Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
W temacie pieluch/braku pieluch/odpieluchowania, jest jeszcze naturalna higiena niemowląt.
Też oglądałam wczoraj strony biur podróży. A wakacje pewnie u nas, jak zwykle. Szkoda, że Skrzat jeszcze mało ogarnięty, bo byśmy zostawili ojca w cholerę w domu i pojechali sami, nawet na miesiąckattalinna lubi tę wiadomość
-
Kamcia, najbardziej podziwiam za zabieranie kota
Tanda, skąd wiadomo co się dzieciom śni? Ja się nad tym zastanawiam od ciąży
Weźcie nie narzekajcie na nocewiecie kiedy ja się ostatni raz wyspałam tak żeby całą noc? Pewnie koło połowy ciąży bo potem bezsenność
i doprawdy, perspektywa popsucia już mnie nie rusza...
A jak ktoś się z niemowlakiem wysypiał jak królowa to teraz ma, o
A tak w ogóle to i tak Wam współczuję.
Mycha, Kubuś superz tym fotelikiem jak wybieracie?
Nie mogę z tą moją mendoliną. Cały czas dziecko kłoda gdy leży na plecach, ale położyć ją na brzuchu to zapitala, teraz zaczęła ćwiczyć siad. Obroty umie, nie chce. No chyba, że na łóżku z gołym tyłkiem. Dobrze, że okresu niemowlęcego się nie pamięta. Rodzice też...Mycha666, Wowka lubią tę wiadomość
-
U nas wiosna, bazie kwitną
Też nie boję sie pogorszenia nocy, bo u nas do północy teraz w miarę stabilnie ale po północy pobudki co 1h, 1,5h.
Wydaje mi się ze córka nasza nie będzie pelzac a do przemieszczania się wybrała taktyke turlania sięmyślę że po turlaniu przejdzie do raczkowania od razu bo dupke tak wysoko wypina i jedna noga na kolanie stoi, tylko nie wie jeszcze co z reszta ciała zrobić
Czy próbuje sama siadac? Hmm przekreca się na bok lezac na plecach i próbuje glowke i ramię podnosic do gory. Raz kiedyś pokazuje jej jak na to skutecznie zrobić może z czasem zalapie.
Teraz drzemka, więc pora na kaweWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 10:18
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Tak to jest gdy zaczynasz pisać post i kończysz po godzinie, jesteś nie na bieżąco
No to w kwestii odpieluchowania, nocnikowania itp. - kiedyś napomknąłam, teraz Wowka wspomniała - my stosujemy naturalną higienę niemowląt. Nocnik w użyciu od początku 7 tygodniateraz planuję kupić drugi, mniejszy, na którym Bożence będzie wygodnie siedzieć gdy już usiądzie na tronie. Bo póki co cały czas ją trzymam na kolanach.
Kamcia, dziecko jest świadome swoich potrzeb od początku, niestety z czasem uczy się właśnie pieluch bo jego sygnału nie są odbierane, z czasem przestaje je dawać. Z nauką nocnika/ toalety chodzi o to, żeby dziecko na nowo było świadome, potrafiło zgłaszać i kontrolować funkcje organizmu.
Kiedyś dzieci szybko sadzano na nocnik. Dziś jest masa badań, że nie, że tak nie można, itd i 4latek w pieluszce nie dziwi. Może przypadek, może nie, że część tych badań sponsoruje Pampers...
Ja nie wiem kiedy się odpieluchujemy, ale cieszę się gdy uda mi dobrze zrozumieć córkęWowka, edwarda20 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry Wszystkim
Moje dziecię ma nie wiem lęk separacyjny czy co....nie moge odejść dalej niż na wyciągnięcie ręki nawet jeśli mnie widzi, ba nie mogę wstać w nocy siku bo jest histeria! Nie wiem co jest...
Zmiana pieluchy, nie wiem co mu zrobiliśmy ale też lament....
Wowka ja też mam ochotę męża zamordować...po prostu przechodzi sam siebie chwilami....
