🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Cavarathiel wrote:Wywiezienie zwierząt na czas pojawienia się maluszka to paskudny pomysł i tylko pogordzy problemy z oswojeniem się z nową sytuacją. Pod względem behawioralnym najlepiej jest oswajać powoli i stopniowo, nie wymuszać kontaktów i dać zwierzakom możliwość zapoznania się w ich tempie.
Mam 2 psy i 9 kotów na chacie i już powoli przygotowywałam przestrzeń dla kotów by miały więcej miejsc do przebywania jakby dziecko im przeszkadzało. A psy w drugą stronę, tu obmyślam przestrzeń by trochę im ograniczyć bezpośredni kontakt bo są bardzo narwane i nie ogarniaja swojej masy i chcę by najpierw obczaiły sytuację z dystansu i ogarnęły emocje. Mixy husky mają swoje odpały 😆
Niestety musiałam odwołać swoje 3 prenatalne, nie przenosiłam terminu bo nie wiem czy i kiedy mnie wypuszczą ze szpitala 🙁 Strasznie mi przykro, że nikt nie obejrzy i nie pomierzy już tak dokładnie bobasa, ale życie zdecydowało za mnie 😅
Ja nie mam co prawda zwierzątek, ale też sobie nie wyobrażam, żeby jakoś się ich pozbyć po narodzinach dziecka, wydaje mi się to okrutne.
Co do 3 prenatalnych, to warto dopytać się w szpitalu, w 3 stopniu referencyjności raczej jest ktoś, kto je wykonuje na codzień. Mnie w poprzedniej ciąży wykonali te badania podczas pobytu w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:37
Polczi5, Lavariavel, Cavarathiel lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja mam pieska i jest on dłużej niż mamy synka więc nawet mi do głowy by nie przyszło żeby gdzieś pieska wywozić . To jak członek rodziny . Na synka nasza suczka dobrze zareagowała, na początku była bardzo ciekawa i ciągle synka pilnowała . Teraz te ich relacje są różne ,ale trochę zachowują się jak takie rodzeństwo . Kłócą się ,bawią . Jedno drugiemu zabawki podbiera 😂
Natt99 lubi tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
U mnie dwa kotki i też nie wyobrażam sobie ich oddać. Nawet dojrzałam do decyzji o siatce na balkon (wcześniej po prostu ich tam nie wypuszczałam) tak aby móc potem siedzieć z dzieckiem na balkonie bez martwienia się o kotki. Młodsza kicia raczej nie będzie mieć problemu bo jest przylepą, starszy kot może się obrazić ale raczej nic dziecku nie zrobi.
U mojego brata to kot stał się obrońcą maluszka i bardzo pilnował jak ktoś obcy przyszedł 😅
A ja dalej kupuję, dzisiaj zamówiłam prześcieradła, pieluszki, materac do łóżeczka też dotarł do sklepu. Także powoli kompletuję ale póki co końca nie widać 😂
Lavariavel lubi tę wiadomość
-
Mój piesek dziennie śpi ze mną wtulony w brzuszek i z mężem śmiejemy się, że jak nasze Maleństwo się urodzi, to on z nią będzie spał przytulony i ją grzał - a że on lubi pospać to może mnie wyręczy w ciągłym wstawaniu, bo będzie czuła ciepełko od „mamusi” i dobrze spała 😁
Ostatnio jak zaczęła kopać, to piesek się obudził i zaczął wąchać brzuch haha - ale on dosłownie śpi ze mną na łyżeczkę wtulony 😁
Muszę w tym roku wymyślić inny środek na pchły niż obroża foresto, chyba na tabletki trzeba będzie przejść 😊
Starsze pokolenie ludzi często tak reaguje na zwierzęta - sam fakt że są w domu to już coś nowego, a co dopiero dzielić z nimi miejsce w łóżku 😁
A co do humorów - ja też je mam 🙈 ale staram się sama siebie kontrolować jak czuję że przeginam - prosto mówiąc dam sobie po pysku na spamiętanie haha 🤣 ale przed okresem też miałam takie humory, że nie mogłam sama ze sobą wytrzymać 🤣
Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3

-
My mamy kota i psa
od początku były z synkiem. Nigdy żadengo nie zadrapał. Powiedziałabym że nawet razem się bawią a nasz maluch od kiedy był bardzo malutki uwielbia przytulać się do kota, kładzie na nim głowę jak na poduszce. Kot pozwala na to tylko jemu
u nas kot jest nie wychodzący i nie jada nic surowego. My w ramach przyzwyczajenia przywoziliśmy jakieś pieluszki tetrowe małego tak żeby zwierzaki poznały zapach dziecka zanim faktycznie pojawi się w domu. Więc ja bym nie wywoziła zwierząt. Tak łatwiej się przyzwyczają. Po prostu na początku będziesz musiała uważniej obserwować jak reagują. No i ja do tej pory nie zostawiam z nimi dziecka sam na sam.
