Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też wiem że nifty to statystyka ale inna niz pappa
Jak się nie chce robić pappy to bym szukala innego gabinetu, ktory nie narzuca
Ja zrobię prywatnie za 150 zl usg prenatalne 1. trymestru
Pozniejsze jest droższe ale...ten lekarz nie uznaje 3d/4d (jest prZeciwnikiem pokazywania dzidzi dka samego pokazywania) i jak przełącza usg to tylko dla diagnostyki(np rozszczep podniebienia) i nie liczy za to dodatkowej kasy (a zdjecie dostanę)
Bo usg 120zl a to 3D 230zl
Teraz widze że nifty u nich 2150zl i stanialo -
Ja robie usg ktore kosztuje 300 zl, a papp-a to koszt 250 zl. U mnie nifty kosztuje 2300. Caly czas sie zastanawiamy czy robic nifty czy tylko usg prenatalne, ale zrobilabym dla swietego spokoju.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 16:38
-
Fermina niestety jest takie ryzyko, szczególnie łatwo wykorzystać zaangażowanych rodziców. Ja miałam pecha trafić właśnie na taką ginekolog. A tyle certyfikatów ma, tyle dyplomów, tyle szkoleń! Zabrakło z empatii...
Ja nie chce testów z niczego. Jeśli usg wyjdzie źle, od razu umawiam się na amniopunkcję. Złe usg i złe testy i tak kończą się igłą. Btw. Pappa zaleca się wykonać w 10 tygodniu ciąży, przed usg genetycznym. Nie odwrotnie.❤ Bartuś już z nami 15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Moja poradnia usg i krew robią jednego dnia i z tego co mi wiadomo tylko tak jest prawidłowo
Przeciez chodzi o poziom wolnej bhcg oraz pappa w tym danym dniu.
Zrobią mi w szpitalu usg i potem od razu idę na oddział patologii ciąży oddać krew. Wyniki po tyg -
Napilam sie ostatecznie kawy A co do pracy na noce to faktycznie robie to tylko dlatego, ze w pracy nie wiedza o ciazy. Mam tylko nadzieje, ze juz nie bede miala wiecej w tym miesiacu bo padam...Jeszcze na nocnej zmianie musze sprzatac, ale chociaz klientow jest malo
Tanda to sie ciesze, ze widac u Ciebie spadek, mam nadzieje, ze u mnie tez bedzie -
Dobdy wieczór dziewczyny,
ja dziś nie miałam czasu pisać, cały dzień baaardzo aktywny, dużo rzeczy się działo. Teraz dzieciaki oglądają bajkę, zaraz idę je położyć.
Ja jestem zdecydowana na NIFTY, jednak jeśli usg wyjdzie dobre, to możliwe ze zrezygnuję. Jeśli wyniki usg i nifty wyjdą niepomyślne, rozważę inwazyjne badania.
Dzisiaj koleżanka zapytała czy jestem w ciąży, bo zwróciła uwagę na zaokrąglony brzuch. heh już widać, ekstra powoli rozejrzę się za kurtką zimową, obawiam się, ze w dotychczasowy, dopasowany płaszcz nie wejdę teraz dobry czas, może uda się coś na lokalnych grupach na fb znaleźć.
ahh coś chciałam napisać i o! skleroza ciążowa... coraz częściej dopada mnie takie roztargnienie....Jagna 15.04.2018 -
Mi lekarz powiedział, że pappa to statystyki, bo bierze się pod uwagę średnią z wieku i badań ale powiedział , że Nifty to już nie żarty i nie statystyka tylko poważne badania DNA dziecka, które krążą w krwi matki, badanie które wykrywa wadliwe chromosomy i najgroźniejsze trisomie. Prawdopodobnie kiedyś będą jedynymi badaniami prenatalnymi a pappy i amniopunkcji może wogóle nie będzie . Ile w tym prawdy to nie wiem ale faktem jest, że amniopunkcja jednak jest badaniem inwazyjnym i ryzyko poronienia lub uszkodzenia dziecka niestety jest...