Wakacje też chcę, ale nasze plany chyba wszystkie już runeły wiec nie myślę nawet o tym....
W ogóle okres mi sie znowu przesuwa a co za tymnidzie moje pms też i już czrkam aż zejdzie ze mnie to napięcie....nie wiem musze jakiś intensywny sport uprawiać żeby sie tego wyzbyć albo jakas medytacje joge czy co....
Co do przedszkoli....ja chyba rozumiem obie strony jako mama chce żeby zajęli sie dzieckiem moim jak ja chce ale z drugiej strony tak jak dziewczyny piszą, rodzice są wariatami, są roszczeniowi i myślą że ich dziecko jest najważniejsze...dobry przykład jedna z Was podała, zmieniać pieluche w grupie 30 dzieci....jak się chce jakaś konkretna opiekę to chyba niania tylko pomoże.
Nie piszcie o tym strasznych historiach ciazowych....to jest jakaś katastrofa, tragedia. Ci lekarze powinni mieć zabierane prawo wykonywania zawodu i sadzeni za spowodowanie śmierci. Konowaly... -
Nynka, witam w klubie
wujowe to uczestnictwo, ale jest już nas kilka, damy radę.
Pytanie konkursowe. Co jest ulubionym pchaczem mojego dziecka?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/575beeea04cd.jpg
Czy może...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/37a075392178.jpg
Smutne historie ciążowe, przykro mi bardzo. Jako, że gdzieś tam mgliście mam jeszcze zamiar być w ciąży, to nanananana, nie słuchamWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 11:07
Mycha666 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wieje
Ale słońce przywieźlismy
Spacerujemy laskiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 22:12
Kwiatkowa24, MajowaMamusia, Berbecia, Tanda, kattalinna, pawojoszka, Hoope, Feeva, Wowka, Mała Matylda, Cola87, Mycha666, Sela, D_basiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA ja wakacji w ogole nie planuje. Tzn. szkoda mi czasu na wyjazdy, wole ten czas spedzic z rodzina w Polsce. Gdybym mieszkala na stale w Polsce to wtedy pewnie, ze bym jezdzila
Powiem Wam, ze w ciagu ostatnich trzech tygodni synek mi sie bardzo rozwinal. Tak nagle kilka rzeczy na raz. Zaczal mowic baba, mama, dada. Raczkuje i w ogole jest bardziej ruchliwy. No i ma dluzsze okresy aktywnosci miedzy snem. Ma 2 krotkie drzemki na dzien i wytrzymuje nawet 5h bez marudzenia.
Sela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZastanawiam się nad pchaczem, J.S. ten Wasz denerwujący jest w sensie melodyjek, czy daje rade? Mnie grające zabawki po chwili wkurzają, gąsieniczka drze papę, ale jest w stanie zająć chwilę Zuzię, więc jakoś ją znoszę. Nie wiem jaki kupić.
Nynka, ja też myślę nad jakąś joga, czy coś. Robię sobie w domu wieczorami co 2-3 dni takie rożne ćwiczenia głównie na kręgosłup i brzuch i czuję się po nich lepiej. Chciałabym wyjść do ludzi i zapisać się na zajęcia, ale mąż pracuje różnie i nie mam możliwości podania konkretnego dnia w którym będę mogła przyjść. -
Witam!
Co do odpieluchowania jak przyjdzie czas to bedziemy sie za to brać. Nocnik juz zakupiłam bo żal by było nie skorzystać z okazji w sklepie wyprzedaż za 10 zł.
Co do historii ciążowych masakra. W szpitalach trzeba walczyć o swoje nie odpuszczać.
Co do spania u nas sie troszke unormowało 2 pobudki w nocy na jedzonko i spanie do 8. Ciesze sie chwilą bo chwile są ulotne.
Moja nie raczkuje nie siada sama jak pamiętam to syn był bardziej mobilny w jej wieku.
