🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Piwonia37, bardzo mi przykro, wyrazy współczucia. Trzymajcie się.
Natt99, ja się wypowiem jako rodzic hipotrofika. Lepiej, że zareagowali. Zbagatelizowanie tego aż do samego końca ciąży mogłoby nieść koszmarne konsekwencje. Dużo wytrwałości, szpitale potrafią przytłoczyć ❤️
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Co lekarz to inna opinia, mi na prenatalnych wyszło że bobas ma 1500 gram i ginekolog powiedziala, że będzie malutka 😅05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷

-
Dziękuję wszystkim za słowa wsparcia ❤️
Jeśli chodzi o te bakterie to wczoraj rano zrobiłam posiew i czekam na wyniki. Byłoby dobrze, żeby do poniedziałku rano były bo akurat mam wizyty i u rodzinnego i u ginekologa także czy tu czy tu to byłaby szansa od razu skonsultować. -
Chyba jestem jedyna krira nie robila 3.cich prenatalnych. Zastanawialam sie ale teraz by mi bylo ciezko pojechac bo w pracy u meza teraz tak srednio zeby wolne mial nie planowe a ja chora. No i wgl teraz ciezko mi sie jezdzi autem dluzej.
Ja dalej chora. W nocy co 2h sie budzilam. Z nosa leci ciurkiem. Dzis dodatkowo jeszcze krew poleciala ale to raczej przez acard naczynka delikatne i cos tam peklo. Czuje sie tragicznie. Gotuje mezowi flaki to bede miala spokoj z obiadem dla niego 3 dni xd moze syn sie przekona bo on to roznie. Raz je zje a innym juz nie. Ja nie jem xddzis jade na mrozonkach.
Musze robic miejsce w zamrazarce. W kwietniu chce przygotowac znow cos do zjedzenia na szybko.
-
Natt99 wrote:Co lekarz to inna opinia, mi na prenatalnych wyszło że bobas ma 1500 gram i ginekolog powiedziala, że będzie malutka 😅
Ja w 30+0 miałam 1500 i ginekolog mi mówiła że idealnie w 50 percentylu, czyli w środku. I mówi że idealnie, ani małe ani duże✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ja wczoraj miałam kolejną wizytę. 2245g kloca
Szyjka nadal miękka, ale dłuższa, myślę że progesteron robi robotę. Trochę się uspokoiłam.
EDIT: Kolejna wizyta 30.03.2026 r.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 13:46
dracaena, Agat99, IT_Girl, Acmvj, Ania 93, Natt99, Lavariavel, Nicole123 lubią tę wiadomość
-
dracaena wrote:Mam Waldin dostawkę, ale niezłożoną. 🫣 Jakościowo pewnie będzie git. Czekaliśmy kilka dni tylko, ale zamawiałam przez Bobowózki razem z wózkiem i wanienką żeby mieć lepszą cenę. Ja chciałam, żeby mi się licował materac z naszym.
Dalia, przebadają wzdłuż i wszerz, może po prostu dziecko jest mniejsze. 😊
Zamowilam dostawke Waldin
zamowienie już wysłane wiec wtorek bedzie u mnie 
Łóżeczko będę myśleć a poki co jestem spokojna, na start mam :)Pozostaje mi jeszcze fotelik.
W kwietniu zamawiam resztę drobnostek i szykuję pokoj plus prasowanko
Mam nadzieję że wytrzymam w dwupaku chociaż do 1 Maja 😅 na wizycie 32+0 mała miała już 2100g 😅
Czytalam na wątku kwietniowym albo marcowym jaki fajny porod miala jedna dziewczyna, szybki i jak to okreslila dziecko po 2 partych wyszlo jak slimaczek 😅 porod marzenie 😁
dracaena, Natt99, Lavariavel lubią tę wiadomość
-
Ja dzisiaj miałam spotkanie z położną i jednak zdecydowałam się na zakup laktatora już dzisiaj. Super, że moja położna jest też certyfikowanym doradcą laktacyjnym, bo wiem na co się przygotować i wiem, że w razie problemów w szpitalu mam po prostu przetrwać, a później będziemy z tym walczyć już w domu.
