-->1,88
08.09.25 transfer 🤞✊
5dpt 17,2 ; 8dpt 82 ; 10dpt 158 ; 14dpt 784,1
27.09 ślub 🎂
21dpt USG💍
24dpt beta 12986,6 prog 39
32dpt beta 44046,20 prog 43,44
42dpt/8+5/8+0 1,58cm ❤️
11+0 4,43cm człowieka
12+5 6,93cm I prenatalne
Nifty Pro - problem z chromosomem 16 - amniopunkcja- zdrowy!!
Chłopiec 🩵
19+1 281g
21+3 połówkowe 493g
23+1 630g
CUDZIE TRWAJ!

-
Ja mam to samo z brzuszkiem, często mała wychodzi i brzuch cały twardnieje i boli.. na szczęście w poniedziałek ginekolog, więc jestem dobrej myśli. Ja staram się zawsze położyć jak jest możliwość i głaszcze się wtedy po brzuszku, on zaczyna tak jakby pulsować i się mocniej napina, mała zaczyna kopać i trwa to tak pół minuty i zaczyna się rozluźniać. Biorę jeszcze magnezu więcej, no ale zobaczę właśnie co ginekolog na to wszystko powie. Ja widzę też, że brzuch rośnie z dnia na dzień więc pewnie ma prawo być twardy i taki „napompowany”.Lavariavel wrote:Wspolczuje dziewczyny bolu glowy. Pamietajcie o piciu wody. Probujcie sie tak ratowac. Wietrzyć mieszkanie czesto i wody pic. Paracetamolu max dawka 1g czyli 2tabletki standardowe 500mg. Przy silnym bolu naprawde polecam. Plus amol na skronie, ew. Oklady na kark.
Ja za to dzis sie zle czuje ale cuezko mi to opisac. Glowa tr9che boli ale jak przewietrze to jest ok. Troche mnie mdli ale jak napije sie czegos jest ok. Brzuch mnie troche boli jakby skurcze przepowiadajace(?). Tylko wieczorami tak mialam ze sie robil lekko twardy jakby bobas sie wypychal a dzis od rana. Zupelnie nic nie moge robic praktycznie co chwile leze. Maz dzis wszystko posprzatal przed pracą.
Czy u was tez tak brzuch podobnie sie zachowuje?
Moze ja tylko przewrazliwiona jestem:/
Z pozytywnych rzeczy to dzis ciuszki przyjechaly z vinted.
Mix sibsay, pepco, hm i jeszcze cos ale naprawde stan idealny. Fakt ze z pepco bawelna organiczna. Niby rozmiar 62 nawet na metkach ale nawet moj maz mowi ze one takie odrazu raczej beda. Nie zal i nie strach mi bedzie je do suszarki wrzucic.
Zamowilam wczoraj z temu jeszcze 2 biustonosze ( ostatnio jeden na probe wzielam i jest identyczny jak z rossmana, dobrze sie nosi i po praniu juz jest dalej ok. Nawet niechcacy go w suszarce mialam )
Zamowilam torbe do wozka, do szpitala zamowilam wczesniej ale jest ciut przy mala raczej zebym spakowala siebie i bobasa wiec do wozkowej spakuje bobasa. Tak tez przy pierwszym robilam
Na fejsie też ostatnio widziałam wątek, że jedna dziewczyna opisywała identyczne objawy i niby to te skurcze braxtona hicksa. Masa kobiet w komentarzu pisały, że mają tak samo. -
Też mam dziś jakieś skurcze albo takie mocne, intensywne kopniaki. Dużo dziś chodziłam w przeciwieństwie do poprzednich dni i może to dlatego. Wzięłam magnez i Nospe tak jak zalecał lekarz i leżę i odpoczywam. W takich chwilach bardzo się cieszę, że jestem już w końcu na L4 😉
Natt99 lubi tę wiadomość
-
a ja potrafie na shein znalezc piekne bawełniane rzeczy, podam przykład jednej koszuli nocnej - jest cudowna w dotyku. Biała, długa, klasyczna i elegancka. Kwestia jest taka żeby omijac pierwsze strony a znaleźć sobie dobre, orignalne sklepy które oferują tam swoje produkty.
