X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka kciuki za poprawę sytuacji.

Bożena urocza, tez mnie wzruszają zdjęcia i filmy sprzed kilku miesięcy.
    Mania najlepszego :)

Mamy to, Zuzia od wczoraj sama siedzi :) raczkuje 2 nogami na raz, idzie po pokoju jak przeciąg XD

Jak się zastanawiacie dlaczego w przedszkolu chcą dzieci bez pampersów, proponuje 1 dzień spędzić jako nauczyciel przedszkola (w grupie 3 latków jest 25-30 dzieci i 2 panie)

kattalinna, Katy, Cola87, Wowka, pawojoszka lubią tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, lubię tylko pierwszą część posta...

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, gratulacje!

Bożena jest straszna. Dziś jedna drzemka. Ciągle tylko wyje i piszczy z radości na zmianę. Syrena alarmowa... Znudzona i zmęczona chyba życiem ;-)

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żesmy szczesliwie dojechali ;)

kattalinna, Kwiatkowa24, D_basiula, Cola87, Sela, Wowka, Mycha666 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda za naszych czasów był wymóg, żeby dziecko przyjmowane do przedszkola było samodzielne. Nie przypominam sobie w przedszkolu żeby pani komuś pieluche przebierała, karmiła czy podcierała. Fakt 3 latek może sobie sam dobrze dać ze wszystkim rade,a inny we wszystkim będzie potrzebował pomocy. To że panie się "tak tłumaczą" to nie jest ich wymysł, tylko tak jest narzucone z góry, tak jak nie można bic dzieci. Niestety ale w dzisiejszych czasach każdy się chroni jak może bo jeden rodzic podziękuje,a drugi zrobi aferę że pani dziecko dotykała w toalecie. Chore czasy nastały,niestety.

Jeśli chodzi o naukę i ilość zajęć to rzeczywiście jest przesada. Moja bratnica miała w żłobku angielski, dziecko, które po polsku zdania nie umie jeszcze wypowiedzieć potrzebuje j.obcego jak świnia siodło. Ostatnio widziałam reklamę zajęć muzycznych dla niemowląt XD

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, ja byłam z Bożenką na takich zajęciach :-P

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak wrażenia?

• J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, witaj w klubie. U mnie napieta atmosfera takze, bardzo niefajnie sie porobilo, az mi sie pisac nie chce nawet o noczym.

Dosc mam zebow, nieprzespanych nocy, pobudek na 2h w nocy, nie mam na to wszystko sily juz, chcialabym zasnac, obudzic sie i dac mleko malemu, a nie ciagle walczyc, dla mnie wieczor i polozenie sie spac wzbudza we mnie leki za ile sie obudze, ile nie bede znowu spala, a wlasciwa pobudka jest o 5 i nie spi do 10-11. Masakra.

Mam jakiegos dola. Mam okres. Wszystko mnie meczy :(

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam, że jak miałam 3 lata to chodziłam do Pani w przedszkolu żeby mi pieluche odpiela jak szłam do WC XD nie wiem po co mi była pielucha skoro korzystałam już z WC ale pamiętam to :D korzystać już sama umiałam.

Współczuję napiętych atmosfer :(

Mania jak się wkurza to piszczy. W ogóle dziś od wczorajszego darcia aż chrypy dostała.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie ja sie zastanawialam wczoraj czy 4,5 letnie dziecko robiace do nocnika to norma? Bo myslalam, ze takie dziecko juz na spokojnie do kibelka robi xd Z jakas podkladka ewentualnie czy cos :p

Współczuję klotni, my sie nie klocimy, ale ja jestem nerwus starszny wiec i tak często jest napieta atmosfera :/

Kamil spi, modlę sie zeby to nie byla drzemka...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, znam to darcie sie, straszne to :(

Ej u mnie burza. Wyobrazacie sobie to? Grzmi, leje i pioruny trzaskaja o.O !!!