Zamówiłam od razu poduszkę do kamienia, bo miałam okazję kilka przymierzyć.
Bardzo wartościowe spotkanie, aż żałuję, że nie mogłam chodzić na szkołę rodzenia, bo czuję, że byłoby naprawdę super!
dracaena, anilewe lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Kassialka wrote:Zamowilam dostawke Waldin
zamowienie już wysłane wiec wtorek bedzie u mnie 
Łóżeczko będę myśleć a poki co jestem spokojna, na start mam :)Pozostaje mi jeszcze fotelik.
W kwietniu zamawiam resztę drobnostek i szykuję pokoj plus prasowanko
Mam nadzieję że wytrzymam w dwupaku chociaż do 1 Maja 😅 na wizycie 32+0 mała miała już 2100g 😅
Czytalam na wątku kwietniowym albo marcowym jaki fajny porod miala jedna dziewczyna, szybki i jak to okreslila dziecko po 2 partych wyszlo jak slimaczek 😅 porod marzenie 😁
Mam nadzieję, ze sie sprawdzi. 😅 Ja nie do konca ufam tym 4w1, 5w1, 7w1 (Waldin ma to popularne 7w1) bo tak naprawde nie wiemy co sie sprawdzi, a i tak dostawka+pozniej lozeczko wyjda czesto cenowo tak samo lub taniej. 😅 No i Waldin w tych opcjach 5w1, 7w1 ma specyficzne materace (zaokrąglone), i producenci materacy tez robią na tym biznes.
Acmvj, potwierdzam, polozna doradczyni laktacyjna to złoto. Tez taka mam. 😄 Potem na wizytach domowych tez od razu bedzie mogla skorygować pozycje, itp. Mi to bardzo pomoglo przy pierwszej córce.
Ja tym razem laktatora chyba nie zabieram do szpitala bo mają niemalże 1 szt. na pacjentkę (pełne obłożenie za to sie rzadko zdarza juz obecnie) i to zawsze laktator klasy medycznej. Ale bedzie w gotowości w domu jak cos, muszę tylko kupić czesci wymienne. 😅
Piwonia37, wyrazy wspolczucia. ❤️ I oby wyniki moczu byly do poniedziałku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 17:18
Acmvj, Piwonia37, Moira lubią tę wiadomość
-
dracaena wrote:Mam nadzieję, ze sie sprawdzi. 😅 Ja nie do konca ufam tym 4w1, 5w1, 7w1 (Waldin ma to popularne 7w1) bo tak naprawde nie wiemy co sie sprawdzi, a i tak dostawka+pozniej lozeczko wyjda czesto cenowo tak samo lub taniej. 😅 No i Waldin w tych opcjach 5w1, 7w1 ma specyficzne materace (zaokrąglone), i producenci materacy tez robią na tym biznes.
Acmvj, potwierdzam, polozna doradczyni laktacyjna to złoto. Tez taka mam. 😄 Potem na wizytach domowych tez od razu bedzie mogla skorygować pozycje, itp. Mi to bardzo pomoglo przy pierwszej córce.
Ja tym razem laktatora chyba nie zabieram do szpitala bo mają niemalże 1 szt. na pacjentkę (pełne obłożenie za to sie rzadko zdarza juz obecnie) i to zawsze laktator klasy medycznej. Ale bedzie w gotowości w domu jak cos, muszę tylko kupić czesci wymienne. 😅
Piwonia37, wyrazy wspolczucia. ❤️ I oby wyniki moczu byly do poniedziałku.
Ja jednak biorę, bo u mnie w szpitalu sporo wcześniaków się rodzono wiadome, że ich mamy mają pierwszeństwo. Ja powoli liczę, że uda się chociaż do tego 37tc donosić ciążę. Dostałam od razu kartkę do zapisywania karmienia. Dała mi wskazanie jak sprawdzić, czy dziecko efektywnie je. No dla takiego żółtodzioba jak ja dzisiejsza wizyta to Game changer. Pozycje do karmienia też trochę poćwiczyłyśmy. Pokazała co zrobić z dzieckiem jak za bardzo będzie mi rękami przeszkadzało. No i byłam w szoku, że mają dwie wersje manekinów dzieciaków, które rzeczywiście oddają masę dziecka po urodzeniu, czy to z ciąży donoszonej, czy wcześniaczka.
dracaena lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
14.08.2025 FET 5BA

