Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeny Katy aż mi ślinka cieknie jak patrze na tą tarte...
Wczoraj zjadłam 4 pączki, bo mama piekła i aż miałam wyrzuty sumienia wieczorem eh.
U mnie wysyp urodzinowy w lutym i we wrześniu, reszte w ciągu roku nawet da się przeżyćW końcu się udało...
-
To ja ani nie piszę, ile my mamy urodzin
Ale mamy duże rodziny. W każdym miesiącu coś jest a w lutym czy lipcu nawet po 5 urodzin.
Na roczku będziemy mieli 30 (plus nasza czwórka) gości - zapraszamy tylko nasze rodzeństwo z małżonkami i dziećmi, rodziców. Nie mamy już dziadków, a dalszej rodziny ani znajomych nie prosimy - to chyba obrazuje skalę
My roczek odprawiamy 26.05, prawie miesiąc po faktycznych urodzinach, no ale tak wyszło.
Wstępny zarys imprezy już w głowie mam
Matylda
-
A to coś dla Was na dobranoc, mi się zrobiło od razu lepiej po przeczytaniu:
"Do zmęczonej mamy, która chowa się na kilka minut pod prysznicem, żeby trochę popłakać...
Do mamy, która ukrywa się w łazience, bo potrzebuje kilku minut spokoju, kiedy z jej oczu płyną łzy.
Do mamy, która jest tak zmęczona, że nie może już nic więcej zrobić i oddałaby wszystko za chwilę spokoju.
Do mamy, która płacze cicho w pokoju, bo nakrzyczała na dzieci bez powodu i teraz ma poczucie winy.
Do mamy, która desperacko usiłuje wcisnąc się w dżinsowe spodnie, bo chce wyglądać ładnie i poczuć się lepiej.
Do mamy, która zamawia pizzę na kolację, bo znowu nie miała czasu, żeby zrobić kolacji, tak jak się tego spodziewała.
Do mamy, która czuje się samotna, nawet kiedy nie jest sama.
Jesteś wartościowa. Jesteś ważna. Jesteś wystarczająco dobra.
To tylko etap, wymagający czas dla wszystkim mam. To wszystko okaże się jednak tego warte. Teraz jest ciężko. To trudne na wiele różnych sposobów dla każdej mamy. Nie zawsze o tym rozmawiamy, ale wszystkie walczymy. Nie jesteś sama. Dajesz z siebie wszystko.
Te małe oczy, które Cię obserwują, uważają Cię za idealną, myślą, że więcej niż doskonała.
Te małe ręce, które proszą byś wzięła je w ramiona, myślą, że jesteś najsilniejszą osobą na świecie i możesz podbić świat.
Te małe usta, które jedzą to, co gotujesz, uważają, że jesteś najlepsza.
Te małe serca, potrzebują Twojego, nie chcą nikogo oprócz Ciebie.
Jesteś dla nich wystarczająca, jesteś więcej niż wystarczająca, mamo. Jesteś cudowna!
Źródło: The Mum SourceJ.S, Sela lubią tę wiadomość
-
Mama, bylam w Makarskiej, Basce i Vodicach.
Ja lubie jak jest duzo ludzi i cos sie dzieje, nie lubie nudy, w Vodicach sie troche nudzilam i musle ze to byloby nawet spoko dla rodziny z dziecmi, aczkolwiek Makarska jest dla mnie przepiekna, dodatkowo wyprawa na wyspe Bol statkiem - polecam bardzo
W Makarskiej jest bardzo duzo ludzi, bylismy dwa lata temu w lipcu i bylo czuc te tlumy. Ja akurat swoetnie sie odnajduje w takich miejscach, pewnie bym pojechala tam drugi raz.
My jezdzilismy tylko samochodem, byliscie kiedys tak daleko? Samolot laduje chyba w Czarnogorze najczesxiej, tam nie bylam. W Vodicach bylismy pierwszy raz bo bylo w miare blisko i pogoda pewna, od nas jakies 1200 km, a Makarska juz 1580 wiec to byl niezly kawal do przejechania. Zmeczeni mega, ale obylo sie bez korkow.
Ja szukalam noclegu na booking, mielismy fajna kwatere ale jesli wybierzesz np Makarska polecam sie pytac czy jest na dole apartament czy na gorze, bo my sie niezle nawspinalismy tam pod gorke, z dzieckiem na to bym zwrocila uwage bo przy 30 stopniowym upale moze byc ciezko
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a12d0ec8e3aa.pngMama32, pawojoszka lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry.
