X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka kciuki za poprawę sytuacji.

Bożena urocza, tez mnie wzruszają zdjęcia i filmy sprzed kilku miesięcy.
    Mania najlepszego :)

Mamy to, Zuzia od wczoraj sama siedzi :) raczkuje 2 nogami na raz, idzie po pokoju jak przeciąg XD

Jak się zastanawiacie dlaczego w przedszkolu chcą dzieci bez pampersów, proponuje 1 dzień spędzić jako nauczyciel przedszkola (w grupie 3 latków jest 25-30 dzieci i 2 panie)

kattalinna, Katy, Cola87, Wowka, pawojoszka lubią tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, lubię tylko pierwszą część posta...

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, gratulacje!

Bożena jest straszna. Dziś jedna drzemka. Ciągle tylko wyje i piszczy z radości na zmianę. Syrena alarmowa... Znudzona i zmęczona chyba życiem ;-)

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żesmy szczesliwie dojechali ;)

kattalinna, Kwiatkowa24, D_basiula, Cola87, Sela, Wowka, Mycha666 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda za naszych czasów był wymóg, żeby dziecko przyjmowane do przedszkola było samodzielne. Nie przypominam sobie w przedszkolu żeby pani komuś pieluche przebierała, karmiła czy podcierała. Fakt 3 latek może sobie sam dobrze dać ze wszystkim rade,a inny we wszystkim będzie potrzebował pomocy. To że panie się "tak tłumaczą" to nie jest ich wymysł, tylko tak jest narzucone z góry, tak jak nie można bic dzieci. Niestety ale w dzisiejszych czasach każdy się chroni jak może bo jeden rodzic podziękuje,a drugi zrobi aferę że pani dziecko dotykała w toalecie. Chore czasy nastały,niestety.

Jeśli chodzi o naukę i ilość zajęć to rzeczywiście jest przesada. Moja bratnica miała w żłobku angielski, dziecko, które po polsku zdania nie umie jeszcze wypowiedzieć potrzebuje j.obcego jak świnia siodło. Ostatnio widziałam reklamę zajęć muzycznych dla niemowląt XD

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, ja byłam z Bożenką na takich zajęciach :-P

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak wrażenia?

• J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, witaj w klubie. U mnie napieta atmosfera takze, bardzo niefajnie sie porobilo, az mi sie pisac nie chce nawet o noczym.

Dosc mam zebow, nieprzespanych nocy, pobudek na 2h w nocy, nie mam na to wszystko sily juz, chcialabym zasnac, obudzic sie i dac mleko malemu, a nie ciagle walczyc, dla mnie wieczor i polozenie sie spac wzbudza we mnie leki za ile sie obudze, ile nie bede znowu spala, a wlasciwa pobudka jest o 5 i nie spi do 10-11. Masakra.

Mam jakiegos dola. Mam okres. Wszystko mnie meczy :(

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam, że jak miałam 3 lata to chodziłam do Pani w przedszkolu żeby mi pieluche odpiela jak szłam do WC XD nie wiem po co mi była pielucha skoro korzystałam już z WC ale pamiętam to :D korzystać już sama umiałam.

Współczuję napiętych atmosfer :(

Mania jak się wkurza to piszczy. W ogóle dziś od wczorajszego darcia aż chrypy dostała.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie ja sie zastanawialam wczoraj czy 4,5 letnie dziecko robiace do nocnika to norma? Bo myslalam, ze takie dziecko juz na spokojnie do kibelka robi xd Z jakas podkladka ewentualnie czy cos :p

Współczuję klotni, my sie nie klocimy, ale ja jestem nerwus starszny wiec i tak często jest napieta atmosfera :/

Kamil spi, modlę sie zeby to nie byla drzemka...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, znam to darcie sie, straszne to :(

Ej u mnie burza. Wyobrazacie sobie to? Grzmi, leje i pioruny trzaskaja o.O !!!

