X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nogi mi w doopę wchodzą od dreptania wokół bloku. Nie mógł tak spać w domu, też bym się położyła. Może poleżę na ławce.

J.S może w środę wyjdzie ale przyznam, że im dłużej jej nie ma, tym bardziej przywykam XD Co za spokój. Nie licząc wrzasków bambaryły.

Fatalita statystycznie mniej odczynów poszczepiennych mają te 5w1 i 6w1. Sporo o tym w sieci.

Sela maksymalnie 20 minut.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, bardzo, bardzo gratuluje! Cieszę się, że możesz w końcu wyprzytulać córeczkę. :)

Kamcia, kciuki!

Kwiatkowa, mój, wychodząc ze szpitala miał 3690 gr. a cztery dni później 4060 gr. Też nie wiem, jak on to zrobił. :D

Sela, mi też się zdarzają takie karmienia.Coraz rzadziej, na szczescie, ale jednak. Mały je różnie, czasem 10 minut, czasem 20, 30, 40. Zależy jak ma ochotę. ;)

My walczymy z odparzeniem już czwarty dzień. :( Nie jest gorzej, ale nie jest lepiej. Byl sudocrem, mąka ziemniaczana, krochmal, wietrzymy długo, już nie wiem, co robić. :/ Zastanawiam się, czy to nie kwestia jakichś problemów brzuszkowych, bo kupka bardzo kwaśna, chociaż ponoć to standard na piersi. W czwartek położna, będę się konsultować.

Wypielilam dziś cały ogródek ze szkrabem w wózku. Połowę bez pomocy, bo spał, połowę z zaangażowanym, bujajacym wózkiem, tatą. :) Dobrze mi, nawet wyjście do ogródka cieszy. Julek w nagrodę dostał cyca.

Mała Matylda, kattalinna lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMatylda gratulacje

Mała Matylda lubi tę wiadomość

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • Sela Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola przybiera ale coś mało. Jak wychodziliśmy ze szpitala w środe to miał 3170 a wczoraj 3300.
    Powiem Wam, że on tak chwile ssie i śpi, to go budze ale za chwile to samo...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda kongratulejszyn! :D na jakiej sali porodowej na Żelaznej rodziłas? :P Jak oceniasz opiekę? Ja byłam mega zadowolona :) później na poporodowej na oddziale nr. 207 :D
    Wreszcie się doczekałas :)

U nas też odparzenie dupinki, albo od pieluszek Dada, albo od kupek, bo przez kilka dni były zielone. Temperatura też na pewno robi swoje. Chyba był jakiś problem z brzuszkiem, bo płakała dużo, spinala się strasznie przy karmieniu, aż się czerwona robiła i poplakiwala. Od wczoraj kupki znów żółte i dziecko spokojniejsze. Smarujemy dupine sudocremem i jest trochę lepiej, pieluszke zapinamy luźno, żeby powietrza chociaż trochę dochodziło i nie pozwalamy, żeby długo było siku w pieluszce.

Z karmieniem cycem u nas roznie. Czasem 2h, czasem 20min, 30. W nocy zazwyczaj coś koło 30min,potem śpi jak zabita.
    Wczoraj wieczorem possala trochę i usnela takim snem, że nie byłam w stanie jej dobudzic. Do łóżeczka jak odkładalam to mi się przez ręce przelewala :D i spała od 21:30-3 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 14:28

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, w jakich godzinach twoj pracuje, bo pamietam ze jakos podobnie jak moj. Ja w poniedzialek sie z tym mierze bo wraca do pracy, az sie boje.

Hoope, ale ona pelnoletnia, nie? Jest szansa ze niedlugo opusci gniazdo? XD
    Moj tez spi na dworze a w domu nie, chociaz dzisiaj jest odpukac spokoj, na razie spi zobaczymy jak dlugo. Babcia jest z nim, bo ja sprzatalam, dlatego zgrywa aniolka. Do czego to doszlo, ze abym mogla posprzatac musze miec zabawiacza dla mojego dziecka XD

Fermina, dobrze ze bedzie polozna to zapytasz sie z tym odparzeniem, ale sprawdzalas rozne pieluchy? Moze to tutaj lezy problem? Jesli pisalas to przepraszam, ale widocznie musialam przeoczyc.