Lavariavel lubi tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Cavarathiel wrote:Wywiezienie zwierząt na czas pojawienia się maluszka to paskudny pomysł i tylko pogordzy problemy z oswojeniem się z nową sytuacją. Pod względem behawioralnym najlepiej jest oswajać powoli i stopniowo, nie wymuszać kontaktów i dać zwierzakom możliwość zapoznania się w ich tempie.
Mam 2 psy i 9 kotów na chacie i już powoli przygotowywałam przestrzeń dla kotów by miały więcej miejsc do przebywania jakby dziecko im przeszkadzało. A psy w drugą stronę, tu obmyślam przestrzeń by trochę im ograniczyć bezpośredni kontakt bo są bardzo narwane i nie ogarniaja swojej masy i chcę by najpierw obczaiły sytuację z dystansu i ogarnęły emocje. Mixy husky mają swoje odpały 😆
Niestety musiałam odwołać swoje 3 prenatalne, nie przenosiłam terminu bo nie wiem czy i kiedy mnie wypuszczą ze szpitala 🙁 Strasznie mi przykro, że nikt nie obejrzy i nie pomierzy już tak dokładnie bobasa, ale życie zdecydowało za mnie 😅
9 kotów, szalona 😁 Rasowe? Wypuszczasz na dwór czy są domowe? -
Dla pieska Simparica - tabletki. Nasz ma tabsy od kiedy dostał paskudnego uczulenia na obrożę, z Foresto właśnie :o. Od tego czasu zero obroży p. Pasożytom.Lila777 wrote:Mój piesek dziennie śpi ze mną wtulony w brzuszek i z mężem śmiejemy się, że jak nasze Maleństwo się urodzi, to on z nią będzie spał przytulony i ją grzał - a że on lubi pospać to może mnie wyręczy w ciągłym wstawaniu, bo będzie czuła ciepełko od „mamusi” i dobrze spała 😁
Ostatnio jak zaczęła kopać, to piesek się obudził i zaczął wąchać brzuch haha - ale on dosłownie śpi ze mną na łyżeczkę wtulony 😁
Muszę w tym roku wymyślić inny środek na pchły niż obroża foresto, chyba na tabletki trzeba będzie przejść 😊
Starsze pokolenie ludzi często tak reaguje na zwierzęta - sam fakt że są w domu to już coś nowego, a co dopiero dzielić z nimi miejsce w łóżku 😁
A co do humorów - ja też je mam 🙈 ale staram się sama siebie kontrolować jak czuję że przeginam - prosto mówiąc dam sobie po pysku na spamiętanie haha 🤣 ale przed okresem też miałam takie humory, że nie mogłam sama ze sobą wytrzymać 🤣
Lila777 lubi tę wiadomość
-
U nas zwierząt nie ma, ale tez myślę, ze wyważenie zwierzaka to zły pomysł. 😅
Ja rozważam zmianę lekarza i szpitala do rodzenia więc grubo. Wszystko in progress. 😆 Jeszcze nic nie wiem, umówiłam się do kogoś innego i po tej wizycie będę decydować. Im dalej w las z tą ciążą tym bardziej dręczy mnie jak wyglądała końcówka i poród w poprzedniej.
Jutro jadę na szczepienie p/krztuścowi.
Z wyprawką stoję, jakieś prześcieradła do gondoli bede musiala kupić faktycznie, bo jak sprzedawałam baby huga to z radości, że ktoś to kupił, wszystko wydałam razem z nim, a do baby huga pasowały te same prześcieradła co do gondoli. 😂 No i do dostawki, ale najpierw muszę kupić dostawkę.
80 dni do terminu, rety jak to leci. 🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:45
-
My mamy psa i nie wyobrazam sobie sie jej pozbyc xd. Przy pierwszym synu u rodzicow tez byly psy adoptowane przeze mnie ze schroniska. Pudel siadal mi na kolanach, wtulał w brzuch. Jak wypuscili nas ze szpitala to przy wejsciu do domu poprosilam by postawili malego w nosidelku by psy mogly go spokojnie obwachac. Zapach juz byl czesciowo wczesniej bo przeciez pranie ubranek, poscieli etc.
