🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Agat99 wrote:@Ania 93 śliczny brzuszek! ❤️
U nas pogoda też przepiękna, prawdziwa wiosna, aż nie moglam uwierzyć, bo tydzień temu w sobotę padał jeszcze śnieg, a dziś można zdjąć kurtkę 😀 pół dnia na słoneczku i maluch też zadowolony, kopie jeszcze mocniej 😉
Próbowaliśmy ustalić w końcu imię dla bobasa ale wyszło jeszcze gorzej, rano miałam w głowie 3 propozycje, a teraz po wspólnym analizowaniu spisu istniejących imion mamy 8! więc ja potrzebuję jeszcze dużo czasu do porodu 😀
A u Was już wszystkie imiona wybrane?
U nas była na początku walka, ale ok 23 tygodnia stanęło już, że będzie Teodor
Lila777, Agat99, A_nulka, Nicole123, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Z tym prasowaniem to też nie dla mnie haha 🤣 ale może kupię parowe żelazko bo aktualnie w domu nie mam nic!
A pytanie takie poza tematem ciąży :
Używa ktoś z Was mopa Hizero albo coś z AliExpress co odkurza i myje jednocześnie ? Wiem że z hizero są koleżanki zadowolone ale kurde 3tys to nie mało 😁
Plus drugie pytanie: mega betonowy twardy brzuszek mam, szczególnie jak się pozginam i coś popracuje , bardzo się tym trzeba przejmować?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
My uzywalismy glownie dada i lupilu. Tylko ze to juz tyle lat ze to sie zmienia. Testowalismy wtedy tez rozne inne bo dostawalismy w prezencie. Slyszalam opinie ze podobno dady są bardzo dobre na poczatek bo maja wyciecie na pępek, pampetsy są podobno wieksze nieco i bardziej chlonne wiec na noc idealne. Wszystko trzeba dopasowac do dziecka bo jednak jazde tez ma ciut inna budowe. Jedne bedzie bardziej pulchne, drugie dlugie a szczuple a to tez ma znaczenie. Najgorzej wspominam pampersy z rossmana. One wogle jakby nie wchlanialy.
U nas tez byl taki etap przez jakis czas ze kupa czesto doslownie wylatywala poza. W domu to nie oroblem bo pod wode i po problemie ale na wyjazdach juz gorzej. Wtedy mialam p
Płyn do prania persil baby i w nim moczylam ipralam.i pampersa pamietam ze sie w taką kieszonke zawijalo lekko.
Ostatnio u poloznej byl temap pielegnacji malucha,fizjologii etc. I bylo o pierwsxych kupach. Ten "zapach" pamietam do dzis.xD z dziewczyna z sali smialysmy sie ze taki maly bobas a taki smrod
Hizero slyszalam że jest zbyt przereklamowane. Kolezanka miala na testy i jednak sie nie zdecydowala. Wziela cos z odobnymi parametrami ze sklepu normalnego i tansze.
My z mezem rozgladamy sie za robotem sprzatajacym. Tylko mamy problem bo w mieszkaniu mamy w jednym miejscu uskok ok5cm i nie kazdy robot da rade.
Moze macie cos sprawdzonego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 07:13
-
A jak się położysz i odpoczniesz to twardnienie przechodzi?Lila777 wrote:Z tym prasowaniem to też nie dla mnie haha 🤣 ale może kupię parowe żelazko bo aktualnie w domu nie mam nic!
A pytanie takie poza tematem ciąży :
Używa ktoś z Was mopa Hizero albo coś z AliExpress co odkurza i myje jednocześnie ? Wiem że z hizero są koleżanki zadowolone ale kurde 3tys to nie mało 😁
Plus drugie pytanie: mega betonowy twardy brzuszek mam, szczególnie jak się pozginam i coś popracuje , bardzo się tym trzeba przejmować?👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Właśnie wczoraj dużo czytałam i z czatem rozmawiałam, zdecydowanie muszę to skonsultować z lekarzem, na szczęście idę w czwartek na wizytę.Karpatka95 wrote:A jak się położysz i odpoczniesz to twardnienie przechodzi?
