X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj
    U nas tak codziennie
    Mały śpi
    Potem krzyczy
    Lulany do uspokojenia znów zasypia, chwila, budzi się, krzyczy...
    A dziś to wręcz wyzwanie-pakuje nas!!! Wózek i jedno łóżeczko w aucie. Torba Piotrusia też. Skończyłam z torbą Patryka. Kupilam te torby :) jeszcze nasza, zabawki, oj jeszcze i jeszcze ale większość się udało!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza mała też ostatnio bardziej aktywna jest i w ciągu dnia ma krutkie dzemki tylko no i pół dnia trzeba wozić ,szybko się budzi, jej pomagają melodyjki z YouTube,ale tylko żeby wydłużyć sen działają tylko jak jest spokojna bo jak jest wnerwia to tylko ja irytują . Chopin jej się podoba i jeszcze jedna melodyjka ,będzie spać z taką muzyczka puki gra i puki nie jest głodna.
    Tak na nią patrzę i nie mogę się nadziwić jaką już duża z niej klucha

cf409fc7e7.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis dokladnie to samo ze spaniem plus kolka popoludniu. Chce spac a nie moze zasnac. Zasypia i te raczki w sekundzie w gorze jakby sie wystraszyla czegos a cicho jest. Teraz wykapalismy ja bo juz nie moglam zniesc dluzej tego placzu, tak mi jej szkoda. W wodzie sie uspokoila i spi 10 minut. Ciekawe jak dlugo jeszcze bo prawie nic nie zjadla.

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula, u nas to samo

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moro właśnie działa otulanie.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest moro?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odruch moro-to nagłe zrywanie rączek do góry-taki instynkt samozachowawczy(ochrona np przed upadkiem) z którym dziecko się rodzi i który Z czasem musi wygasnac

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odruch moro - reakcja na bodźce: światło, dźwięk, ruch; ten wyrzut kończyn i przerażenie w oczach.

Kamcia, ale i tak nie działa w 100%. Moro jest prawidłowym odruchem i dobrze, że występuje, oznacza, że rozwój jest ok. No i jak wszystko: rozwojowy i minie ;-)

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piszę o "zwiazaniu" by nie wybudzal

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki,duzo sie tu ucze.

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    35 minut spania. Ale na razie leży w łóżeczku i sobie organizuje czas, naiwnie liczę, że zaśnie...

Edit: pobudka na jedzenie. 6 minut, czyli jeśli nawet zaśnie to za max 1,5 godziny znowu jeść. Ale jest gorąco, wybaczam bo też piję co chwila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 20:17

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to z tym spaniem to czysta prawda, ze im bardziej zmeczone dziecko tym jest wiekszy dramat.
    Odpukac, to u nas jest po prostu swietnie, moje dziecko zmienilo sie o 180 stopni. Nie powiem ze nie wrzeszczy ale juz wiem dlaczego, rozpoznaje rodzaj placzu.
    Spi w ciagu dnia, o godzinie 20 juz spi w swoim lozeczku. Rano ma swoja aktywnosc, pozniej ma drzemke, spacer, aktywnosc, kapiel i spokojny sen.
    Zaczelam cieszyc sie macierzynstwem i nawet jak ma zly dzien, jest marudny, nieodkladalny to na drugi dzien jakos wszystko znowu sie uklada.

Serio ja w to nie wierzylam, ale czas zdzialal tutaj cuda
    I smieje sie juz cala buzia, bardzo duzo, mieknie mi serce <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 20:17

kattalinna, kamciaelcia, Wowka, Nynka, Katy, Mycha666, Mała Matylda lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, miło się czyta takie rzeczy :-) a jak z Twoim snem?

Te uśmiechy całogębne też mamy coraz częściej, rozwalają na łopatki :-D

Dziś się nauczyłam nowej rzeczy: muszę rano wstawać i się ogarniać, żeby w każdej moc wyjść z domu. Wczoraj spacer po 10 trwał 3,5 godziny. Ładnie spała, było karmienie i przewijanie. I tego rytmu chce trzymać. Wieczorna rutyna się sprawdza, dzienną czas wprowadzić.