Teraz zrobie tak samo.
Ja zrobilam teraz porzadki w ubraniach starszaka. I znow 5 workow ubran do oddania. I juz sie zmeczylam. Zawsze mowie ze nie bede kuowac tyle ubrań. On i tak jak sobie upatrzy to nosi doslownie 4szt spodni na zmiane -
IT_Girl jakbyś się zdecydowała osiatkować balkon to mega polecam w takim zwykłym, niskim plastikowym pudełku posiać trawę ogrodową. Jak mieszkałam w bloku to moje koty w tym buszowały całą wiosnę i lato, kochały tą trawę 😁 siadały w tym i pół dnia nadzorowały osiedle.
Sosenka93 domowe dachowce, nie uznaje wypuszczania kotów 😅 Wszystkie są uratowane z dworu, nie nadawały się z różnych względów do dalszej adopcji i zostały u nas w domu w ramach hospicjum. Zrobiło się z tego takie śmieszne stado starawych, chorych i niepełnosprawnych jednostek z przeróżnymi charakterami 😂
IT_Girl, Natt99 lubią tę wiadomość
Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
12+3 - I prenatalne 6,2cm
20+2 - 324g
21+1 - II prenatalne 424 g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g

-
Cavarathiel wrote:IT_Girl jakbyś się zdecydowała osiatkować balkon to mega polecam w takim zwykłym, niskim plastikowym pudełku posiać trawę ogrodową. Jak mieszkałam w bloku to moje koty w tym buszowały całą wiosnę i lato, kochały tą trawę 😁 siadały w tym i pół dnia nadzorowały osiedle.
Sosenka93 domowe dachowce, nie uznaje wypuszczania kotów 😅 Wszystkie są uratowane z dworu, nie nadawały się z różnych względów do dalszej adopcji i zostały u nas w domu w ramach hospicjum. Zrobiło się z tego takie śmieszne stado starawych, chorych i niepełnosprawnych jednostek z przeróżnymi charakterami 😂
Ale masz dobre serduszko 😍
My adoptowalismy w lipcu dachowca. Ktoś go wyrzucił do lasu, miał koci katar. Wyleczyliśmy go i pokochaliśmy. Namówiła nas córka kociara bo my nie bardzo przepadamy za kotami (oczywiście to już się zmieniło). 🙂
Cavarathiel lubi tę wiadomość
-
Ja to zawsze powtarzam gdy ktoś mówi, że nie jest kociarzem, że po prostu nie spotkał odpowiedniego kota 😁 i to się często sprawdza haha
Natt99, Lila777, IT_Girl, Sosenka93 lubią tę wiadomość
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
20+2 - 324g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g

-
Kassialka w moim przypadku ataki paniki występowały jak miałam właśnie za dużo rzeczy naraz + musiałam dokładnie przeanalizować czy coś mnie psychicznie „nie boli” i się na to zablokowałam zamiast pomyśleć i sobie to przetłumaczyć. Dodatkowo polecam Klaudię Pingot na YouTube
ma fajne relaksacyjne medytacje, mi mega pomagały w najgorszych momentach. Co do wanienki to ja stacjonarnie oglądałam taką wanienkę: https://allegro.pl/oferta/ines-john-skladana-wanienka-kapielowa-z-termometrem-magnetycznym-new-grey-18062543815?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_bg_pla_ss&ev_adgr=baby_gear&ev_campaign_id=22336209800&gad_source=1&gad_campaignid=22336209800&gbraid=0AAAAAD24kbMsympswg8MakLB0dW8pDgET&gclid=EAIaIQobChMI2eyasoTykgMVgAWiAx287zOCEAQYBSABEgLM6fD_BwE wydawała się fajna, pani w sklepie mówiła że do 3 roku życia niby wystarczy.
