Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
Odpowiedz

🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱

Oceń ten wątek:
  • Kassialka Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wam już też brzuszek tak ciąży ? Ostatnio pobolewa mnie dołem, głównie mam problem ze zdejmowaniem spodni, podnoszenie jednej nogi jest dość bolesne. Czuje taki bol jak przy zakwasach

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️
    30.10 prenatalne 5,95cm
    18.12 II prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷
    3.02 1026g 🩷
    Luteina, polocard, neoparin 💉

preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 4 tygodnie

Malutka jest jakoś od miesiąca ułożona główkowo ☺️

Mi już brzuch mocno ciąży , na koniec dnia jest twardy i mnie boli. Ale szyjka długa i zamknięta więc na ten moment mam tylko brać magnez. Niestety przy biegającym maluchu nie ma tyle czasu na odpoczynek i to pewnie dlatego

Ssilvia, Polczi5 lubią tę wiadomość

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie kończę kompletowanie takiego zestawu pieluch wielorazowych i chce się z wami podzielić moimi obliczeniami / przemyśleniami:

na pierwszy etap od 0 do 3 miesięcy:

2 otulacze wełniane - 220 zl
    4 otulacze PUL - 276 zł
    4 formowowanki bawełniane - 186 zł

3 miesiecy - 1/2 latka ( rozmiar ONE SIZE):

2 gatki wełniane - 182 zł
    2 otulacze wielorazowe - 148 zł
    3 formowanki - 135 zł
    kieszonki z podkładami - 30 zł sztuka - 15 sztuk - 450 zł

do tego uniwersalne 20 pieluch tetrowych + spinki , które używa się od 0 miesiąca do 2 lat - 120 zł

według mnie to taki zestaw bezpieczny ( nieminimalny)

cenowo wychodzi tak:
    od 0 - 3 miesiaca - 682 zl

( średnie porównanie kupna pieluch paczka 30 pieluch 30 zł ) - schodzi gdzieś na dwa dni - 450 zł na miesiąc, na 3x miesiące = średnio 1350 zł

od 3 miesięcy do roczku pieluchy - 915 zł

tutaj mogę przyjąć paczka za 30 zł ze starcza na 3 dni - rocznie wyszło by około 3600 zł

wiadomo trzeba doliczyć jeszcze wodę, prąd i płyn do prania: tutaj IA mi obliczył:

pranie( woda, prąd, proszek) przez pierwsze trzy miesiące co 2 dzień - koszt na 90 dni - 230 zł
    kolejne miesiące od 3 do 12 - tutaj pranie co 3 licze - koszt 468 zł

całkowity koszt roczny pieluch VS pampersów

5000 zł VS 2,295 zl

dodatkowo co warto wziąć pod uwagę:

pieluchy wielorazowe można kupić używane ( np. na vinted są piękne pieluszki wełniane z merynosa za polowe ceny)
    ja podałam ceny nowych z allegro. wiec zakup szczególnie otulaczy można obniżyć o polowe - lub potem po odpieluchowania sprzedać i odzyskać część pieniędzy.

Albo jak w moim przypadku - zachować i mieć dla drugiego dziecka, które planujemy - wtedy jego obsługa wychodzi praktycznie za darmo. Ja kupuje pieluchy w neutralnych kolorach, jakby drugie było chłopczykiem.

i krotko dlaczego chce stosować pieluchy wielorazowe ( ekologia i oszczesdnosc finansowa jest u mnie na 2 miejscu)
    przede wszystkim zdrowie dziecka -

1- pampersy są chlorowane ( efekt uboczny dioksyna, która jest toksyczna)
    2 - SAP - absorbente ktory zamienia się w zel są pochodna ropy naftowej, wysusza skore dziecka i zaburza naturalna barierę lipidowa.
    3 - ftalany i substancje zapachowe powodują alergie i zaburzają układ hormonalny
    4 - przegrzewanie jader u chłopców ( temp w pampersach jest o 1-2 stopnie wyższa niż w pieluszce tetrowej)
    5- ograniczony przepływ powietrza i odparzenia

co więcej dzieci w pieluchach wielorazowych o wiele szybciej się odpieluchwuja. W pampersach dziecko sika i odrazu ma sucho - nie czuje ze zrobiło siku. W pieluchach czuja ze naturalnym skutkiem siku jest to, ze robi się mokro, co wpływa na ich układ nerwowy i jego rozwój . Dzieci rodzą się naturalnie z syndromem czystego gniazda - wola pokazać ze chce im się siku czy kupke niż zrobić pod siebie.