-
No ja właśnie też idealnie w 30 tygodniu i ginekolog mówiła, że fajne mniejsze i dobrze się będzie rodzić 🙈Ssilvia wrote:Ja w 30+0 miałam 1500 i ginekolog mi mówiła że idealnie w 50 percentylu, czyli w środku. I mówi że idealnie, ani małe ani duże
Ssilvia lubi tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
09.03. - 1609 gram 🌷

-
Czy ktorejs z was bobas leży poprzecznie? Powiem wam, że mi już to zaczyna dokuczać.. boli mnie po bokach a żeby się schylić, to można zapomnieć. Pogoda się u mnie ładna zrobiła a ja dalej chodzę w emu, bo sznurówki mi ciężko zawiązać bo za bardzo brzuch boli.. 30 marca mam wizytę, mam nadzieję że w końcu fiknie na swoje miejsce 🙈05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
09.03. - 1609 gram 🌷

-
Acmvj wrote:Ja dzisiaj miałam spotkanie z położną i jednak zdecydowałam się na zakup laktatora już dzisiaj. Super, że moja położna jest też certyfikowanym doradcą laktacyjnym, bo wiem na co się przygotować i wiem, że w razie problemów w szpitalu mam po prostu przetrwać, a później będziemy z tym walczyć już w domu.
Zamówiłam od razu poduszkę do kamienia, bo miałam okazję kilka przymierzyć.
Bardzo wartościowe spotkanie, aż żałuję, że nie mogłam chodzić na szkołę rodzenia, bo czuję, że byłoby naprawdę super!
Podzielisz się jaki laktator i jaką poduszkę zamówiłaś? Ja się jakoś zabrać za to nie mogę a czasu coraz mniej 😏 -
Mój leży głową w dół, ale brzuch już tak duży że wiązanie sznurówek to wyzwanie. Ale mam już sposób. Buty wkładam za pomocą łyżki do butów, potem noga na komodę/krzesło i wiążę sznurówki 😅Natt99 wrote:Czy ktorejs z was bobas leży poprzecznie? Powiem wam, że mi już to zaczyna dokuczać.. boli mnie po bokach a żeby się schylić, to można zapomnieć. Pogoda się u mnie ładna zrobiła a ja dalej chodzę w emu, bo sznurówki mi ciężko zawiązać bo za bardzo brzuch boli.. 30 marca mam wizytę, mam nadzieję że w końcu fiknie na swoje miejsce 🙈
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Piwonia37 wrote:Podzielisz się jaki laktator i jaką poduszkę zamówiłaś? Ja się jakoś zabrać za to nie mogę a czasu coraz mniej 😏
Poduszkę z Chicco, zwykłego rogala, bo był ubity i do mojej sylwetki dopasowany.
Laktator Medela swing maxi podwójny.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
14.08.2025 FET 5BA

-
Karpatka95 wrote:Mój leży głową w dół, ale brzuch już tak duży że wiązanie sznurówek to wyzwanie. Ale mam już sposób. Buty wkładam za pomocą łyżki do butów, potem noga na komodę/krzesło i wiążę sznurówki 😅
U mnie też głową w dół póki co, a co do butów to kupiłam sobie Sketchers slip in 😂 Akurat musiałam nowe kupić i zaryzykowałam, problem sznurówek zażegnany haha.
Karpatka95, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Mi się w pierwszej laktator właściwie w ogóle nie przydał, w szpitalu nie używałam, a po szpitalu tylko okazyjnie, no i liczę, że tak będzie i tym razem, stąd laktatora nie biorę. Potem młoda odrzuciła butlę, no i było po sprawie.
Teraz jestem bardziej zdeterminowana, żeby czasem dzieć piła z butli (bo jednak do ok. 8 miesiąca byłam uwiązana z wyjściami samotnymi, potem już w miarę szło picie wody z kubka i jedzenie stałych 😂, ale i tak do roku często jak wracałam to już był kryzys), niemniej ma to swoje minusy dla mnie też. Np. przy kompletnie bezbutelkowej (i bezsmoczkowej) starszej nie mieliśmy żadnego problemu po odstawieniu piersi z przejściem na picie mleka z kubka (bo pije przed snem, ale to raczej rytuał niż konieczność zdaje się). Nie otarłam się o ryzyko odrzucenia piersi bo butla, itp. Na pewno nie chciałabym karmić MM (to też kwestia mojej wygody dla mnie, kp jest najprostszą rzeczą na świecie, piersi zawsze mam przy sobie), zresztą po tym co się dzieje ostatnio na tym rynku, to tym bardziej.
Ja nie wiem jak leży, cos tam mi przestawia w tym brzuchu, ale ja z tych co tam kompletnie nie umieją odgadnąć, co się właśnie wydarzyło. 😂 Więc się dowiem w środę. 😅Za to byłam u fizjo urogin i mi naprawiła bolącą lewą nogę i pośladek, i czuję się aż dziwnie jak chodzę i nie boli.
Zrobiłam kosmetyczne zakupy do walizki dla mnie, w sensie mały żel pod prysznic, szampon, pudełko na dezodorant (używam naturalnych mazidłowych, więc muszę mieć mniejszy pojemniczek) i nakładki na toaletę. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 21:58
-
IT_Girl wrote:U mnie też głową w dół póki co, a co do butów to kupiłam sobie Sketchers slip in 😂 Akurat musiałam nowe kupić i zaryzykowałam, problem sznurówek zażegnany haha.
Mój jeszcze główka u góry ale bardziej mi przeszkadza nachylanie się do jedzenia przy stole niż do zakładania butów 😂 też kupiłam buty bez zawiązywania, bo stresowało mnie ze gdzieś na ulicy będę musiała się schylić i zawiązać 😂
Położna, którą wybrałam też jest certyfikowaną doradczynią i ma bardzo dobre opinie więc liczę na jej pomóc w tej kwestii, bo teoria to jedno, a jak ktoś przyjdzie i na żywo doradzi, pokaże to zupełnie co innego.
IT_Girl lubi tę wiadomość
-