Lila777 jak się dzisiaj czujesz po upadku? Ja też mega przeżywałam jak się przewróciłam, czy z maleństwem wszystko w porządku 🥺 no i też mam problem powoli z zadyszką, brzuch twardy i coś opowiadam i oddycham jak stara babcia z astmą 😂
Lila777 lubi tę wiadomość
-
My rozmawialiśmy latem, że na wiosnę weźmiemy szczeniaczka ale że udało się z ciążą to przesuwamy ten pomysł w czasie 😉 kocham pieski ale niemowlak i szczeniaczek to już dla mnie za dużo. I ja na pewno nie jestem kociarą 😜
Byłam w sklepie i kupiłam sobie loda miałam taką ochotę, pierwszy raz w ciąży coś mnie aż tak wołało, że musiałam od razu zjeść 😀 weszłam też do Action i kupiłam pieluszki jak muślinowe 3 za 10zl i kilka innych gadżetów do pielęgnacji w dobrych cenach 😉 -
Natt99 dziękuję ❤️ ja poobijana i trochę sina, ale malutka raczej wszystko okej - ruszała się normalnie o swoich porach i brzuch mnie bardziej nie bolał 😊 ale człowiek jest ostrożny a mimo to i tak akurat się takie coś zdarzy 🙈 mam nadzieję że tylko ja oberwałam w tym przypadku..
Mój kotek raczej super przytulaskiem nie jest, więc nie martwię się że coś może zrobić 😁 obstawiam, że jak zacznie Aurora po nocach płakać to i pies i kot się ewakuują w spokojniejsze miejsce haha
dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3

-
Cavarathiel wrote:Ja to zawsze powtarzam gdy ktoś mówi, że nie jest kociarzem, że po prostu nie spotkał odpowiedniego kota 😁 i to się często sprawdza haha
To o moim mężu, on nie lubił kotów zanim poznał mnie, a teraz to kicia chodź do mnie 😆
Cavarathiel, Sosenka93, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Mój piesek jest trochę jak kot. Ogółem to śmiejemy się, że mąż woli psy, ja wolałam kota, więc on sam jest w połowie psem a w połowie kotem. Mamy go od trzech lat, ze schronu, i nie było łatwo. Miał różne epizody w pierwszym roku po adopcji, ale to jest mój psisynek 😎
-
Ja mam nadzieję, że przekonam kiedyś męża do małego pieska. Pewnie syn mi w tym pomoże haha. Kota mieliśmy, bardzo oboje lubimy, ale moje uczulenie trochę mi utrudniało funkcjonowanie.IT_Girl wrote:To o moim mężu, on nie lubił kotów zanim poznał mnie, a teraz to kicia chodź do mnie 😆
Dzisiaj, trochę nielegalnie (mąż już na mnie nakrzyczał) zrobiłam pranie i tak mi się super na duszy zrobiło jak zobaczyłam te malutkie ubranka na suszarce.
Lavariavel, Cavarathiel, Natt99 lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
U mnie na pokładzie trzy koty ( jeden leczony onkologicznie - cały czas się zastanawiamy czy dożyje do narodzin dzidziusia) i piesek 2 lata - wszystko z ulicy. Trochę pracy z nimi jest ale już się przyzwyczailiśmy. Ogromnie polecam zakup robota odkurzającego - my to zrobiliśmy z myślą o dziecku. Przy takiej ilości zwierząt trzeba w mieszkaniu odkurzać codziennie. Teraz jest ustawiony na godzinę każdego dnia - codziennie myje i odkurza podłogę. Ja tylko sofy i krzesła z włosów odkurzam ręcznie.
Pozatym złapało mnie przeziębieni - katar i ból gardła ale gorączki ni ma. Tylko męczy. Męczy mnie okropna zgaga / szczególnie wieczorami i kłopoty ze snem.
Wyprawkę mam prawie gotowa, fajnie się z tym czuje/ tak spokojnie - został mi tylko takie drobne rzeczy.
Natt99 lubi tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Lavariavel zapomniałam wcześniej, ale bardzo Ci dziękuję za Twój post sprzed jakiegoś czasu. O tym, że warto mieć wcześniej zapakowaną małą torbę szpitalną z takimi podstawowymi rzeczami jak ręcznik i szczoteczka w razie jakby coś się działo. Pomyślałam wtedy standardowo "przecież nic nie wskazuje by miało się przydać", ale przygotowałam taką torbę, może nie do końca ale już sporo rzeczy tam było. No i los chciał, że jednak się przydała 😅 Bardzo mi to ułatwiło i przyspieszyło zebranie się do szpitala jak zaczęłam krwawić. Ogromne, ogromne dzięki!
Acmvj, Kassialka, Ssilvia, Natt99, Karpatka95, Lila777, A_nulka, Lavariavel lubią tę wiadomość
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
20+2 - 324g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g