X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Patk Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wczoraj był live na fb na temat karmienia po 6 m-cu i stosowania karmienia bwl. Wg tego co mówiła mama lekarz, chodzi o to żeby dziecko już sztywno siedziało i ogólnie było sprawniejsze niż takie 4 miesięczne, wówczas ma lepiej przystosowane mięśnie odpowiadające za połykanie rzucie i rozdrabnianie. Była też mowa właśnie o rozszerzania diety metoda bwl, bez rozpoczynania od papek. Mi się bardzo podobał ten live. Polecala też książkę Bobas wie lepiej.

My po szczepieniu. Dzielnie zniosła kłucie, zabrakło dla nas szczepionki na pneumo, będzie dopiero pod koniec sierpnia więc dostanie razem z drugim szczepieniem infanrixem. W ogóle ta doustna na rota bardzo jej smakowała aż się rozplakala jak się skończyła, podobno szczepionka jest słodka i dzieciom smakuje.

Hoope, Tanda lubią tę wiadomość

• Fermina Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk, bardzo się cieszę, że szczepienia udane, oby tak dalej. :)

Hoope, mój klusek też je co chwilę ale ja najchętniej bym rozszerzala dietę jeszcze później niż się zaleca. Bardzo wierzę, że im więcej mojego mleka tym lepiej dla niego. No ale nie mam żadnych problemów z bolacymi poranionymi skutkami itp.

Feeva, Klucha cudowna. :)

A my zaliczamy pierwszy "udawany" spacerek. Nie widać, ale u nas leje jak z cebra.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c448067c9838.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 17:27

Cola87, Patk, Feeva, Katy, MajowaMamusia, Hoope, kamciaelcia, Mała Matylda, kattalinna, D_basiula, Ewciaa83, Wowka, Mycha666 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O psiutek też na zdjęcie się załapał XD
    To mojego psiutka też wystawie, a co?! :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f80cad89fb4.jpg

Źle obrocone ale co tam XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 17:41

Feeva, Katy, Fermina, MajowaMamusia, kamciaelcia, Mała Matylda, kattalinna, D_basiula, Cola87, Wowka, Mycha666 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich, ja od poniedziałku jakiś armagedon przeżywam z dzieciem, wisi na mnie całymi dniami. Spokój jest tylko jak się jest obok ewentualnie na spacerach, więc bijemy kilometry :) pierwszy raz zganiam zachowanie na skok, pasowało by na 12 tydzień, chyba się pocieszam tak :P

No właśnie ja już o to pytałam, ale widzę że temat teraz coraz bliższy kiedy planujecie rozszerzać dietę? Mój tak jak u hoope jest jak zahipnotyzowany jak coś jemy :)

Ps piękne bobasy :)

• Feeva Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie niby można już powoli od 4mca wprowadzać jakieś nowe rzeczy. Ale nie wiem czy nie za wcześnie?

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, Femina co to znaczy że je za często, czyli co ile?
    Bo ja już zaczęłam Zapisywać na kartce co ile mała je i wychodzi mi że od godz 24 go godz 24 karmię najczęściej do 15 razy. Czyli jak mała nie śpi wychodzi na to że karmię vo godzinę praktycznie

Fermina lubi tę wiadomość

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczne piesely :) Dzieciaczki tez oczywiscie :*

Ja rozszerzam po 6 miesiacu raczej ;) Zobacze jeszcze co nasz pediatra bedzie mial do powiedzenia w temacie:p
    Apropo idziemy jutro do niego na 11 :p
    Chlopak bedzie w pracy wiec zawiezie nas szwagierka, ktora jest w 32 tygodniu juz xd

Moj chyba je częściej niz co godzine :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieseł zawsze chodzi z nami na spacery. Boję się chodzić bez niego po lasach. Teraz też, biedny, myślał że idziemy. ;) Patk, uroczy towarzysz.:)

My się karmimy raczej częściej niż co godzinę. Mały je przed drzemką i po drzemce, nawet jeżeli trwa ona 15 minut. Jest zasada, po obudzeniu-cyc. No i noce, budzi się co godzin, maks 2,5. Nie wydaje mi się żeby na kp,istniało "za często", jeżeli tak, poprawcie. Wydaje mi się, że on tyle potrzebuje jedzenia i bliskości, więc mu je daję.

