WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Wybaczcie powielanie, jeśli już któraś z Was o tym pisała, ale od kilku dni nie czytam forum. Dzis w Gemini jest darmowa wysyłka. Widziałam, że Femaltiker u nich kosztuje 22zł. Moze któraś skorzysta.

kattalinna, Nynka, Sela, Mała Matylda lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany jaki ukrop dzisiaj, dopiero wyszłam na spacer a i tak jest strasznie, dobrze że dzidziuś znosi to dobrze.

Czy jest możliwe że po tych zastojach mam mniej mleka w tej piersi??

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Rany jaki ukrop dzisiaj, dopiero wyszłam na spacer a i tak jest strasznie, dobrze że dzidziuś znosi to dobrze.

Czy jest możliwe że po tych zastojach mam mniej mleka w tej piersi??

U mnie po zastojach w lewej piersi szkraba mniej ją lubi (przeważnie w jednej się robiły). A w niej zawsze miałam więcej pokarmu, więc coś jest na rzeczy.

• Fermina Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarki, w czwartek badanie moczu, do czwartku furagina raz dziennie. Przeczytałam ulotkę i trochę się boję. Ktoś ma doświadczenie w stosowaniu furaginy przy kp? Czy to mniejsze zło niż antybiotyk?

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracamy od lekarza i jestem z lekka przerazona bo twierdzi, ze to wszystko na tle nerwowym i maly jest nadpobudliwy...Po za tym ma asymetrie w odcinku mostkowo obojczykowym, ale to akurat sie da wyrehabilitowac na pewno..
    Dostaliśmy skierowanie do neurologa i troche sie obwiniam, ze to przez te moje nerwy w ciazy:(

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, ja po tym ostatnim mega zastoju w prawej piersi też mam mniej mleka :( a do tej pory było po równo.

Fermina przy KP dobry jest antybiotyk Augmentin jak coś. Można przy nim karmić piersią. Ja przy zapaleniu piersi go stosowałam.
    Co do furaginy to jak ja miałam zapalenie pęcherza to lekarka powiedziała, że nie można przy KP, więc dostałam jakiś lek, gdzie była jedna saszetka do rozpuszczenia w wodzie. Ta jedna saszetka kosztowała 20zl o.O ale pomogła.

Katy, skonsultujecie z neurologiem i będzie git :)

A my się chwalimy nową zabawką :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1e1ae6d5e06.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 18:35

Cola87, kamciaelcia, Fermina, J.S, Katy, Nynka, Sela, kattalinna, Mała Matylda, pawojoszka, Wowka, Hoope, Fatalita, D_basiula, Patk lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi lekarka powiedziała, że lepiej Furagine niż antybiotyk. Sama nie wiem co mam robić żeby dla Małego było najlepiej..

Zabawka ekstra, też przymierzamy się do zakupu maty, ale nie potrafię wybrać. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 18:43

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina z tego co wiem Augmentin nie przenika do mleka. Małej po nim nic nie było. Jak pytałaam o furagine, bo przed ciąża zawsze stosowałam bo szybko pomagała, to ponoć przenika.

Oglądałam dużo mat na allegro ale ta najbardziej przykula moja uwagę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 18:46

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc :)

My dzis konczymy 2 miesiace :) Czas leci.

Nie mozemy zrobic kupki :(

Feeva, zdrowka dla siostry

Dzieciaki jak zwykle cudne :)

Mi zostaly dwa tygodnie w Polsce. Z jednej strony super, a z drugiej tesknie za domem.

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wczorajszym koszmarnym dniu i kolejnej beznadziejnej nocy nastał piękny wtorek ;-) utwierdził mnie w przekonaniu, że rutyna jest konieczna. Spacer 3 godziny, potem trochę gadania ze slonikami z karuzeli i drzemka 3 godziny. W tym czasie ja zaliczyłam dwie krótsze ;-) po takim spaniu trochę śmiechów, przyszedł Tata, zdążył chwilę posiedzieć z córką i ryk - czas na spanie po godzinnej aktywności. W konsekwencji zamiast dość o 20, śpi od 19. Może nie będzie pobudek co godzinę, a pierwszej po 2...

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam upały dają się we znaki już drugi dzień więc dzisiaj totalnie nigdzie nie spacerowaliśmy, starszy zaliczał basenik na balkonie a młodszy marudził ;)

zaliczyłam dziś też fryzjera, 15 cm z długości na pewno poszło, w ciąży i po wlosy mi w ogóle nie wypadały, więc z czasem się przesuszyły...sama fryzjerka mowiła, że sa pieknie lśniące i zdrowiutkie teraz

a jutro krzywa cukrowa
    ble ble ble
    moja w sumie piąta w życiu
    najgorsze to wstawanie na 7:30 bez możliwości wypicia kawuni

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, wszystkiego najlepszego!
    To co powiedział lekarz to tylko przypuszczenia, idź do neurologa i postaraj się na własną rękę nie doszukiwać przyczyn trudności, choć wiem że łatwiej napisać niż zrealizować.