https://zapodaj.net/plik-tMDI57uXkz
tak poza tym czuje jakby mi ktoś pompował jak balon moj brzuch, z dnia na dzień. Niby brakuje jeszcze 3 miesiące a mi on juz sporo przeszkadza, nie wiem co będzie potem. śmieje się ze chyba będę tylko leżećWiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 19:19
A_nulka lubi tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Dziewczyny jeśli twardnieje Wam brzuszek, albo macie jakieś skurcze to nie głaskajcie się po brzuszku, starajcie się jak najmniej go dotykać (sutków również 😅). Plus oczywiście magnez. Wiem że to trudne bo jest to dla nas metoda na budowanie więzi z dzieckiem. Ale głaskanie brzuszka przy twardnieniach wzmacnia czynności skurczowe macicy, co będzie nasilać problem 😢
Wczoraj synek tak dokazywał w brzuchu, co chwilę się wypychał, przewracał, mocno kopał i to również powodowało u mnie twardnienia. Aż wieczorem bolało mnie krocze i spojenie łonowe i już włączyła mi się panika. Dziś twardnienie również się pojawia ale jest lepiej. U mnie np jest tak że w pewnych pozycjach synek jest zdecydowanie bardziej aktywny, czasem jest to leżenie na lewym a innym razem leżenie na prawym. I póki jest wszystko ok to lubię się ułożyć tak żeby go lepiej czuć Ale jak dochodzą do tego twardnienia to staram się wybierać pozycje w których jest spokojniejszy żeby nie nasilać tych twardnień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 19:38
Lila777, A_nulka, Acmvj, dracaena, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
mi tez pomaga odpowiednie położenie się / rozluźnienie a czasami właśnie lekkie chodzenie, kołysanie biodrami na te twardnienia.Karpatka95 wrote:Dziewczyny jeśli twardnieje Wam brzuszek, albo macie jakieś skurcze to nie głaskajcie się po brzuszku, starajcie się jak najmniej go dotykać (sutków również 😅). Plus oczywiście magnez. Wiem że to trudne bo jest to dla nas metoda na budowanie więzi z dzieckiem. Ale głaskanie brzuszka przy twardnieniach wzmacnia czynności skurczowe macicy, co będzie nasilać problem 😢
Wczoraj synek tak dokazywał w brzuchu, co chwilę się wypychał, przewracał, mocno kopał i to również powodowało u mnie twardnienia. Aż wieczorem bolało mnie krocze i spojenie łonowe i już włączyła mi się panika. Dziś twardnienie również się pojawia ale jest lepiej. U mnie np jest tak że w pewnych pozycjach synek jest zdecydowanie bardziej aktywny, czasem jest to leżenie na lewym a innym razem leżenie na prawym. I póki jest wszystko ok to lubię się ułożyć tak żeby go lepiej czuć Ale jak dochodzą do tego twardnienia to staram się wybierać pozycje w których jest spokojniejszy żeby nie nasilać tych twardnień.
ostatnio mała tak się ustawiła ze kilka razy porządnie kopnęła mnie w szyjkę macicy co było super nie przyjemne bo oczywiście jest ona bardzo ukrwiona. musiałam wstać i pochodzić żeby zmieniła pozycje ( a akurat byliśmy na weselu i siedzielismy przy stolach jak państwo młodzi przemawiali a ja myślałam o tym żeby tylko wstać i zacząć spacerować ) pomogło i potem zaczęła kopać w okolice pępka co w ogóle nie powoduje u mnie dyskomfortu.
