X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, to chyba masz gorzej ode mnie, bo nawet w dzien ci nie spi i w nocy tez slabo :(

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka- moja też ciepłolubna. Gorąco a ona się uspokoi jak opatulona. Kupiłam pieluszkę bambusową i jestem zachwycona. Mięciutka, cienka i super się sprawdza aby opatulic.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    Katy moje gratulacje! :D

J.S współczuję :(

Moja spała od 21:40-3 :) Cyc i teraz znowu spi a ja walczę z laktatorem.
    Jakieś guzki mi się porobily w lewej piersi trochę bolące i nie mogę ich rozbić masażem przy sciaganiu :/ trochę się udaje, ale cos tam jeszcze czuje...

Tylko nie masuj za mocno, bo tak można sobie uszkodzić kanalik i ropień zrobić.
    Jak mi się grudki porobiły przy zapaleniu to ze 3-4 dni trwało nim zeszły.

Sela wrote:
    Feeva ja nie odciągam laktatorem tylko Leosiem i też od ponad 2 tyg w jednej piersi mam takie zgrubienia i za chiny nie wiem jak go przyłożyć żeby mi to ściągnął. Mam nadzieję, że nic mi się z tym nie stanie.

Mówią, żeby przystawić bródką od strony zgrubień.
    Nynka wrote:
    Witam wszystkich:)
    Mój dzieć w nocy oszalał, całą noc stękał nie wiadomo o co chodzi, on sam myślę, że nie wiedział co chce.

Już pytałam ale zapytam znowu w czym w nocy śpią wasze dzieci? Bo ja już sama nie wiem, w bodziaku mam wrażenie że zimno w nocy, a on sie odkopuje z pod koca, w pajacu rano jest caly gorący. Nie ogarniam tego ubierania....

W samym cienkim body lub rampersie a czasem nawet w samym pampersie przykryta tetrą, zależy jak bardzo jest gorąco. Pajaca nie zakładałam już dobry miesiąc albo i dłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 15:26

Sela lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina ma jednak młodszego krzykacza, dlatego jeszcze bardzo trudno cokolwiek znaleźć. Jest na etapie - odkryłem, że wrzask coś zmienia ale nie odkryłem, że nie zawsze trzeba aż wrzeszczeć ;)

J.S ponieważ nie widać u Was jednego, konkretnego powodu można założyć, że jest ich kilka. A to podnosi poprzeczkę, niestety.

Dwie rzeczy. A w zasadzie trzy mogą wpływać na jego zachowanie.

Po pierwsze wspomniana temperatura. Czy masz termometr bezdotykowy? Mogłabyś nim mierzyć temperaturę w domu w ciągu dnia a także dziecka. Mój syn w spoczynku ma ponad 37 stopni, po jedzeniu czy po ekscytacji albo spaniu ma nasz stan podgorączkowy, pobad 37,5. Dlatego nie lubi i bardzo źle znosi wysokie temperatury, jest po prostu nieznośny. Dobrze byłoby poznać Twojego. To może prowadzić do kolejnego, drugiego powodu, czyli jedzenie.
    (Klimatyzator, jonizator, tu niestety wydatki, wydatki i jeszcze raz wydatki. Uważaj na nawilżacz, wysoka temperatura i wilgotność to trudne do wytrzymania tropiki).

Jeśli jest gorąco, w nocy zaschnie w gardle, to chce nam się najpierw pić, nie jeść. Ja chcę kompot a dostaję schabowe. Zwróć uwagę na usta, czy ma wyschnięte. Tu niestety kłania się przekleństwo mm, zawsze takie samo. W kp leci najpierw wodniste picie, potem sycące mleko. Może i tu warto spróbować zmiany, może więcej wody i rzadsze mleko a może wcześniej trochę wody do picia a potem mleko. I na razie robiłabym tego mleka za dużo. Taki maluch je tyle ile potrzebuje, jeśli zje za dużo, uleje ale nie ma dla niego nic gorszego, niż być niedojedzonym.

I ostatnia rzecz, niewyspanie. Niewykluczone, że długie przerwy w spaniu powodują owe zapętlenie, po którym dziecko już nie wie, czemu krzyczy. Ze zmeczenia, głodu czy gorąca (jak krzyczy to i się zgrzeje). Dlatego warto zainwestować w długi sen. Choćby miało to być trzymanie go dwie godziny za ręce albo jazda samochodem lub spacer w deszczu.