to tylko moje spostrzeżenia i nie chce żeby ktoś się czul osadzany jak używa pampersów, bo każdy w końcu sam decyduje i zna swoje możliwości. Ja na wszelki wypadek zawsze paczkę pampersów będę miała i tez nie wiem jak to będzie w praktyce, ale jestem zdeterminowana żeby sprobować. Jak któras dziewczyna ma pytania co znaczą słowa takie jak otulacze albo formowanki, albo dlaczego akurat takie wybrałam na konkretne etapy życia to mogę wytłumaczyć, bo spędziłam na czytaniu o tym ostatni miesiąc :)

Cavarathiel, dracaena, Lavariavel lubią tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassialka wrote:
    Dziewczyny czy Wam już też brzuszek tak ciąży ? Ostatnio pobolewa mnie dołem, głównie mam problem ze zdejmowaniem spodni, podnoszenie jednej nogi jest dość bolesne. Czuje taki bol jak przy zakwasach

Zaczyna ciążyć, ale bedzie bardziej. 😅 Spodnie itp. bez problemu, z noga bym byla u fizjo. Ja musze tez isc ale moja tak oblegana, ze poluję na jakis zwolniony termin po feriach.
    U mnie pod koniec spacerow ciąży zwykle, ale ja robię dziennie 7-10k kroków na spacerze (i to liczone niedokładnie bo zegarki sie mylą przy prowadzeniu wozka). Odpoczynek pomaga.

Podziwiam samozaparcie z wielopielo, ja kompletnie nigdy nie rozważałam, to nie dla mnie. Tak z ciekawości - pampersy chlorowane - z tego co kojarzę zdecydowana większość juz nie. 🤔 Pieluchy bez ftalanow i zapachowych substancji tez bez problemu mozna znaleźć zdaje sie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 22:02

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Sosenka93 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielopielo też nie jest dla mnie zdecydowanie. Żadne oszczędności mnie do tego nie przekonają 😅
    I też człowiek za drugim i kolejnym razem inaczej na to wszystko patrzy. Mniej na statystyki - bardziej na życie.
    Ogólnie uważam, że pampersy nie są jakieś drogie. Z córką używaliśmy te z Biedry. Teraz są promki, że drugie opakowanie za 2zł albo za 5zł - oczywiście jeśli dziecko nie ma uczulenia i można używać jakich się chce to cenowo wychodzi całkiem przyzwoicie.
    Wielopielo to też woda, prąd i jakiś płyn bo trzeba to wyprać.
    Ale pewnie środowisko mniej cierpi 😁
    A znam też dzieciaki, które nawet przy wielopielo miały problem z odpieluchowaniem i to spory bo to ogólnie nie jest latwy temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 22:33

2019 🩷🎀

Starania o drugie od 12.2023

Idziemy po Ciebie...💙👣

preg.png
  • Dalia Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od połówkowych mała ułożona jest miednicowo i póki co na każdej wizycie wciąż tak siedzi. No i melduje się dziś po wizycie, bobas waży 1200g. Wizyty u mnie były początkowo co 4 tygodnie, teraz będą już co 2, pani doktor chce monitorować przyrosty z takiej racji, że malutka jest malutka i wciąż do tyłu wzrostowo.
    Jestem w szoku, że niektóre z was już kończą szkołę rodzenia🫣ja ze swojej stacjonarnej jestem średnio zadowolona. Chodzę tam od początku roku czyli zaraz będzie 2 miesiące a z tematu porodu były tylko 1 zajęcia, przy czym temat cesarki został całkowicie pominięty a w dodatku pani położna stwierdziła, że poród wspomagany oksytocyną nie jest porodem naturalnym co mnie całkowicie zszokowało🤨z racji takiej, że ta pani jest też doradcą laktacyjnym to będziemy mieć już chyba czwarte zajęcia o tematyce karmienia (pewnie też ważne no ale kurczę) tym bardziej, że o pielęgnacji i podnoszeniu, noszeniu noworodka ani widu ani słychu co osobiście dla mnie było najważniejsze. W tym tempie to nie wiem czy zdążę do terminu dowiedzieć się jak nosić bobasa🤔

