🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Lavariavel, biore Euthyrox. Moja endokrynolog nie umiała wystawić darmowej recepty, ale gin tak. 🤣 I w pierwszej ciazy to samo, nawet pod koniec mi wystawił więcej żeby mi zostało. 🙃
Nie kupuje monitora oddechu. Kupiłabym tylko przy wskazaniach (wcześniak, problemy oddechowe po porodzie, itp.).
Natt99, Firest lubią tę wiadomość
-
Ja przy synku nie kupowałam monitora oddechu i teraz też nie planuje . Ale przyznam że kilka pierwszych nocy patrzyłam czy syn na pewno oddycha w nocy . W sumie nawet teraz czasem zdarzy mi się kontrolować czy na pewno oddycha 😛🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
My mamy monitor z babysense, kupiliśmy dla starszaka i zostanie dla małej. Ja byłam spokojniejsza te początkowe miesiące, a mężowi w sumie było obojętne

Starania od 2020
Hormony ok, endometrioza I stopnia, IO, kariotypy ok, kir BX, On - ok
10.2021 I IVF, krótki protokół pobrano 5 komórek, 4 się zapłodniły, 3 zarodki
10.2021 ET - beta 0;
01.2022 FET - beta 0;
03.2022 FET - beta 0;
07.2022 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny, endometrioza I stopnia, stan zapalny endometrium
10.2022 II IVF, długi protokół: pobrano 4 komórki, 3 się zapłodniły, brak zarodków
12.2022 zmiana lekarza, przygotowania do III IVF
02.2023 naturals 🙀❤️ -
I u mnie też właśnie dziś skręcone - zarówno łóżeczko, jak i malutka mobilna kołyska. Tak patrzę i nie mogę się napatrzeć. Te nowe mebelki w naszej codziennej przestrzeni mega uświadamiają, że lada chwila dołączy nowa osóbka. Oczywiście łóżeczko jest już doskonałym składzikiem na wszytkie wyprawkowe rzeczy, ajj muszę przyspieszyć z odgracaniem szaf..Kassialka wrote:Ja dzis zaszczepiłam się na krztusiec a za 2tyg RSV.
Boli mnie ręka ale wrocilam do pracy i dopiero wracam do domu odpoczywać. Czeka na mnie lozeczko, bedziemy dzis skręcać 🥰
Kassialka, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Ja z badań mam jeszcze te wszytkie wirusy jako powtórka w III trymestrze 🦠hbv, hcv, hiv, kiła i toxo. To masz na myśli z badaniami krwi, czy tylko morfo?Agat99 wrote:Ja odwrotnie, dziś miałam Rsv, a 2 tyg temu krztusiec itd😉
Cieszę się, że już kolejna rzecz z głowy, w poczekalni w przychodni czytalam sobie z nudów co jeszcze wg karty ciąży zostało i tak naprawdę już tylko standardowe badania krwi i wymaz gbs i koniec. Niby czuję się już bardziej gotowa ale dalej nie mamy imienia 😉
Idę na to w tym tygodniu, a wymaz gbs umówiłam na 36tc, by na pewno zachował ważność.
No i ja tez team bez imienia 🤷♀️😉 to kurdę trudna decyzja jest.👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Dziewczyny, napiszecie jakie zestawy ciuszków planujecie zabrać do szpitala?☺️ U mnie co szpital i co położna, to inne sugestie i można zgłupieć.
Wydaje mi się, że najprostsze w obsłudze są same pajacyki i wystarczy, zwłaszcza że dziecko chyba będzie większość czasu otulone w beciku, bo śpi. Ewentualnie dodatkowo body bez rękawów pod pajacyk. A może bardziej stawiacie na połączenie body krótki rękaw+śpiochy+kaftanik?