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S co Ty!
    Myślałam, że burza to bardziej na wiesne o.O

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, ja tez tak myslalam, trwalo to tak z max 7 miniut laczac to z bardzo porywistym wiatrem. Anomalia pogodowe jak nic

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosna idzie :-D

kamciaelcia, J.S lubią tę wiadomość

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apokalypsa o.O

Zapowiada się ciekawa noc...

Od 19:45 obudziła się już 2x w ten sam sposób, czyli wstaje na nogi przy szczebelkach z płaczem (z zamkniętymi oczami). Za drugim razem teraz zjadła 130ml, tak jakby nie jadła cały dzień... (o 19:30 wypiła 240ml...). Nie wiem co się dzieje. Pierwszy raz coś takiego.

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, to co u większości mobilnych dzieci - emocje!

U nas dziś spokojnie bo matka przestała walczyć. Spanie od razu po kąpieli. Tylko od razu u rodziców, karmienie na leżąco. To nowość u nas. Ale działa... Jak mawia Kamcia: jeśli przez tydzień się powtórzy to uznam za nowe rozwiązanie. Póki co nie znaczy nic.

Deszcz leje, po śniegu wspomnienie. I sanki za drzwiami nieużywane...

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatuś lula Skrzatliwca, coś jednak trafiło do łba :)

Majowa, gratulacje dla Zuzi :) super!

Feeva, ja mam teorię, że dzieci przez sen wstają i płaczą, bo nie potrafią wrócić spowrotem na miejsce. A po za tym, 8 miesięcy skonczone-ostrzegałam, że w tej okolicy dziecko mi się zepsuło. Wstawianie w łóżeczku, bądź raczkowanie, więcej buczenia w dzień i łkania w nocy.

Kattalinna, no to nacieszaj się spokojem :D posiadanie przez Ciebie sanek zepsuło zimę :D Ja tak psuję pogodę wychodząc od fryzjera, lub po umyciu samochodu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 23:05

olciabos, kattalinna lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Tanda za naszych czasów był wymóg, żeby dziecko przyjmowane do przedszkola było samodzielne. Nie przypominam sobie w przedszkolu żeby pani komuś pieluche przebierała, karmiła czy podcierała. Fakt 3 latek może sobie sam dobrze dać ze wszystkim rade,a inny we wszystkim będzie potrzebował pomocy. To że panie się "tak tłumaczą" to nie jest ich wymysł, tylko tak jest narzucone z góry, tak jak nie można bic dzieci. Niestety ale w dzisiejszych czasach każdy się chroni jak może bo jeden rodzic podziękuje,a drugi zrobi aferę że pani dziecko dotykała w toalecie. Chore czasy nastały,niestety.

Za moich czasów 3-latek w przedszkolu to była naprawdę rzadkość. Ba - 5-latek to też nie była codzienność. Większość moich rówieśników zaczynała od zerówki. Może w większych miastach wtedy było to bardziej powszechne, u nas nawet nie było mowy o osobnej grupie młodszych dzieci a w mojej grupie była tylko jedna 5-latka, córka nauczycielki.

Mam dwie koleżanki przedszkolanki i obie zgodnie twierdzą - nie ma żadnych przepisów zakazujących podcierania dzieci - wręcz przeciwnie, panie mają pomagać. Jedynie rodzic powinien wyrazić zgodę na taką pomoc, ale często przedszkolanki po prostu chcąc uniknąć problemów (albo i z wygody) zasłaniają się, że nie mogą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 22:42

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda też czasem płacze przez sen czy wstaje w łóżeczku, to normalne.
    Czasem coś się przyśni (malutkim dzieciom nie śnią się sytuacje tak jak nam, tylko emocje).
    Odkładam, włączam szum, podaję smoka, przykrywam. Z reguły zasypia, czasem trzeba przytulić na chwilkę. Jak jest głodna to wtedy z reguły się wstaje i woła, ale bez płaczu.
    Ze starszą przeszłam lęki nocne. Nadal czasem miewa, choć teraz już bardzo rzadko.

Wowka lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To podkreślam od początku-co innego gadanie a co innego przepisy
    Nie ma przepisu ze trzylatek musi być odpieluchowany

Tanda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1995 1996 1997 1998 1999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