dracaena, Kassialka, Cavarathiel, Nicole123, A_nulka, Natt99 lubią tę wiadomość

👩24 👦27 🐈‍⬛5
    12 cs o Ciebie 👣
    9.09 5+3 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥚
    24.09 7+4 1,34cm człowieka z ❤️
    2.10 8+5 2cm 🍒
    27.10 12+2 prenatalne i 6cm 🐹
    27.11 17+2 160g 🐥
    5.01 22+6 II prenatalne 452g dziewczynki🦋
    28.01 26+1 800g 🐧
    18.02 29+1 1200g 🦦
    preg.png
  • Sosenka93 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie patrzę, że powstał listopadowy wątek mamusiek, szok jak ten czas leci 😍 W marcu zrobi się jeszcze poważniej a w kwietniu pewnie pierwsze rozwiązania będą za nami (oby donoszone oczywiście i zdrowe) 🙂

Dalia, dobrze, że lekarz chce monitorować. Czujesz się zapewne zaopiekowana ♥️

Dalia, Ania 93, Karpatka95, Lavariavel, Nicole123, Natt99 lubią tę wiadomość

2019 🩷🎀

Starania o drugie od 12.2023

Idziemy po Ciebie...💙👣

preg.png
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielopielo też zdecydowanie nie dla mnie, przebieranie w nocy tych pieluch, ciągłe pranie i suszenie, i po skończeniu roku mój maluch pójdzie do żłobka gdzie i tak będą pampersy. Ale podziwiam Ssilvia za taką szczegółową rozpiskę i chęci 🙂

Synek do 25 tyg był jeszcze idealnie główką do dołu, a teraz ma głowę pod moimi żebrami, a nóżki na dole i mocno czuję tam te kopniaczki 😜 ma jeszcze mnóstwo czasu na zmianę pozycji ale gdyby się nie odwrócił to lekarz mówił, że wystawi skierowanie na cc, bo nie jest fanem obrotu zewnętrznego. Ale w ogóle jeszcze o tym nie myślę.

I dzięki za przypomnienie o szczepieniach w ciąży! Na kolejnej wizycie muszę sobie zapisać żeby poprosić o skierowanie. A jutro mam kontrolę u dentysty, bylam zaraz po pozytywnym teście więc czas skontrolować czy nic się nie dzieje tym bardziej, że miewam problemy z krwawiącymi dziąsłami 😞

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5
    16.12 bobas 250g 💙
    03.01 połówkowe, synek 400g 💙
    20.01 bobas 700g 💙
    17.02 bobas 1320g 💙

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia, bo tak w teorii wlasnie wspomagany porod czymkolwiek (wywolywanie, oxy) nie jest naturalny. 😅 Kwestia ingerencji medycznej. Jest to dla mnie dość konserwatywne podejście jesli mowi o tym polozna na szkole rodzenia, ale tez na potrzeby choćby naukowe (jaki % porodow wymaga wspomagania, z jakich powodow, z jakim efektem) dosc jasne.
    To jak z tym, ze wyłączne karmienie piersią = wyłączne, wiec np. ja choc karmiłam piersia przez 2l4m, nie moge powiedzieć, ze wyłącznie kp przez pierwsze pol roku (sa np. badania odnoszace sie do korzysci plynacych z wylacznego kp przez pierwsze 6 msc), bo na oddziale mloda chyba 2x dostala mm. 😅

Juz to kiedyś pisalam, ale nie ma totalnie potrzeby przywiązywać sie do sposobów podnoszenia noworodków czy przewijania. Jedyne co jest istotne to warto to robić w kontakcie. "Przyjazną pielegnacja" byla opracowana dla dzieci z trudnościami (np. MPD). A zdrowe dzieci podnosimy z czułością, intuicyjnie i w kontakcie. I tyle. Naprawde dobrzy fizjoterapeuci walczą z ta wszechobecna przyjazną pielęgnacja przez ktora rodzice bezmyślnie obracają dziecmi na prawo i lewo (bo kazali obracac na boczki) bez kontaktu wzrokowego, bardziej zmartwieni tym czy dobrze podnieśli, dobrze trzymali niz czymkolwiek innym. Zmoraaaa. No ale sie dobrze sprzedaje ta zmora. 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 22:59