Lavariavel lubi tę wiadomość
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Masz rację co do tego głaskania, nie pomyślałam o tym 🙈Karpatka95 wrote:Dziewczyny jeśli twardnieje Wam brzuszek, albo macie jakieś skurcze to nie głaskajcie się po brzuszku, starajcie się jak najmniej go dotykać (sutków również 😅). Plus oczywiście magnez. Wiem że to trudne bo jest to dla nas metoda na budowanie więzi z dzieckiem. Ale głaskanie brzuszka przy twardnieniach wzmacnia czynności skurczowe macicy, co będzie nasilać problem 😢
Wczoraj synek tak dokazywał w brzuchu, co chwilę się wypychał, przewracał, mocno kopał i to również powodowało u mnie twardnienia. Aż wieczorem bolało mnie krocze i spojenie łonowe i już włączyła mi się panika. Dziś twardnienie również się pojawia ale jest lepiej. U mnie np jest tak że w pewnych pozycjach synek jest zdecydowanie bardziej aktywny, czasem jest to leżenie na lewym a innym razem leżenie na prawym. I póki jest wszystko ok to lubię się ułożyć tak żeby go lepiej czuć Ale jak dochodzą do tego twardnienia to staram się wybierać pozycje w których jest spokojniejszy żeby nie nasilać tych twardnień.
Karpatka95 lubi tę wiadomość
-
To sa w sumie skurcze Braxtona Hicksa. 🙂 U mnie od 21tc, identycznie jak w pierwszej ciazy. Najwięcej pomaga Aspargin, wiec magnez po prostu. Mnie najczęściej łapią niestety jak nie bardzo mogę sie ruszyć - np. jadę autem. Ale tak normalnie to zmiana pozycji, położenie się pomagają.
Ssilvia, ja tez ideologicznie nie zamawiam z Shein/Temu, zbyt wiele tez doniesień o przekroczonych normach stezen różnych niefajnych rzeczy w produktach na tych platformach. Mimo wszystko nawet jak Chińczyk robi na rynek europejski to produkt musi spełniać normy (wprowadzający na rynek za to odpowiada, pracuje w handlu w zakupach wiec troche moja działka), a jak kupujemy bezpośrednio z rynku obcego poza UE no to hulaj dusza. Oczywiście ze czesc bedzie ok, no ale jednak jak troche ktoś to pobadał to juz nie tak fajnie. Nie wspominając ze ciuchy to chyba najgorszy rynek ze wszystkich gdzie nasze sieciówki tez potrafią oszukiwać na skladach (bylo głośno swego czasu, po kontroli okazało sie, ze skład nie zawsze jest taki jak na metce), sa produkowane czesto w skandalicznych warunkach, a rynek fast fashion to dramat. Ja jestem bardzo team drugi obieg / mniejsze marki. Korzystam z sieciowek oczywiście, ale tam gdzie moge i gdzie kupuje sobie cos na lata to wolę jednak tego rynku nie wspierać. Swoje wełniane swetry czesto ogarniam na Vinted i nosze je latami, a one nadal wyglądają dobrze.
Podobny vibe mam co do sklepów typu Action czy Tedi. Ich produkty powinny spelniac normy, a i tak nie zawsze to sie dzieje (patrząc na ilość komunikatów Action o wycofaniu jakiegoś produktu z powodu bezpieczeństwa 😆).Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 20:35
Ssilvia, Lavariavel lubią tę wiadomość
-
U mnie od paru dni brzuch zachowuje się bardzo podobnie, już od rana jest mocno spięty i twardy, a wcześniej bywało tak tylko na wieczór. Sama sie zastanawiam o co chodzi, ale założyłam (cytując mojego doktora), że "w ciąży to normalne" 🙈
Honorka Ale już spory chłop się robi 😁 Już Cię dopisuję na pierwszą stronę! Długo nie dawałaś znać i nie wiedziałam jak Cię oznaczyć, ale już naprawiam ❤️
Dziewczyny a regularnie już czujecie ruchy? Ja nie wiem czy się martwić czy to jednak po prostu łożysko na przedniej i tyłozgięcie. Miewam dni, że faktycznie czuje małą pare razy, ale są też takie, że poczuje kopniaki raz...a potem zupełnie nic a nic przez resztę dnia. Nawet jak się kładę wieczorem to potrafi być totalna cisza. I nie wiem czy wariować czy nie 🙄 Ostatnie ze cztery dni były takie bardzo ciche, a dziś znowu czułam z 5 razy w ciągu dnia i trochę mnie to uspokoiło...ale no ciężko było się nie martwić.
Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
18.10 nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
22.10 12+3 - I prenatalne 6,2cm
16.12 20+2 - 324g
22.12 21+1 - II prenatalne 424 g
13.01 24+2 - 629g

-
Wiem wlasnie ze nie mozna masowac brzucha bo to moze nasilic skurcze. To pamietam od poloznej.
Nie wiem co sie dzis dzieje ale naprawde nie podoba mi sie to. Wystarczylo ze poszlam tylko do kuchni i za chwile byl twardy. Nie mozliwe by to nobas az tak. Teraz leze lub siedze wygodnie to jest lepiej. Cisnienie mierzylam to mam ciut podwyzszone zwykle mam 110/75 a dzis 122/84 w teorii w normie.
Za to zrobilam troche zamowien. Z apteki zamowilam podklady, majtki wkladki laktacyjne , laktator zwykly prosty, sol fizjologiczna, gaziki, szczotki dla bobasa. I z allegro troche chusteczek wodnych podklady na lozko i masc podobna do bephanten niby tylko duzo tansza. Zobacze:)
Przypomnialam sobie o masci o nazwie maltan na piersi:) tez zamowilam bo juz moge stosowac. Akurat mi sie moj krem konczy.
Nie moge sie zdecydowac sie jeszcze na to jakie kosmetyki dla bobasa wybrac do kapieli chyba zdecyduje sie na hipp bo ma krotki sklad. Nie chce odrazu emolientow.
Jeszcze szukam idealnego urzadzenia do oczyszczania nosa.
Jeszcze lozeczko i start jest -
Czuję regularnie ruchy, ale łożysko z tyłu i druga ciąża. Ogółem się mówi, żeby monitorować ruchy od ok. 28-30 tc.
W pierwszej ciąży młoda była dużo mniej aktywna niż bobo w tej, do końca codziennie musiałam się skupić, żeby policzyć czy jest ok. 😅 Tu w miarę się odzywa, ale są dość długie okresy, że jest cisza i potem koniec. Mam też wrażenie, że wyjątkowo śpi kiedy ja śpię, nawet jak się budzę to jeszcze mam jakiś czas spokoju, uaktywnia się przy śniadaniu. 😅 To nadal jest etap, że totalnie nie wszystkie ruchy się czuje.
Lavariavel, tak Ci się nie chciało, a chyba zaraz będziesz pierwsza. 😄
Ja naprawdę mam na razie rzeczy po starszej (więc ubranka głównie i trochę tekstylnych akcesoriów typu ręczniki), zamówiony stojak do wanienki, upolowaną koszulę do kp i to by było na tyle. 🤣 W pierwszej ciąży też dopiero od lutego cokolwiek kupowałam. 🫣
-
dziewczyny co chcą rodzic naturalnie - co myślicie o pozycjach wertykalnych i ich zaletach ( dla kobiety i dla dziecka ) ?
krotka notatka z mojej analizy:
Oto najważniejsze różnice i korzyści:
1. Ochrona krocza (To ogromna zaleta!)
W pozycji na plecach krocze jest mocno napięte. W pozycji „na pieska” tkanki są luźniejsze i rozciągają się bardziej naturalnie pod naporem główki dziecka.
Efekt: Znacznie mniejsze ryzyko pęknięcia krocza lub konieczności jego nacięcia.
2. Więcej miejsca w miednicy
Kiedy rodzisz na leżąco, Twoja kość ogonowa jest przyciśnięta do łóżka, co może blokować wyjście z miednicy.
W pozycji kolankowo-łokciowej: Kość ogonowa jest wolna i może odchylić się do tyłu, co zwiększa wymiar wyjścia miednicy nawet o 1-2 cm. To bardzo dużo w trakcie porodu.
3. Łagodzenie bólów krzyżowych
Ta pozycja jest zbawienna, jeśli odczuwasz silne bóle w dole pleców (tzw. bóle krzyżowe).
Dlaczego? Dziecko odsuwa się nieco od Twojego kręgosłupa, co zmniejsza nacisk na nerwy. Dodatkowo w tej pozycji osoba towarzysząca lub położna ma łatwy dostęp do Twoich pleców, by robić masaż uśmierzający ból.
4. Lepsze dotlenienie dziecka
Leżenie płasko na plecach powoduje, że ciężarna macica uciska duże naczynia krwionośne (żyłę główną dolną), co może ograniczać przepływ krwi do łożyska i powodować spadki tętna u dziecka.
Na czworaka: Ten ucisk znika, przepływ krwi jest swobodny, a dziecko jest lepiej dotlenione.
5. Możliwość odpoczynku
W przeciwieństwie do stania czy kucania, pozycja ta pozwala odpocząć między skurczami (możesz oprzeć głowę i ramiona na piłce, wezgłowiu łóżka lub partnerze), jednocześnie zachowując zalety pozycji wertykalnej.
Dlaczego więc często rodzi się na leżąco?
Tradycyjna pozycja na plecach jest wygodna głównie dla personelu medycznego (lekarz ma łatwy wgląd w krocze i łatwiej mu kontrolować sytuację), a nie dla rodzącej. Nowoczesne położnictwo odchodzi od zmuszania kobiet do leżenia, zachęcając do ruchu i wyboru pozycji instynktownej.
Karpatka95, Agat99, Lavariavel, Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
U mnie ruchy są bardzo intensywne. Ale ja łożysko mam na tylnej ścianie, a macica była w przodozgięciu. Jak młody kopie, albo robi fikołki to cały brzuch faluje, co już kilka razy udało mi się nagrać. Choć są dni kiedy jest bardziej aktywny i są dni kiedy się wycisza. Ostatnio miałam 2 dni gdzie wszystkie ruchy czułam takie wytłumione, jak się położyłam i wsłuchałam się w ciało to czułam że coś się tam rusza, ale kopniaczków za bardzo nie było. Starałam się tym nie stresować bo mimo wszystko coś tam czułam, a poza tym odpalałam detektor i za każdym razem serduszko było trochę w innym miejscu więc ruszać się musiał tylko ja tego nie czułam. Może obrócił się pleckami do brzucha i kopał właśnie w tylne łożysko, kto wie.Cavarathiel wrote:U mnie od paru dni brzuch zachowuje się bardzo podobnie, już od rana jest mocno spięty i twardy, a wcześniej bywało tak tylko na wieczór. Sama sie zastanawiam o co chodzi, ale założyłam (cytując mojego doktora), że "w ciąży to normalne" 🙈
Honorka Ale już spory chłop się robi 😁 Już Cię dopisuję na pierwszą stronę! Długo nie dawałaś znać i nie wiedziałam jak Cię oznaczyć, ale już naprawiam ❤️
Dziewczyny a regularnie już czujecie ruchy? Ja nie wiem czy się martwić czy to jednak po prostu łożysko na przedniej i tyłozgięcie. Miewam dni, że faktycznie czuje małą pare razy, ale są też takie, że poczuje kopniaki raz...a potem zupełnie nic a nic przez resztę dnia. Nawet jak się kładę wieczorem to potrafi być totalna cisza. I nie wiem czy wariować czy nie 🙄 Ostatnie ze cztery dni były takie bardzo ciche, a dziś znowu czułam z 5 razy w ciągu dnia i trochę mnie to uspokoiło...ale no ciężko było się nie martwić.
Za to moja kumpela miała tak jak Ty łożysko z przodu i właściwie do końca ciąży wszystkie ruchy czuła jako takie wytłumione, więc myślę że to normalne przy takiej budowie.
Ahh no i mi też położna mówiła że ewentualne liczenie ruchów to bliżej 28-30 tyg. Wcześniej nie ma sensu bo dziecko ma za dużo miejsca jeszcze 😊👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Cavarathiel wrote:U mnie od paru dni brzuch zachowuje się bardzo podobnie, już od rana jest mocno spięty i twardy, a wcześniej bywało tak tylko na wieczór. Sama sie zastanawiam o co chodzi, ale założyłam (cytując mojego doktora), że "w ciąży to normalne" 🙈
Tyłozgięcie w ciąży zmienia się z czasem na przodozgiecie. Macica naturalnie się prostuje żeby dziecko mogło się urodzić. Więc to nie jest przyczyną. Możliwe, że czujesz słabiej ruchy przez łożysko z przodu bo ono trochę amortyzuje. Co do aktywności dziecka bywa różnie 😉 u nas synka ruchów prawie nie czułam ( ewentualnie jakies przesuwanie ( kopniaki rzadko) urodził się zdrowy w 42 TC. Możesz też dla swojego spokoju użyć w chwilach większego stresu detektory tętna. Najlepiej jeśli cię coś martwi zadzwoń jednak do lekarza albo położnej myślę, że oni będą w tej kwestii najbardziej kompetentni.-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Dzięki za tą analizę, jest bardzo przydatna 😊 też robiłam ale nie tak dogłębną 😅Ssilvia wrote:dziewczyny co chcą rodzic naturalnie - co myślicie o pozycjach wertykalnych i ich zaletach ( dla kobiety i dla dziecka ) ?
krotka notatka z mojej analizy:
Oto najważniejsze różnice i korzyści:
1. Ochrona krocza (To ogromna zaleta!)
W pozycji na plecach krocze jest mocno napięte. W pozycji „na pieska” tkanki są luźniejsze i rozciągają się bardziej naturalnie pod naporem główki dziecka.
Efekt: Znacznie mniejsze ryzyko pęknięcia krocza lub konieczności jego nacięcia.
2. Więcej miejsca w miednicy
Kiedy rodzisz na leżąco, Twoja kość ogonowa jest przyciśnięta do łóżka, co może blokować wyjście z miednicy.
W pozycji kolankowo-łokciowej: Kość ogonowa jest wolna i może odchylić się do tyłu, co zwiększa wymiar wyjścia miednicy nawet o 1-2 cm. To bardzo dużo w trakcie porodu.
3. Łagodzenie bólów krzyżowych
Ta pozycja jest zbawienna, jeśli odczuwasz silne bóle w dole pleców (tzw. bóle krzyżowe).
Dlaczego? Dziecko odsuwa się nieco od Twojego kręgosłupa, co zmniejsza nacisk na nerwy. Dodatkowo w tej pozycji osoba towarzysząca lub położna ma łatwy dostęp do Twoich pleców, by robić masaż uśmierzający ból.
4. Lepsze dotlenienie dziecka
Leżenie płasko na plecach powoduje, że ciężarna macica uciska duże naczynia krwionośne (żyłę główną dolną), co może ograniczać przepływ krwi do łożyska i powodować spadki tętna u dziecka.
Na czworaka: Ten ucisk znika, przepływ krwi jest swobodny, a dziecko jest lepiej dotlenione.
5. Możliwość odpoczynku
W przeciwieństwie do stania czy kucania, pozycja ta pozwala odpocząć między skurczami (możesz oprzeć głowę i ramiona na piłce, wezgłowiu łóżka lub partnerze), jednocześnie zachowując zalety pozycji wertykalnej.
Dlaczego więc często rodzi się na leżąco?
Tradycyjna pozycja na plecach jest wygodna głównie dla personelu medycznego (lekarz ma łatwy wgląd w krocze i łatwiej mu kontrolować sytuację), a nie dla rodzącej. Nowoczesne położnictwo odchodzi od zmuszania kobiet do leżenia, zachęcając do ruchu i wyboru pozycji instynktownej.
Ogólnie to wiem że w wyjątkowych sytuacjach jest konieczne to leżenie na plecach. Ale wiem, że w szpitalu w którym chcę rodzić położne wręcz zachęcają do ruchu, zmian pozycji itd.
Jeśli chodzi o jakieś opory wewnętrzne czy poczucie wstydu to nie odczuwam tego. Więc jeśli będzie taka możliwość i będę czuć że faktycznie taka pozycja jest dla mnie lepsza/wygodniejsza to chętnie skorzystam 😊👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Dziewczyny a czy chustonoszenia można nauczyć się samemu z filmików? Czy lepiej się zgłosić do doradczyni?👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
22.01 800g 😍
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Karpatka95 wrote:Dziewczyny a czy chustonoszenia można nauczyć się samemu z filmików? Czy lepiej się zgłosić do doradczyni?
Myślę, że częściowo można nauczyć się z filmików, ale jednak taki doradca to po pierwsze jest nam w stanie super pomóc z doborem samej chusty a po drugie skorygować błędy. Często z koleżankami sobie takie usługi na prezent kupujemy, jak wiemy, że któraś chciałaby się w to bawić.
Co do ruchów to jak sobie porównam ciążę z łożyskiem z przodu i obecną z tyłu to jest mega różnica. Czas na te regularne ruchy jest do 28 tc chyba, ale ja już liczę od jakiegoś czasu. Ja akurat korzystam do tego z aplikacji HiMommy, ale widziałam też chyba, że w ciąża+ też jest ta opcja.
No i oczywiście ta intensywność ruchów zależy od samego ułożenia dziecka. Dużo intensywniej je czuję, jak jest ułożony przodem do brzucha, później doskonale czuję jak leży na prawym boku i kopie mi lewą stronę, gorzej trochę czuję kopienie jak leży na lewym boku i kopie w prawo, a już zdecydowanie najgorzej jak jest obrócony plecami do mojego brzucha.
Co do samej macicy i tylozgiecia to na tym etapie już go raczej nie ma, bo podczas ciąży macicy tak jakby się prostuje.
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja mam łożysko z przodu i tylozgiecie a ruchy czuje mocno, mąż tez. Cały brzuch mi chodzi. Czasem kopniaki w nocy mnie obudzą. Dziecko jest aktywne mniej więcej od 9 jak siedzę w pracy, wtedy czuje delikatne ruchy, wieczorem od ok 21 juz mocniejsze. Ostatnio w nocy ok 1 kopniak mnie obudzil. Wczoraj np wieczorne byly malo odczuwalne, widzę ze to tez kwestia jedzenia - dać mojemu dziecku slodkie i mam imprezę w brzuchu 😅
Co do pozycji w porodzie naturalnym - ja sie zastanawiam nad porodem w wodzie, jesli nie to bede próbować tak jak Ssilvia pisałaś- te "lepsze" pozycje.
Miłego czwartku dziewczyny, to juz prawie weekend 😊
Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość
-
O dziękuję, czyli na takie spotkanie z chustonoszenia nie muszę mieć jeszcze swojej chusty, bo doradczyni mi coś może polecić? 😊 Generalnie mocno liczę na to, że synek będzie chciał w chuście się wozić. Mam jamnika, którego trzeba nosić po schodach i mieszkam na 3 piętrze bez windy 🤣 Więc dużo łatwiej byłoby mi znosić dziecko w chuście, a psa pod pachą i ogólnie w moich wyobrażeniach łatwiejszy będzie spacer z chustą i psem niż z wózkiem i psemAcmvj wrote:Myślę, że częściowo można nauczyć się z filmików, ale jednak taki doradca to po pierwsze jest nam w stanie super pomóc z doborem samej chusty a po drugie skorygować błędy. Często z koleżankami sobie takie usługi na prezent kupujemy, jak wiemy, że któraś chciałaby się w to bawić.
Co do ruchów to jak sobie porównam ciążę z łożyskiem z przodu i obecną z tyłu to jest mega różnica. Czas na te regularne ruchy jest do 28 tc chyba, ale ja już liczę od jakiegoś czasu. Ja akurat korzystam do tego z aplikacji HiMommy, ale widziałam też chyba, że w ciąża+ też jest ta opcja.
No i oczywiście ta intensywność ruchów zależy od samego ułożenia dziecka. Dużo intensywniej je czuję, jak jest ułożony przodem do brzucha, później doskonale czuję jak leży na prawym boku i kopie mi lewą stronę, gorzej trochę czuję kopienie jak leży na lewym boku i kopie w prawo, a już zdecydowanie najgorzej jak jest obrócony plecami do mojego brzucha.
Co do samej macicy i tylozgiecia to na tym etapie już go raczej nie ma, bo podczas ciąży macicy tak jakby się prostuje.👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