Nie zawsze po położeniu się mięknie, a jeśli zmięknie i wstanę na siku, to znowu beton szczególnie z dołu się robi. Chyba czas trochę zwolnić i więcej leżeć.. 😕 brzuch też mam względnie mały i się zastanawiam czy to też nie jest przyczyną, jednak te dziecko gdzieś musi się ułożyć. Dziś więcej odpocznę i zobaczę jak sytuacja.
To chyba spróbuję coś kupić z AliExpress jeśli chodzi o mopo-odkurzacza 😃 tylko jak to wygląda z gwarancją z takich stron ?
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Lila777 wrote:Właśnie wczoraj dużo czytałam i z czatem rozmawiałam, zdecydowanie muszę to skonsultować z lekarzem, na szczęście idę w czwartek na wizytę.
Nie zawsze po położeniu się mięknie, a jeśli zmięknie i wstanę na siku, to znowu beton szczególnie z dołu się robi. Chyba czas trochę zwolnić i więcej leżeć.. 😕 brzuch też mam względnie mały i się zastanawiam czy to też nie jest przyczyną, jednak te dziecko gdzieś musi się ułożyć. Dziś więcej odpocznę i zobaczę jak sytuacja.
To chyba spróbuję coś kupić z AliExpress jeśli chodzi o mopo-odkurzacza 😃 tylko jak to wygląda z gwarancją z takich stron ?
Z tego co piszesz to jesteś mega aktywna, więc rzeczywiście zaczęłabym od zwolnienia tempa. Nie wiem, czy suplementujesz magnez, zawsze można pomyśleć o no śpię, ale przede wszystkim zacząć od konsultacji z lekarzem.
Ja czekam z niecierpliwością na wtorkową wizytę, bo wczoraj miałam trochę bardziej aktywny dzień, tzn. Więcej siedziałam no i trochę więcej chodziłam i efekt był taki, że wieczorem niczym nie byłam w stanie zahamować twardnienia. Już byłam bliska pojechania na izbę, bo nie dość, że brzuch mnie bolał to jeszcze okolice szyjki.
dracaena wrote:My największą wpadkę mielismy po szczepieniu na rota. 🤣 I akurat jak pojechaliśmy do mojego brata (dobrze ze dosc blisko). Młoda cala porobiona, ale dla niej mialam przebranie (wiadomo, zapasowy ciuch dla młodej to i do teraz mam w sumie zawsze ze soba), a ja wracałam do domu w tshircie mojego brata i spodnicy z recznika. 😂😂😂
I zmienialiśmy pieluszki. 😅 Mielismy początkowo Dady złote, ale potem byłam z nich niezadowolona bo odkrylam, ze porownawczo wypadaja duzo slabiej niz inne. Przerobiliśmy Pampers, potem na dluzej Lupilu i na noc Bambiboo. Teraz nie wiem jeszcze na co postawie, na start moze na Lupilu.
Ja prawdopodobnie zmieniam lekarza prowadzącego. 🫣 Jakoś troche straciłam zaufanie do mojego no i tak to sie kula, ze raczej zmieniam.
Byłaś już na wizycie u nowego? Co zrobił stary, że na tym etapie chcesz mu podziękować?👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Acmvj wrote:Byłaś już na wizycie u nowego? Co zrobił stary, że na tym etapie chcesz mu podziękować?
Byłam.
Stary był super na etapie starań, prowadzenie ciąży też w miarę ok (aktualna wiedza, niczego nie przegapia, nawet jak robi usg wręcz mimochodem), ale na etapie szpitala i porodu bardzo zniknął z horyzontu, choć gdyby chciał, miał możliwość zainterweniowania (lekarze na zmianach sami nie wiedzieli co mają ze mną zrobić 🫠, tam prawie zapadła decyzja o CC z braku warunków do SN). Po rozmowach z nim w tej ciąży już wiem, że generalnie teraz też na etapie porodu zostawi mnie samą sobie decyzyjności losowych lekarzy na zmianie (to jest akceptowalne, za pacjentkę odpowiadają lekarze na dyżurze, oczywiście, ale to z jego strony było coś więcej wtedy, takie kompletne olanie, brak kontaktu z nim w ogóle, chociaż wcześniej np. na smsy odpisywał sprawnie) mimo historii, w dodatku z wizyty na wizytę zmienia zdanie co do porodu (raz, że raczej się u mnie powtórzy historia bo szyjka wygląda tak samo stalowo i cięcie, drugim razem że nie ma wskazań i tak bez wskazań będzie ciężko). Ogółem cały czas "wiem, że nic nie wiem".