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, dzieki ze pytasz, ze snem troche gorzej :/ Najbardziej mi sie chce spac miedzy 5 a 7 rano i doslownie zawsze tak pragne, aby te dwie godzinki przespac, to wtedy jestem zregenerowana, jak moj jest to sie udaje, bo wtedy jak maly nie spi, to on go zabawia.
    Pije meliske, jestem wyciszona i udaje mi sie jako tako zasnac, choc zdecydowanie to nie jest to, co bylo wczesniej, musze sie troche nameczyc zeby zasnac
    Chcialabym spac juz o 20, ale ja tak nie potrafie XD

Te usmiechy sa boskie, w ogole jak dziecko robi sie juz takie kontaktowe, to jest magia :)

Kattalina, jak kot?

I fakt dzienna rutyna tez musi byc, ja tez sie staram zeby ciagle bylo podobnie i to sie sprawdza

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy jak Kamil?
    JS fajnie, że się już rozumiecie :)

• Katy Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz lepiej, ale chyba znowu noc spedzi ze mna w lozku...
    Nie pojechalismy do lekarza bo doszlismy do wniosku, ze lekarka nam powie to samo co ostatnio czyli nic konkretnego...Jesli jutro rano znowu tak bedzie ulewal to dopiero pojedziemy ;)

J.S super, ze u Was poprawa ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uprzedzam, że gorsze dni będą jeszcze wracać. W kratkę, raz dobrze, raz źle.

U nas np. niedziela była dobra, poniedziałek i wtorek kiepskie, środa cudowna a czwartek koszmarny.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby coraz więcej było tych dobrych dni ;-) doczekamy tego ;-)

Która z Was kupiła otulacz tulik?? Szukam wymiarów i za chiny nie widzę. Mój waży 4.5 kg a te mniejsze otulacze są do 6.3 kg trochę krótko w nim pośpi, bo teraz szybko przybiera. Znowu te większe są od 6-9 kg a to za duże, bo pewnie go tak nie otuli... sama nie wiem co robić... jak u Was to wygląda, długo jeszcze dzieciaczki z niego skorzystają??

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo sie odlozyc Kamilka do lozeczka, moze w koncu mnie biodra nie beda bolec ;)

My w ogole z otulacza nie korzystaliśmy:p

Musze Wam powiedzieć, ze taki okres jak mam po ciazy teraz to moge miec, w ogole mnie brzuch nie boli :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za dzień! Chyba dopadł nas skok rozwojowy. Zosia od trzynastej do dziewiętnastej funkcjonowała w trybie godzina nieziemskiego wrzasku – czterdzieści minut niespokojnego snu. O dziewiętnastej wszyscy łącznie z mężem byliśmy wykończeni. Mała zjadła tak obfity posiłek, że spodziewałam się wymiotów, ale nic takiego nie nastąpiło, pospała do dwudziestej trzeciej, znowu zjadła i teraz leży w łóżeczku, mam nadzieję że zaraz zaśnie.

Wowka, cztery dni temu spotkałam się z położną poleconą przez Nynkę. Trafiłam na urlop tej pani, więc musiałam zaczekać aż wróci. Pani jest sympatyczna, komunikatywna i tak po ludzku życzliwa, co za różnica w porównaniu z moją położną środowiskową. U nas problemem okazał się zbyt szybki wypływ mleka. Aby sobie z tym radzić Zosia wypracowała niewłaściwe nawyki (płytkie ssanie, czego konsekwencją jest nieszczelność, cmokanie i łykanie dużych ilości powietrza, ssie też bardzo delikatnie), często złościła się podczas jedzenia, wpuszczała brodawkę, przysypiała na piersi. Położna pokazała w jakich pozycjach karmić Małą („pod górkę”) aby lepiej sobie radziła przy piersi i rzeczywiści dzięki temu daje radę najeść się do syta bez krztuszenia, ale trochę ze sobą walczymy, Zosia chce ssać po swojemu. Położna pokazała mi jak obliczyć ile Malutka powinna jeść, jak jeden posiłek przekłada się na wagę – po kilku ważeniach wiem, że ona najada się z piersi i nie potrzebuje dokarmiania odciągniętym mlekiem. Teraz dokarmiam odciąganym z wyboru, w nocy, to dlatego że Zosia nie potrafi jeść z piersi na śpiocha, a ja wolę uniknąć długotrwałego usypiania. To spotkanie dało mi komfort psychiczny, trochę usprawniło karmienie, ale nie przyniosło jakiejś rewolucji. Nad sposobem ssania pani nie pracowała, poleciła nam neurologopedę, która zajmuje się takimi małymi dziećmi.

amygdala, Mycha666, Patk, Wowka, Feeva, Katy, kattalinna, Kwiatkowa24, pawojoszka, Fermina lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
‹‹ 1345 1346 1347 1348 1349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