X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
Odpowiedz

🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱

Oceń ten wątek:
  • Natt99 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Mi o liczeniu ruchow tylko polozna mowila, ale to orientacyjnie jest. Gdyby w ciagu godziny bylo mniej niz 10 to warto wypoc wode, zjesc cos slodkiego a jak nie pomagacto lepiej sprawdzic.
    Poki sie rusza i czuc ze jest ok to nie ma co panikowav.
    Zgaga mnie meczy ale narazie tak umiarkowanie odkad mam syrop. Nie biore go regularnie tylko doraznie. Wieczorem mnie irytuje bo jak wezme tablwtki to tam jest DHA i odbija mi sie rybą czesto.

Zatoki nadal bolą, noc byla ciezka. Czesto sie budzilam, zle sie czuje. Mam za suche powietrze w mieszkaniu. Tylko 30%. Wstawilam specjalnie kocyki bobasa do prania i wysusze je na klasycznej suszarce. Troche aby podniesc wilgotnosc w mieszkaniu. Kladlam mokre reczniki na grzejnik ale malo to daje.

Kolezanka z Turcji przywiozla mi krysztalki mentolowe do inhalacji i to jedyne co teraz mi troche pomaga. Znalazlam że mozna je kupic w aptece normalnie wiec polecam:) ulatwia oddychanie
    Ja DHA biorę po obiedzie, żeby przyjmować z tłuszczem i odpukać ryba mi się nie odbija. A jak brałam do śniadania na początku ciąży - wtedy byłam team słodkie śniadanie, teraz jajecznica 😅 to faktycznie ciągle ryba się odbijało i tak ciężko na żołądku 🙈

Lavariavel lubi tę wiadomość

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
    12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
    15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
    30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
    7.01. - 411 gram 🥰
    02.02. - 806 gram 👧🏼
    25.02. - 1260 gram 🫶🏼
    03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
    09.03. - 1609 gram 🌷
    preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Mi o liczeniu ruchow tylko polozna mowila, ale to orientacyjnie jest. Gdyby w ciagu godziny bylo mniej niz 10 to warto wypoc wode, zjesc cos slodkiego a jak nie pomagacto lepiej sprawdzic.
    Poki sie rusza i czuc ze jest ok to nie ma co panikowav.
    Zgaga mnie meczy ale narazie tak umiarkowanie odkad mam syrop. Nie biore go regularnie tylko doraznie. Wieczorem mnie irytuje bo jak wezme tablwtki to tam jest DHA i odbija mi sie rybą czesto.

Zatoki nadal bolą, noc byla ciezka. Czesto sie budzilam, zle sie czuje. Mam za suche powietrze w mieszkaniu. Tylko 30%. Wstawilam specjalnie kocyki bobasa do prania i wysusze je na klasycznej suszarce. Troche aby podniesc wilgotnosc w mieszkaniu. Kladlam mokre reczniki na grzejnik ale malo to daje.

Kolezanka z Turcji przywiozla mi krysztalki mentolowe do inhalacji i to jedyne co teraz mi troche pomaga. Znalazlam że mozna je kupic w aptece normalnie wiec polecam:) ulatwia oddychanie

Polecam nawilżacz powietrza, mnie uratował w ciąży. Później damy go synkowi do pokoju.

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Moira Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witam się po wizycie kontrolnej. Wpadło żelazo, Aspargin i IPP. Myślałam, że nie dojadę dziś do lekarza, zemdleje albo umrę w tramwaju tak mi było niedobrze... Koniec ciąży, a u mnie cały czas mdłości i wymioty.

Co do wizyty szyjka 3cm, mały waży 1957g. Nie wiem jak to u Was dziewczyny, które mają dzieciaczki powyżej 2kg, ja co wizytę słyszę, że Teodorek mógłby być odrobinę mniejszy, chociaż mieści się w widełkach, a wiem że niektóre są w ciąży niżej niż my hmmm ..

Co do inhalacji to uwielbiam te mentolowe kryształki z Turcji, rok temu przywiozłam sobie z wakacji i teraz cały czas je zamawiam :)

Miłego, ciepłego dnia !