No i gdybym chciała jednak vbac to już wiem, że nie zdecyduję się w szpitalu w którym on pracuje.
Nowy przyznał, ze mam za sobą traumatyczny poród, jasno omówił ze mną jakie są opcje i jaki plan by na mnie miał na bazie tego jak sytuacja (ciążowa, z szyjką) będzie się rozwijać. W końcu się poczułam spokojniejsza, że mam to pod jakąś kontrolą, a nie że tak sobie płyniemy i "jakoś to będzie". Bo dla mnie pierwszy poród to nie było jakoś to będzie (a dla mojego obecnego lekarza jakoś to właśnie było, przecież żyjemy i mamy zdrowe dziecię no to git, nie ma co panikować, chociaż CC pod narkozą z dezynfekcją miejsca cięcia na zasadzie oblania mnie chlorheksydyną jak leci, robi się w jednak naprawdę trudnych okolicznościach - super, ze sie udalo i wyszlyśmy bez szwanku względnie, młoda 7/10 i w 3 min. już 10/10, ale nie chciałabym tego powtórzyć), niestety.
No a tak w ogóle to moze dzieć podejmie decyzję za mnie bo na razie cały czas siedzi miednicowo. No ale na to też nie mogę liczyć, ma jeszcze czas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 09:49
-
Hej w niedzielę, a ja mam pytanie jak to u Was z 3 prenatalnych ? Bo dużo osób twierdzi, że tak na prawdę nie są one obowiązkowe i jak 1 i 2 były ok to te już nie są konieczne skoro jesteśmy pod stałą kontrolą swojego ginekologa na wizytach co 2 tygodnie. Jak wasi lekarze się na to zapatruja ?
-
dracaena wrote:Byłam.
Stary był super na etapie starań, prowadzenie ciąży też w miarę ok (aktualna wiedza, niczego nie przegapia, nawet jak robi usg wręcz mimochodem), ale na etapie szpitala i porodu bardzo zniknął z horyzontu, choć gdyby chciał, miał możliwość zainterweniowania (lekarze na zmianach sami nie wiedzieli co mają ze mną zrobić 🫠, tam prawie zapadła decyzja o CC z braku warunków do SN). Po rozmowach z nim w tej ciąży już wiem, że generalnie teraz też na etapie porodu zostawi mnie samą sobie decyzyjności losowych lekarzy na zmianie (to jest akceptowalne, za pacjentkę odpowiadają lekarze na dyżurze, oczywiście, ale to z jego strony było coś więcej wtedy, takie kompletne olanie, brak kontaktu z nim w ogóle, chociaż wcześniej np. na smsy odpisywał sprawnie) mimo historii, w dodatku z wizyty na wizytę zmienia zdanie co do porodu (raz, że raczej się u mnie powtórzy historia bo szyjka wygląda tak samo stalowo i cięcie, drugim razem że nie ma wskazań i tak bez wskazań będzie ciężko). Ogółem cały czas "wiem, że nic nie wiem".
No i gdybym chciała jednak vbac to już wiem, że nie zdecyduję się w szpitalu w którym on pracuje.
Nowy przyznał, ze mam za sobą traumatyczny poród, jasno omówił ze mną jakie są opcje i jaki plan by na mnie miał na bazie tego jak sytuacja (ciążowa, z szyjką) będzie się rozwijać. W końcu się poczułam spokojniejsza, że mam to pod jakąś kontrolą, a nie że tak sobie płyniemy i "jakoś to będzie". Bo dla mnie pierwszy poród to nie było jakoś to będzie (a dla mojego obecnego lekarza jakoś to właśnie było, przecież żyjemy i mamy zdrowe dziecię no to git, nie ma co panikować, chociaż CC pod narkozą z dezynfekcją miejsca cięcia na zasadzie oblania mnie chlorheksydyną jak leci, robi się w jednak naprawdę trudnych okolicznościach - super, ze sie udalo i wyszlyśmy bez szwanku względnie, młoda 7/10 i w 3 min. już 10/10, ale nie chciałabym tego powtórzyć), niestety.
