Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
cola, hoope
dzieki
po takim wczorajszym dniu potrzeba czasem pocieszenia...
mama 32
kazda z nas zna takie historie, ze gdzies kiedyś ktoś późno zaczał mówić
słyszy się o trzylatkach, czterolatkach czy nawet pieciolatkach
u nas Piotrek nic nie mówi
nic znaczy zero
i ta najwazniejsza róznica-najtrudniej gdy ta historia ciebie dotyczy bezposrednio
byc oze za x lat sama bede sie smiała z tego i opowiadała, a mój syn pierwsze słowo powiedział...wolałabym predzej niż póxniej bez przyczyny -
Kamcia a może on poprostu nie ma nic ważnego do powiedzenia?😀 A tak poważnie to normalne że się martwisz ale to tak trochę na wyrost Piotruś jest jeszcze mały ma jeszcze czas na pierwsze słowa.Patryk też niewiele mówi, a w przedszkolu brałam wniosek z jedną panią jej wnuk z 3 go października a mój Patryk z 2 go i on już tak ładnie mówił że aż szok i co mam teraz po logopedach biegać? Wiem że u ciebie dodatkowo próbują ci ten autyzm wlepić i każdy wolniejszy rozwój dodatkowo niepokoi . Ale Piotrek jakoś się komunikuje przecież, dźwięki wypowiada ,rozumie polecenia to tylko kwestia czasu .
Nam dziś przyszła opinia Wojtka o tym autyzmie oczywiście wykluczyli. Szkoda że muszę jeszcze robić te wszystkie badania w Opolu żeby potwierdzić to co wszyscy już wiedzą a potrzebuje mieć papierek.
Edwarda witaj .
Hoope też mnie przeraża myśl co będzie jak mi się zachce kolejnego dziecka i jak ją przeżyje menopauzę i świadomość że już nie będę mogła mieć dzieci , jak z nigdy nie będę karmić piersią itp. liczę że natura sama jakoś to rozwiąże,że jest czas na rodzenie i w tedy miewamy obsesję na punkcie dzieci i jest czas na inne rzeczy i wtedy ma się inne obsesje.
Z córką poprostu rób dużo razem na codzien ,bądź szczera i otwarta wobec niej to ona będzie wobec ciebie. Nie ma super matek ani recepty na sukces.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:40
edwarda20, kamciaelcia, Nina83, Hoope, Wowka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKamcia, podobny przypadek był/ jest u mnie w rodzinie. Moja siostrzenica podobnie jak Piotruś nic nie mówiła do trzech lat..na trzy latka powiedziała mama i nein ( mieszkają w Austrii). Siostra jeździła z nią po różnych lekarzach, bała się jak ty, że to autyzm. Wykluczyli. Moja siostra też późno zaczęła mówić, i baaardzo długo mówiła niewyraźnie.