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja w niedzielę byłam na wizycie i malutka waży 1500 g, rośnie razem z mamą 😛😁 wszystko dobrze. Szyjka nadal miękka ale bardzo długą i zamknięta. Morfologia bardzo dobra ale badanie moczu to tragedia cały czas . Znów teraz pH mam podwyższone i dostałam do picia antybiotyk i muszę brać na zmianę pH przez najbliższy miesiąc. Masakra jakaś ☹️boje się że ciagle mnie tak łapią infekcje. Wczoraj zaszczepiłam się wkoncu na grypę i mam nadzieję że mnie ominie grypa 😉

A_nulka lubi tę wiadomość

• Monika33 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    Agat99 super wiadomość! ❤️
    Trzymam kciuki za resztę wizyt 😁

Jak mnie irytują znajome - widząc mnie patrzą prosto na brzuch nawet nie witając się leci pierwsze komentarz - ooo ale Cię wyjebało, ale już widać że jesteś w ciąży, ale masz paple, ale zaokrąglona jesteś - dosłownie zamiast się przywitać to od razu leci komentarz o moim wyglądzie - jedna ze znajomych ostatnio w sklepie mi bluzę podniosła do góry odsłaniając brzuch i mówiąc - gdzie Ty te dziecko chowasz tam 🤯 strasznie mnie to irytuje… żeby kobieta kobiecie… gdzieś ostatnio mi się wyświetlił fajny post żeby nie komentować wyglądu kobiety w ciąży, tak zdrowo opisane ale uciekło mi to.. jakie są wasze odczucia?
    A dodam że mimo 7 miesiąca mam na prawdę chyba mały ten brzuch, przytyłam 4kg, więc te komentarze są tym bardziej złośliwe tak szczerze.. każda z nich chyba czeka aż będę wyglądać jak zapaśnik sumo 🙈🤣
    Przepraszam za takie wylewanie żalów ale normalnie ostatnio bardzo mnie to irytuje..
    Coś o tym wiem , ja przytyłam 9 kg ale zawsze tyłam w ciąży 10-12 kg a siostra mojego męża rzuciła mi komentarz w niedzielę że mała w brzuchu może i 1500g waży ale ja to pewnie z 30+. Tylko się spojrzałam bo mnie zatkało ☹️

Lila777 lubi tę wiadomość

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ale czas leci, już 26 Tc, zaraz 3. trymestr.

Ja nigdy nie pomyślałam o pieluchach wielorazowych i nikt mnie do tego nie przekona. 🫣

Wyszły mi żylaki na wadze sromowej, lekarz włączył mi końską dawkę Cyclo 3 fort, mam nadzieję że pomoże, bo jedna mnie boli.

Lavariavel lubi tę wiadomość

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗
    08.2021 🩵

* 33 lata
    * 19.09 - II ☀️ Beta HCG 444,54
    * 22.09 - Beta HCG 1553,63
    * pierwszy cykl starań
    preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sosenka93 wrote:
    Wielopielo też nie jest dla mnie zdecydowanie. Żadne oszczędności mnie do tego nie przekonają 😅
    I też człowiek za drugim i kolejnym razem inaczej na to wszystko patrzy. Mniej na statystyki - bardziej na życie.
    Ogólnie uważam, że pampersy nie są jakieś drogie. Z córką używaliśmy te z Biedry. Teraz są promki, że drugie opakowanie za 2zł albo za 5zł - oczywiście jeśli dziecko nie ma uczulenia i można używać jakich się chce to cenowo wychodzi całkiem przyzwoicie.
    Wielopielo to też woda, prąd i jakiś płyn bo trzeba to wyprać.
    Ale pewnie środowisko mniej cierpi 😁
    A znam też dzieciaki, które nawet przy wielopielo miały problem z odpieluchowaniem i to spory bo to ogólnie nie jest latwy temat.
    Mnie też wielorazowe pampersy totalnie odrzucają, a u mnie pierwszy dzidziuś. Po prostu ogólnie lubię sobie ułatwiać życie a nie utrudniać 😅Teraz już od ręki można dostać pampersy nie chlorowane, bez ftalanów itp... ostatnio kupiłam Pampersy Premium Care na promocji 2 op (po 50szt) za 53zł. Noworodek zużywa średnio 10-15 na dzień, więc starczy na ok tydzień. To koszt miesięczny zaledwie 200zł. A biedronkowe złote Dada są na promkach jeszcze tańsze. Nie widzę sensu dodawać sobie tyle roboty, żeby zaoszczędzić 200zł miesięcznie 😅