No a tak w ogóle to moze dzieć podejmie decyzję za mnie bo na razie cały czas siedzi miednicowo. No ale na to też nie mogę liczyć, ma jeszcze czas.
Ja strasznie nie lubię , którzy nie mają planu lub zmieniają zdanie, gdy tak naprawdę sytuacja się nie zmienia.
Jak znam siebie to pewnie bym już go skreśliła po tym olaniu w trakcie poprzedniego okresu porodowego.
Ja wiem, że są różne sytuacje. Mojej Pani doktor też nie było w szpitalu przez dwa dni jak zakładali mi szew, ale personel się z nią kontaktował i ona ze mną. Zresztą wiedziałam co robić, bo omawiałyśmy różne scenariusze na ostatniej wizycie, więc byłam przygotowana.
Sama miałam nagłe cięcie, Ale ja trafiłam na super personel, który zminimalizował stres z tym związany do maksimum. Poza panią, która miała nocny dyżur i mi wmawiała, że jej rodzę jeszcze, bo mam AFI 13. Nie interesowało ją to, że zaczynałam od wielowodzia i mega wysokiego poziomu wód płodowych. Gdyby nie położne to pewnie skończyłoby się jeszcze płukaniem żołądka przed cc. Także bardzo wiele zależy od tego bankowo się trafi.
Także ja popieram, że warto mieć jednak zaufanego lekarza, który czuwa nad naszym bezpieczeństwem i zna naszą historię ciąży. Nie oszukujmy się, taki lekarz na dyżurze nie zapozna się ze wszystkim i nie będzie miał takiej wiedzy jak osoba, której nas prowadzi.
Co do VBAC to ja liczyłam, że może się uda podjeść, więc moja pani doktor też ma w tym duże doświadczenie no i szpital, w którym pracuje także, bo tutaj położne z wiedzą są też bardzo istotne.
dracaena lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
14.08.2025 FET 5BA

-
Acmvj wrote:Ja strasznie nie lubię , którzy nie mają planu lub zmieniają zdanie, gdy tak naprawdę sytuacja się nie zmienia.
Jak znam siebie to pewnie bym już go skreśliła po tym olaniu w trakcie poprzedniego okresu porodowego.
Ja wiem, że są różne sytuacje. Mojej Pani doktor też nie było w szpitalu przez dwa dni jak zakładali mi szew, ale personel się z nią kontaktował i ona ze mną. Zresztą wiedziałam co robić, bo omawiałyśmy różne scenariusze na ostatniej wizycie, więc byłam przygotowana.
Sama miałam nagłe cięcie, Ale ja trafiłam na super personel, który zminimalizował stres z tym związany do maksimum. Poza panią, która miała nocny dyżur i mi wmawiała, że jej rodzę jeszcze, bo mam AFI 13. Nie interesowało ją to, że zaczynałam od wielowodzia i mega wysokiego poziomu wód płodowych. Gdyby nie położne to pewnie skończyłoby się jeszcze płukaniem żołądka przed cc. Także bardzo wiele zależy od tego bankowo się trafi.
Także ja popieram, że warto mieć jednak zaufanego lekarza, który czuwa nad naszym bezpieczeństwem i zna naszą historię ciąży. Nie oszukujmy się, taki lekarz na dyżurze nie zapozna się ze wszystkim i nie będzie miał takiej wiedzy jak osoba, której nas prowadzi.
Co do VBAC to ja liczyłam, że może się uda podjeść, więc moja pani doktor też ma w tym duże doświadczenie no i szpital, w którym pracuje także, bo tutaj położne z wiedzą są też bardzo istotne.
Ano, ja jakoś późny zapłon miałam, ale im bliżej porodu tym bardziej wraca do mnie ten temat i no nie jestem w stanie zaufać przy tym podejściu. Trochę też sama ciąża tym razem była zaskoczeniem, więc wylądowałam u niego właściwie bo był znany.