Na każdą z tych rzeczy dziecko potrzebuje trójce czasu by zakumać, że jest zmiana i że nie musi już wrzeszczeć. Kilka dni powinno wystarczyć.

Teraz kwestia nocy. Nie można wykluczyć, że właśnie w nocy utrwalił się schemat wzajemnego nakręcania. Ty już wiesz, że od 3 będzie ryk, więc od razu jesteś zła i spięta a Twoje ruchy (obracanie, trzymanie, przewijanie) są twarde. To całkiem normalne, ja bym chciała dziecku głowę odgryźć bo wyjątkowo źle znoszę niewyspanie i krzyk. On już wie, że pobudka o 3 to zło zła i drze się na zapas. Ale żeby to przerwać, to trzeba odkręcić.
    Miękko, powoli, spokojnie, w milczeniu robisz swoje. Trochę jak naćpany świr. Jeśli Ty nie możesz, niech robi to tata. Wszystko. Od karmienia po przewijanie i usypianie. Pod warunkiem, że tata jest pod ręką i może.

Trzeba też do niego mówić. Cały czas. Gdzie idę, co robię, na co czeka, po co to robię. W nocy milczeć a jeśli szuka kontaktu (wzrokiem), szeptać. Nawet jeśli krzyczy.

Może też jeszcze być kwestia zasypiania. Jeśli na rękach krzyczy, być może chce zasnąć sam. Można położyć się z nim, obok. Przytulić, głaskać. Jeśli to nie pomoże, położyć samego, poklepać po pupie, włączyć coś tam - szumiś czy co tam macie. Jeśli nie pomoże, na ręce.

Czy różnicuje już płacz? Czy reagujesz szybko czy dostaje to czego chce dopiero jak wrzeszczy?

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i czy w trakcie posiłku nie trzeba go odbijać i dać chwilę na oddech?

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jangwa_maua wrote:

Znacie sposoby na nerwowość? Niedługo oszaleje. Starsza zaczęła wszystko na złość robić aby zwrócić na siebie uwagę ja nerwowa i takie błędne koło. Można meliske pić ? :P

Melisa jest w femaltikerze, jest też w herbatach na laktację więc raczej można :) Tylko pewnie jak ze wszystkim - z umiarem :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba mi się znowu zapalenie robi. Kurwa.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jangwa_maua wrote:
    No czasem rzęźi jak stary traktor. Oprócz tego nic niepokojącego nie ma. Muszę poczytać o tej sapce. Jak nie pomoże to po weekendzie moze pójdę do pediatry.

U nas starsza miała tzw. katar mleczny. Przy ulewaniu trochę mleka trafiało przez gardło do noska a wiadomo, że jak do nosa trafi coś niepożądanego to śluzówka wytwarza śluz, który ma pomóc się tego pozbyć. Gluty były gęste i białe, nie wypływały tylko furczały w środku. Zakrapiałam solą fizjo i ściągałam katarkiem jak już mocno przeszkadzało (za częste odciąganie pobudza śluzówkę do jeszcze większej produkcji śluzu).
    Matyldzie też już parę razy odciągnęłam takie gluty, z tym że Anastazja dużo ulewała i ten katar stał się niemal przewlekły i trwał do 4 mca, tak jak ulewanie (a ulewała dużo bo poduszka frejki uciskała jej na żołądek, po 4 mcach się jej pozbyliśmy).

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva odstaw laktator.

U nas ten katar pojawił się pierwszego dnia w domu. Może to kurz, może zwierzęta, a może to, że teraz nie odśluzowują noworodków. Nie wiem. Wiem, że ma sapkę i że ma z tego wyrosnąć. Problem w tym, że trudno wtedy powiedzieć: o katar. Grucha głęboko w nosku, tam gdzie my mamy zatoki niemal. Nie da się tego ani odciągnąć ani rozpuścić.

Aaa w ogóle kupiłam w końcu pieluchy babydreama, jakie one fajne, takie babcine XD Podobają mi się. Zobaczymy jak w praktyce, drugi dzień używania.