Ale przy synie używałam chodzika ,jezdzika i rowerka trójkołowego po których syn ma problemy z kolanami i stopami teraz jestem mądrzejsza i ich nie użyje. -
Nie lubię czytać o takich historiach, bo od razu serce mi pęka na samą myśl, bo nie wyobrażam sobie tego... Boże.
My na wakacje w czerwcu. Nie mogę się doczekać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 08:22
Tanda, kattalinna, Hoope, pawojoszka, Kwiatkowa24, MajowaMamusia, Berbecia, Wowka, Katy, Mała Matylda, Cola87, Mycha666, Patk, Sela lubią tę wiadomość
-
kattalinna wrote:
Tanda, skąd wiadomo co się dzieciom śni? Ja się nad tym zastanawiam od ciąży
Pewnie stąd, skąd inne założenia na temat dzieci, których nie da się zbadać w 100%
Mi się to wydaje całkiem prawdopodobne po tym jak obserwuję mojhe dzieci i nawet ma to jakiś sens, ale nie zastanawiałam się nad tym głębiej
Co do trzylatków w pieluszce - dzieci są naprawdę różne a odpieluchowanie to temat rzeka tak samo drażliwy i kontrowersyjny jak cc/sn czy kp/mm.
Starszej nocnik kupiłam jak miała 8 mcy i wtedy zaczęłam ją z nim oswajać. Po roczku zaczęliśmy próby odpieluchowania a udało się dopiero jak miała 2,5 roku i urodziła się Matylda. Teoretycznie najgorszy moment - rewolucja w naszym życiu, mądre poradniki mówią, żeby wtedy sobie darować - dla nas okazał się najlepszy.
Miałam w sobie wiele samozaparcia, wylałam przy każdej z nieudanych prób morze łez z bezsilności, zastanawiałam się co robię źle. Otóż nic. Ona po prostu wcześniej nie była gotowa i zrozumiałam to jak już się udało.
Z Matyldą obiecałam sobie mieć większy luz w tym temacie, do 18 przecież w pampach nie będzie chodzić
Szwagierka z synkiem miała ciężko, też o niej gadali że leniwa (ci co nie wiedzieli ile nieudanych prób podjęła). Załapał jak miał ponad 3 lata i zobaczył rok starszego kolegę w ubikacji.
Druga szwagierka zdjęła córce pieluszkę jak miała rok i miesiąc czy dwa, przez rok sikała wszędzie, tylko nie tam gdzie trzeba. Dopiero po roku bez pieluchy zaczęła coś rozumieć i sygnalizować. Zaoszczędziła może na pieluchach, ale tak wczesne zdjęcie niczego nie przyspieszyło.
Mam też koleżankę, która stosowała wieolpieluszki i nhn a jej córka się odpieluchowała w okolicy 2 urodzin, tak samo jak część rówieśników noszących pampersy.
Chłopiec z sąsiedztwa pieluszki porzucił jak miał ok. 19-20 mcy. Bez żadnej próby, po prostu sam zasygnalizował, że już pieluszek nie chce.
Moja mama mówi, że nas wysadzała wcześnie, bo były tylko pieluchy tetrowe i nie miała wyboru i każda z nas wołała na nocnik w okolicy 2 urodzin.
Na grupie rówieśniczej starszej córki większość odpieluchowała się między 2 a 2,5 roku, ale było też jeszcze kilka z pieluchą do ok 3 urodzin. Teraz dzieci mają 3 lata i 3-4 miesiące i nadal są 2 dziewczynki i 1 chłopiec (na ok. 80 dzieci), które mają jeszcze problem.Matylda
-
Feeva, ciężko mi określić - chyba po trochu do każdego
W zebrze da się wyłączyć melodyjki - za to m.in. u mnie ma plusaTeż nie lubię hałaśliwych zabawek.
Wowka - u nas najlepszym pchaczem na ten moment jest też mebel z ikei
Matyldzie zepsuło się spanie w dzień. Wszystko jest ciekawsze od spania. A zmęczona = marudna. Wstała o 8:30, jest 12:00 a ona jeszcze nie śpi... MA SA KRA...
