X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nynka, głodnemu chleb na mysli :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja, Klaudia gratulacje :) :) Poród w godzinę, normalnie zazdrość mnie zżera ;)
    To ja miałam tak rodzić!

Fermina słodka buzia, pewnie nie możesz doczekać się jej na żywo ❤

Była dziś położna drugi raz, weszła, wyszła, co innego może u mnie robić, jak ja taka przemądrzała jestem :P Pępek bardzo ładnie zagojony. A jednak suszenie i octanisept.

Tanda u nas podaje się adres przychodni, szpital wysyła kartę szczepień i na tej podstawie pojawia się położna. Też jest rejonizacja. Gdybym miała Twoje problemy, olałabym temat i podała tylko przychodnię. Niech sami szukają.

Synuś dojrzewa. A dokładniej jego gardziołko. Tak głośno jeszcze nie okazywał niezadowolenia.

Klaudiia87, Fermina lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    Lukrecja, Klaudia gratulacje :)

To jest 7 rozpakowanych, a ile nas jest wszystkich? aż strach myśleć o wekendzie majowym :)

Fermina śliczne zdjecie :)

Ciężko stwierdzić, bo wiele dziewczyn z listy z pierwszej strony się nie odzywa.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:
    ta 1000 strona to jakaś zaczarowana :-D
    Lukrecja, Klaudiia87 GRATULACJE :-)

J.S super, że wychodzisz ;-)

A powiedzce mi, czy każdy szpital wymaga dekralacji o przejęciu patronażu nad dzieckiem przez położną jak u Tandy?? Bo mnie nic położna nie dała (chociaż miała dać na ostatnich zajęciach na szkole rodzenia ale jej nie było wtedy)

Położna nic nie daje, w szpitalu dopiero po porodzie dają papier, z którym ojciec musi pojechać do położnej po podpis i pieczątkę albo szpital sam załatwia to z położną.
    Ta procedura wynika z rozporządzenia ministra zdrowia o opiece okołoporodowej z 2015 czy 2016 roku, więc teoretycznie każdy szpital powinien wymagać wskazania położnej.

Hoope wrote:

Tanda u nas podaje się adres przychodni, szpital wysyła kartę szczepień i na tej podstawie pojawia się położna. Też jest rejonizacja. Gdybym miała Twoje problemy, olałabym temat i podała tylko przychodnię. Niech sami szukają.

Sęk w tym, że karta szczepień i dokumentacja dziecka idą do innej przychodni, a ja jestem zadeklarowana do lekarza i położnej w innej. A to niby ta moja położna ma przyjść jak udało mi się ustalić. Kolejny problem - u nas we wszystkich szpitalach z którymi miałam styczność mąż musi się pofatygować po pieczątkę od położnej, szpital chce gotowy papier. Nawet jeśli w szpitalu mają jakąś swoją rejonową to ja jestem spoza rejonu, rodzę w obcym powiecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 18:09

Sela lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Paula95 Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja, Klaudia gratulacje ! <3

Klaudiia87 lubi tę wiadomość

gann6vgctutmv8py.png
    oar86vgch5atzmsu.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zaglądałam tu raptem kilka godzin, a tyle mnie ominęło!

Lukrecja, gratuluję z całego serca! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maleńkiej <3

J.S, cieszę się razem z Tobą z tego, że wychodzicie oraz że po tych wszystkich zawirowaniach Igorek urodzi się jako donoszone dziecko :D

Fermina, przepiękne zdjęcie :D

Kamcia, współczuję bólu, ślinka mi pociekła na widok szparagów :P

Klaudia, dla Ciebie również wielkie gratulacje! Zazdroszczę tak szybkiego porodu :)

Tanda, co za idiotyczna sytuacja…
    Chyba powinnam się zmobilizować i zająć kwestią położnej i lekarza dla córeczki.

J.S, Fermina lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jutro nadal telefon będzie miała wyłączony to przejadę się na tutejszy szpital, podobno prowadzi tam szkołę rodzenia. Może tak ją uchwycę.

pawojoszka lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda sorki polubiłam przez przypadek.

Ja też jeszcze nie załatwiłam położnej u nas to wygląda tak że położne są niezależne od przychodni mają kontrakt z NFZ i trzeba się skontaktować z wybraną i ona przychodzi raz przed porodem a potem jest informowana że dziecko się urodziło i przychodzi na wizytę. Dostałam kilka numerów do położnych które pracują na naszym terenie ,muszę tylko zadzwonić ale jakoś mi ciężko idzie zebrać się do tego

cf409fc7e7.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, skoro taka nieuchwytna, to ja bym ją przed faktem dokonanym postawiła. A w ogóle, to niczego nie zrozumiałam z Twojego ostatniego posta - te wszystkie formalności nie są na mój budyniowy mózg ;-)

Tanda lubi tę wiadomość

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda jak dobrze kojarzę to rodzisz na śląsku tak?
    Moja bratowa pod koniec 2017 r rodziła w zabrzu i specjalnie przed porodem pojechała do przychodni i pytała o położną i tam jej powiedzieli, że ona nie musi nic załatwiać, tylko wszystko załatwia szpital, ma tylko podać adres przychodni, a z czego pamiętam to mój brat nie jeździł po podpis do tej położnej, ale dla pewności ich dopytam.
    To muszę męża przygotować, że musi ruszyć swoje 4 literki do położnej po porodzie hehe ;-)
    A wiecie czy każda przychodnia ma swoją położną? Bo wybrałam sobie przychodnie w mieście obok, bo tam jest b. dobry pediatra ale teraz mnie tak zastanowiło czy położną też mają, czy trzeba będzie szukać gdzieś innej

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja przychodnia (gdzie mamy rodzinnego) nie ma połoznej, tam wybierałam tylko pielegniarke
    u nas TA połozna ma inna siedzibe

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ktoś nie ma męża?

