🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Widzisz u mnie bylo tak ze w szpitalu dali mlodemu butelke na wieczor bo mialam malo pokarmu ( chcieli miec poprostu spokoj tak naprawde teraz to wiem), na drugi dzien 2h walczylam z innymi poloznymi by znow zalapal piers. Z tego powodu moalam traume i balam sie dawac butelke. Jeszcze na poczatku zdarzalo sie że musialam wyjechac np. Do lekarza na kontrol i mlody z moimi rodzicami zostawal to wtedy dostawal butelke. Pozniej jak juz mial powyzej miesiaca praktycznie zawsze byl ze mna i oduczył sie puc z butelki. Kolo 3go miesiaca juz nie bylo opcji by pił.
Dodam że u nas negatywne było zarowno dokarmienie w szpitalu jak i podanie smoczka. Niby chwila. Pozniej juz nie dawalam smoczka
dlugo dlugo pozniej ten smoczek byl ale nie jak coś bez czego nie da się żyć. Raczej gdy ząbkował i coś bolalo to przez chwile.
Moj syn nie mial ulubionego kocyka, pieluszki czy misia. W rodzinie kuzynka tak miala ze zgubili tygryska na spacerze i tragedia, koniec swiata.
dracaena lubi tę wiadomość
-
Jakoś bardzo drogo mi się wydaje. Prenatalne III trymestru ok 350zł max 400 w większych miastach😊 Może będziesz miała od razu 4D to wtedy u mnie faktycznie 600💰Monika33 wrote:A ile u Was kosztuje? Bo u mnie 600 zł a w momencie jak ja bez pracy i tylko mąż pracuje to nie ukrywam że trochę sporo, chyba że poszukam kogoś dalej i taniej. Bo 350zl kiedyś płaciłam w Poznaniu. Ja jestem na KRUS więc polotu finansowo brak ☹️ macierzyńskie będę miała tysiąc złotych ale dobre i to👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Fajna lista jest na pierwszej stronie kwietniowych mamusiek😊 No a oprócz gotowych spisów wyprawek cenię te listy, co spisały nasze dziewczyny z własnego dzidziusiowego doświadczenia-dziękuję Wam🫶 A i te wskazówki od draceana z poprzedniego wątku są pomocne:Moira wrote:Dziewczyny wcześniej gdzieś zaginęły mi posty wyprawkowe, czy któraś może podesłać link do wyprawki , która według Was jest najbardziej przydatna?
https://zapodaj.net/plik-g6yToCSvwI
Cavarathiel, ja idę na III prenatalne 23 lutego😊
Wiesz co, widziałam kiedyś na innym wątku, że jeśli dziewczyny chciały by im coś zapisać na pierwszej stronie wątku, to była zasada, że miały przy tym dodawać słoneczniki🌻 Może ustal nam jakiś nietypowy emoji i zapisz w pierwszym poście, to będzie Ci łatwiej wyhaczać info👍😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 20:37
dracaena, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Dzisiaj wykupiłam sobie szkołę rodzenia w zaufaj położnej, jakoś muszę wypełnić sobie czas w przyszłym tygodniu.
Będę robiła notatki z polecanych rzeczy do pielęgnacji i karmienia. No i do pielęgnacji blizny po cc, więc jak skończę kurs to też wrzucę, o ile będzie to coś warte.
Firest, dracaena, Lavariavel, Kassialka lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja też mam i oglądam ten kurs👌 I wiem, że niektóre z dziewczyn tu również, bo polecałyście - np chyba Kassialka jeśli dobrze pamiętam 🧐😉Acmvj wrote:Dzisiaj wykupiłam sobie szkołę rodzenia w zaufaj położnej, jakoś muszę wypełnić sobie czas w przyszłym tygodniu.
Będę robiła notatki z polecanych rzeczy do pielęgnacji i karmienia. No i do pielęgnacji blizny po cc, więc jak skończę kurs to też wrzucę, o ile będzie to coś warte.
Kassialka lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Kochana kliknij na suwaczek którejś z nas, po kolei: wybierz opcję pregnancy, wybierz najładniejszą linijkę i znacznik, podaj datę porodu, skopiuj BBCode. Potem wklej go sobie do stopki w swoich ustawieniach profilu na forum.Lavariavel wrote:Dziewczyny a jak ustawić taki ładny suwaczek jak wy macie?