ED. No i 2000 stron pękło. Pijemy szampana?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 12:05
Wowka lubi tę wiadomość
Matylda
-
kattalinna wrote:Tak to jest gdy zaczynasz pisać post i kończysz po godzinie, jesteś nie na bieżąco
No to w kwestii odpieluchowania, nocnikowania itp. - kiedyś napomknąłam, teraz Wowka wspomniała - my stosujemy naturalną higienę niemowląt. Nocnik w użyciu od początku 7 tygodniateraz planuję kupić drugi, mniejszy, na którym Bożence będzie wygodnie siedzieć gdy już usiądzie na tronie. Bo póki co cały czas ją trzymam na kolanach.
Kamcia, dziecko jest świadome swoich potrzeb od początku, niestety z czasem uczy się właśnie pieluch bo jego sygnału nie są odbierane, z czasem przestaje je dawać. Z nauką nocnika/ toalety chodzi o to, żeby dziecko na nowo było świadome, potrafiło zgłaszać i kontrolować funkcje organizmu.
Kiedyś dzieci szybko sadzano na nocnik. Dziś jest masa badań, że nie, że tak nie można, itd i 4latek w pieluszce nie dziwi. Może przypadek, może nie, że część tych badań sponsoruje Pampers...
Ja nie wiem kiedy się odpieluchujemy, ale cieszę się gdy uda mi dobrze zrozumieć córkę
Ja u nas zaczelam temat, piszac ze zamowilam nocnik i bede oswajac malego. A ze temat kontrowersyjny...
A o NHN, ze takie cos istnieje dowiedzialam sie dopiero kilka mcy temu jak napisalas. Gdybym slyszala o tym wczesniej lub w ciazy to bylabym zainteresowana, czy stosowalabym, nie wiemkattalinna lubi tę wiadomość
-
Edwarda, mi czasem to nhn bokiem wychodzi jak mi dziecko drze japę bo chce siku, a mnie się ruszyć nie chce
ale jak już robi to mi przechodzi. Albo gdy po drzemce wiem, że bardzo chcę się ale czeka żebym zdążyła ją wysadzić - no jest radość i motywacja wraca. Do tego dochodzą plusy z ogarnięciem problemów brzuszkowych kiedyś i brak zaparć teraz. Po tym ile wysiłku czasem ją kosztuje zrobienie kupy podejrzewam, że mogłyby być problemy. A jakby co, to Henio jeszcze nie jest za duży, możecie próbować choć u młodszych łatwiej
Wowka, zanim zobaczyłam zdjęcia z zagadki to strzeliłam, że jakieś krzesło albo stołekoczywista oczywistość
Feeva, piękni jak z tefałenuchyba faktycznie Mania mix, choć z przewagą raczej taty. Szkoda, że u nas nie da się tak zastanawiać
Wowka lubi tę wiadomość
-
Feeva jak to do kogo no przecież wiadomo że do listonosza. A tak poważnie to usteczka po mamie.
Kancia bo może Piotrusiowi byłoby łatwiej jakby ojciec przejął odpieluchowanie właśnie przez naśladowanie ,jakby pokazał kilka razy sikanie do toalety ,pokazał że najpierw ja a teraz ty ,niektóre dzieci nie używają nocnika. Moja znajoma mi opowiadała jak to było u nich że latem tatą chodził z syskiem i krzaczki obsikiwali razem.
Nie myślę że trzylatek w pampersie to norma ale nie każdy trzylatek potrafi dosięgnąć żeby usiąść samodzielnie na toalecie a już nie mówię o podcieraniu.
Co do historii porodowych to ja nie muszę daleko szukać jak z Pawłem leżałam już po terminie na naszej sali kobiecie dziecko przez noc zmarło bo też czekali z CC a ona już długo po terminie ,malutki oddział,wszyscy słyszeli ta rozpacz tej kobiety a potem jeszcze musiała to dziecko urodzić. MasakraWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 13:23