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S co Ty!
    Myślałam, że burza to bardziej na wiesne o.O

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, ja tez tak myslalam, trwalo to tak z max 7 miniut laczac to z bardzo porywistym wiatrem. Anomalia pogodowe jak nic

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosna idzie :-D

kamciaelcia, J.S lubią tę wiadomość

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apokalypsa o.O

Zapowiada się ciekawa noc...

Od 19:45 obudziła się już 2x w ten sam sposób, czyli wstaje na nogi przy szczebelkach z płaczem (z zamkniętymi oczami). Za drugim razem teraz zjadła 130ml, tak jakby nie jadła cały dzień... (o 19:30 wypiła 240ml...). Nie wiem co się dzieje. Pierwszy raz coś takiego.

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, to co u większości mobilnych dzieci - emocje!

U nas dziś spokojnie bo matka przestała walczyć. Spanie od razu po kąpieli. Tylko od razu u rodziców, karmienie na leżąco. To nowość u nas. Ale działa... Jak mawia Kamcia: jeśli przez tydzień się powtórzy to uznam za nowe rozwiązanie. Póki co nie znaczy nic.

Deszcz leje, po śniegu wspomnienie. I sanki za drzwiami nieużywane...

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatuś lula Skrzatliwca, coś jednak trafiło do łba :)

Majowa, gratulacje dla Zuzi :) super!

Feeva, ja mam teorię, że dzieci przez sen wstają i płaczą, bo nie potrafią wrócić spowrotem na miejsce. A po za tym, 8 miesięcy skonczone-ostrzegałam, że w tej okolicy dziecko mi się zepsuło. Wstawianie w łóżeczku, bądź raczkowanie, więcej buczenia w dzień i łkania w nocy.

Kattalinna, no to nacieszaj się spokojem :D posiadanie przez Ciebie sanek zepsuło zimę :D Ja tak psuję pogodę wychodząc od fryzjera, lub po umyciu samochodu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 23:05

olciabos, kattalinna lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Tanda za naszych czasów był wymóg, żeby dziecko przyjmowane do przedszkola było samodzielne. Nie przypominam sobie w przedszkolu żeby pani komuś pieluche przebierała, karmiła czy podcierała. Fakt 3 latek może sobie sam dobrze dać ze wszystkim rade,a inny we wszystkim będzie potrzebował pomocy. To że panie się "tak tłumaczą" to nie jest ich wymysł, tylko tak jest narzucone z góry, tak jak nie można bic dzieci. Niestety ale w dzisiejszych czasach każdy się chroni jak może bo jeden rodzic podziękuje,a drugi zrobi aferę że pani dziecko dotykała w toalecie. Chore czasy nastały,niestety.

Za moich czasów 3-latek w przedszkolu to była naprawdę rzadkość. Ba - 5-latek to też nie była codzienność. Większość moich rówieśników zaczynała od zerówki. Może w większych miastach wtedy było to bardziej powszechne, u nas nawet nie było mowy o osobnej grupie młodszych dzieci a w mojej grupie była tylko jedna 5-latka, córka nauczycielki.

Mam dwie koleżanki przedszkolanki i obie zgodnie twierdzą - nie ma żadnych przepisów zakazujących podcierania dzieci - wręcz przeciwnie, panie mają pomagać. Jedynie rodzic powinien wyrazić zgodę na taką pomoc, ale często przedszkolanki po prostu chcąc uniknąć problemów (albo i z wygody) zasłaniają się, że nie mogą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 22:42

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda też czasem płacze przez sen czy wstaje w łóżeczku, to normalne.
    Czasem coś się przyśni (malutkim dzieciom nie śnią się sytuacje tak jak nam, tylko emocje).
    Odkładam, włączam szum, podaję smoka, przykrywam. Z reguły zasypia, czasem trzeba przytulić na chwilkę. Jak jest głodna to wtedy z reguły się wstaje i woła, ale bez płaczu.
    Ze starszą przeszłam lęki nocne. Nadal czasem miewa, choć teraz już bardzo rzadko.

Wowka lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To podkreślam od początku-co innego gadanie a co innego przepisy
    Nie ma przepisu ze trzylatek musi być odpieluchowany

Tanda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1995 1996 1997 1998 1999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