A_nulka, Nicole123 lubią tę wiadomość

1.09. Pozytywny test
    5.09. Pęcherzyk ciążowy 5mm
    15.09. Zarodek 🥹
    09.10. 28mm
    22.10- I prenatalne - 53mm ❤️
    10.12. - II prenatalne - 253 gram chłopiec 💙
    26.01. - 764 gram 🥰
    02.02. -909g 😍
    16.02. - 1426g 💪💙
    2.03. -3 prenatalne 1541g 🔥🥰

preg.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dniu wizyty z OM 29+6, a z prenatalnych 30+1, młody miał 1800g, usłyszałam, że jest po prostu większy. Cukry miałam w normie, brzuszek jest mniejszy - głowa i nogi wypadają większe, nie mam wielowodzia, więc to nie jest kwestia cukrzycy. Ale nikt mnie nie straszył 😅… więc zastanawiam się jak Twój maluch miałby być mały 😝. O moim nie wspominając xd.

Babcia urodziła mojego wujka i tatę z wagą prawie 4 kg (jeden był 4kg równo, drugi 3,8kg). Sama się urodziłam z waga 3,5kg, więc raczej genetycznie mam szczęście chyba do dużych bobasów 😛

👩 31 l.
    AMH 2,72
    MTHFR, PAI: hetero
    Hashimoto

🧔🏻‍♂️ 36 l.
    Obniżone wyniki nasienia.

02.03.2023 - 💔 5+6

17.03.2026👶 - 1800 gramów, it’s a boy 😍

preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maluch waży już ok. 2,5 kg i jest na 90. centylu. Moja pani doktor mówi, że nie ma się czym stresować — po prostu będzie większe dziecko, zwłaszcza że od początku mniej więcej tak się utrzymuje. 90. centyl to cały czas norma, tylko jej górna granica. Wszystkie parametry rosną proporcjonalnie, a przyrosty są stałe, a nie jakieś nagłe skoki.

Mówiła też, że przy ewentualnym ryzyku wcześniejszego porodu to nawet lepiej, że maluch jest większy. Problem byłby raczej przy cukrzycy, wielowodziu itp., a u mnie na szczęście nic takiego nie ma.

Ciąża i tak najpóźniej będzie zakończona w 38+1, więc według niej z porodem też nie powinno być problemu — tym bardziej, że pewnie i tak skończy się cc.

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u lekarza POZ ogarnąć receptę na RSV i okoloszczepieniowa robotę.
    I trafiłam na jakiegoś niedowalonego zaprzeproszeniem xD. Mówię mu że kobiety w ciąży mają refundowaną 100%, a ten mi wystawia receptę z odpłatnością 100%, potem wystawił na 50%, spieszyło mu się do domu i jak recepcjonistka poszła mu powiedzieć, że refundacja 100%, to powiedział, że to przecież farmaceuta może wyzerować xd. I tyle go widziałam bo poszedł do domu (czy gdziekolwiek mu się spieszyło xd). Na krztusiec idę we wtorek, i wtedy mam nadzieję ogarnąć receptę na RSV. Ale no, ludzie xd

👩 31 l.
    AMH 2,72
    Hashimoto

🧔🏻‍♂️ 36 l.

02.03.2023 - 💔 5+6

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to jakos jest, ze oni chyba tak dziwnie wystawiaja 50%, a jest za 0. Przynajmniej z córką i szczepieniem na grypę tak mialam. 😊 Dzieci mają za 0, na recepcie 50%, ale dostałam za 0 zł w aptece.

Ja po laktacyjnych zajeciach. Z ciekawostek na brodawki krem z Your Kaya na brodawki zamiast lanoliny (ofc nie na poranione, poranione leczymy, a nie klajstrujemy mascia). Momcozy przereklamowany 😉 (polozna najczesciej poleca Polatron albo Canpol Milkshell), ale ogolem powiedziała mi ze przy mojej hulajacej laktacji z pierwsza corka (my nie mialysmy wlasciwie żadnych problemów od drugiej doby), bede mogla po ustabilizowaniu muszlowego używać dla wygody. A na start sobie słusznie zostawiłam swoje Neno, choc nie jestem jego wielka fanką, no ale bez sensu kupowac cos innego. 🤪
    Z ciekawostek Piulatte suplement byl przebadany na kobietach przed planowanym cięciem i wypicie dzień wczesniej pozytywnie wpływało na rozpoczecie laktacji - on obniża poziom kortyzolu wiec ma to sens. 😊 I w to sie chyba zaopatrze akurat nawet tylko pod katem psychicznym. 🤣 Za pierwszym razem wypiłam tez moze z dwie saszetki Femaltikeru, ale tez uważam ze to kwestia psychiki. 😂

