🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane, gratuluję wizyt i zdrowych kilogramowych maluszków 🙌😉
Monika33, kurczę trzymaj się, mam nadzieję że lekarze zweryfikują te podejrzenia i z małą będzie wszystko stabilnie!
Kassialka, a Twój lekarz jak się przyczepił do niskiego wyniku glukozy to mówił czemu tak nie powinno być, czymś to zagraża właściwie? Hmm ja miałam krzywą 67 - 93 - 70 i mój mówił, że wybitnie OK🤭 A przed porannym pobieraniem krwi jadłam pizzę o 22:30, więc 9-10h przed.
Monika33, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Ja się melduję z krzywej cukrowej. Wypić to nie był problem ale teraz wysiedzieć, gdzie mnie po słodkim zaraz muli. Oby tylko nie zwrócić bo będę zmuszona jeszcze raz to przechodzić 😏
Monia a Twoja córcia jest drobna czy bardziej pulpecik? Bo ja wiem, że mój brat był taki mały grubasek i też bardzo późno usiadł, późno raczkował. Mama mówiła, że on wszystko zaczynał robić z kilku miesięcznym opóźnieniem niż ja. Ale później wszystko nadrobił, nie było żadnych problemów.
Monika33 lubi tę wiadomość
-
@Monika33 biedne maleństwo, na pewno wyniki będą dobre ale tyle stresu po drodze 😞
@Firest mi też herbata zawsze pomagała na żołądek, na szczęście w ciąży jeszcze nie musiałam próbować ale przed jak najbardziej działała leczniczo
@dracaena Krzywa cukrowa jeszcze przede mną i wyliczam kiedy ją zrobić tak żeby prognoza pogody mi odpowiadała 😜 bo mam do labu blisko ale przez same zaspy i lodowiska 😜 wstrzymam się więc do przyszłego tygodnia
Mam dziś w planie obejrzeć najsłynniejszy poród na YouTubie 😀 I potem wierzyć, że u mnie też będzie tak pięknie wyglądał 😀
Dziewczyny, a czy macie też taki szybko wzrost włosów? Mi się zrobiła grzywką i to taka długa, jestem w szoku bo bardzo zagęściły mi się włosy, które normalnie mam słabe.. pewnie po ciąży wypadną podwójnie ale na razie jestem miło zaskoczona takim dodatkiem ciążowym 🙃
dracaena, Monika33, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Firest wrote:Kochane, gratuluję wizyt i zdrowych kilogramowych maluszków 🙌😉
Monika33, kurczę trzymaj się, mam nadzieję że lekarze zweryfikują te podejrzenia i z małą będzie wszystko stabilnie!
Kassialka, a Twój lekarz jak się przyczepił do niskiego wyniku glukozy to mówił czemu tak nie powinno być, czymś to zagraża właściwie? Hmm ja miałam krzywą 67 - 93 - 70 i mój mówił, że wybitnie OK🤭 A przed porannym pobieraniem krwi jadłam pizzę o 22:30, więc 9-10h przed.
O której dzisiaj wizytujesz? Trzymam mocno kciuki za piękne przepływy 🤞
Co do krzywej to ja miałam dolna granicę normy na czczo a po 2h niecałe 60. Na szczęście nie mam objawów hipoglikemii, więc lekarz powiedział, żeby się tym aż tak jej przejmować.
Monika33
Mam nadzieję, że po rezonansie okaże się, że wszystko jest ok a Mała potrzebuje po prostu troszkę więcej czasu niż inni. Najważniejsze, że jesteście czujni.
Agat99
Też mi włosy szybko rosną i gęstnieją w ciąży. Niestety zaraz po urodzeniu dziecka zaczęły na potęgę wypadać i nie mogłam tego w żaden sposób zatrzymać. Chyba z 6 miesięcy czekałam aż sytuacja w
miarę się ustabilizuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 09:05
Firest lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja juz mam w ulubionych na Allegro dodane wcierki na porost do używania po porodzie. 🤣 Teraz też staram się używać takiej delikatnej z Nowej Kosmetyki.
Mi jakoś koło 3-4 miesięcy po porodzie zaczęły wypadać na potęgę. Piękne włosy w ciąży to miły dodatek, ale potem to wypadanie boli. 😂 Choć po niczym mi tak nie wypadały jak po moim ciężkim przebiegu Covidu (straciłam więcej niż 50%, nigdy już nie odzyskałam objętości sprzed choroby, wróciło może do 85% tego co było).