Suwaczki są bardzo przydatne gdy się czyta czyjeś posty, bo łatwiej zorientować się w zaawansowaniu ciąży przy ewentualnym porównywaniu do siebie np. aktualnych parametrów dziecka 👍😊
dracaena, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Lavariavel wrote:Widzisz u mnie bylo tak ze w szpitalu dali mlodemu butelke na wieczor bo mialam malo pokarmu ( chcieli miec poprostu spokoj tak naprawde teraz to wiem), na drugi dzien 2h walczylam z innymi poloznymi by znow zalapal piers. Z tego powodu moalam traume i balam sie dawac butelke. Jeszcze na poczatku zdarzalo sie że musialam wyjechac np. Do lekarza na kontrol i mlody z moimi rodzicami zostawal to wtedy dostawal butelke. Pozniej jak juz mial powyzej miesiaca praktycznie zawsze byl ze mna i oduczył sie puc z butelki. Kolo 3go miesiaca juz nie bylo opcji by pił.
Dodam że u nas negatywne było zarowno dokarmienie w szpitalu jak i podanie smoczka. Niby chwila. Pozniej juz nie dawalam smoczka
dlugo dlugo pozniej ten smoczek byl ale nie jak coś bez czego nie da się żyć. Raczej gdy ząbkował i coś bolalo to przez chwile.
Moj syn nie mial ulubionego kocyka, pieluszki czy misia. W rodzinie kuzynka tak miala ze zgubili tygryska na spacerze i tragedia, koniec swiata.
U mnie było dokarmienie w szpitalu, bo ja byłam wykończona po porodzie (3 dni preindukcji, indukcja, finalnie CC pod narkozą, było po czym być zmęczonym) i młoda zaczela spadać z wagi, ze lekarz zalecil dokarmiać (zaczela zblizac sie szybko do 10% spadku). Piła z butli na oddziale moze 2x, ale nie wpłynęło to na kp, jak przyszła CDL to nam ogarnela karmienie, ze mloda juz z butelki nic nie chciala (miałam zalecenie nakarmic z obu piersi, a potem sprobowac podac butlę bo lekarz zalecił dokarmianie, wiec zeby nie bylo, ze sie nie stosuje) i odbila wage w jeden dzien. 😅 Potem tez przybierała mi na kp jak ludzik Michelina. 😅
Ale tak, no biorę pod uwagę to ryzyko odrzucenia piersi i dlatego bede w porozumieniu z polozna sobie to wprowadzać. Kuzynka teraz prawie od poczatku podawała sporadycznie butelkę i nie zaburzyło im to kp - niemniej tu kazda historia jest mocno indywidualna. Zalezy tez od dziecka, u nas był ssak wyborowy, ale nie bylo zadnych problemów z buzią (wędzidełko, itp., wszystko wzorowo), a od tego tez to zalezy. Dzieci odrzucają piers czesto jeśli wlasnie mają jakąś trudność w tym obszarze i wtedy ta butla jest im łatwiejsza.
Aaa u nas tez mega długo nie bylo nic ulubionego, mialam ze trzy te maskotki-przytulanki bo dostaliśmy i żadna do dzis nie jest nawet lubiana 😆, a na 2,5 roku nagle jeden miś został tym ulubionym, ktory w domu byl lekko od roku. 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 20:57
-
Mój synek jest totalnie antybutelkowy . Na początku jeszcze udawało nam się żeby czasami wypił moje mleko z butelki jak chciałam wyjść ale koło 4 miesiąca totalnie się zbuntował i nie dało się go przekonać. Smoczek mamy od początku do spania bo bardzo męczyło mnie ciągłe leżenie przy piersi w nocy . Problemów z mlekiem nie miałam żadnych, miałam cc i od razu tego samego wieczoru karmiłam synka piersią.
Z wyprawkowych tematów ,ja niczym nie smaruje buzi synka poza kremem na mróz. Tak jak jedna z was pisała ,nie ma złej pogody na spacer ,jest tylko zły ubiór 😁 od pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala codzienny spacer obowiązkowy u nas .
Jak wam się trafi dzidzia z mocnymi ranami na pupie (synek czasami ma aż dziurki w skórze )to położna poleciła nam linotormentiale a+e i jako jedyny nam w takich sytuacjach pomaga
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Dziekuje za pomoc:) mam juz suwaczek i ja 😆😆
Naprawde kazde dziecko jest inne i nie ma zlotego srodka. To co sprawdza sie u jednego to u drugiego juz nie.
Pamietam ze jak szlam do szpitala to teorii znalam duzo. Przeczytane ksiazki, rady z forum, od innych mam, i te niby profesjonalne od poloznej. Gdy przyszlo co do czego nadchodzi pustka w glowie. Przynosza dziecko i juz masz sobie radzic. Bardzo wiele zalezy od poloznych jakie sie spotka na swojej drodze. Wazne by się nie poddawac odrazu ale tez nie czuć sie przez to jako ktoś gorszy. Czy to dotyczy porodu czy karmienia. Pamietajcie:)
Wrecz wyuczcie się regulki nie wazne co sie wydarzy i tak jestescie dzielnymi mamami:)
Ja to wgl teraz chyba gorzej sie boje niz za pierwszym razem. Zbyt duzo niejasnosci i skomplikowanych sytuacji osobistych naraz.