Mama32, Mała Matylda, kattalinna, Tanda lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam na próbe pieluchomajtki pampers, zobaczymy czy sie sprawdza :p

Teraz cycamy w samochodzie na parkingu pod tesco, jak dobrze, ze mamy przyciemniane szyby z tylu :D

Moze u nas tak czesto w dzien bo w nocy malo? :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 18:41

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Co do rozszerzania diety to sa nowe wytyczne.
    Wcześniej przy mm można było rozszerzać dietę w 4mc a przy kp od 6mc.
    Obecnie przy kp i mm wprowadzamy nowe produkty w 6mc

Tanda, Katy, Patk lubią tę wiadomość

• Tanda Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Dzięki za życzenia :)

Podłączam się do pytania. Gdzie ten słód można kupić? Tylko allegro/sklepy internetowe? Jaki jest w smaku? I jak go pijesz? Sam rozrobiony w wodzie? Bo mi coś w tym femalitikerze nie pasuje...

Edit. Czytanie ze zrozumieniem :/ już wiem jak pijesz :)

Smak podobny do femaltikera, bo to też na słodzie jest. Tylko mniej słodki, bardziej kwaśny.

Wowka lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama32 moja wczoraj jadła co 1-1.5 h moja położna mówi że co 2-3 tyg jest coś takiego jak wilczy głód,czyli zwiększa się zapotrzebowanie na mleko i dziecko wisi na cycu.
    Byłam w mieście,obskoczyłam rossmana i 3 apteki, w Rossmannie smoczki z aventa tylko wersja dla chłopca, w aptekach kiepsko, kupiłam na próbę smoczka z canpola bo ma taki kształt jak z lovi, zobaczymy czy bedzie chciała doić.

Martwi mnie że zwkaszcza wieczorem Mała zasypia przy cycu, nie chce żeby sen=cyc, położna mówi żeby do końca 3 mca się nie spinacć bo dziecko potrzebuje bliskości,w ciągu dnia tata też usypia,ale wieczór bez mamy nie da rady.

Tanda dla mnie słód jest nega słodki, nie czuje tam kwasu,chyba że masz w proszku.

• Patk Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama lekarz też właśnie mówiła o tych nowych wytycznych, które nota bene nie są jednak nowe, że dieta na kp i mm powinna być rozszerzana po 6 m-cu. Ja zamierzam wytrwać te 6 m-cy (zapomniałam napisać że my już tylko cyc) i potem rozszerzać zgodnie z bwl - cyc potem jakieś warzywka do wyboru i woda. Podobno są tez przepis do rozszerzania diety metodą BWL.

Fermina - Mój psiutek też zawsze ze mną w las chodzi, ja się boję dzików. XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 20:00

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję po 4 m i na pewno nie zacznę od blw

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro wracamy do domu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc :)

Mala Matylda - to zapamietalam ze wszystkiego, cuuudowne zdjecie! <3

Feeva, mala boska i zdecydowanie pobija rekord w spaniu, zazdroszcze bardzo :)

Fermina, czyli jednak nie bylo zadnych powodow do zmartwien, cudny Juleczek i piesio ;)

Hoope, ostatnio jak pisalam post to zapomnialam o tym zdjeciu, oczy Barylki boooskie i widac ze matka oszukuje, zlote dziecko :D

Ja tez zamierzam po 4 miesiacu i tez nie od blw, takze Kamcia tak samo ;)

Powiem wam, ze u nas od dwoch dni pada i jest zimno. Wszystko super ale nie mozemy wyjsc, bo to nie jest taki drovny deszcz, a jak zlapiemy chwile ze nie leje, to zaraz nas gdzies zlapie deszcz. Dziecko mi w domu trenuje ambe przez brak spacerow, jutro ma byc juz pogoda takze w koncu, bo oszaleje.