Mi jeszcze godzina została, nie jest źle. Wzięłam cytrynową i ok, ale dobrze, że to jedno takie badanie na ciążę.
Monika33, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Agat99 wrote:
Dziewczyny, a czy macie też taki szybko wzrost włosów? Mi się zrobiła grzywką i to taka długa, jestem w szoku bo bardzo zagęściły mi się włosy, które normalnie mam słabe.. pewnie po ciąży wypadną podwójnie ale na razie jestem miło zaskoczona takim dodatkiem ciążowym 🙃
U mnie tak, jak byłam robić odrost ostatnio to fryzjerka też skomentowała, że dużo urosły 🤭 Ale za to na samym początku ciąży sporo wypadło, chociaż u mnie jesienią to się zdarza, a tu jeszcze organizm był osłabiony ciążą.
Wczoraj w końcu dotarło do nas nowe łóżko i w końcu na nowym materacu można było spać. Nareszcie mogę się wygodnie ułożyć i nic nie mnie boli w nocy 😌
-
Ja mam tak samo z niskim cukrem na czczo. Ogółem zazwyczaj jadłam kolacje max 20/21. W ciąży ogółem więcej jem, niż jadałam zwykle.Kassialka wrote:Ja też po wizycie, mała przypakowała 😅 waży już 1026g 🥰. Ja jestem 7,5kg na plusie od poczatku ciazy. Lekarz przyczepił sie do za niskiego cukru ma czczo, musze jesc pozniej kolację i najlepiej ciemne pieczywo. Szyjka nadal długa , AFI 13. Wszystko pomierzone- brzuszek, glowka wszystko prawidlowe wymiary 😊 następna wizyta za 3tyg, znow tylko badanie moczu mam mieć.
Lekarzowi się to nie podobało, bo wraz z cukrem na czczo 68, miałam ketony w moczu, które są niebezpieczne. Stąd te późne kolacje. -
Dziewczyny, jakie duże już dzieciaczki, jestem w szoku 😁 Wspaniale, że wszystko w porządku, niech rosną zdrowo ♥️
Kawał dzieci już a dopiero miały po 2cm i były misiami Haribo 🥹 Mi szybko płynie okres ciąży, już tęsknię za tym brzuszkiem a jeszcze nie urodziłam 😁
Monika33, bardzo współczuję stresu. 😔 Daj znać jak sytuacja się rozwinęła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 09:45
Lavariavel, Monika33, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Monika33 wrote:Ponieważ mała jeszcze nie siedzi a dziś kończy 10miesiecy, jeździmy do fizjo i dał namiary na neurologa i neurolog najpierw zleciła USG główki i jak nic nie wyszło to stwierdziła że trzeba sprawdzić dokładniej i rezonans i miałam termin na 20 maja ale że zwolniło się miejsce to kazali natychmiast przejechać na oddział i od dziś mąż w szpitalu z małą jest. Badania serduszka, badanie krwi, USG brzuszka i rezonans jutro. Boje się bardzo bo też będzie miała narkozę ☹️nawet psycholog przychodzi i sprawdza jak dziecko rozwija się . Jest opóźniona bardzo ruchowo, intelektualnie swój wiek ale ruchowo że nie raczkuje i nie siedzi. Tutaj mamy problem. Podejrzewają niedotlenienie lub ubytek w mózgu jakiś
Ja wierze ze jest wszystko w porzadku ! Moje dwie przyjaciolki maja dzieciaki ktore skonczyly roczek tydzien temu i obaj nie siedzą, mysle ze na kazdego przychodzi czas
obie zartują ze nie siedzą bo od siedzenia robią sie hemoroidy
-
Firest wrote:Kochane, gratuluję wizyt i zdrowych kilogramowych maluszków 🙌😉
Na czczo mam 3,62 mmol/l a widełki są 3,9-5,5
Powiedział ze to grozi hipoglikemią i to bardzo niebezpieczne
W przeliczeniu mam 65-108-81Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego, 10:09
-
Moj syn sam usiadl tez pozno dosyc. On w lozeczku szybko wstał na nogi jakos 5-6mcy bo nawet ostatnio z mezem wspominalismy ze u nas lozeczko bylo wysoko, troche obnizyl kilka dni i na sam dol musial bo mlody juz chodzic w nim zaczynal. Byl grubiutkim pulpecikiem xd raczkować tak naprawde zaczał dopiero kolo 10mcy a sam chodzic w 13miesiac rowno. Z drugiej strony lepiej dmuchac na zimne niz za pozno cos zobaczyc.