-
Lavariavel wrote:Powiem ci SMka, że cie podziwiam bo to jest wyzwanie ogarnac 2szt jednak. To są Twoje pierwsze dzieci dodatkowo?
W Twoim przypadku wyprawka jednak moze sie nieco różnić. Nie wiem jakie jest Twoje nastawienie, ale znam kilka mam blizniakow i niestety są na karmieniu mieszanyn tzn troche MM troche KP lub wgl mm. To jest ciezki orzech szczegolnie jak na 1 raz. Czy masz w okolicy najblizszej doradce laktacyjnego w razue czego?
Będę się jak najbardziej starać ogarnąć dwójkę na raz, choć wiem, że bez pomocy rodziny się nie obejdzie. Tak, pierwsze dzieci i na dodatek pierwsze w rodzinie od 25 lat. Chciałabym jak najwięcej KP ale też mam w głowie, że może nie być to wykonalne i będę musiała korzystać z MM. Położna, która będzie przychodzić do mnie po porodzie jest z polecenia i też jest certyfikowanym doradcą laktacyjnym. Nie chcę kupować póki co wielu sztuk butelek bo nie wiadomo, które przypasują. Tak samo z ekspresem - bardzo podoba mi się sam zamysł, ale czytając opinie mam bliźniaków często okazuje się, że dzieci piją różne mleka i ekspres się nie sprawdza. Nastawiam się na kupno rzeczy must have, a resztę dodatków można dostać stacjonarnie lub mieć max za 2 dni w domu kurierem. Jeśli macie jakieś polecajki od mam bliźniąt to też chętnie poczytam25 👱🏼♀️ & 25 👨🏼& 🐈⬛&🐴
Na pokładzie SM, PFO, PCOS, IO
05.2026 - czekamy na 🩷🩷 -
Firest wrote:Ja też mam i oglądam ten kurs👌 I wiem, że niektóre z dziewczyn tu również, bo polecałyście - np chyba Kassialka jeśli dobrze pamiętam 🧐😉
Tak, też mam i przebrnęłam przez 1 moduł dopiero. Jak dla mnie rewelacja, duzo konkretów.
Dzięki dziewczyny za te wszystkie listy ! Są świetne 🤩
Firest, Acmvj lubią tę wiadomość
-
Hej w nowym wątku. Nie było mnie kilka dni, a tu taka zmiana 🙂
Podziwiam Was za te wyprawki, gotowe na wszystko. Ja coś kupuje i wkładam w siate/pudło i leży.
Ja tam ubranek z pepco nie polecam i nie kupuje. Rozmiarówka beznadziejna, dużo zaniżona, upierze się i wygląda byle jak. Wolę pójść do ciucha i coś z nexta upolować 😁a tak to dużo z hm mam, coccodrillo, smyk daje rade.
Mi prenatalne trzecie zrobi mój lekarz na wizycie, ma certyfikat, w pierwszej ciąży wszystko u niego robiłam. 🙂
Na wątku, chyba więcej dziewczynek mamy? -
Dziewczyny jestem pod wrażeniem tak szczegółowych list wyprawkowych, szczególnie tych aptecznych, wielkie dzięki ❤️ zrobię sobie screeny 😉
Jutro zadzwonię do szpitala czy mają jeszcze miejsca do szkoły rodzenia, pewnie nie 😉 tam są podobno tylko wykłady, a warsztaty robią na osobne zapisy więc zobaczymy, jeśli nie będzie miejsc to też pooglądam online i wybiorę jakieś warsztaty z pielęgnacji malucha, bo o tym mam najmniejsze pojęcie 😉 -
Ogolnie mam wrazenie ze dziewczynek jest wiecej.
Ja wczoraj ukladalam troche w szafce. Jeszcze nie mam typowej komody malucha dlatego tez wstrzymuje sie z wiekszymi zakupami jeszcze. W poniedzialek bedziemy zamawiac dodatkowe szafki do kuchni i jak przyjda to zwolni mi sie caly slupek na ubranka i rzeczy bobasa.
I w ostatecznosci raczen bez komody damy rade.
Ja z ubranek kuluje tylko body, pajacyki i polspiochy xd juz 62 mi wystarczy, z 56 mam 5 kompletow i raczej nie bede dokupowac na ten moment. Szukam jakiegos kombinezonu nie grubego.