Mam czasem wrażenie, że mój lekarz ciut przesadnie podchodzi do tematu ciąży, choć ma wiele pacjentek, które to chwalą. W zaleceniach do końca 3 miesiąca nie pozwala np farbować włosów, robić paznokci i używać antypenspirantów z uwagi na aluminium, które się ponoć przez skórę dostaje do krwiobiegu. Ogólnie to mówi, że jego doświadczenie pokazuje, że zarodki nie lubią chemii. No cóż...on wykonuje też invitro, więc może zaobserwował zależność.
Wam też lekarz daje takie dziwne zakazy:/ ?
-
Nifty czy harmony tylko niektóre wady genetyczne wykazują ale typu mozajkowego juz nie. Więc to nie jest pewne badanie. Tez statystyka w oparciu o dna dziecka w krwi matki. Warto poczytać. Jedyny ich plus-sa nieinwazyjne
Tanda lubi tę wiadomość
-
Kamelciaelcia - no właśnie warto poczytać, to nie jest statystyka skoro badamy dna dziecka z krwi matki. A to, że wynik podany jest w liczbach jako ryzyko to inna para kaloszy. Ale nie powinnyśmy się wprowadzac w błąd mówiąc, że to statystyka, bo nie. A to czy ktoś się na nie decyduje czy nie to jego sprawa (ja również raczej nie), ale nie wprowadzajmy się w błąd.
P.S. Tym bardziej śmieszne jest mówienie o nifty jako statystyce skoro badanie określa płeć dziecka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 22:09
Mama3 lubi tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
kamciaelcia wrote:Nifty czy harmony tylko niektóre wady genetyczne wykazują ale typu mozajkowego juz nie. Więc to nie jest pewne badanie. Tez statystyka w oparciu o dna dziecka w krwi matki. Warto poczytać. Jedyny ich plus-sa nieinwazyjne
Kamciaelcia no tak, ale pappa w ogóle nie wykazuje żadnych wad. Podaje pewne ryzyko. Można urodzić dziecko z ZD mając ryzyko trisomii 1:2000 - bo jedna kobieta na 2 tys według statystyk urodziła chore dziecko, ale też mozna przy ryzylu 1:4 urodzić zdrowe dziecko. Przy teście Nifty ryzyko pomyłki jest bardzo niskie ( choć faktycznie istnieje)Mama3 lubi tę wiadomość
Jagna 15.04.2018 -
Nifty jest badaniem przesiewowym okresla ryzyko wady. Zle nifty=wskazanie do amniopunkcji
A czym pappa jest, wiem, robiłam i teraz też zrobię-pisałam co o tym myślę kiedy dolaczalam tutaj na wątek. Nie zaplacilabym za pappe z wlasnej kieszeni. Robię by byc pod oficjalną opieką poradni badań prenatalnych. W razie czego dostaję skierowania na inne badania np echo serca. Wszystko jest od dawna przemyslane i zaplanowaneTanda lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki. Widzę, że temat prenatalnych trwa. Ja dostałam wczoraj na nie skierowanie od gina...ale u nas sytuacja jest inna. Dziecko autystyczne, bez wykluczonej encefalopatii i oczekujace na termin na badania genetyczne. Wiec...wiadomo.
Tanda piekne zdjęcia !!!
Co do tego Prevomitu to on u mnie na prawdę łagodzi dolegliwości. Z wymiotów 16 krotnych w ciągu 3 godzin przeszły do kilku w ciągu dnia. Mdłości nie odpuszczają.
Czy jest na forum ktoś komu w cytologii wyszło CIN I ??
-
Florek na majówkach nie ale na innym forum kilku dziewczynom. Z tego co pisały kolposkopia, ewentualnie później wycinek z szyjki do badania i tylko obserwacja. Jedna dziewczyna miała konizację przed ciążą (CIN 2 albo 3) i zalecenie szybkiego zajścia w ciążę.
Nifty może i warto zrobić ale cena to realna jedmomiesięczna pensja ww PL. Jeśli ktoś rozważa terminację, amniopunkcja i tak będzie jedyną podstawą do jej przeprowadzenia. A jeśli zamierza urodzić mimo wszystko, to po co badać.❤ Bartuś już z nami 15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka