X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
Odpowiedz

🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱

Oceń ten wątek:
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ostatnich dniach przejrzałam mnóstwo badan, żeby ocenić co naprawdę może pomoc w porodzie a co to tylko mit albo ma mała wartość. i ustaliłam taka kolejność:

1. Umiejetnosc rozluzniania miesni dna miednicy. Najważniejsze.

2. Ogólna aktywność fizyczna, która wpływa na wytrzymałość. Pomocne, bo porod to maraton.

Kobieta która cala ciążę leży przed telewizorem, ale psychicznie jest "wyluzowana i bezsstresowa" i po prostu nie napina tych mięśni dna miednicy, będzie miała o wiele lepszy porod, niż taka która cala ciążę jest aktywna, chodzi do szkoły rodzenia, robi specjalna gimnastykę, specjalna dieta, suplementy itp.

Specjalna gimnastyka "przygotowująca do porodu" tez nie ma dużo sensu. Ważna jest ogólna aktywność ( spacery). Są różne pozycje( np. asymetryczne), żeby dziecko naprowadzić odpowiednio w kanał rodny, ale wystarczy jak się wie o nich w czasie samego porodu i ktoś nas pokieruje, co ułatwi dziecko wyjście.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firest wrote:
    O kurczę Monika, trzymaj się. Ty się połóż bez żadnych wyrzutów sumienia i się regeneruj, zamiast dodatkowo nadwyrężać ciało przed porodem. Niech słynny Pan Mąż ogarnia ten obowiązek i informuje Cię na bieżąco co z małą 😘🫶
    Właśnie najlepsze że każdy męża chce zmienić i siostra jego żeby mamusia jechała na caly dzień bo on ma dosyć bo musi z małą siedzieć i że to ja powinnam na cały dzień a mąż na noc, pewnie tylko leży i nic nie robi.jedzenie dostaje, ja przywożę czyste ubranie i serio źle ma? Jak ja bym siedzials w szpitalu to mnie nikt by nie chciał zmienić a tu jakie przeżywanie.

• Piwonia37 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Właśnie najlepsze że każdy męża chce zmienić i siostra jego żeby mamusia jechała na caly dzień bo on ma dosyć bo musi z małą siedzieć i że to ja powinnam na cały dzień a mąż na noc, pewnie tylko leży i nic nie robi.jedzenie dostaje, ja przywożę czyste ubranie i serio źle ma? Jak ja bym siedzials w szpitalu to mnie nikt by nie chciał zmienić a tu jakie przeżywanie.

Jejku dziewczyno, jak ja Ci współczuję. Nie dość, że jesteś w zaawansowanej ciąży, do tego ta rwa Cię wykańcza to jeszcze pijawki chcą pozbawić Cię resztek sił. Na pewno sama wolałabyś czuwać nad dzieckiem, nie mogą zrozumieć, że Twój stan Ci już na to nie pozwala?

‹‹ 105 106 107 108 109
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