X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciąże miałam straszną prawie 8 miesięcy nad kiblem, do 6 jechalam na czopkach....

Licze ze kolejna będzie lepsza...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena cudna.
    Igorek wygląda jak perkusista kapeli rockowej po występie :) Zuza może za rok będzie miała takie włoski.

Mama super zmiany u Was oby na stałe :)

My po galerii, Zuza nawet grzeczna była trochę w wózku, trochę na rączki i daliśmy radę. Szliśmy przez galerię zadowoleni, że gdzieś wyszliśmy :) niedowierzając że z naszą córką, bo jeszcze jakieś 2 miesiące temu w wózku leżała 30 min i awantura,a dzisiaj prawie 4 h szopingu odbyła. Ja sobie nic nie kupiłam, mąż tak, Zuzia dostała misia i kaczkę do kąpieli ze smyka, poszliśmy pooglądać zabawki do raczkowania i nic nie mieli oprócz huli kuli, szkoda bo chciałam pooglądać na żywo.

Zmęczeni wróciliśmy. Nie wiedziałam że pokój matki i dziecka to taka elegancka sprawa.

Trochę mnie uspokoiłyście z kuupami, miałam wrażenie że tylko moja tyle robi.

J.S, kattalinna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i Kamillo elegancki książę leży w karocy :)

Katy, pawojoszka lubią tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, wiecie ze ja po waszycy komentarzach zobaczylam tego rockowego malucha, serio :D

Majowa, gratuluje udanych zakupow :)

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w ciazy zero problemow, porod tez OK. Jestem maszyna do robienia dzieci

Mała Matylda, Sela, kattalinna, Katy lubią tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, mowilas o kupnie fotelika w czarny piatek, masz juz jakas strone upatrzona gdzie bedziesz zamawiac? Ja tez chce i tak czekam i patrze.

kattalinna lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:
    Tanda ja też przeszłam z majówek ovu ;-)

Cofnęłam się i trochę niezrozumiale się wyraziłam :D
    Chodziło mi o to, że z naszych tutejszych majówek tylko jangwa była na tym wątku co ja - a chodzi mi konkretnie o wątek "starania o drugie dziecko" bo na ovu praktycznie tylko tam się udzielałam.

Nynka wrote:
    Tanda, Sela jak sie nam uda to będzie różnica ok 1,5 roku. Ale wiadomo jak sie planuje jak to wychodzi.

Czy tylko my korzystamy ze spacerówki 2w1?

My zaczynaliśmy 3 miesiące przed roczkiem starszej, więc jakby wyszło od razu to byłoby 1,5 roku różnicy :)

..

Myślałam, że ja jestem jedyna co w 2w1 wozi i co więcej - nie mamy w planach kupowania spacerówki. Starsza jeździła do końca w tym wózku (mamy Bebetto Holland model z 2015 r.), niedawno zmieniliśmy auto na jeszcze większe, więc teraz tym bardziej mniejszej spacerówki nie potrzebujemy a ta jest duża i wygodna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 21:18

Sela lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igor po koncercie :D to najbardziej rockowe dziecko tu u nas na wątku :)

JS, Rekinu w sumie na cały dzień złapał JEDNĄ drzemkę 1,5h. No i te 10 minut rano. Dopiero co usnął na sen nocny...

Majowa, pogratulowalabym udanego shoppingu, ale nic nie kupiłaś dla siebie :) pokój matki i dziecka to elegancka sprawa, chyba że robisz z siebie sierotę i nie umiesz się do niego dostać, tak jak my w jednym z centrów handlowych :D nie wpadłam na to, że trzeba dzwonić do ochrony :D

Do kiedy dzieci śpią w dzień? I jak przestają łapać drzemki w dzień to śpią dłużej w nocy?

J.S lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża brrrr... poród brrr... połóg brrrr... mały wrzeszczący, nieśpiący, absorbujący ludzik brrr... Po trzecim dziecku czuję, że mam po korki, do pełna, nasyciłam się.

Teraz miłość, wolność i rock and roll!

Berbecia lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama32 wrote:
    A jak to jest teraz przy rozszerzeniu diety jeżeli chodzi o kp? Laktacja nie zaniknie?
    Czy poprostu teraz produkcja mleka dostosuje się do potrzeb dziecka?
    Albo może powinnam ściągać mleko żeby pobudzac laktacje?
    Właśnie nie wiem jak to teraz bedzie bo w ciągu dnia teraz jak je obiadek to cyca już nie chce a czasami pociągnie 1-2 min.
    Może w nocy tak często się budzi bo sie nie najada bo piersi aż tyle już nie produkują.
    Doradzcie prosze

U nas na razie obiadek jest pomiędzy cycaniem, nie zamiast więc karmię tyle samo co miesiąc temu. Wstaje z drzemki i jest cyc, za 30-40 minut obiadek i przed drugą drzemką znów cyc.
    W teorii piersi powinny się dostosować, a w praktyce - na razie nie jestem w stanie nic powiedzieć bo u mnie póki co bez zmian. Ale kobiety przecież karmią do roczku, po roczku, niektóre wręcz jeszcze dłużej, a dieta u dzieci już dawno rozszerzona, więc laktacja powinna się utrzymać.