Chcę z jakąś logiką naszykować gotowe zestawy w dwóch różnych rozmiarach😉🫣
I jeszcze nie wiem co będzie dobre do okrycia malucha w tym pierwszym leżeniu skóra do skóry. Myślałam, że duża pielucha flanelowa lub muślinowa, ale to chyba zbyt lekkie, bo tak po porodzie dzidzia potrzebuje ciepło. Hm👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Firest wrote:Dziewczyny, napiszecie jakie zestawy ciuszków planujecie zabrać do szpitala?☺️ U mnie co szpital i co położna, to inne sugestie i można zgłupieć.
Wydaje mi się, że najprostsze w obsłudze są same pajacyki i wystarczy, zwłaszcza że dziecko chyba będzie większość czasu otulone w beciku, bo śpi. Ewentualnie dodatkowo body bez rękawów pod pajacyk. A może bardziej stawiacie na połączenie body krótki rękaw+śpiochy+kaftanik?
I jeszcze nie wiem co będzie dobre do okrycia malucha w tym pierwszym leżeniu skóra do skóry. Myślałam, że duża pielucha flanelowa lub muślinowa, ale to chyba zbyt lekkie, bo tak po porodzie dzidzia potrzebuje ciepło. Hm
Nam na szkole rodzenia w szpitalu, w którym będę rodzić zalecali 3-4 komplety ubrań, przy czym komplet tj. body + kaftanik + spodenki lub body i pajacyk (ja spakowałam body na długi rękaw, ale może dorzucę coś na krótki, bo bez rękawków w sumie nie mam), do tego skarpetki i 2 cienkie czapeczki. I każdy taki komplecik (w 2 rozmiarach) spakowałam do osobnego woreczka strunowego i opisałam co jest w środku, żeby potem nie grzebać w walizce w poszukiwaniu każdej części.
Do okrycia po porodzie z kolei zalecali, żeby zabrać dodatkowy ręczniczek dla bobasa (ja wzięłam taki mniejszy), do tego pieluszka tetrowa/flanelowa (żeby nie zabrudzić kocyka) i kocyk.
Przekonałyście mnie z tym monitorem oddechu i też na ten moment nie kupuję, najwyżej jak już się Bobo urodzi i będzie taka potrzeba albo ja będę panikować to wtedy, dziękuję Wam 🥰
Firest, dracaena lubią tę wiadomość
18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc
29.08.2025 ⏸️
16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵
2.12. Bobas 240g 🩵
22.12. II prenatalne
🙎🏽♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
🙎🏽♂️wszystko ok

-
U mnie w szpitalu ubranka na przykład potrzebne są dopiero na wyjście. Dopytam jeszcze Pani doktor, czy coś brać na pobyt. Ja jedynie od siebie spakowałam pieluchy muślinowe. No i mam naszykowany zestaw na wyjście.
Firest lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
U mnie to wszystko zapewnia szpital, ja mam wziąć tylko ubranka na wyjście 😊Firest wrote:Dziewczyny, napiszecie jakie zestawy ciuszków planujecie zabrać do szpitala?☺️ U mnie co szpital i co położna, to inne sugestie i można zgłupieć.
I jeszcze nie wiem co będzie dobre do okrycia malucha w tym pierwszym leżeniu skóra do skóry. Myślałam, że duża pielucha flanelowa lub muślinowa, ale to chyba zbyt lekkie, bo tak po porodzie dzidzia potrzebuje ciepło. Hm
Firest lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
24.03 2100g
14.04 2600g

-
Ja widzę tylko morfologia i HIV ale może lekarz zleci coś więcej, bo np gbs mówił że pobierze na którejś wizycie, dowiem się we wtorek 😉Firest wrote:Ja z badań mam jeszcze te wszytkie wirusy jako powtórka w III trymestrze 🦠hbv, hcv, hiv, kiła i toxo. To masz na myśli z badaniami krwi, czy tylko morfo?
Idę na to w tym tygodniu, a wymaz gbs umówiłam na 36tc, by na pewno zachował ważność.