Teraz też się czuję jak zdrajca 🤣, że tak 12 tygodni przed terminem zmieniam, ale lepiej czasem późno niż wcale. 😂 -
Moira wrote:Hej w niedzielę, a ja mam pytanie jak to u Was z 3 prenatalnych ? Bo dużo osób twierdzi, że tak na prawdę nie są one obowiązkowe i jak 1 i 2 były ok to te już nie są konieczne skoro jesteśmy pod stałą kontrolą swojego ginekologa na wizytach co 2 tygodnie. Jak wasi lekarze się na to zapatruja ?
Mój powiedział, żeby się zapisać i tak też zrobiłam. 🙂 -
Ja mam Xiaomi x20 max odkurza i myje i jestem zadowolona. Dla mnie taki samoobsługowy jest o wiele lepszy niż ręczny. Ustawiony jest codziennie na jedną godzinę. Czasami po gotowaniu wysyłam go tylko do kuchni żeby przeleciał podłogę.
Moje sprzątanie to tylko zetrzeć kurze, poukładać meble i reszta się robi sama. A najprzyjemniej jak wychodzę z domu i puszczam odkurzacz i wracam i tak czyściutko ❤️
Lila777, A_nulka lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Moira wrote:Hej w niedzielę, a ja mam pytanie jak to u Was z 3 prenatalnych ? Bo dużo osób twierdzi, że tak na prawdę nie są one obowiązkowe i jak 1 i 2 były ok to te już nie są konieczne skoro jesteśmy pod stałą kontrolą swojego ginekologa na wizytach co 2 tygodnie. Jak wasi lekarze się na to zapatruja ?
U mnie na wizytach kontrolnych USG jest naprawdę dokładne. lekarz mierzy biometrię płodu, ocenia ilość wód płodowych, tętno, przepływy w tętnicach macicznych, pokazuje dziecko i sprawdza jego dobrostan. Badanie wykonywane jest na tym samym sprzęcie, a moja lekarka ma uprawnienia i doświadczenie do wykonywania badań prenatalnych.
Różnica polega jednak nie na sprzęcie ani kompetencjach, tylko na czasie i zakresie badania.
Podczas zwykłej wizyty USG jest jednym z elementów całej konsultacji. oprócz tego jest wywiad, omówienie wyników, badanie ginekologiczne, pomiar pH wydzieliny, recepty, L4 itd. Nie ma więc możliwości poświęcenia kilkudziesięciu minut wyłącznie na szczegółową ocenę wszystkich struktur według protokołu badania prenatalnego.
III badanie prenatalne trwało u mnie ponad 30 minut i przez cały ten czas wykonywane było wyłącznie USG. Wywiad był już znany z dokumentacji, nie trzeba było się przebierać ani przechodzić badania ginekologicznego, lekarz skupiał się tylko na dokładnym sprawdzeniu wszystkich parametrów.
W ramach badania oceniono (poprosiłam, żeby chat przepisał z mojego opisu badania)
• biometrię płodu: BPD, HC, CM, THD, AC, FL, proporcje HC/AC i BPD/FL, szacowaną masę płodu (Hadlock) oraz percentyl masy• czynność serca płodu, ruchy płodu oraz FHR• położenie płodu• lokalizację łożyska• ilość płynu owodniowego• pępowinę
Głowa i mózgowie:• kształt czaszki• półkule mózgu• komory boczne• śródmózgowie• tylny dół czaszki• róg tylny komory bocznej lewej
Twarz:• obraz oczu• nos• żuchwa• ocena pod kątem rozszczepu
Kręgosłup:• ocena kręgosłupa
Szyja i skóra:• obrzęk skóry• wodniak karku
Klatka piersiowa:• klatka piersiowa• płuca
Szczegółowa ocena serca:• obraz 4 jam serca• odpływ z lewej komory (LVOT)• odpływ z prawej komory (RVOT)• obraz 3 naczyń (3VV)• obraz 3 naczyń i tchawicy (3VT)• położenie serca w klatce piersiowej• situs• wielkość serca• oś serca• jamy przedsionków i komór• przepływy przez zastawki przedsionkowo-komorowe• zastawki półksiężycowate• połączenia komorowo-naczyniowe• łuk aorty• przepływ przez otwór owalny (FO)• spływ żył systemowych i płucnych• przegroda międzykomorowa (IVS)• przepływy obwodowe• przepływ w przewodzie tętniczym (DA)• rytm serca
Jama brzuszna:• powłoki brzuszne• układ pokarmowy
Układ moczowy:• nerki• pęcherz moczowy
Kończyny:• kość udowa (Left Femur)• ocena kończyn
Płeć płodu:• narządy płciowe
Badanie dopplerowskie:• tętnica pępkowa• tętnica środkowa mózgu (MCA)• współczynnik mózgowo-pępowinowy (CPR)• przewód żylny (DV)• wskaźniki oporu naczyniowego (PI)• obecność przepływu końcoworozkurczowego (EDF)• fala A w przewodzie żylnym• ocena przepływu łożyskowego
Dlatego nawet jeśli lekarz prowadzący robi dokładne USG na wizytach to III badanie prenatalne ma sens, bo jest bardziej kompleksową oceną dobrostanu dziecka przed porodem.