Wowka wrote:
    Do kiedy dzieci śpią w dzień? I jak przestają łapać drzemki w dzień to śpią dłużej w nocy?

To pewnie zależy od egzemplarza. Mogę napisać jak było u mojej starszej.
    Od początku, tzn od czasu jak mniej więcej u dziecka ustala się rytm dzień/noc spała w nocy po 12h i tu się nic nie zmieniło, nadal tyle śpi.
    Pierwsze 3 mce w dzień spała jak chyba większość maluchów - często ale krótko.
    Od 4 mca ustaliły się 3 wyraźne drzemki po ok. godzinie.
    Ok. 6 mca zaczęła przechodzić na 2 drzemki a po 9 mcu spała już tylko raz w ciągu dnia i tak do drugich urodzin. Po drugich urodzinach przestała spać w dzień, przez krótki czas padała na noc trochę wcześniej, ale szybko to się wyrównało.

Większość dzieci w rodzinie po drugich urodzinach jeszcze spała w dzień, niektóre drzemały jeszcze w wieku 3-4 lat.

...

Dla mnie ani ciąża ani poród nie były fajne, jednak pragnienie drugiego dziecka było silniejsze i tylko dlatego pisałam się na to drugi raz. I niestety u mnie nie sprawdziło się powiedzenie, że "każda ciąża inna", druga była taka sama, poród ciut lepszy, ale tylko ciut. Oba z komplikacjami. Nie jestem stworzona do rozmnażania, niestety. Chyba drugi połóg wspominam najlepiej, w zasadzie nie miałam jakichś większych dolegliwości oprócz krwawienia. Pierwszy za to był tragiczny bo byłam nacięta i bardzo długo dochodziłam do siebie. No i kręgosłup mam zrujnowany po obu ciążach a do fizjoterapeuty jakoś dotrzeć nie mogę.
    Mąż cały czas mówi o trzecim dziecku a ja mam dreszcze na samą myśl.

Wcześniej przewinął się temat uwolnienia cyców, ja od jakiegoś czasu swoje na noc uwalniam, jednak muszę mieć pod ręką wkładki bo ciągle w czasie karmienia leci mi z drugiej piersi. Ale poza karmieniami nic już nareszcie nie cieknie, mogę spać bez biustonosza :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 21:50

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Kattalina, mowilas o kupnie fotelika w czarny piatek, masz juz jakas strone upatrzona gdzie bedziesz zamawiac? Ja tez chce i tak czekam i patrze.
    Biorę pod uwagę trzy sklepy: przede wszystkim 8 gwiazdek, następnie tylem.pl i fotelik.info. Jeśli tam nic nie będzie to może będę po prostu googlować i przeglądać ceneo pod kątem konkretnego modelu.

J.S lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, chyba pierwszy raz nic sobie nie kupiłam, jakoś za dużo sklepów naraz,tu do smyka chciałam, kupić pudła na zabawki (kupiłam 2), mąż chciał sobie coś kupić( głównie po to pojechaliśmy), spodni które chciałam nie było i ogólnie z dzieckiem to tak ciężko obskoczyć wszystko. Ogólnie to nie lubie zakupów, nachodzi się człowiek i nic nie kupi,wolę już jechać na moją mieścine, pójść do 3 sklepów i widzę czy coś mają sensownego, a po dzisiejszej wyprawie do smyka to stwierdziłam że zakupy przez Internet to jest to.

Też chce jeszcze jedno dziecko, ale nie wiem kiedy, może na wiosnę sytuacja się bardziej wyklaruje i podejmiemy ostateczną decyzję kiedy będziemy się starać. Z jednej strony chciałabym z małą różnicą mieć 2, a patrząc na Zuzie, jej potrzeby (usypianie na rękach) i moje mega przewrażliwienie na punkcie oszczędzania się w ciąży nie wiem jakby to pogodzić. Liczę, że następnym razem będę czuła się lepiej i ominie mnie seria wymiotów przez 6 tygodni.

Co kupujecie na wyprzedażach? Zabawki jakieś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 22:31

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda a ja ciebie chyba kojarzę z tych wątków testowych comiesięcznych .