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm Bobaska 🥰
    17.11 128g Synka 🩵
    15.12 300g Chłopczyka 😍
    27.12 426g 🥰
    30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
    22.01 800g 😍
    03.02 980g ❤️
    26.02 USG 🙏
    03.03 3 prenatalne 🙏

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassialka wrote:
    U mnie było najgorzej 22-26 tyg 🫣 od kilku tygodni mam spokój. Lekarz mi mówił że często takie objawy przychodzą i odchodzą falami, że są skoki rozwojowe i kilka dni może być gorzej, a potem jak już się rozciągnie tak jak ma być na dany etap to potem trochę spokoju. I u mnie faktycznie tak było. Dół brzucha teraz nie ciągnie, twardnienia minęły, spojenie też się nie odzywa (thu thu oby tak zostało jak najdłużej 🙏). A u mnie też jest trochę tej aktywności, nie leżę cały dzień. Rano i po południu idę na spacer z psem, normalnie sprzątam, gotuje, bawię się z psem, noszę zakupy w miarę rozsądku. Jak mam gorszy dzień to faktycznie leżę plackiem, a spacery ograniczam do minimum, ale ostatnio korzystam z dobrego samopoczucia 😊

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska 🥰
    17.11 128g Synka 🩵
    15.12 300g Chłopczyka 😍
    27.12 426g 🥰
    22.01 800g 😍
    03.02 980g ❤️
    26.02 USG 🙏
    03.03 3 prenatalne 🙏

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia wrote:
    U mnie od połówkowych mała ułożona jest miednicowo i póki co na każdej wizycie wciąż tak siedzi. No i melduje się dziś po wizycie, bobas waży 1200g. Wizyty u mnie były początkowo co 4 tygodnie, teraz będą już co 2, pani doktor chce monitorować przyrosty z takiej racji, że malutka jest malutka i wciąż do tyłu wzrostowo.
    Jestem w szoku, że niektóre z was już kończą szkołę rodzenia🫣ja ze swojej stacjonarnej jestem średnio zadowolona. Chodzę tam od początku roku czyli zaraz będzie 2 miesiące a z tematu porodu były tylko 1 zajęcia, przy czym temat cesarki został całkowicie pominięty a w dodatku pani położna stwierdziła, że poród wspomagany oksytocyną nie jest porodem naturalnym co mnie całkowicie zszokowało🤨z racji takiej, że ta pani jest też doradcą laktacyjnym to będziemy mieć już chyba czwarte zajęcia o tematyce karmienia (pewnie też ważne no ale kurczę) tym bardziej, że o pielęgnacji i podnoszeniu, noszeniu noworodka ani widu ani słychu co osobiście dla mnie było najważniejsze. W tym tempie to nie wiem czy zdążę do terminu dowiedzieć się jak nosić bobasa🤔
    Kurcze faktycznie słabo z tą szkołą i to tyle czasu. Ja zaczęłam wczoraj. Spotkania co tydzień przez 6 tyg. 2 spotkania z porodu, 1 z laktacji, 1 z pielęgnacji, 1 z pierwszej pomocy i z czegoś tam jeszcze. Każde zajęcia prowadzone przez kogoś innego. Po wczorajszych zajęciach jestem zadowolona. Zrobiliśmy też wycieczkę po oddziale (sztos, te sale porodowe mega klimatyczne, światełka, aromaterapia, wanna z hydromasażem itd 😍).

A_nulka lubi tę wiadomość

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska 🥰
    17.11 128g Synka 🩵
    15.12 300g Chłopczyka 😍
    27.12 426g 🥰
    22.01 800g 😍
    03.02 980g ❤️
    26.02 USG 🙏
    03.03 3 prenatalne 🙏

preg.png
  • Lila777 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarza się Wam spać na plecach? nie raz się budzę leżąc na plecach i o dziwo nie męczy mnie ta pozycja, chociaż świadomie staram się nie leżeć na nich 😁 ze spacerkami i bieganiem też mam ostatnio problem z pęcherzem - czuję takie parcie, że ciężko się idzie a o bieganiu nie wspomnę 😁

A co do szkoły rodzenia to trochę zawalam zajęcia przez natłok pracy, po urodzeniu też muszę łączyć macierzyństwo z pracą ( polecam swoje firmy ) 🙈 wybiorę kilka tematów, które na prawdę mnie interesują i na tym pewnie się skończy nauka. W praktyce dobrze mieć koleżanki, Was na forum i internet haha

