Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem, jestem, czytam na biezaco ale nie wiem co mam pisac.
No ja sie tez nie moge pochwalic, ze moje dziecko ladnie przesypia od 21 do 4, ale zdazylam juz do tego przywyknac. Krzyczy juz zdecydowanie mniej, a jak krzyczy i ja wiem, ze to histeria to daje mu, aby sie wykrzyczal.
Nocki rozne, lepsze i gorsze, zazwyczaj uda mi sie troche wyspac, a jak mamy kryzysowa noc to po prostu to akceptuje, odsypiam w dzien, bo nawet tego sie juz nauczylam. Zostawiam wszystko, nie sprzatam, nie gotuje tylko po prostu sobie spie, aby miec sile na noc. Zawsze spi od 20:30-21 do 24-1 wiec jest oki, potem albo jest cudownie i budzi sie dopiero rano albo co godzine.
Smieje sie bardzo, rano lezy w lezaczku, interesuje sie juz, troche moge przy nim zrobic. Spi w dzien 2-3h, spacery piekne, dzisiaj juz od 10 spi i nadal to trwa takze naprawde nie moge narzekac, zawsze ta drzemka jest.
Jest dobrze, raz lepiej, raz gorzej jak wszedzie ale juz sie poznalismy z tym malym czlowiekiem troche
Dzieki Wowka ze pytaszNynka, Katy, Wowka lubią tę wiadomość
-
Fermina maleństwo na bank ma alergię obstawiam skazę białkowa ,zazwyczaj zewnętrzne objawy pokazują się około miesiąca życia ale brzuszek cierpi cały czas . Mojego brata dzieciak tak miał płakał praktycznie cały czas nikt nie wiedział co jest ,aż dostał przepukliny od płaczu . Dopiero jak poszli prywatnie i zrobili badanie krwi okazało się że to uczulenie na bmk dostali mleko ha ale to też nie pomogło od razu ,lekarz mówił że potrzeba czasu żeby organizm się oczyścił ,więc nawet dieta musi trochę potrwać zanim zadziała . Szkoda mi was bo napewno się umeczyliscie mam nadzieję że wam pomogą . Wybrałabym się z tym do lekarza
-
kattalinna wrote:
Mama, temat wałkowany już był wielokrotnie i tu, i w fachowych internetach. Laktator nie ściągnie tak jak dziecko. Takie odciąganie sztuka dla sztuki może przynieść więcej szkody niż pożytku. Jak chcesz sprawdzić ile dziecko zjada to trzeba ważyć przed i po jedzeniu. Jeśli masz wystarczająco dużo mleka w dzień to i wieczorem jest ok, nie patrz na cycki. Jeśli ssie, to ma co. Zabawą z laktatorem, a przede wszystkim z butelką, możesz spowodować, że faktycznie będzie mniej. Ciesz się, że możesz karmić piersią, że ssak współpracuje i nie kombinuj. Niejedna dziewczyna, która odciąga bo musi zamieniłaby się z Tobą. Nie pamiętam od którego tygodnia/ miesiąca robi się bezpiecznie z laktacją.
A ja jeszcze dodam, że jak dziecko częściej chce ssać to niech ssie - zamawia w ten sposób mleczkoMoja przeważnie jak chce wisieć to wieczorami a potem w nocy mam nawał mleka i mi ładnie śpi jak sobie poje konkretnie
kattalinna lubi tę wiadomość
Matylda
-
Nynka, weź nie strasz.
My dziś miałyśmy szczepienie i to ta 5w1.
Strasznie mi jej było szkoda, bo płakała jak nie wiem. Dopiero u mnie w ramionach się uspokoiła. Od razu zasnela więc poszłam z nią na spacer. Kupiłam sobie malinek i borowek i teraz ona sobie ssie cycka, a ja zajadam już w domu.
BTW dla mnie Femaltiker bomba. Tyle mi się mleka zrobiło, że hoho.
Aaaaaa i klocek waży 4700g
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2018, 15:03
Nynka lubi tę wiadomość
-
Byliśmy dziś u lekarza, starsza gardło ma super, duża poprawa od czwartku. Katar i kaszel to dobre oznaki, bo się z flegmą oczyszcza. Niestety nie chce współpracować - nie daje odciągnąć nosa ani nie chce dmuchać (potrafi, tylko się stawia), nie pozwala psikać do nosa ani na gardło... Łazi taka zasmarkana ale psikam na siłę, bo trzeba. Witaminę C i syrop chętnie łyka.
Mam tylko stracha, że w tej zalegającej flegmie bakterie się namnożą, bo jak dziś rano ją mąż przytrzymał a ja ściągnęłam to masakra, co jej z nosa wylazło i gdzie to się mieściło
Niemniej cieszę się, że kolejna infekcja zwalczona niemal naturalnie, bez antybiotyku.