30 kwietnia jest pełnia. Posypią się porody

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 18:46

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, oby nie, kto chcialby rodzic na majowke XD

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka, znając moje szczęście, zechce wyjść na pewno właśnie na majówkę XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 19:01

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Oliv Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny, ale szalejecie :) gratulacje !! :)

Ja cos czuje, ze się przeterminuje :/ do terminu już kilka dni, a synkowi za bardzo się nie spieszy. I co spotykam dziewczyny na ktg to większość ma już ciąże przenoszone. Po jakim czasie wywołują poród, wiecie może? Pocieszają mnie wiadomości od was, ze jednak można przed terminem :)

Ta pełnia mnie martwi, już wiem, ze oka nie zmruzę;/

Oliv

• Oliv Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, planujecie zakup// kupiliście foteliki, bujaczek dla dziecka ?

Oliv

• Tanda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:
    Tanda jak dobrze kojarzę to rodzisz na śląsku tak?
    Moja bratowa pod koniec 2017 r rodziła w zabrzu i specjalnie przed porodem pojechała do przychodni i pytała o położną i tam jej powiedzieli, że ona nie musi nic załatwiać, tylko wszystko załatwia szpital, ma tylko podać adres przychodni, a z czego pamiętam to mój brat nie jeździł po podpis do tej położnej, ale dla pewności ich dopytam.
    To muszę męża przygotować, że musi ruszyć swoje 4 literki do położnej po porodzie hehe ;-)
    A wiecie czy każda przychodnia ma swoją położną? Bo wybrałam sobie przychodnie w mieście obok, bo tam jest b. dobry pediatra ale teraz mnie tak zastanowiło czy położną też mają, czy trzeba będzie szukać gdzieś innej

Tak, planuję właśnie Zabrze. Może jeszcze do nich zadzwonię jak to u nich wygląda, ale tak jak pisałam - ja jestem z całkiem innego powiatu, więc nawet jak informują jakąś ich rejonową przyszpitalną położną to mnie to nie dotyczy, będę tak czy siak musiała załatwić swoją.
    Ta położna, z którą kontaktowałam się najpierw i chciałam by nas wzięła pod patronaż mówiła, że w Zabrzu też wymagają tej deklaracji, w sumie na słowo jej zawierzyłam, nie drążyłam bo u nas wszystkie okoliczne szpitale tak to praktykują.
    Podobno jak się nie doniesie tego papieru to zgłaszają do opieki społecznej, że nie można ustalić położnej O.o

Hoope - mąż to tak w uproszczeniu - mama, tata, partner, ktokolwiek :) Nie wiem co by zrobili jak rodząca nikogo kompletnie nie ma, nie wnikałam :)

kattalinna wrote:
    Tanda, skoro taka nieuchwytna, to ja bym ją przed faktem dokonanym postawiła. A w ogóle, to niczego nie zrozumiałam z Twojego ostatniego posta - te wszystkie formalności nie są na mój budyniowy mózg ;-)

Też nie ogarniałam na początku, bo po pierwszym porodzie starczyło podać nazwisko położnej i samemu się ją informowało bądź nie, patronaż jako tako niby nie jest obowiązkowy - ja wtedy nie korzystałam, nie było u nas położnej. Na "oględziny", ważenie, mierzenie, kontrolę pępka jeździliśmy do przychodni.
    Ale ta ustawa, która weszła potem kłóci się niejako z tą o dobrowolności patronażu, bo niejako go narzuca. Tego akurat nie ogarniam sama, niby położna to przywilej i nie trzeba korzystać, ale deklaracji, że patronaż się odbędzie wymagają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 19:35

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia wielkie gratulacje!!!

My po wizycie na ktg byly 3 male skurcze i oczywiscie czkawka przez 15 minut. Gbs pobrany i znow wyniki moczu beznadziejne... zjadlam juz antybiotyk i furagine i nic nie pomaga. Zurawit biore od samego poczatku i duzo pije ale to nic nie daje. Mala w 36t wazy 2700, nie wiem czy nie za malo, musze sprawdzic na tej siatce.

Fermina zazdroszcze takiego zdjecia, piekne.

Feeva, Kropka88, kamciaelcia, Sela, malwka08, Klaudiia87, kattalinna, Fermina, XKamaCX lubią tę wiadomość

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    A jak ktoś nie ma męża?

30 kwietnia jest pełnia. Posypią się porody

Pierwszą urodziłam 2 dni przed pełnią, na porodówce było oblężenie. Starsze położne wspominały, że ma to związek z księżycem i co miesiąc okolice pełni są takie - może faktycznie coś w tym jest :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalę się :D
    Filip już przy cycu 3760, 59 cm 10/10 chlopaka

J.S, kamciaelcia, kasiia_p, D_basiula, Kropka88, Kwiatkowa24, Fatalita, Paula95, Sela, pawojoszka, Mała Matylda, malwka08, Kira91, Klaudiia87, MonikaJ, Uli, efwka83, Mycha666, Hoope, Wowka, Asix, kattalinna, pumka1990, Patk, Fermina, Ola_Ola, XKamaCX lubią tę wiadomość

‹‹ 1001 1002 1003 1004 1005 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