Lavariavel lubi tę wiadomość

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
    22.01 900g 🩷 25+3
    12.02 1300g 🩷 28+3

preg.png
  • Kassialka Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez Cie podziwiam Ssilvia ale sama bym się nie przekonała. Czuję że to dużo czasu pochłonie.
    Kupiłam juz kosz na pieluchy angelcare i chyba zaczne juz patrzec na promki pieluchowe. Planuję w weekend zaczać pierwsze zamowienia higieniczne dla dziecka.
    Co do szkoły rodzenia, to mam online ale ostatnio mało czasu, mysle ze od marca, kwietnia sie za to wezmę. Bylam na zajeciach stacjonarnych u mojej poloznej z pielegnacji noworodka a wczoraj online wykład o wyprawce i planuje zastosować sie do jej wskazowek ile czego kupić. Kobitka taka starsza, widać że doswiadczenie spore i bardzo miła :)
    Czekam już na wtorkową wizyte, jestem ciekawa ile waży malutka :) no i 2 tyg do prenatalnych 😊

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️
    30.10 prenatalne 5,95cm
    18.12 II prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷
    3.02 1026g 🩷
    Luteina, polocard, neoparin 💉

preg.png
  • Piwonia37 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sosenka93 wrote:
    Ja mam raz na 4 tygodnie - czasem 4,5 tygodnia.
    Teraz byłam 16.02. a kolejna 23.03. - to chyba nawet 5 tygodni.
    A inne dziewczyny?

Ja dokładnie tak samo, tylko 17.02 a następna też 23. 03 🙂. Lekarz powiedział, że wszystko jest w porządku, na każdej wizycie wszystko dokładnie sprawdza, gdyby coś było niepokojącego, co trzeba by było kontrolować to wizyty byłyby częściej. Dla mnie to nawet dobrze bo chodzę prywatnie, wizyty co 2 tygodnie mocno by szarpnęły mój budżet.

Sosenka93 lubi tę wiadomość

• Acmvj Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też podziwiam za wielopielo, ale ja widzę tylko dodatkowe pranie i suszenie, którego przy dziecku i tak będzie o wiele więcej niż normalnie, ale tak jak dziewczyny podziwiam za sam pomysł takiego rozwiązania, nie mówiąc już o jego stosowaniu.

Teraz była promka w Kauflandzie na pampers premium CARE i wychodziło jakoś 50gr za pieluszkę. Na allegro bez problemu dostępne są o 20gr drożej. Zapasów wielkich nie robię, bo jeszcze nie wiem, które dziecku przypasują no i jaki rozmiar będzie nosił początkowo i przez jaki czas. Biorąc pod uwagę, że Junior mógł odziedziczyć skórę po tacie to może być wybredny w pieluszkach.

Również kupiłam już kosz na zużyte pieluchy i dodatkowo na spacery kupiłam woreczki zapachowe jednorazowe, żeby w razie awarii w plenerze później się smrodek za nami nie ciągnął.

My szkole rodzenia online trochę zaniedbaliśmy, ale mamy w planach w weekend nadrobić. Plus w przyszłym tygodniu dzwonię do położnej umówić spotkania indywidualne z karmienia i pielęgnacji.

No nic, trzeba wstawać powoli, bo już mi młody daje znać, że pora na siku, śniadanie i tabletki 🤭

A później 3 prenatalne, więc znowu się zobaczymy. 😀

Sosenka93 lubi tę wiadomość

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi dracaena ,z tym noszeniem bobaska warto podejść intuicyjnie. Nam w szkole rodzenia mówili że nie powinno się za dużo nosić bobasa przodem do siebie ,tylko na fasolkę. Ale dzidzia w brzuchu jest przecież ciągle przytulona do nas i dźwięk bicia naszego serca ją uspokaja. Ja tak nosiłam synka bo widziałam że jemu tak najlepiej plus zapytałam o to lekarza jak byliśmy na USG bioderek i on też mi potwierdził że to nie jest zła pozycja jeśli oczywiście nie ma żadnych problemów osteopatycznych. Warto tylko wtedy zwrócić uwagę żeby ciałko dziecko było symetrycznie na nas ułożone i nóżki do boków .

dracaena lubi tę wiadomość

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