U mnie na wiekszosci badan mloda wychodzi o parę dni do przodu, ale dla lekarzy ok. Nikt nie komentuje, po prostu zapowiada sie ciut wieksza niz siostra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:53

Agat99, Lavariavel, Acmvj lubią tę wiadomość

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    I trafiłam na jakiegoś niedowalonego zaprzeproszeniem xD. Mówię mu że kobiety w ciąży mają refundowaną 100%, a ten mi wystawia receptę z odpłatnością 100%, potem wystawił na 50%, spieszyło mu się do domu i jak recepcjonistka poszła mu powiedzieć, że refundacja 100%, to powiedział, że to przecież farmaceuta może wyzerować xd. I tyle go widziałam bo poszedł do domu (czy gdziekolwiek mu się spieszyło xd). Na krztusiec idę we wtorek, i wtedy mam nadzieję ogarnąć receptę na RSV. Ale no, ludzie xd
    Miałam identyczną sytuację z receptą na Rsv, wystawili mi na 100% I w aptece powiedzieli, że lekarz ma poprawić. Poprawił mi na 50% I powiedzial, że teraz jest dobrze i nic więcej nie może zmienić. I faktycznie w aptece była za 0zl. Pani farmaceutka powiedziała, że jak jest kod ciążowy C I do tego chociaż 30% lub 50% to wychodzi za 0zl więc śmiało idź do apteki 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:06

dracaena lubi tę wiadomość

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5
    16.12 bobas 250g 💙
    03.01 połówkowe, synek 400g 💙
    20.01 bobas 700g 💙
    17.02 bobas 1320g 💙
    11.03 prenatalne 1648g 💙

preg.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Miałam identyczną sytuację z receptą na Rsv, wystawili mi na 100% I w aptece powiedzieli, że lekarz ma poprawić. Poprawił mi na 50% I powiedzial, że teraz jest dobrze i nic więcej nie może zmienić. I faktycznie w aptece była za 0zl. Pani farmaceutka powiedziała, że jak jest kod ciążowy C I do tego chociaż 30% lub 50% to wychodzi za 0zl więc śmiało idź do apteki 😉
    Mi właśnie wystawił bez kodu C, bo do apteki zawitałam 😂

👩 31 l.
    AMH 2,72
    Hashimoto

🧔🏻‍♂️ 36 l.

02.03.2023 - 💔 5+6

preg.png
  • Lavariavel Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mini nawilzacz powietrza ale musze chyba zainwestowac w normalny. To moj pierwszy rok w tym mieszkaniu, nie wiedzialam czego sie spodziewac. Przez cale zycie raczej mialam w mieszkaniach problem z wilgocią niż jej brakiem 😅

Kaloryfer w pokoju zakrecony na 3,5 , ledwo letni a w pokoju goraco 26st . Okna non stop otwarte ale przez to wilgotnosc mi spada wiec tez nie dobrze. Zagotowalam gar wody, wrzucilam krysztalki i siedze jak ta wiedźma przy kociołku xd

Co do lanolony tez natrafilam na takie opinie. Zawsze są jakieś trendy co do kosmetyków i lekow. Takim hitem byl sudocrem, octanisept. Wszystko jest dobre w umiarze.
    Tak samo ja mam swiadomosc czym jest tormentiol oryginalny z boraksem, mimo to jesli by wystąpilo powazne odparzenie pieluszkowe u bobasa to nie zawaham się go użyc. Rozmawialam o tym z polozna, kosmetologiem na TIk-toku i lekarzem. Pamietam z synem mielismy taki problem- nie pamietam od czego- ale odparzyl sie, wietrzylismy dupke, smarowalam bepanthebem, alantanem, linomagiem, sudocremem i nie wiem czym jeszcze, zasypywalam mąką ziemniaczaną, w krochmalu go kąpalam -cuda nie widy. Niestety nic nie pomagało, zaczely się juz robic lekkie ranki. Użylam dosłownie 2 razy tormentiol wielkosc pol ziarna grochu i wszystko wrocilo do stanu. Pediatra powiedziala że to nie jest na codzienne uzywanie ale rozsadne.