No i ja tez team bez imienia 🤷♀️😉 to kurdę trudna decyzja jest.
Z ubranek na liście wyprawkowej mojego szpitala są body i pajacyki że stópkami więc się posłucham, bo nie mam żadnego doświadczenia w tym, a w razie czego można używać szpitalnych rzeczy. Kaftaników i bodziaków bez rękawów w ogóle nie mam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 07:57
Firest lubi tę wiadomość
-
Ja zabiorę pewnie body z krótkim rękawem i pajacyki
zawsze mąż może coś dowieźć jakby zabrakło. U nas na oddziale jest dość ciepło i te dzieciaczki też są pozwijane w rożki więc raczej nie zmarznie 😄 planuje zabrać 3 komplety ale dopytam jeszcze położnej po świętach bo wtedy będę się pakować
Firest lubi tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Wczoraj tez tak rozmyślalam co i ile szykowac do szpitala.
Ja nie lubie kaftaników wiec mam doslownie 3 szt z kompletu z vinted, ale chyba do szpitala je zapakuje z uwagi na kikut. Tak cos pamietam ze starszym jak bylam.
Ja nastawiam się na 4-5 dni w szpitalu. Wezme prawdopodobnie zestaw body koperyowe na dlugi rekaw + polspiochy 3szt, pajace 3 szt, czapeczki 2 szt i ewentualnie skarpetki. Do tego rozek i 3 pieluchy muslinowe. W domu przygotuje awaryjny zestaw gdyby mi braklo to maz wezmie. Mlody moj lezal w samym body w rozku albo pajacyku.
Przy kangurowanou polozna zwrocila uwage by uświadomić mężów by nie uzywali perfum czy silnych dezodorantow. Raczej mowi że lepiej jakby to byla czysta skora bez dodatkow zapachowych bo to ma tez wplyw na odczucia malucha. Uprzedzilam swojego meza ze jesli bede miec planowe cc to on dostanie pierwszy malucha jak go wyjmą i zeby juz koszule szykowal rozppinaną bo przez t-shir bedzie mu ciezko xd
Nie uwierzyl mi i sam pozniej w necie sprawdzal czy go nie oszukuje 😄starszego nie kangurowal bo mlody do inkubatora musial trafic, ja mialam cc o 13.30 a on byl kolo 14 godz bo jeszxze z pracy sie urywal.
U nas w domu w sumie tylko przewijak stoi na wierzchu. Dostawke szybko sie sklada wiec tylko jak przyszla sprawdzilismy czy wszystko jest i dalej rozlizona stoi by niepotrzebnie nie zajmowala miejsca i sie nie brudzila.
To mowilam że moze zlozyc nawet jak w szpitalu bedziemy. 5 minut roboty. Ubranka poskladane lezą w słupku, kocyki tez poprane.
Wozek w piwnicy. Musze tylko fotelik przyniesc i sprawdzic jeszcze raz czy to jest napewno to co mysle. Kupowalismy razem z wozkiem, z tego co kojarze to jest dobry fotelik, daty tez byly ok, ale musze sprawdzic czy do auta pasuje.
Naprawde jestem w szoku bo to juz lada moment. My w sumie ostatecznie tez nie mamy imienia wybranego. Byla tylko taka rozmowa wczesniej i było że Maksymilian ale to jest bardzo popularne imie teraz ( poczytalam o znaczenku tego imienia i o charakterze i juz mam duze wątpliwosci xd). Mąż ostatnio cos przebakiwal o imieniu Hektor. W sumie malo spotykane i zaczyna mi sie podobac.
Zobaczymt
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Hej.
Ja do szpitala będę brać przede wszystkim pajacyki, z doświadczenia wiem, że to najwygodniejsze opcja - szybko można rozebrać do badania, nie uciska gumka pępuszka. ☺️ A Wam łatwo ubrać jeśli na początku się boicie.