Dada po 11h nam przeciekla, ale jajca byly, wyrodna matka ze mnie. Ksieciunio nad ranem chce juz do nas, nad ranem ma sie rozumiec 4, wiec polozylam go kolo nas i zasnal, potem zaczal stekac, mieszac sie, trwalo to i trwalo a ja dopiero go podnioslam lolo 7 jak juz dal koncert, a tam wszystko zasikane lacznie z poduszka, przescieradlem, koldra. Roboty mialam full od samego rana, jak polozylam go na przewijaku, to az mi bylo glupio, takie szczescie bilo z mojego dziecka XD Tak czy siak to byl ostatni test dady u nas na tyle godzin, raz w srodku nocy musze przebrac, bo pielucha nie daje rady XD

Dzisiaj bardzo blizna po cieciu mnie boli, moze to byc spowodowane tym, ze mam miesiaczke? Czuje jakby ktos mi ja zelazkiem przypalal, bardzo niekomfortowe :/

W lovi nam tez sie woda zebrala w jednym, drugi normalnie, dzis szukalam juz tych wiekszych ale byly same dla dziewczynek.
    Mamy aventa smoczek ale go nie chce za bardzo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 20:27

Hoope, Mała Matylda lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michal zaczal od 4m. Teraz tez tak planuje z Natalia. I tez nie blw
    Przeciez rozzerzajac diete nie odstawiacie mleka. Kamcia pogoda dopisala?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 20:32

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wytyczne, wytycznymi ale ja chcę wiedzieć konkretnie dlaczego. To siedzenie mnie nie przekonuje bo maluch ssie pierś nawet do góry nogami i mamy tak zbudowany układ pokarmowy, że pozycja niespecjalnie mocno przeszkadza w przełykaniu. Moje córki w 6 miesiącu nie siedziały a mogły jeść.

Potrzebuję twardych dowodów bo przez to całe ogólne zamieszanie z dziećmi nikomu już nie ufam i chce zbudować własny pogląd.

Za często, faktycznie przy kp nie istnieje takie określenie, za często dla mnie.

Też je przed spaniem, po spaniu ale i nierzadko pomiędzy. Od 22-1 ma jedyną długą przerwę ale potem leci z cycem co godzinę. Przez to bardzo często się budzi, jak się budzi to jest niewyspany i marudny. Ciągle gdzieś podsypia. Potem je. Znowu podsypia, 5, 10, 15 minut, znowu je i tak od 2 w nocy do 22 wieczorem.

W niedzielę kończy 3 miesiące. To bardzo niewiele ale z drugiej strony to sporo jak na noworodka :/ Co ja mówię, on właśnie jako noworodek jadł co trzy godziny. Wiem, że mam więcej mleka ale on jak francuski piesek, po troszku. Przez to nie mogę też odespać nocy, bo nie śpi dość długo.

Wytyczne też warto przez palce obserwować, człowiek to nie maszyna, nie podlega pod standardy, każde wytyczne to tylko wskazówki a nie nakaz. Wytyczne też się zmieniają, same widzicie, wczoraj było cacy a jutro jest be i odwrotnie. Dlatego wolę sama obserwować swoje dziecko i jego potrzeby. Nikt lepiej go nie zna niż ja.

Ale pociesza mnie, odrobinkę, że więcej jest takich dzieci.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez jadl rzadziej jak byl noworodkiem niz teraz :p

W sobote idziemy na wesele i rodzina chlopaka sie dziwi czemu dziecka nie chcemy wziac chociaz do kosciola i nawet stac z wozkiem przed...Nie znaja na tyle Kamilka i nie dadza sobie przetlumaczyc, ze on w wozku gora 15min wytrzyma, a potem bedzie histeria :/ Jak chca sobie nosić 6kg przez godzine to prosze bardzo, ale moj kregoslup juz nie wyrabia :p

W ogole jestem w szoku bo wzielam malego do odbicia, a on nie dosc, ze zasnal mi na rekach to odlozony do lozeczka spi dalej...Ciekawe o ktorej sie obudzi...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, a to nie jest taki typ po prostu? Bo ja mam wrazenie, ze mam dokladnie takiego samego, a karmie mm.
    Pierwsza dluzsza przerwe mamy od 20-24, a potem sie zaczyna, potrafi sie obudzic co godzine, zje tak 30-40 ml po czym zasypia, za godzine znowu sie budzi. Nie zjada normalnie aby dluzej spac, tylko po troche.
    Strasznie to meczace. Spi dluzej tylko obok mnie i to dlatego, ze w polsnie wkladam mu smoczka i on zasypia, wiec na ile jest glodny a na ile to potrzeba pociumkania, to nie wiem, niemniej jednak w lozeczku juz sie pieknie rozbudzi i dooopa ze spania i oszukania smoczkiem.
    Takie nam sie trafily egzemplarze, bardzo ciezko jest odespac takim trybem, nie da sie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 20:54

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 1365 1366 1367 1368 1369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