Edyt: sprostuje odrazu- To jednak Tormentalum :) zamiennik tormentiolu. Musialam sprawdzic w szufladzie. Ja tego tez uzywalam u siebie czasem na tradzik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:06

preg.png
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Mi właśnie wystawił bez kodu C, bo do apteki zawitałam 😂
    Aaaa to faktycznie, jednak nie uda się bez kolejnej poprawki 😜

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5
    16.12 bobas 250g 💙
    03.01 połówkowe, synek 400g 💙
    20.01 bobas 700g 💙
    17.02 bobas 1320g 💙
    11.03 prenatalne 1648g 💙

preg.png
  • A_nulka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moira wrote:
    Hej, witam się po wizycie kontrolnej. Wpadło żelazo, Aspargin i IPP. Myślałam, że nie dojadę dziś do lekarza, zemdleje albo umrę w tramwaju tak mi było niedobrze... Koniec ciąży, a u mnie cały czas mdłości i wymioty.

Co do wizyty szyjka 3cm, mały waży 1957g. Nie wiem jak to u Was dziewczyny, które mają dzieciaczki powyżej 2kg, ja co wizytę słyszę, że Teodorek mógłby być odrobinę mniejszy, chociaż mieści się w widełkach, a wiem że niektóre są w ciąży niżej niż my hmmm ..

Co do inhalacji to uwielbiam te mentolowe kryształki z Turcji, rok temu przywiozłam sobie z wakacji i teraz cały czas je zamawiam :)

Miłego, ciepłego dnia !

U mnie na prenatalnych w 31 + 3 tc Synek wyszedł 1970 g i pani doktor powiedziała, że no jest spory i jak w 37 tc będzie miał co najmniej 3600 g to zaleca w 38 tc indukcję, żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia barku przy porodzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo na wizycie w 31 + 1 Synek wychodził 1590 g, więc spora rozbieżność w pomiarach. We wtorek mam kontrolę u prowadzącej to zapewne będziemy omawiać plan działania 🙈

18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc

29.08.2025 ⏸️
    16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
    23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
    7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
    20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
    28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵
    2.12. Bobas 240g 🩵

22.12. II prenatalne

🙎🏽‍♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
    🙎🏽‍♂️wszystko ok

preg.png
  • IT_Girl Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moira wrote:

Miłego, ciepłego dnia !

U mnie na prenatalnych 30+4 miał 1700, pani doktor powiedziała tylko, że może być większy. Ale u mnie zarówno tata jak i mąż wysocy, ja też niska nie jestem więc może być trochę większy.

Dzisiaj mam dzień lenia, ale jakoś na nic nie mam siły.

👩🏼34 🧑🏼37 🐱🐱

6/25 - rozpoczęcie starań
    07.09.25 ⏸️ 🤞
    30.09.25 - jest ❤️
    07.11.25 - I Prenatalne - 6.5 cm 🩵
    02.01.26 - II Prenatalne - 405 g chłopczyka 🩵

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Też za pierwszym razem trafiłam do lekarza który nie ogarniał. Dopiero jak się w rejestracji zapytałam który lekarz będzie wiedział o co chodzi to udało mi się załatwić. Lekarz wystawia na 50% ale musi oznaczyć kod C. I wtedy wchodzi za 0zł. Farmaceuta nie może tego wyzerować 🫣
    Ale ja też mam jaja z tymi szczepieniami. Miałam mieć w zeszłym tygodniu ale byłam w szpitalu. Przełożyłam na dziś. Wczoraj jeszcze specjalnie dzwoniłam i pytałam czy na pewno będzie dziś pielęgniarka która szczepi, powiedzieli mi że tak. Przyszłam dziś na kwalifikacje, wszystko ok, idę do zabiegowego i oczywiście nie ma tej pielęgniarki 🤬🤬🤬 Kwalifikacja jest ważna 24h więc jutro rano skoczę, ale szlag mnie trafia że muszę się znowu pchać do przychodni pełnej chorych ludzi 😠

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    17.11 128g Czekamy na synka 🩵
    15.12 300g
    27.12 426g
    30.12 2 prenatalne - 460g
    22.01 800g
    03.02 980g
    03.03 3 prenatalne - 1660g
    10.03 2016g

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moira wrote:

Miłego, ciepłego dnia !
    U mnie 31+4 miał już 2 kg i to chyba wychodzi jakoś 60 percentyl i każdy lekarz mi mówił że będzie miał właśnie taką średnią wagę przy porodzie 3-3,5kg. Więc nie wiem czemu Twój lekarz sugeruje że powinien być mniejszy 😅