Siostrzenica w wieku 4,5 lat potrafiła ledwo skleić dwa zdania...nikt jej nie rozumiał oprócz jej rok mlodszej siostry która robiła za tłumacza 😄 Razem chodziły nawet do przedszkola i ta młodsza wszystko tłumaczyła przedszkolanką. Siostra bardzo się martwiła, i naprawdę szukała wszędzie pomocy i żeby ktoś w końcu zdiagnozował Alę. W końcu lekarz stwierdził, że neurony w mózgu nie zawsze się u niej stykają, dlatego miedzyinnymi ma problem z koncentracją, szybciej się męczy bo musi się bardziej koncertowac. W szkole jak Pani zwracała się do calej klasy Alka nie potrafila zrozumieć poleceń itd. dlatego na początku miała w szkole nauczanie indywidualne, ale krótko. Dziś Ala ma 10 lat i jest jedba z lepszych z matematyki ☺️ pieknie czyta. Dogoniła kolegów i koleżanki z klasy. Mówi w dwóch językach, po Polsku słabiej ale nadrabia. Raz w tyg. jezdzi do logopedy. Ma czasami gorszy dzien, że ciężko się jej skoncentrować, ale lekarze twierdzą, że z tego wyrośnie ☺️ im starsza tym mózg lepiej reaguje, uczy się, zapamiętuje. Oprócz tych styków, ona jest bardzo uparta i jak miała te 4,5 roku i ledwo wydusila z siebie zdanie a nikt jej nie zrozumial to szla w zaparte i nawet się nie starała żeby powtórzyć, prosiliśmy ją żeby jeszcze raz powiedziala, a ona milczała.kattalinna, kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
U nas dzisiaj bylo 17 stopni, ale wozek zostal w aucie, ktore bylo u mechanika wiec poszlismy tylko na hustawki niedaleko domu :p Dalej bym tego klocka nie zaniosla xd
U nas wypalcowane lustro :p
Kamcia, jak Piotrus zacznie mowic to pewnie mu sie buzia nie bedzie zamykala, ale rozumiem, ze sie martwisz bo sama ciagle sie przejmuje, ze Kamil czegoś nie robi chociaz nie on jedyny na pewno...
Kamcio dostal od tesciowej juz druga zabawke, ktorej sie boi A raczej dzwiekow przez nia wydawanych...kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAaa...i ma coś takiego, że jak robi coś, to jest tak jakby wyłączona..jedynie skupiona na tej czynności którą wykonuje. Można wtedy do niej mówić a ona nie reaguje, dopiero jak się do niej podejdzie, dotknie i zwróci się do niej bezpośrednio to reaguje ☺️ chociaż zauważyłam, że coraz rzadziej się jej to już zdarza, jak była młodsza to było to normą.
-
nick nieaktualny
-
Kamcia, jaki jest dialekt z Lubelszczyzny? Jestem i nie znam 😜
Edwarda, przeczytałam, że Wojtek umarł i mnie zmroziło. Potem doczytałam, ufff. Co się stało z kwietniowkami?
Kamcia, współczuję guza. Była rozpacz? 😔
Hoope, mam wysokie dość łóżko 😝 a spadła też z tej głowowej części, tyle że na bok, oczywiście między łóżko a ścianę... Po ciemku tylko wymacałam gdzie głowa żeby wiedzieć za co chwytam. Nawet dobrze się nie obudziła bo płakała jakby przez sen. Najważniejsze, że cała. A, że będzie tego więcej to wiem to doskonałe. W ciągu 2 tygodni zaliczyła 3 spadki, przez 9 miesięcy żadnego...
Patk, dzieci bardziej podatne na to co usłyszą i zobaczą u rodziców, Barbara jest bezpieczna 😉
Hoope, Pawojaszka, Wy teoretycznie skończyłyście produkcję, ja dopiero zaczynam, przynajmniej bym chciała. A z metryką jadę prawie na tym samym wózku... I już przerabiałam dawno myśli, ba, nawet objawy sobie znajdowałam przechodzenia menopauzy.Wowka lubi tę wiadomość
-
nina
jakbys w skrócie Piotrusia opisała
dlatego on w sumie jest taki niejednoznaczny jesli chodzi o autyzm, tzn na pierwszy rzut oka kazdy mógłby o autyzmie u niego pomyslec
nawet w ppp
dla nich pomocne okazały sie wszelkie filmiki z funkcjonowania w domu