Co do spania to u mnie też tak od 9 miesiaca jedną drzemka w dzień i jak nie śpi dziecko w dzień to najwyżej na noc szybciej zasypia . U nas zazwyczaj krótko po roku dzieci przestawały budzić się w nocy ,tylko Szymon był wyjątkiem i mając nawet dwa lata jeszcze czasem się budził na flache w nocy

Moje cycki są wolne od zawsze ,śpię bez stanika od lat ,oczywiście czasem budziłam się zalana ale ne ograniczam im wolnosci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 23:11

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 02:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to pewnie dziś nie pośpię
    Najpierw Patryczek miał temp podwyższona, po godzinie ładnie spadła po nurofenie
    Potem się położyłam i coś mnie tchnelo z Piotrusiem...nie dał dokładnie sobie zmierzyć ale nabilo 38,5
    Teraz leżę u niego, ten fika, czekam i na spadek goraczki i spadek jego mocy
    Mąż tylko mnie wk...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było :)
    Ja jeszcze nie śpię :D
    W sumie od 24:30

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, u nas nie spanie w dzien, ale w nocy spi od 19 do 6:40-7 z jedna albo dwoma pobudkami, nie wiem czy to ma zwiazek.

Kattalina, dzieki :) Sprawdzilam 8 gwiazdek i tam sa na wybrane modele, a ja potrzebuje konkretny fotwlik. No nic, bede polowac dalsj :D

Kamcia, jak chlopaki?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, jak chłopaki?

Ps. Nie ma godziny 24:30 :-P nie ma tak dobrze, doba tylko 24h ;-)

U nas właśnie walka ze snem. Standardowo pobudka jakoś 5:45 na kupę i podwójne siku. Wczesnej rzucanko przez sen i cyc max co godzinę. Przywykłam. Teraz młoda się rzuca, kopie mnie w biodro, krzyczy na zmianę z pokładaniem się do snu, ssaniem kciuka i wypinaniem dupki. Zaraz będzie lament wielki i "mamama" i od nowa lulanie na rękach aż padnie. Jako wyrodna matka leżę obok i nadrabiam internety głaszcząc dziecko po plecach. Bo co ja mogę więcej?

Na promocjach kupiłam dwa prześcieradła i sowę pchacza ze skip hopa oraz też ze skip hopa zabawki do wózka dla bratanka, który jeszcze w brzuchu. Fotelika nie kupuję. Obniżka 150pln przy ogólnej cenie to żaden rabat więc nie śpieszę się.

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, jaki kupujesz?

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, no wlasnie ten rabat slaby jest, ale chcialabym zobaczyc jak maly bedzie sie zachowywal przy wiekszym, z racji tego ze jest spory wydaje mi sie, ze nie miesci sie wszerz, strasznie placze jak tylko go wkladam a nigdy tak nie bylo. Szkoda mi go, nawet jesli nie pojezdzi teraz tylko po nowym roku to i tak postoi w domu, poczeka, ale myslalam ze z dzisiejszego black friday bedzie wiecej promocji.

Ja kupuje maxi cosi 2 way pearl, poniewaz mam baze isofix po aktualnym, pebble plus. My tylem zamierzamy jezdzic do 4 roku zycia, a dodatkowo ten mozna zamontowac przodem, wiec wydaje mi sie ok.

Chyba ze ktoras z was ma/miala i nie poleca, to tez chetnie poczytam bo na razie bazuje na opinii z neta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 07:22

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna
    No jak? Doba matki nie ma poczatku i końca więc dla mnie godz 24:30 istnieje. Patryk dobrze. Leży właśnie obok. Żeby była szansa trochę się przespać wzięłam go do łóżka. Gorączki brak. On nie ma innych niepokojących objawów
    Piotruś śpi, sporadycznie kaszle
    Ma co odsypiac
    Pewnie obudzil się też po północy. A kiedy o 2 u niego wyladowalam to i przebralam i czekałam na działanie nurofenu.standardowo po godz ładnie spadło. Jednak ani nie chciał usnąć ani nie pozwalal mi wyjść.jedna próba powrotu do sypialni skończyła się płaczem i lzami rozpaczy...szybko do niego wróciłam...bidulek w końcu zasnął na moim ramieniu. Dobrze że ma łóżeczko 140cm to jakoś się mieszcze ;)
    Zapiszę ich do pediatry bo znów weekend...choć zastanawiam się równocześnie czy nie lepiej poczekac i jutro izba przyjęć(sprawnie u nas ponoć idzie)...ale jutro mąż ma służbę. Dziś pewnie popoludniu bedzie obca lekarka(jak ostatnio)
    Ten kaszel Piotrka inaczej brzmi niż wczesniejszy. Ale tu chodzi też o wlasny spokój
    Matka spać nie musi

Idziemy na 10:20
    Nawet nie bylo wyboru
    Nasza lekarka przyjmuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 08:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1821 1822 1823 1824 1825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