A wiecie, że moja córka 3 tygodnie temu główka w dół, a wczoraj główka w górze? Takie akrobacje robi. Także wiecie, w każdej chwili to się może zmienić. Wczoraj wieczorem coś dziwnego robiła w brzuchu, jakoś po prawej stronie się wypychała i koło pępka, że normalnie mnie bolało. 🫣
Wgl od wczoraj wieczora jak brałam głęboki wdech to mnie kuło obok serca... Rano przeszło, ale skąd to... Ciśnienie rano 110/63, puls 71.
Firest, Natt99 lubią tę wiadomość
-
W szpitalu zapewniają, ale awaryjnie zabieram 3 kaftaniki - szpital tez zapewnia kaftaniki (ja miałam ulewacza, ulewała też jeszcze wodami płodowymi, przebierałam milion razy dziennie 😂), na oddziałach położniczych jest gorąco i ten sam kaftanik + kocyk (szpital zapewnia) wystarcza, u mnie jak młoda była przysypiająca to od drugiej doby miałam przykaz trzymać ją na samej pieluszce żeby nie zasypiała w trakcie kp i miałam takiego golaska. 😆 Kaftaniki są jeszcze prostsze niż pajace wg mnie. Biorę też czapeczkę bo szpital ma, ale one są różnie z wielkością, ale czapeczka też tylko na pierwszą dobę do czasu regulacji. Pamiętam, ze od drugiej doby już polozne chodziły, że mamy ściągać te czapki i otwierać okna żeby przewietrzyć pokój (wszystkie się jakoś cykały otwierać). 😄
Ja pajacyków całościowych nie lubię, mam kilka po pierwszej które może 2x założyłam.
Na wyjście szykuję zestaw cieplejszy i chłodniejszy: body krótki rękaw + półśpiochy + czapeczka i drugi taki z body na długi rękaw. Do fotelika kocyk jako okrycie. Może dorzucę bluzę, może zrobię w 2 rozmiarach. 😉 Nadal obserwuję co z tą pogodą, bo jest jakaś taka mało optymistyczna, więc może poszukam jakiegoś dresowego kombinezonu.
Ja z badań też te trzeciotrymestrowe mam do zrobienia, dziś wezmę skierowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca, 08:54
-
Ekstra, że niektórym z Was szpital ogarnia ubranka👌
Nie trzeba się zastanawiać nad trzema rozmiarami 50,56,62 i rodzajami kompletów☺️ Mój bobasek mały, więc szykuję też 50, ale jak donoszę do terminu lub po to warto pewnie mieć i 62😄
No jest tyle jeszcze niewiadomych na etapie pakowania się, że to faktycznie wygodne by szpital zapewniał ☺️👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Ja narazie do szpitala uszykowałam 3 pajace, 4 pary bodów na długi rękaw (dopakuje jeszcze na krótki), czapeczki, skarpetki, łapki niedrapki, 1 pieluszkę muslinowa ale chyba jeszcze jedną dopakuje, chusteczki, pampersy, krem do pupci i smoczek. Nie wiem czy teraz bierze się coś z kosmetyków czy nie. Jak rodziłam poprzednie dziecko to było inaczej, teraz bardzo dużo się zmieniło.
Tak w ogóle, jak do tej pory nie brałam pod uwagę wcześniejszego porodu, tak teraz bardzo mnie stresuje fakt, że może to jednak nastąpić 😞. Zwłaszcza po dzisiejszej nocy, gdzie przy każdym wstaniu do toalety odczuwałam dziwne kłucie, ciągniecie w pachwinach i na kości łonowej. Do tego zmniejszyłam już przedwczoraj o 1 jednostkę insulinę bo cukier za bardzo spadł w nocy, było ok a dziś w nocy też spadł poniżej 70 więc znów muszę zmniejszyć o 1 jednostkę. Na którymś forum dotyczącym cukrzycy ciążowej dziewczyny pisały ze przed porodem spada cukier. Mam nadzieję że to zbyt szybko nie nastąpi 😞 -
Piwonia37 wrote:Ja narazie do szpitala uszykowałam 3 pajace, 4 pary bodów na długi rękaw (dopakuje jeszcze na krótki), czapeczki, skarpetki, łapki niedrapki, 1 pieluszkę muslinowa ale chyba jeszcze jedną dopakuje, chusteczki, pampersy, krem do pupci i smoczek. Nie wiem czy teraz bierze się coś z kosmetyków czy nie. Jak rodziłam poprzednie dziecko to było inaczej, teraz bardzo dużo się zmieniło.