Natt99 lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
14.08.2025 FET 5BA

-
Acmvj wrote:U mnie na wizytach kontrolnych USG jest naprawdę dokładne. lekarz mierzy biometrię płodu, ocenia ilość wód płodowych, tętno, przepływy w tętnicach macicznych, pokazuje dziecko i sprawdza jego dobrostan. Badanie wykonywane jest na tym samym sprzęcie, a moja lekarka ma uprawnienia i doświadczenie do wykonywania badań prenatalnych.
Różnica polega jednak nie na sprzęcie ani kompetencjach, tylko na czasie i zakresie badania.
Podczas zwykłej wizyty USG jest jednym z elementów całej konsultacji. oprócz tego jest wywiad, omówienie wyników, badanie ginekologiczne, pomiar pH wydzieliny, recepty, L4 itd. Nie ma więc możliwości poświęcenia kilkudziesięciu minut wyłącznie na szczegółową ocenę wszystkich struktur według protokołu badania prenatalnego.
III badanie prenatalne trwało u mnie ponad 30 minut i przez cały ten czas wykonywane było wyłącznie USG. Wywiad był już znany z dokumentacji, nie trzeba było się przebierać ani przechodzić badania ginekologicznego, lekarz skupiał się tylko na dokładnym sprawdzeniu wszystkich parametrów.
W ramach badania oceniono (poprosiłam, żeby chat przepisał z mojego opisu badania)
• biometrię płodu: BPD, HC, CM, THD, AC, FL, proporcje HC/AC i BPD/FL, szacowaną masę płodu (Hadlock) oraz percentyl masy• czynność serca płodu, ruchy płodu oraz FHR• położenie płodu• lokalizację łożyska• ilość płynu owodniowego• pępowinę
Głowa i mózgowie:• kształt czaszki• półkule mózgu• komory boczne• śródmózgowie• tylny dół czaszki• róg tylny komory bocznej lewej
Twarz:• obraz oczu• nos• żuchwa• ocena pod kątem rozszczepu
Kręgosłup:• ocena kręgosłupa
Szyja i skóra:• obrzęk skóry• wodniak karku
Klatka piersiowa:• klatka piersiowa• płuca
Szczegółowa ocena serca:• obraz 4 jam serca• odpływ z lewej komory (LVOT)• odpływ z prawej komory (RVOT)• obraz 3 naczyń (3VV)• obraz 3 naczyń i tchawicy (3VT)• położenie serca w klatce piersiowej• situs• wielkość serca• oś serca• jamy przedsionków i komór• przepływy przez zastawki przedsionkowo-komorowe• zastawki półksiężycowate• połączenia komorowo-naczyniowe• łuk aorty• przepływ przez otwór owalny (FO)• spływ żył systemowych i płucnych• przegroda międzykomorowa (IVS)• przepływy obwodowe• przepływ w przewodzie tętniczym (DA)• rytm serca
Jama brzuszna:• powłoki brzuszne• układ pokarmowy
Układ moczowy:• nerki• pęcherz moczowy
Kończyny:• kość udowa (Left Femur)• ocena kończyn
Płeć płodu:• narządy płciowe
Badanie dopplerowskie:• tętnica pępkowa• tętnica środkowa mózgu (MCA)• współczynnik mózgowo-pępowinowy (CPR)• przewód żylny (DV)• wskaźniki oporu naczyniowego (PI)• obecność przepływu końcoworozkurczowego (EDF)• fala A w przewodzie żylnym• ocena przepływu łożyskowego
Dlatego nawet jeśli lekarz prowadzący robi dokładne USG na wizytach to III badanie prenatalne ma sens, bo jest bardziej kompleksową oceną dobrostanu dziecka przed porodem.