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    15.12 300g
    27.12 426g
    22.01 800g
    03.02 980g
    10.03 2016g

preg.png
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Też za pierwszym razem trafiłam do lekarza który nie ogarniał. Dopiero jak się w rejestracji zapytałam który lekarz będzie wiedział o co chodzi to udało mi się załatwić. Lekarz wystawia na 50% ale musi oznaczyć kod C. I wtedy wchodzi za 0zł. Farmaceuta nie może tego wyzerować 🫣
    Ale ja też mam jaja z tymi szczepieniami. Miałam mieć w zeszłym tygodniu ale byłam w szpitalu. Przełożyłam na dziś. Wczoraj jeszcze specjalnie dzwoniłam i pytałam czy na pewno będzie dziś pielęgniarka która szczepi, powiedzieli mi że tak. Przyszłam dziś na kwalifikacje, wszystko ok, idę do zabiegowego i oczywiście nie ma tej pielęgniarki 🤬🤬🤬 Kwalifikacja jest ważna 24h więc jutro rano skoczę, ale szlag mnie trafia że muszę się znowu pchać do przychodni pełnej chorych ludzi 😠
    Z krztuścem nie ma problemu, ale na RSV mam wrażenie że NFZ nie jest gotowy. Ręce opadają XD

👩 31 l.
    AMH 2,72
    Hashimoto

🧔🏻‍♂️ 36 l.

02.03.2023 - 💔 5+6

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sprawdzam, i Your Kaya ten balsam na brodawki chyba wycofała. 😅
    Aaa, no i z protipów to oczywiscie w pierwszej kolejności wszelkie otarcia, ranki na brodawkach smarować swoim mlekiem po prostu. I pamiętać o rozruszaniu piersi przed podaniem - potrząsnąć, rozluźnić. Ważne szczególnie na początkach i w nawale. Trochę mi jednak powypadało z głowy więc dobrze, ze byłam. Później to karmienie to juz jest tak rutynowe ze sie nie myśli, dziecko samoobsługowe i jakos to leci. 😂 Kompresy Multimam tez warto miec, choć mnie osobiście denerwowały na poczatku (piekły), ale chyba mialam tak drażliwe te brodawki, bo pozniej przy jakichś rankach (zęby 😆) sie przydały.

Z ta waga maluchów to chyba co lekarz to inaczej. Moja tez w takim razie jakas mala nie wychodzi, w 28+5 było ok. 1600g, ale to tylko tydzien do przodu. 😅 Starsza z kolei dlugo byla niedoszacowana bo ciezko bylo zmierzyć jej głowę tak leżała akurat, ale wszystko w granicach tych 500g błędu pomiaru.

Lavariavel lubi tę wiadomość

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

age.png

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak, krztusiec i grypa bezproblemowo, ale RSV maja trudnosci POZ. U mnie np. chcą receptę od gina (i przyjście ze szczepionką po prostu) ALBO osobne zaświadczenie o ciąży (bo w 32tc nie widać 😆 i karta ciąży też nie wystarczy). Ja będę brała receptę od gina po prostu, no bo najprostsza droga, bez załatwiania tego dwa razy. 😅

👩 33 / 🧔32

age.png

preg.png
  • Dalia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja witam się z patologii ciąży, mała dziś na wizycie 1800g, niby przybiera ale brzuszek teraz wyszedł aż 3 tygodnie do tyłu. W szpitalu tylko to potwierdzili i zostawią mnie na kilka dni🫠w domu to jednak przyjemnie mieszkać

👩24 👦27 🐈‍⬛5
    12 cs o Ciebie 👣
    9.09 5+3 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥚
    24.09 7+4 1,34cm człowieka z ❤️
    2.10 8+5 2cm 🍒
    27.10 12+2 prenatalne i 6cm 🐹
    27.11 17+2 160g 🐥
    5.01 22+6 II prenatalne 452g dziewczynki🦋
    28.01 26+1 800g 🐧
    18.02 29+1 1200g 🦦
    5.03 31+2 1600g 🐨
    preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalia wrote:
    Ja witam się z patologii ciąży, mała dziś na wizycie 1800g, niby przybiera ale brzuszek teraz wyszedł aż 3 tygodnie do tyłu. W szpitalu tylko to potwierdzili i zostawią mnie na kilka dni🫠w domu to jednak przyjemnie mieszkać
    O kurcze, przytulam mocno 🫂 jesteś na patologii bo jest podejrzenie hipotrofii?

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    15.12 300g
    27.12 426g
    22.01 800g
    03.02 980g
    10.03 2016g

preg.png
‹‹ 86 87 88 89 90
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