Tak w ogóle, jak do tej pory nie brałam pod uwagę wcześniejszego porodu, tak teraz bardzo mnie stresuje fakt, że może to jednak nastąpić 😞. Zwłaszcza po dzisiejszej nocy, gdzie przy każdym wstaniu do toalety odczuwałam dziwne kłucie, ciągniecie w pachwinach i na kości łonowej. Do tego zmniejszyłam już przedwczoraj o 1 jednostkę insulinę bo cukier za bardzo spadł w nocy, było ok a dziś w nocy też spadł poniżej 70 więc znów muszę zmniejszyć o 1 jednostkę. Na którymś forum dotyczącym cukrzycy ciążowej dziewczyny pisały ze przed porodem spada cukier. Mam nadzieję że to zbyt szybko nie nastąpi 😞
Najłatwiej jest sprawdzić na stronie szpitala, w większości przypadków jest wyszczególnione co trzeba wziąć ze sobą.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Piwonia37 wrote:Ja narazie do szpitala uszykowałam 3 pajace, 4 pary bodów na długi rękaw (dopakuje jeszcze na krótki), czapeczki, skarpetki, łapki niedrapki, 1 pieluszkę muslinowa ale chyba jeszcze jedną dopakuje, chusteczki, pampersy, krem do pupci i smoczek. Nie wiem czy teraz bierze się coś z kosmetyków czy nie. Jak rodziłam poprzednie dziecko to było inaczej, teraz bardzo dużo się zmieniło.
Tak w ogóle, jak do tej pory nie brałam pod uwagę wcześniejszego porodu, tak teraz bardzo mnie stresuje fakt, że może to jednak nastąpić 😞. Zwłaszcza po dzisiejszej nocy, gdzie przy każdym wstaniu do toalety odczuwałam dziwne kłucie, ciągniecie w pachwinach i na kości łonowej. Do tego zmniejszyłam już przedwczoraj o 1 jednostkę insulinę bo cukier za bardzo spadł w nocy, było ok a dziś w nocy też spadł poniżej 70 więc znów muszę zmniejszyć o 1 jednostkę. Na którymś forum dotyczącym cukrzycy ciążowej dziewczyny pisały ze przed porodem spada cukier. Mam nadzieję że to zbyt szybko nie nastąpi 😞
Najważniejsze to się właśnie nie stresować bo to też potrafi wpływać na cukier 😉. I tak zapotrzebowanie zazwyczaj spada przed porodem ale też nie każdy spadek oznacza, że to już. Dużo zależy od tego co danego dnia się zje, ile ruchu itp. Przykładowo miałam niedawno dni, że jadłam więcej, mniej się ruszałam i automatycznie tej insuliny szło więcej. Teraz znowu mam dni, że idzie jej mniej. Ale przepływy ok i bobas też także póki co nic porodu nie zwiastuje 😉 Trzeba po prostu obserwować i jak coś Cię będzie martwić to najlepiej skontaktować się z lekarzem.
Niestety przy cukrzycy wszystko jest trochę mniej przewidywalne 😅
Co do ubranek to u mnie też tylko na wyjście potrzeba, resztę zapewnia szpital. Ja kaftanikow nie mam w ogóle 😅, więc może w kilka się zaopatrzę.