Ogladam na tic toku fizjoterapeute dzieciecego. On pokazuje jak nosic, podnosic i wgl jakie "cwiczenia" dla maluszka. Teraz sie okazuje ze naprawde nie umiem dziecka w taki sposob podniesc. Pewne rzeczy sobie przypominam pomalu bo tegopolozna nie uczyla mnie tylko bratowa. To prawda chyba ze pierwsze dziecko to tester. Niby jest internet i wgl ale bez doswiadczonych ludzi jest ciezko.
-
No z tego co dla mnie lekarz mówił to będę z cukrzyca robić jeszcze jedną krzywą co mnie nie cieszy bo strasznie słabo się czuje po tej glukozie .Na czczo mam cukier 85-90. Do tego po porodzie też będę musiała być pod opieką diabetologa bo może zostać i kolejna krzywa 🤦♀️
Pierwsza córka urodziła się z niedoborem glukozy i oczywiście żółtaczką . Ale najbardziej mnie dziwi , że nikt nie zwrócił uwagi na wynik, bo krzywa jest przecież w karcie ciąży.
Szczerze powiem , że niewiedza była lepsza , teraz sie przejmuje ze dziecko moze mieć cukrzycę albo bedzie trzeba rozwiązać wczesniej ciążę ..
Masakra -
Moja córcia drobniutka jest i dlatego też USG brzuszka chcą robić czy coś się nie dzieje że tak mało waży. Ma 10 miesięcy a nie waży nawet 7 kg. Już po wszystkim, rezonans wyszedł prawidłowy 🥰wybudziła się z narkozy ale resztę badań i zostają do piątku niestety ☹️Piwonia37 wrote:Ja się melduję z krzywej cukrowej. Wypić to nie był problem ale teraz wysiedzieć, gdzie mnie po słodkim zaraz muli. Oby tylko nie zwrócić bo będę zmuszona jeszcze raz to przechodzić 😏
Monia a Twoja córcia jest drobna czy bardziej pulpecik? Bo ja wiem, że mój brat był taki mały grubasek i też bardzo późno usiadł, późno raczkował. Mama mówiła, że on wszystko zaczynał robić z kilku miesięcznym opóźnieniem niż ja. Ale później wszystko nadrobił, nie było żadnych problemów.
Natt99, dracaena, Lavariavel, Firest, A_nulka, ami_ami lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny malutka po badaniu, mąż dzwonił że jadą na USG brzuszka więc czekałam ale jak minęła godzina to już dzwoniłam a mąż ze jednak zrobili jej rezonans więc mnie wzięli z zaskoczenia. I vhyba dobrze bo bym tu umarła z nerwów. Wybudziła się. Rezonans prawidłowy, nie ma żadnych niedotlenień i ubytków. Jutro USG brzuszka i badania metaboliczne i w piątek okulistą bo oczkiem ucieka trochę. Także zostają dłużej ☹️
-
Monika33 wrote:Moja córcia drobniutka jest i dlatego też USG brzuszka chcą robić czy coś się nie dzieje że tak mało waży. Ma 10 miesięcy a nie waży nawet 7 kg. Już po wszystkim, rezonans wyszedł prawidłowy 🥰wybudziła się z narkozy ale resztę badań i zostają do piątku niestety ☹️
Oby wszystko było dobrze, może poprostu ma słabsze mięśnie brzuszka więc ciężko będzie jej usiąść, trzeba będzie ćwiczyć żeby wzmocnić. A drobniutka może być z natury. Z tego co pamiętam, pisałaś kiedyś, że też należysz do drobnych kobitek więc poszła pewnie po mamie 🙂 -
Mąż zły bo prywatne wizyty u neurologa to też koszty kosmiczny ale to jest najmniej dla mnie ważne. Zaczęłam to trzeba doprowadzić do końca żeby nie pominąć czegoś czego potem będziemy żałować bo było dla nas coś innego ważnego niż dziecko. Dla mnie ona jest najważniejsze i kocham ją bardzo i chce pomóc na tyle ile mogę. Kasa najmniej ważna. Liczy się ona i chcemy działać jak trzeba ale na całe szczęście wszystko w rezonansie jest dobrze 🥰dracaena wrote:Monika33, trzymam kciuki. 🩷 Szybciutko działacie, bo czas na samodzielny siad jest do ok. 9 miesiąca, a na czworaki to chyba ciut dłuższe jest to okno, więc oby się okazało, że wszystko ok i tylko potrzebuje chwili czasu więcej. 🥰