Ja mam 13 marca - USG dopler i ginekologiczne. Chciałbym sprawdzić przepływy, ilość wód płodowych, szyjka macicy, waga i wielkość. Myślę że takiego dokładnego mierzenia nie będę miała, bo musiałbym dopłacać.
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Co myślicie o douli ? Ktoras kiedys korzystała albo chce skorzystać z takich usług ? ☺️✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
✅ Badania & wyniki
AMH – 2.9 🌟
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Hej dziewczyny, ja się ostatnio wykończę 🙈
W tygodniu byłam na wizycie z marszu, bo martwił mnie ból brzucha. Dzisiaj zjadłam obiad i poszłam siusiu i żywa krew. Podcieram się raz, drugi i sama krew. Panika.
Pojechałam do szpitala, ktg wyszło super, pani doktor mnie zbadała na wszystkie sposoby i wszystko w porządku. I Bogu dzięki oczywiście🙈 wczoraj miałam dosyć intensywny dzień i się zastanawiam czy to od tego, chociaż szyjka długa i wszystko zamknięte, nie wiem. Chyba muszę zwolnić tempo i więcej odpoczywać. Na szczęście we wtorek mam prenatalne, także kontrola po dzisiejszej sytuacji będzie w szybkim terminie.05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷
30.03. - 2135 gram 🐭🩷

-
Co do III prenatalnych to ja jestem akurat taki człowiek, że jeśli coś zaczęłam to chcę doprowadzić to do końca. Ostatnio wyświetlił mi się tik tok, że babka się dowiedziała na 3 prenatalnych że jej łożysko się starzeje już na tym etapie. Ja myślę, że warto dla własnego spokoju.05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷
30.03. - 2135 gram 🐭🩷

-
Nie są obowiązkowe, bo są płatne dlatego nie mogą do nich nikogo zmusić ale są zalecane. Ja robię u innego lekarza niż prowadzę ciążę więc to dodatkowa okazja żeby potwierdzić, że z maluchem wszystko dobrze 🙂
@Natt99 co za stres! Odpoczywaj!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 15:59
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Robiłam III prenatalne, bo to dokładniejsze badanie, nie wszystkie wady można dostrzec na II prenatalnych. 🙂 Sprawdzone wszystkie przepływy, wymiary w mózgu, no mnie to względnie uspokaja. 😉
Kupiłam te koszule Abigail sobie dwie, bo przy zmianie szpitala ten drugi koszuli do porodu i po nie zapewnia. Tak to na pozniej do domu Dr Nap, ale do szpitala szkoda. 😆
Poproszę o dopisanie wizyty na 25.03. Tę z 10.03 jeszcze nie wiem, muszę ogarnąć co ze zwolnieniem. 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 16:18
-
U mnie podobnie jak u dziewczyn. Mój lekarz prowadzący na wizycie sprawdza i skupia się na tylu rzeczach, że i tak ta wizyta jest bardzo długa. A na prenatalnych jest tylko usg i ono tak długo trwa.Moira wrote:Hej w niedzielę, a ja mam pytanie jak to u Was z 3 prenatalnych ? Bo dużo osób twierdzi, że tak na prawdę nie są one obowiązkowe i jak 1 i 2 były ok to te już nie są konieczne skoro jesteśmy pod stałą kontrolą swojego ginekologa na wizytach co 2 tygodnie. Jak wasi lekarze się na to zapatruja ?
Niestety wiele nieprawidłowości wychodzi dopiero na późniejszym etapie, więc uważam że warto zrobić choćby dla swojego spokoju 😊👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g