-
Ja zaczęłam przeglądać foteliki i wózki i… tego przecież jest cała masa 🤣 dużo śpicie teraz ?
Ja nie dość że zasnąć nie mogę, to budzę się w nocy na siku i ogólnie mało śpię.. dziś od 4 już się męczę.. a nie odsypiam tego w dzień. Do tego piesek przytulasek mnie budzi, raz ryje nosem żeby wepchać się pod kołdrę a za chwilę mu ciepło i wychodzi. Jak tylko kot usłyszy że nie śpię, to od razu przychodzi i mrauczy. Przygotowanie do wstawania nocnego na pełnym. Pomyśleć że przez najbliższe dwa lata tak może to wyglądać haha1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-
Lila777 wrote:Ja zaczęłam przeglądać foteliki i wózki i… tego przecież jest cała masa 🤣 dużo śpicie teraz ?
Ja nie dość że zasnąć nie mogę, to budzę się w nocy na siku i ogólnie mało śpię.. dziś od 4 już się męczę.. a nie odsypiam tego w dzień. Do tego piesek przytulasek mnie budzi, raz ryje nosem żeby wepchać się pod kołdrę a za chwilę mu ciepło i wychodzi. Jak tylko kot usłyszy że nie śpię, to od razu przychodzi i mrauczy. Przygotowanie do wstawania nocnego na pełnym. Pomyśleć że przez najbliższe dwa lata tak może to wyglądać haha
Od kiedy dorzucili mi progesteronu to mam częste drzemki, więc nadrabiam 3x siku z nocy. Te ruchy jednak są bardziej intensywne i zmuszają do częstszych wizyt 🤣 ciekawa jestem, czy okna aktywności z ciąży będą się pokrywać z oknami aktywności po narodzinach. Jeżeli tak to będę miała rannego ptaszka na pokładzie. Co w sumie mi pasuje, bo jestem przyzwyczajona wcześnie wstawać. 😁
Lila777 lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Lila777 wrote:Ja zaczęłam przeglądać foteliki i wózki i… tego przecież jest cała masa 🤣 dużo śpicie teraz ?
Ja nie dość że zasnąć nie mogę, to budzę się w nocy na siku i ogólnie mało śpię.. dziś od 4 już się męczę.. a nie odsypiam tego w dzień. Do tego piesek przytulasek mnie budzi, raz ryje nosem żeby wepchać się pod kołdrę a za chwilę mu ciepło i wychodzi. Jak tylko kot usłyszy że nie śpię, to od razu przychodzi i mrauczy. Przygotowanie do wstawania nocnego na pełnym. Pomyśleć że przez najbliższe dwa lata tak może to wyglądać haha
Z zasypianiem raczej nie mam problemów ale śpię max do 5-6 i to z przerwami w nocy na sikanie 😉 I jak tu się wyspać na zapas jak wszyscy radzą 😜
Ja mam wrażenie, że rodzą się sami chłopcy! U mnie wśród znajomych i rodziny 1 dziewczynka wśród całej gromady chłopców. I sprawdzalam statystyki urodzeń z zeszłego roku w moim mieście żeby zobaczyć najpopularniejsze imiona i tam tez chłopców duzo wiecej więc nasz majowy urodzaj dziewczynek jakiś wyjątkowy 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:58
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie muszę zmusić szwagra by mi zaprojektował szafę na wymiar, jako, że chce od razu wstawić duże łóżko, bo mąż będzie tam spał 😆 to i łóżko kupimy do pokoiku. Komody na razie nie planuje, bo pokój jakieś 10,5 mkw i będę trzymać miejsce na jakieś coś na zabawki, a później na biurko.
-
A niee, to ja akurat mogę spać na zawołanie, długo i twardo jak kamień - nic mnie nie rusza, ani kopniaki, ani hałasy. Mam bardzo niskie ciśnienie, może to ma związek.
A poranne wstawanie to dla mnie kosmos i niewykonane🤭 Jak będzie maluszek na świecie, to będzie spore wyzwanie przestawić się, ale liczę że mamusiowy instynkt tu zrobi swoje😉👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Witam na nowym wątku ☀️🌷
U mnie wizyta już 28.01 czekam niecierpliwie na werdykt ostateczny płci 🤞
Z wyprawki u nas mamy tylko fotelik i pokusilam się. A jeden kocyk i komplet w smyku 🫠 odkładałam wszystko na luty, szczególnie że już wiem co mi będzie potrzebne więc kwestia tygodnia kupienia i spakowania się do szpitala 🙂
A spanie też u mnie nie najlepsze i nie wiem od czego to zależy ale muszę znów robić drzemki z dzień 🫠🫠