Co tu taka cisza
Kattalina, jak tam?
Kamcia, co tak zamilklas na weekend?
Wowka, dzien dobry, ja juz serwuje kawusie
Katy, jak tam noc?
Feeva, odpoczelas po chrzcinach?
Mala Matylda, co kupilas ladnego? Udaly sie samotne zakupy?
My wstalismy. Noc DRAMAT, wstawalam milion razy. Milion. Czuje sie jak wyprana i wyzuta w pralce.
Kawy kawy kwykattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość
-
j.s.
ja w sumie jestem cały czas
w sobotę sprzątalam (czego już w niedzielę nie było widać wrrr), wczoraj długi spacer (nawet plac zabaw) i jakos tak zleciało...
a że nic ciekawego się nie dzieje, nie piszę
z tragicznych nocek (choć nasze tragiczne to pewnie srednie co u niektórych) przeszliśmy na srednie czyli 2/3 pobudki
ale na noc nurofen-i już nie eksperymentuje, czy dac lek, czy nie
a kawunie piję od 6
mąz wyszedł to pomyslałam sobie-Patryk sie przebudzi
a jakże-ululany spi
a ja chociaż druga ciepła kawunie pije
w dodatku jedna rzecz chodzi po głowie, byc może trochę narozrabiałam, czekam na rozwój sytuacji...
Patryk co raz gorszy w jedzeniu-ech...chociaż waga mu nie spada
tak sie cieszyłam z Zartego Piotrusia trzeba doceniac co sie ma hihi
ale raz (przy Emilce) stawałam na glowie, jedzenie to była moja katorga z nią (psychiczna), teraz raczej odpuszczam-nie, to nie! bedziesz głodny (szkoda że nie jest głodny)
wciąz licze (albo nie licze) że to zeby-objaw w nockach i w tym jedzeniu
aaa
wczoraj czułam ze choroba rozkłada, padłam o 21, teraz nawet nie wiem jak sie czuje-nie za dobrze, ale też nie chorobowo -
Kamcia, ile stopni mieliscie ze zaliczyliscie plac zabaw? My jedynie 5. Dzis podobno temp ma skoczyc do 10-11, oby, bo ja juz przod spiworka wyciagnelam a ostatnio znowu wkladalam do wozka.
Ja szczerze to sie ciesze, ze moj lubi pojesc i wszystko mu smakuje, bo mialabym nie lada problem z nim i pewnie tez bym miala dolki, ze nie chce jesc. Teraz tez obralam taka strategie - nie chce jesc, to nie, nie wmuszam a wczesniej sie przejmowalam i denerwowalam, ze nie je. Czasami tez bywa, ze ma takie dni slabsze. Dzis w nocy 3 razy jadl, a obudzil sie bardzo duzo na jie jedzenie, a ogolnie zazwyczaj je raz - max dwa. W dzien raz pije mleko, to w nocy nadrabia chyba
Moj mi wczoraj wozek wypral, wizualnie nie wydawal sie az taki brudny no fakt pare kropek ciemnych na budzie ale kolor mietowy wiec nie sposob sie uchronic przed wszystkim, ale woda byla doslownie czarna, nawet sie nie spodziewalam ze z siedziska takie cos, gdzie w wiekszosci byl na nim spiwor
-
Dzień dobry..
U nas nocka dziwna, odlozylam go do lozeczka pierwszy raz od dawna, pospal ok.godziny :p W planach mialam odkladanie go znowu, ale oczywiscie zasnelam...po 3 pies dostal ataku kaszlu (zdarza mu sie to raz na jakis czas), obudzil oczywiscie Kamila..Stwierdzilam, ze poczekam az sam zasnie i po jakis 30min sie chyba udalo, a ja juz zasnelam,obudzil mnie jego placz..Okazalo sie, ze spadl z lozka Na szczęście na poduszke i jak go wzielam z powrotem to spal dalej. Obudzil się przed chwila i dobrze bo mamy ta sesje o 12, a fajnie by bylo jakby zdazyl zaliczyc drzemke przed xd -
Dzień dobry,
Kamcia, na pewno Żarty Piotruś to mniejszy problem rozbawiło mnie to określenie
Katy, ale szczęście, że Kamilek wylądował na poduszkę. Specjalnie kładziecie na podłodze na taką ewentualność?