Patk, rewelacja!

Nynka, Lukrecja – gratuluję! Potwierdzam tą samą datę urodzenia ;), lista jest na stronie 1313. Stworzyła ją Feeva, ja tylko kontynuowałam gdy ją pochłonęły ważniejsze obowiązki, a ja wciąż czekałam :)

Mycha, cieszę się ze o tym wspomniałaś, zaraz skorzystam :)

Feeva, dobry wybór, Mania wygląda na zachwyconą :D

Kattalinna, cieszę się, że za Wami udany dzień :)

Kamcia, powodzenia jutro!

Zosia miała dzisiaj usg bioderek, z przy okazji usg przezciemiączkowe – wszystko w porządku :). Będąc w pobliżu odwiedziliśmy pradziadków, Mała zachowywała się u nich jak dama, wieczorem odreagowała, ale już udało się ją spacyfikować ;)

kamciaelcia, Wowka, Katy, kattalinna, Feeva lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, jestem :)

Katy, najlepszego :) tak jak dziewczyny piszą, idź do neurologa i wszystko będzie jasne. Nie znam się, ale tak sobie myślę, czy ta nadpobudliwość by się pojawiła tak nagle? Skonsultuj to koniecznie i w miarę możliwości przestań się obwiniać :)

Mała Matylda (jak piszę słowo mała to mój słownik z automatu robi wielką literę i sugeruję Matyldę :P), gratki udanego badania i miłych odwiedzin u pradziadków. Szpital wizualnie okropny, nie? :P

Dzieci niezmiennie śliczne. Tak sobie myślę, że jakie to szczęście że wszystkie "nasze" dzieci zdrowe i takie ładne. Nie było skrajnych wcześniaków i dramatycznych akcji, to na prawdę szczęśliwy wątek :)

Mama32, ja zazwyczaj mrożę od razu. Sporadycznie odstane w lodówce, ale tylko dlatego, że np Skrzat zje mniej i zostaje mi zapas.

Kamcia, powodzenia na krzywej. Btw, chyba też muszę się zmobilizować...

Na swoje nieszczęście obśliniłam się na myśl o tych krakersowcach i 3bitach. I o masie krowkowej z puszki. Ale nie, ja nie zrobię. A to dlatego że jak zrobię to zjem :) A nie powinnam...

Kattalinna, zazdro 3h spaceru. Co Ania w tym czasie robi, śpi?

Fermina, nic nie wiem o furaginie, ale dzięki za info o herbatce. Przetestowane już jakiś czas temu, dla mnie nadająca się do picia po dospaniu soku malinowego :)

U nas kolejny dzień pikniku na ogrodzie. Od wczoraj leżymy że Skrzatem na kocyku pod drzewem, on patrzy na listki i macha nogami, ja patrzę na listki i nie macham niczym. I tak jakoś schodzi dzień...

Idę pod 3 prysznic dzisiaj i spać. Nie wierzę w to że Skrzat trzy noce pod rząd da pospać, to by było zbyt piękne...

Katy, kamciaelcia, kattalinna, Mała Matylda, Patk lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za zyczenia ;)

Mam nadzieje, ze neurolog stwierdzi, ze jednak jest ok..poki co ja dostalam jakis lek z melisa do picia (niby on ma dostac przez mleko), maly calcium i witamine B1. Boli mnie to, ze juz od malego bedzie musial latac po lekarzach i sie faszerowac czyms..Poki co na szczescie to tylko witaminy prawie, ale jednak:/
    Ogólnie ten lekarz starej daty i jak uslyszal, ze maly nie bardzo chce jesc z piersi to kazal mi wprowadzic mu zupke jarzynowa czego oczywiscie nie zamierzam zrobic bo po co skoro wage ma ok...
    A no i niestety na niekorzysc jesli chodzi o jakiś problem neurologiczny byla u nas ta reakcja po szczepieniu...Teraz tym bardziej boje się kolejnego szczepienia:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2018, 07:02

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, my z Anią zazdrościmy kocykowania, spodobałoby się jej, jest zafascynowana światem, drzewa są mega :-) dziś na spacerze było godzinę spania, zmiana pieluchy i jedzenie w parku, potem trochę oglądania drzew, w końcu ryk i ucieczka z parku, żeby zaraz potem zasnąć znowu. Do pełnych 3 godzin zabrakło kwadransa ;-)

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, co za problem, zapraszam :) mam lasek brzozowy koło domu, zmieści się tam dużo kocyków i chyba wszystkie dzieci z forum :D

Harmonogram spaceru normalny, nie wiem co mojemu Skrzatowi nie pasuje w takim spedzaniu czasu...