Moj syn to cala ja, jest do mnie podobny, a do taty prawie w ogole. Jestem dumna :D

My mamy wage i wczoraj wazylam gagatka, wazy 4200, czyli przybral od wyjscia ze szpitala 1,5kg :D Ma wielka druga brode, az mu pod spodem z tego upalu potowki wylazly, a nijak nie mozemy tego nawet wietrzyc bo jest taki tlusciutki :D

Fatalita lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, też tak myślałam, no a położna z kolei powiedziała odwrotnie. Noż każdy inaczej śpiewa. Jeszcze pogadam z pediatra za tydzień bo idziemy we wtorek.

Fermina, a pieluszki? My przetestowaliśmy pampersy baby active, premium, lupilu, babydream, happy i tescowe (każdy gość nam inne kupił) i Wiki ewidentnie źle reaguje na tescowe (ta wata taka plastikowa) i zaraz czerwona pupa ppdrażniona no i pampersy premium są okropne dla nas.
    Najlepiej babydream fit i happy - zwykła wata bez dodatkow, nic się nie przykleja do pupki.

Sela, gdzieś czytałam, że dziennie ok 20-35 gram powinno przybierać :)

Tak, J.S. u nas podobnie :)
    Jeden tydzień pracuje 6-16
    Drugi tydzień 15-2/3/4/5 (zależy jak się uda). No i co druga sobotę i niedzielę i wszystkie święta. Więc ogólnie dużo robi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 14:33

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Sela Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope a jak karmisz max 20 min to tylko jedną piersią czy zmieniasz? Bo ja miałam ten nawał i dwa dni miałam spokoju i jak tylko zaczęłam karmić wiecej jedną piersią to od razu dzisiaj na dzień dobry mam powtórkę z rozrywki i piersi szczególnie jedna robią się jak skały... i sama nie wiem jak karmić. Położna kazała mi zmieniać co 10 min, mały jest wkurzony jak nie wiem co przy karmieniu ale to pomogło przy tym nawale...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, mi pomogło ściąganie laktatorem. Tylko do ulgi, nie do końca i jest ok :)

Sela lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Druga broda i fałdki XD ❤❤❤

Już się pogubiłam ile śpi ale w końcu przyszłam do domu bo rów wydeptałam już wokół bloku XD

J.S we wrześniu kończy 18 lat, jest nadzieja!XD Ale będzie biba!

Ale ze mnie matka XD XD

Potówkami nie ma się co przejmować, jest tak gorąco, że nie ma sił, żeby nie było. One nie dokuczają. Gorzej z odparzeniami. Sudocrem to goofno, kupcie krem typu tormentalum, już o tym było na forum. Wszystko może przyczyniać się do odparzeń, od pieluch (unikać z rumiankiem itp dodatków) po mokre chusteczki (bardzo dokładnie osuszyć po myciu) przez kosmetyki (kładziemy grubą warstwę na pupę a nie jak krem na twarzy). Moje obie córki odparzał pierd nawet a nie kupa i to zaraz po zrobieniu. Ziajka maść pośladkowa pomogła. Nie ma super składu ale działa. Wolę to niż rany na pupie.

No i dziewczynki mają delikatniejszą skórę. Baryły to wszystko nie odparza.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope XD XD

Jak moja kolezanka sie wyprowadzala to jej mama szybko meble z pokoju wyrzucala, chyba aby juz nie powrocila na stare smieci XD Jest nadzieja, oj jest, tym bardziej ze ma chlopaka XD

My nie mielismy odparzenia, jego nic nie rusza, tak jak mowie - poza potowkami nie mamy nic, ale wam wspolczujs. Moj ma doope ze stali.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:
    Hoope a jak karmisz max 20 min to tylko jedną piersią czy zmieniasz? Bo ja miałam ten nawał i dwa dni miałam spokoju i jak tylko zaczęłam karmić wiecej jedną piersią to od razu dzisiaj na dzień dobry mam powtórkę z rozrywki i piersi szczególnie jedna robią się jak skały... i sama nie wiem jak karmić. Położna kazała mi zmieniać co 10 min, mały jest wkurzony jak nie wiem co przy karmieniu ale to pomogło przy tym nawale...