Ale duże te bobasy już! 🥰
Ja pozdrawiam z krzywej cukrowej, wypiłam, żyję. 😅😆
Poznań zasypało, więc wszystko opóźnione, cieszę się, że jechałam autobusem i to wcześniejszym bo bym nie dojechała na czas, a mam blisko. Wpół do dziewiątej, a ludzie dojechali właśnie na swoje pobrania o ósmej. 😅
dracaena, Lavariavel lubią tę wiadomość
-
Mam już wyniki, niestety cukrzyca 😞
Z dobrych wiadomości przyszedł dzisiaj wózek dla niuni ale póki co mnie to nie cieszy, bardziej ten wynik zajmuje mi głowę 😞. Ale tyle razy mierzyłam sobie cukier glukometrem i zawsze w normie a dziś na badaniu wyszła cukrzyca 😞. Zawsze coś -
Ja też właśnie uważam że trzeba mówić prawdę. Córcia w kwietniu też ma zabieg ale usunięcia migdałków i też jej powiem na co idzie a kuzynka 4 latce mówiła że jedzie na wycieczkę a potem w szpitalu mówiła tylko że będą jej gardło oglądać o nic o zabiegu nie mówiła. Ja chyba wolę powiedzieć, wiadomo nie do końca jak to będzie wyglądało ale żeby była świadoma gdzie jedzie. No ma 5 lat skończone to też jest świadoma o szpital od wycieczki odróżni 😁Lavariavel wrote:Wspolczuje i tylko moge sie domyslac co czujesz.
Moj syn bedzie mial w kwietniu zabieg usuniecia kawalka napletka bo niestety mimo wieku(9lat) nie zsuwa sie i robi sie stulejka. Zabieg w znieczuleniu ogolnym. Tez maz z nim bedzie bo ja wiadomo juz nie moge. Tez sie stresuje. Z nim tez rozmawiam bo to juz dziecko świadome wiec nie chce klamac. Ja wgl wychodze z zalozenia ze lepiej mowic prawde, czasem nie cala dokladnie ale musi wiedziec co i jak.
Sylvia a to ty chcesz uzywac wielorazowych pieluszek? Ja kiedys sie w temat zaglebialam to odpuscilam jednak.
Ja chcialam uszyc dla bobasa wyprawke do wozka i lozeczka. I to zrobie. Tylko chce znac konkretnie płeć albo bede szyć brązowe/szare. Juz kiedys szylam nawet duzo;) zakezy mi by uszyć wkład ( kołdre) z baweły i wypelnienie silikonowe. Te co sie kupuje to najczesciej tania mikrofibra i owata poliestrowa. Chce uszyć recznik z tkaniny wafel bawełniany z kapturkiem, myjki dla bobasa. Cos napewno wymysle. Najgorzej mi sie za to przybrac bo dawno nie szylam. Po przeprowadzce musze znalezc wszystkie przydasie ( igly do maszyny, nici, nizyczki, linijki miarki etc).
Dla syna szylam spodnie bo on byl taki grubiutki ze ciezko było dobrać, czapki, koce, kominy, motylki a nawe szeleszczace zabawki. Lubilam to -
Monika33 wrote:Ja też właśnie uważam że trzeba mówić prawdę. Córcia w kwietniu też ma zabieg ale usunięcia migdałków i też jej powiem na co idzie a kuzynka 4 latce mówiła że jedzie na wycieczkę a potem w szpitalu mówiła tylko że będą jej gardło oglądać o nic o zabiegu nie mówiła. Ja chyba wolę powiedzieć, wiadomo nie do końca jak to będzie wyglądało ale żeby była świadoma gdzie jedzie. No ma 5 lat skończone to też jest świadoma o szpital od wycieczki odróżni 😁
Jesteś super mamą, dobrze jest zrobić diagnostykę nawet dla swojego świętego spokoju.
Malutka jest drobniutka po Tobie, ale na pewno wszystko nadrobi z nawiązką.
Też uważam, że nie ma co dziecka oszukiwać, bo później straci zaufanie. Tak jak piszesz 5-letnie dziecko nie nabierze się, że jest na kolonii, będąc w w szpitalu.
Monika33, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️