Btw pieluch, płukałam ostatnio tetrę z koopy przed praniem i wiem jedno, nie chcę tego robić XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 18:28

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja starsza dalej gorączkuje, zapalenie gardła :/
    Obstawiałam co innego, bo nie skarżyła się na ból. Tylko ją boli przy przełykaniu, a ja jej nie pytałam w trakcie posiłków czy picia, tylko wtedy jak akurat nie bolało więc się nie przyznała XD

Matylda była odśluzowana, dopiero teraz czasem coś zafurczy. Ale pamiętam, że Anastazja od noworodka furczała, charczała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 18:39

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda - moja sporadycznie ulewa i mało. Więc to musi być jakiś katar. Odciagam może max 3 razy na dobę. Po inhalacji na kilka godzin jest spokój. Na rękach w pozycji pionowej też nie charczy. Jak lezy na plecach to słychać najbardziej.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u nas wichura o.O

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam i jak kończę to nie pamiętam co miałam pisać...

Jest wichura, nie ma deszczu. Czekamy.

Miałam Was pytać czy Wasze dzieci też charczą, stękają i w ogóle wydają dźwięki podczas snu i już wiem, że tak ;-) zastanawiam się tylko czemu tak jest tylko w nocy?

Dziś zaczęły się uśmiechy :-D były wcześniej, ale teraz jakby łatwiej je wywoływać <3 no i moje dziecko chyba już kuma, że chodzi spać o 20. Przed kąpielą jest już marudzenie nawet jeśli dopiero się obudzi. Dziś dała mi też do zrozumienia, że już nie chce cyca, dość kołysania, połóż do łóżeczka ;-)

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chyba mamy kolke. 3 dzien to samo zaczyna sie kolo 18.30 i tak do 20.30 placz kezyk niesamowity, macie jakies rady jak pomoc malenstwu? Kapiel masaz brzyszka i ciepla pieluszka nie pomagaja... nie moge sluchac jak placze a ja nie umiem jej pomoc

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula, a jakieś kropelki próbowaliście? Współczuję bardzo :-(

Hoope, spłukiwanie mlecznych kup jest fajne :-P a pranie tetry mnie relaksuje. Tzn. rozwieszanie bo pierze pralka ;-) spłukiwać najlepiej prysznicem zimną wodą

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez wichura :/

Nie wiem kiedy zaczne rozumiec moje dziecko, ale mam nadzieje, ze juz niedlugo...Znowu jakies krzyki przy karmieniu, ponosze chwile jest spokoj, chce przystawiac znowu cos mu nie pasuje :/ Teraz sobie lezy na lozku i patrzy...Czuje, ze noc bedzie ciekawa :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak podajemy delikol i espumisan jak sie prezy i widze ze krzywi sie jak robi purty. Czuje niemoc jak zbliza sie wieczor i co raz bardziej sie boje tego jej placzu.

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrzato padł wreszcie. Chociaż nie moge narzekać na dzisiejszy dzień. Oprócz chwili kiedy Mały spał u mnie na kolanach ż gołym nogami, a przyszedł teściu i go za tą nogę złapał i zagadał. Od razu było po spaniu, a on się jeszcze pyta dlaczego dziecko płacze O.o

Kattalinna, a u Was te nocne stękania też są regularne, tzn. o tej samej godzinie? Coś wtedy robisz, czy tylko obserwujesz?

Basiula, współczuję krzyku. Może spróbuj omotać ciasno Olę w pieluszkę? Ewentualnie jeszcze szumy? No i kropelki, macie jakieś?

Fermina, też współczuję wrzaskuna. Musi to kiedyś minąć, musi...

Feeva, wnioskuje że nic nie lepiej z tymi węzełkami a wręcz przeciwnie?

Kamcia, gratuluję pierwszych uśmiechów. U nas kolejne a matka paparazzi też rzadko złapie moment :)

Hoope, próbuje sobie wyobrazić babcine pampersy. Mają koronki, czy co? :D

Katy, na kiedy planujecie ślub? Już coś ustaliliście? :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te rosmannowe mają wielkie falbanki i są biale
    Przynajmniej te w rozmiarze 5+
    Więc określenie hoope że babcine na tylku synka wywolaly u mnie śmiech :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro idziemy do ksiedza w sprawie chrztu i moze od razu o slubie zagadamy ;) Chlopak chcialby jeszcze w tym roku,jak sie uda to spoko :p Nie bedziemy robic jakiegos wielkiego wesela wiec moze gdzies miejsce sie znajdzie xd

My mamy Babydream i nie wygladaja na babcine jak dla mnie :D Tylko szkoda, ze juz nie ma paska pokazujacego poziom zasiusiania na trojkach :/
    Kamcia, na Twoich tez nie ma?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 21:41

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 1305 1306 1307 1308 1309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