JS, dzięki za kawkę-właśnie startuję
Ale nie myślcie sobie, że właśnie wstaliśmy.
O co to, to nie. Noc rozpoczęła się po 22, po awanturze, już mi było brak pomysłów co może książątkowi nie pasować. W końcu psiknęlam tantum verde i jakoś udało się nam usnąć. I tak spaliśmy nieprzerwanie do 6:20 No i dokolysałam, przytulałam i szumiałam do 7:30.
Więc w sumie to nie wiem czy cieszyć się nocą bez pobudek, czy żałować że taka krótkakamciaelcia lubi tę wiadomość
-
J.S.
Mam 3 termometry zewnetrze (w tym mega stacje pogody) a zaden nie działa wg aplikacji 2 jak wyszlismy docelowo 8/9, wiec moze było te5/6 jak trafilismy na plac zabaw
ale słonko, bez wiatru-było super
okolo 3,5h poza domem
spiworek zdjełam Piotrusiowi i znów załozony, ale w jego wózku idzie szybko
Patrynio standardowo ubrany(zimowo)
dzieci najszczesliwsze a to najwazniejsze
a to jedzenie masakra...choc Emilka podobnego wzrostu a 2 kg mniej wiec jest róznica
Patryk nadal je czesto a mało i mało co
zero kasz, zupek, mm to max 150ml a zdarza sie ostatnio 5x dziennie (czyli noworodkowo niemal)Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 08:36
-
nick nieaktualnyU nas noc slaba jak zawsze. Pobudki co półtora h, a wstal o 6 25
U nas tez slabo z jedzeniem nie wiem co mam dawac, zeby jadl. Na sniadanie to w ogole. Kaszki nie smakuja, jajecznica tez, kawalki nie przechodza. Jakies pomysly? Bo u nas cycek to ciagle nr 1. Probowalam w nocy z butelka, ale jak tylko wyczuje gume, a nie cyca to wypluwa smoczka i sie krzywi -
nasz wczorajszy plac zabaw
A tak teraz jemy śniadanie...chleb z pasztetem
Piotr chodzi wokoło maty, Patryk pod stołem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:42
Wowka, kattalinna, J.S, Katy, Hoope, Feeva, pawojoszka, Mała Matylda, Fatalita lubią tę wiadomość
-
Kamcia, no właśnie po wczesnoniemowlęcych głodowych porcjach Skrzata, też myślałam że będzie niejadkiem i bardzo, ale to BARDZO się cieszę, że je te zupki, kaszki, owocki i co dam. Moze nie jest żarty, ale je. Bo mi też się chce gotować, jak wiem, że pójdzie
A takie jedzonko z rączki też nie idzie?
Edit. Już jest odpowiedź wyżej
PS. Hitem ostatnio był placek ziemniaczany tak, tak, tatuś dał takiego zwykłego, z cebulą, z patelni Ja dostałam zawału, ale Skrzat aż mlaskał. Z pół zjadł, na szczęście nie zaszkodził.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 08:55
kamciaelcia, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Znowu za wolno wszystko piszę
Kamcia, fajny ten plac zabaw
Chłopców nawet nie komentuję, bo wiadomo że świetni
Piotruś bardzo już wydoroślał. Pamiętam go z pierwszych zdjęć, wtedy bobas a teraz już chłopakkamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Kamcia, ale fajnie tam macie na placu zabaw!
U nas tez kawalki uwielbia, ale nie trafia do buzi, tylko jest to wszedzie, bo wtedy niezla zabawa jak mozna porozrzucac
Katy, cale szczescie ze spadl na poduszke.
Wowka, ale bym zjadla placka, a to tyle kalorii
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
ten plac zabaw akurat jest daleko, ale był i daleki spacer, Piotrek pamietał-nie odpuscil, myslałam ze po chwili sie znudzi (bo odziez zimowa) a oni ponad godzine
tzn Piotr
bo Patryk i pospał, i pojadł , i sie pohustał
jedzenie do raczki to dla mnie niejedzenie bo w sumie z tego niewiele trafi do brzuszka
dostałe do raczki po zjedzeniu z łyzeczki
rośnie ten mój Piotruś
niby tylko 2,5 latka a tak powaznie wygląda
mógły zacząć mówić bo wizualnie jego bebe nie pasujeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 09:05