PS. Mamom starszaków polecam nasz podstawowy zestaw przy infekcjach
przy kaszlu syrop, już trzeci raz nam pomaga a ma bardzo fajny, naturalny skład:
https://www.doz.pl/apteka/p126473-GrinTuss_Pediatric_syrop_na_kaszel_suchy_i_mokry_128_g
do noska:
https://www.doz.pl/apteka/p67820-Rhinoargent_spray_do_nosa_20_ml
i na gardło:
https://www.doz.pl/apteka/p64880-Argentin-T_spray_do_gardla_20_ml
Młodsza - gardełko czyste, osłuchowo czysto, pokasływanie od spływającego kataru i nadmiaru śliny. Katar nie jakiś straszny. Jest na piersi więc dostaje przeciwciała, nie powinno się pogarszać. Za tydzień usg brzucha i przy okazji kontrola. Dostała tylko zalecenie wit. C i higiena noska standardowa jak przy katarze (oczyszczanie tak ze 3x dziennie, psikanie wodą morską, można też inhalacje z soli fizjo, maść majerankowa pod nosek).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2018, 15:02
Feeva lubi tę wiadomość
Matylda
-
BTW. Pokazywałam Wam moje córy razem?
xxx
(Foto sprzed choroby jeszcze, teraz obie zakatarzone i zmierzłe)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 22:49
J.S, Katy, kamciaelcia, Sela, Feeva, Nynka, pawojoszka, Cola87, Hoope, kattalinna, Wowka, jangwa_maua, Ewciaa83, Mała Matylda, D_basiula, MajowaMamusia, Fatalita lubią tę wiadomość
Matylda
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:tanda
sliczne obie
a starsza oczetami wymiata
ja to sie wspólnych chyba nigdy ie doczekam
Z tymi oczami coś jest na rzeczy, mnóstwo ludzi nam na nie zwraca uwagę
Ostatnio kasjerka w CCC skomentowała, że córka jak z reklamy a te oczy
Kiedyś mąż z nią spacerował pod przychodnią (ja byłam u gina) i chciała wejść do apteki bo kolorowe witryny ją zaciekawiły. Nic nie kupowali ale kasjerka zauroczona oczami poszła szukać na zaplecze jakiegoś gratisaPrzyniosła świnię skarbonkę z Septolete
Matylda
-
Katalina ja to wszystko wiem i oczywiście w ciągu dnia czy w nocy daje jej cyca na zawołanie. Butle z moim mlekiem dostaje tylko o 20 przed snem. Bo ona głównie wieczorami ale i w ciągu dnia zauważyłam też nie je sobie spokojnie, tylko pocycka 2 min spokojnie po czym szarpie mi suta, daje drugiego cycka i jest to samo. Po czym wielki płacz i wkładanie sobie rączek do buzi. Sama nie wiem co mam już robić a co robię źle, Ja chce tylko dla niej dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2018, 19:14
-
Mama32 ja też mam mniej mleka wieczorem rano po nocy piersi pełne ale z biegiem dnia Ula zjada więcej niż zdanza się naprodukowac . Narazie zapas nocny wystarcza mi jeszcze na wieczór ale już je częściej po południu i widzę że piersi puste . Jeżeli twoja dzidzia jest niespokojna i jak podasz z butli to je to znaczy że jest głodna . Ja bym robiła podobnie jak ty gdyby mi nie starczało bo jak mleko jest w piersi to pierś pracuje wolniej a jak oprozniasz laktator to pusta pierś więcej pracuje a ty masz czym dokarmić wieczorem a jak dziecko niedojedzone to i częściej się budzi w nocy . To tak jak ja bym zrobiła ale jakie są zalecenia doradców pojęcia nie mam
-
Fermina, przykro mi, że nie lepiej. Nie mam pojęcia jak Ci pomóc, ale przytulam. Będzie lepiej
JS, jaki spokój bije z Twojego wpisupodoba mi się
poka Igorka zadowolonego w leżaku, bo pamiętam tylko minę bandyty
Tanda, piękne masz córeczki
Hoope, Bartuś też mnie kupił, ja też gupia
Miałam plan wyjazdu na Mazury w ten weekend. A tu dupa, pogoda się zwali w sam raz na sobotę i niedzielę, a od poniedziałku znowu ładnie. A mnie już nosi, ile można w domu siedziećJ.S, Fermina, Hoope lubią tę wiadomość
-
Nie chcialam wczesniej pisac zeby nie zapeszac, ale musze powiedzieć, ze Kamilek dzisiaj byl prawie caly dzien aniolkiem
Nie wiem czy to byl popis przed moja kolezanka czy taki mial dobry dzień, ale poproszę tak juz codziennie
Fermina, Nynka, Cola87, MajowaMamusia, Fatalita, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Pawojoszka, tak jak piszesz jest spokojniejsza jak podam z butli. Teraz na wieczór też dostała pierwsza dzisiaj butle. Obudzi się za 2h myślę to już dostanie cyca. W ciągu dnia karmię praktycznie co godzinę więc piersi pracują cały czas, myślę że jak raz dziennie ściągnę 150ml laktatorem to krzywdy ani sobie ani dziecku tym nie wyrzadze, a mała od 2-3 dni jakby spokojniejsza wieczorami... Nie zapeszam zobaczymy jak to wyjdzie w najbliższych dniach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2018, 21:18