A to zależy. Bartek czasem najada się jedną (głównie w nocy) i wtedy, gdy przerwy między karmieniami są uczciwe (3 godziny) ale w dzień to się nieco komplikuje, bo zje np lewą i pół godziny później chce prawą, której nie opróżnia do końca. Szczególnie, gdy jest gorąco. Wtedy kolejne karmienie zaczynam od prawej. On jest żarłokiem ale się nie przejada do ulania. Z kolei córka jadła zawsze tylko z jednej i tankowała jak pijawa do pełna aż ulewała nadmiar. Także zależy od dziecka.

Nie przystawiam synka do drugiej piersi dopóki nie wyssie jednej i nie czuję, że mam dość memłania i świrowania. Jak chce jeszcze, dopiero wtedy daję drugą. Inaczej w czasie karmienia obie mam pełne zamiast na przemian.

Zanim laktacja się ustabilizuje minie przynajmniej kilka tygodni. A jak już się ustabilizuje pojawia się kryzys laktacyjny i wszystko od nowa XD

Na Twoim miejscu dałabym jedną pierś, zrobiła przerwę na przebranie, ponoszenie itp i dopiero potem dała drugą. Zawsze troszkę pociągnie i ulży. A potem kolejne karmienie od tej troszkę wyssanej. Godzina na cycu to już dawno nie jest jedzenie.

Sela lubi tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S meble, tak! Wywalę meble! Genialne!

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita a moja położna powiedziała, że one nie są od szczepionek i to lekarz decyduje i tam mam pytać ;) Ważne, żeby nie wchodzić w cudze kompetencje. A położne źle radziły nawet w kwestii karmienia, od tego jest doradca laktacyjny. Tak samo jak doradca i dentysta nie odbierają porodu ;) Chyba, że to jedna osoba XD

Fatalita lubi tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda gratulację :)

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryk je max 20 minut, przy czym to juz rzadkosc. Standardowo je 10 minut. Troche mnie to martwilo, ze tak krotko. Przybiera na wadze wiec chyba sie najada. Ja zmieniam piers co karmienie, ale jestem niedoswiadczona. Nie wiem kiedy piers jest oprozniona... Jak mam to rozpoznac, gdy mały ssie? Karmie lewa, cieknie prawa. Karmie prawa, cieknie lewa. Patryk jest ciagle mokry od mojego mleka

Jesli robilybyscie cos inaczej na moim miejscu to podzielcie sie opinia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMatylda gratuluje! Wreszcie:)

My po szczepionce, wyobraźcie sobie że sie kurdupel nawet nie obudził :D do rota przyssał się jak do cyca, przy wkluciu przeciagnal i tyle, teraz tylko żeby zniósł dobrze dzień

No i 4900 klocuś ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 15:34

Hoope lubi tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozliwe aby polog wrocil? Zywoczerwona krew :/

Tzn wiem ze jeszcze sie nie skonczyl ale ogolnie juz nie krwawilam, mialam plamienie delikatne a teraz znowu leci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 15:44

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja tak miałam, że od 3 dni tylko niewielkie plamienie, a od wczoraj wieczorem leci sama żywo czerwona krew ze sporymi skrzepami.

Dziękuję Wam za odp odnośnie karmienia.
    Też nie wiem kiedy pierś jest pusta, pewnie minie jeszcze sporo czasu nim się dowiem heh
    Hoope chyba lepiej zacznę karmić jak piszesz jedną piersią, bo to nie ma sensu, on się tylko denerwuje jak co chwile mu zmieniam. Zobaczę jak to bedzie z tym nawałem, oby szybciej minął niż poprzedni.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda gratulacje.

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
‹‹ 1246 1247 1248 1249 1250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