X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:

Osobiście nie znam ani jednego dziecka powyżej 2 r.ż jeżdżącego tyłem a mogę powiedzieć śmiało, że z racji wieku i doświadczenia 18 lat, dzieci i ich rodziców znam najwięcej.

A ja znam kilka takich dzieci osobiście, jeszcze więcej online (sporo dzieci z mojej październikowej grupy - rówieśników mojej starszej) a nawet i tu u nas na wątku jest przynajmniej 2 dzieci 2+ o których wiem.

Może to jednak nie kwestia wieku czy doświadczenia, skoro to stosunkowa "nowość" a otoczenia w jakim kto się obraca. Jeszcze parę lat temu rwf-y nie były zbyt popularne, mało kto o nich u nas w PL wiedział, jak wybierałam dla starszej to nie było w czym, a to raptem 3 lata temu. Dziś jest dużo większy wybór, lepsze ceny, bardziej dostępne.
    kattalinna wrote:
    O właśnie, indyk! Skąd się takie bierze jak się nie ma własnych? ;-)

Ja mięso kupuję w lidlu, nie mam dostępu do swojskiego a ze sklepów które znam tam mają wg mnie najlepsze. Warto wiedzieć, że indyk jest gatunkiem drobiu stosunkowo najbezpieczniejszym, nie da się go tak faszerować hormonami czy antybiotykami jak np. kurczaki, bo ma słabsze serce.
    Matylda je głównie indyka, czasem królika (ale rzadko, bo nie lubię go oprawiać a sprzedają z reguły w całości), kurczaka jej nie daję na razie, wołowiny nie umiem trafić dobrej żeby wyszła miękka, cielęcinę to w ogóle ciężko u nas dostać, z ryb kupuję dla niej łososia i halibuta.

---

Noszę się z tym jakiś czas, żeby się pochwalić ale nie chciałam zapeszyć :P
    Jednak dwa tygodnie to chyba wystarczająco długi czas, żeby już móc powiedzieć, że nie mamy już karmień nocnych :) Ostatnie cycanie ok. 19:00, potem następne 6:00 - 7:00 rano i po cycku jeszcze dosypia godzinkę - dwie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 15:23

kattalinna, Mała Matylda, Sela lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena szaleje :)

Tanda po Twoim opisie wstępnie myślałam, że jestes w ciąży. Gratuluję przesypiania nocek :)

Ja nie wiem jak moja nauczy się jeść grudki. Dzisiaj dodałam do zupki kuskus i niechętnie jadła, może po 4-5 łyżeczkach zaczęło ją szarpać, a później już w ogóle nie chciała. Głodna była bo samą zupkę wciągnęła.

kattalinna lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O indyku wiem co tanda napisala

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, Majowa, tak samo pomyślałam o tej ciąży. Głodnemu chleb na myśli? ;-)

Tanda, dzięki za odpowiedź, właśnie słyszałam, że indyk najbezpieczniejszy. Z racji, że z mężem od kilku lat nie jemy mięsa to zupełnie wypadłam z obiegu. Szczególnie, że jak jedliśmy to nie zwracaliśmy za bardzo uwagi na pochodzenie...

Gratuluję nocek! Tak sama z siebie czy coś pomogłaś?

Tanda lubi tę wiadomość

age.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna ja wysyłam mojego męża do poradni zaburzeń snu. Leczą tam bezdech, który często objawia się chrapaniem. Czy to ta przyczyna, to nie wiem, ale działamy. Termin na maj. Wiem że prywatnie też można przejść jakiś zabieg, który zmniejszy chrapanie. Mam to na uwadze bo nie będę całe życie spać osobno z mężem. Ale póki co działamy w ramach NFZ.

Super, Bożenka pozazdrosciła Kubusiowi :D tak trzymać.

U nas też dziś placki bananowe ;) Ja zmiksowałam 1 dużego banana z 2 jajkami i dodałam łyżkę mąki pszennej. Wyszły bardzo miękkie więc Kubuś ładnie wsuwał. Na razie ode mnie z ręki. Nawet ja mu podebrałam kilka do kawki.

Edit. Tanda u nas po miesiącu nocy bez pobudek wróciło jedno karmienie (mm) w nocy. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 16:27

kattalinna lubi tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, to to można na nfz? Skierowanie od rodzinnego czy jak? Szanse, że mój pójdzie raczej marne, ale wiedzieć warto. Póki co grzecznie stosuje desnoran, co jest mega osiągnięciem jak na niego. Czyli mu zależy bo nie robi tego dla siebie, a dla nas, a tak naprawdę dla Bożenki. Desnoran w sumie działa nawet spoko.

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewczyny na czym smazycie te placuszki bananowe?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna skierowanie od laryngologa.

Edwarda ja na oleju kokosowym. Rozważyłabym może masło klarowne gdyby nie alergia na bmk.

edwarda20 lubi tę wiadomość

• Patk Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na patelni. XD żart oczywiście XD zeby nie było że cham ze mnie. Ale to przez tą "super" noc i jeszcze lepszy dzień. Chyba że to mój PMS ...

Ja smażę na teflonie więc bez niczego. Ale czasem na masełku, nierafinowanym kokosowym albo zwykłym rzepakowy

• Hoope Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda zaciekawiło mnie w jakim środowisku foteliki wyłącznie do jazdy tyłem nie są popularne XD

Kupiłam w lidlu dwa dni temu pręgę wołową do zupy. Mega miękka wyszła.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, ja na masle smazylam ;p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Edwarda, ja na masle smazylam ;p
    zrobie jutro :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na suchej patelni

age.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina pociesz mnie. Czy to minie? Czy będzie tak ze polozymy te gnidy o 19 i wstaną o 8 bez żadnej pobudki? I tak będzie już zawsze... tracę nadzieję. Kombinuję i nic na dłuższą metę... Kiedy się pytam?!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 17:07

• Wowka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, o indyku wiem to samo. Kupuję w sklepie z drobiem. Podobno ma znaczenie, czy indyk czy indyczka-filet z indyczki lepszy. Pani już mnie zna i wybiera odpowiedni kawałek piersi lub polędwiczki.

Edwarda, smażyłam na patelni teflonowej przesmarowanej tylko olejem rzepakowym. Dosłownie przesmarowalam ręcznikiem papierowym tylko. Nie trzeba więcej :)

kattalinna, edwarda20 lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk, zanim urodziłam dziecko to się kładłam i potrafiłam całą noc przespać, bez mamy ;-) a tak serio... na bank ten moment przyjdzie. Ba, jeszcze się nasłuchamy "daj mi spokój, oj weź zamknij te drzwi" itp. A wcześniej... planuję już wakacje u babci ;-)

Edit: tylko ta 19 wątpliwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 17:18

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczekamy się ale nie wszystkie i nie równo XD Znam dzieci, które lata całe wstają o 5 rano. Znam takie, które nie chodzą spać wcześniej niż o 23:00. Znam też takie, które budzą się w nocy do czasu podstawówki. Nie znam takich, które kładą się o 19 XD XD

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotr :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofia tez potrafi isc spac o 19. I czasami wcześniej jeslu nie bylo drzemki. Mojej siostry dzieci starsze już, a w trakcie roku szkolnego tez klada się o 19.

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko minus taki ze ida szybko spac a pobudka wcześnie... Zosiw dzisiaj najpierw 4.40 jakos udalo sie przeciagnac do 6. Dobrze ze mąż jeszcze rano z godz sie nia zajmie, bo mi ciezko zwlec sie o tej porze.. Co to będzie przy powrocie do pracy..

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
‹‹ 2047 2048 2049 2050 2051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