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy Twój synek od początku jest nadpobudliwy ale to może znaczyć wszystko i nic. Za wcześnie, żeby to ocenić. Dlatego i Tobie i J.S od początku polecałam regularny z zegarkiem rytm dnia, unikanie wszelkich zbędnych bodźców (telewizor gra?). Moja pierwsza córka jest taki dzieckiem ale to nie znaczy, że Twój synek też taki będzie. Może jest tylko wrażliwszy.

Niemniej polecam wdrożyć system dnia wykorzystywany przy dzieciach ze zdiagnozowanym adhd czy zespołem aspergera. Nie dlatego, że masz chore dziecko tylko dlatego, że te choroby mają już fajny, sprawdzony sposób wyciszania i rytmu dnia, są dobrze poznane. Łatwiej też unikać czynników pobudzających gdy wiadomo co nimi jest. W sieci dużo jest na ten temat.

Natomiast nie szczepiłabym więcej bez konsultacji z neurologiem, najlepiej byłoby ustalić indywidualny tok szczepień.

Kattalina podobnie ale jednak nie to samo. Podstawowa różnica to smak, krakersowiec jest słodko-słony. Poza tym, brak orzechów i czekolady. No i trzecia inność, bez fixów, sriksów i gotowców ;)

Fermina to może przekona Cię coś innego. Źle lub nieleczone zapalenie pęcherza prowadzi do zapalenia nerek. Zapalenie nerek może mieć różny przebieg i skończyć się dializami i koniecznością przeszczepu. Boli jak poród a jak boli poród to już wiesz. Wtedy już w ogóle nie przydasz się dziecku. Oczywiście oprócz furaginum równolegle trzeba zakwaszać mocz, witamina c, żurawina.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, zależy jaką wersję się robi. Ja zawsze na krakersach właśnie :-) orzechy w 3bit? Ześ pani batona nie jadła :-P ciadtko, karmel, czekolada! :-) Ja bez fixów sriksów ;-)

Dziecko zjadło i niby śpi ale co jakiś czas się wierci i trzeszczy. No to nie wiem czy już ją przekładać na plecki czy nie. Jak przełoże to trzeszczenie będzie cały czas, jak nie to będzie kwekanie jak zasnę. Dylematy... ;-)

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 02:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, dokladnie tak jak pisze Hoope. Ja taki rytm wprowadzalam i w sumie stale pory nam zostaly praktycznie do wszystkiego, juz teraz w ciagu dnia praktycznie mamy to samo, ten sam rytual.
    Noce to inne bajka u nas. Tez mialam mnostwo nerwow w ciazy.

U nas np przy kapieli juz jest wyciszanie, mam jasne rolety wiec nawet to zaslaniany jakims kocem zeby bylo ciemno, bo czesto slonce pada. Nie gra w ogole telewizor, telefony sa wyciszone a my mowimy szeptem. Podczas usypiania tak samo totalny spokoj, nawet jak go poloze i lezy sam sobie, to gladze go po glowce, raczkach, przytulam ale wszystko w takim klimacie. U nas zasypia pieknie, bardzo rzadko sie zdarza ze mamy jakis cyrk, jest grzeczny.

Wiem ze nie lubi natloku ludzi, do nas goscie nie przychodza w duzych grupach, max 2 osoby i bron Boze nie wolno mu dzidziusiowac nad glowa, za bardzo go zadreczac, bo sprawdzilam - potem sie drze bardzo. Staram sie w ogole unikac zeby nie wiem, ktos mi sie uwieszal nad wozkiem.

Sproboj tak jak pisze Hoope rytualy. Pamietam ze ze u nas w nocy zawsze byly nerwy o 3 bo sie budzil, rozbudzal i ja bylam nerwowa, teraz sie budzi, ja zagryzam zeby i robie przy nim wszystko ale jestem wlasnie nudna i spokojna.

Rano robimy to samo, spacerujemy prawie zawsze o tych samych godzinach, a jak nie spacerujemy to lezymy w ogrodzie i ogladamy listki.
    Duzo mi to dalo, mam spokojniejsze dziecko na pewno, jeszcze zeby jakis zloty srodek na te noce byl, to byloby bosko.

Katy, Hoope lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 03:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymiękam... Dziś spanie w odcinkach: 3-2-1-1. Teraz sobie radośnie fika. Jedzenie po 2-3 minuty więc nie dziwią pobudki po godzinie. Wcześniej zasypiała przy jedzeniu, teraz się śmieje i robi miny, w obu nie ma szans na "zjedz jeszcze troszeczkę". To nie są pierwsze upały w jej życiu. Ba, w dzień jest goręcej a śpi po 3 godziny. Oby to nie trzecia i ostatnia taka noc...

age.png
‹‹ 1412 1413 1414 1415 1416 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