i na omówieniu wniosku padło pierwsze zdanie-u Piotrusia ewidentna dominacja lewej pólkuli mózgu a więc odpowiedzialnej za odbiór bodzców-to ich słowa
do tego dochodza szumy komunikacyjne
on sie skupia na bodzcach, im ich wiecej, tym gorzej
stad tez nie zareaguje na zawołanie jesli coś się wokół niego dzieje
nie spojrzy długo w oczy bo zaraz patrzy na cos innego
dla niego polecenie/prosba musza byc pojedyncze, natłok słów go przytłacza
zalecenia-im mniej się dzieje tym lepiej, mowa o swiatełkach, dzwiękach i różnych
grające zabawki, tv itp
no i Piotrus to typ że jak coś chce to on wrecz (nawet na złość) zrobi odwrotnie
stąd wiem, że polecenia rozumie, ale charakterek ma
no i jak mowa o genach
mąż jak patrzy w tv, zwłaszcza na durnowate bajki, jedynie obecny jest ciałem
czasem musze ryknac aby mnie "usłyszał
w ppp powiedzieli tez że Patryk może identycznie funkcjonowac
i szczerze-gdyby to okazało sie kluczem do naszej sprawy, damy rade przezwyciezyc i pomóc -
kattalinna
coś w stylu
idźta stąd
róbta szybciej
maż z takiej prawdziwej wsi lubelskiej
a co do guza-był płacz
i to ja bym obstwiła, że wyolbrzymiony, a jednak udezrył sie mocniej
kształt podłuzny-rant półki pod blatem ławy, "tylko" głowe schyliłWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:39
-
kattalinna wrote:Katy, który balsam do cycków polecasz? Palmer's ma dwa, przynajmniej w rossmanie. Ten w czasie laktacji masz?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,37800,palmers-cocoa-butter-formula-bust-firming-cream.html
Ten dokladnie mam :p -
nick nieaktualnyWłaśnie, zawsze jak pisałaś o Piotrusiu to kojarzyłam go z naszą Alą. U nas tez genetyka, bo to nie choroba. Mam trzy siostry dwie mają to samo i moj ojciec. Dużo jest takich ludzi, nawet nie wiedzą, że im nie styka 😂 Oczywiście, tacy ludzie wcale nie są gorsi, czy mniej zdolni...ojciec geniusz z matematyki, siostra mgr.inż.. także Kamciu, nie martw się, wszystko będzie dobrze! Cierpliwości i pracy z Piotrusiem.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Biedny Patrynio 😐
A tego dialektu nie znam. Dla mnie to raczej zawsze były zaniedbania w edukacji 😉
wyświetliło mi na fejsie i chcę...laurka83 lubi tę wiadomość
-
Kattalinna, teraz ja dostałam zawału czytając o śmierci Wojtka 🤪
Edwarda, hej, znowu jesteśmy na jednym wątku 😉
Kamcia, ja też myślę że za jakiś czas ta sytuacja będzie tylko wspomnieniem. I to też przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak to slawetne "ej" Twojego męża.
U nas zawsze guz albo rozciecie pojawia się na dzień przed wizyta teściowej 😁 ale ojciec też taki kaskader 😂edwarda20 lubi tę wiadomość
-
nina
no własnie-czynnosciowe funkcjonowanie mózgu, tak powtarzali w ppp
neurolog powiedział, ze on uszodzen nie widzi, na szukanie mikrouszkodzen on małego Piotrusia nie wysle na rezonas w narkozie, eeg nawet nie przejdzie (bo nie leczymy wyniku-a znim wynik nie bedzie miarodajny)
pozostaje czekac
i to cierpliwie nie tylko w stosunku do Piotrusia
bo jak człowiek w końcu zdobywa wzgledny spokój to cos, ktoś to zaburza głupim tekstem
wczorajsze skończyło sie na moich kolejnych poszukiwaniach autyzmu
i kolejny raz czuje, że to ja zawiodłam syna, bo w coś zwatpiłam -
Biedna Bożenka Mania mi w ciągu 2tyg spadła 2x🤣 się nic jej się nie stało.
Biedny Patrynio też ☹️☹️
Moje cycki też wołają o pomstę do nieba. A przynajmniej skóra...
Edwarda zapraszamy, witamy 😁
Kattalinna mniam 🤤 ja mam serniczek w lodówce. Nie fit.
Byłyśmy dziś na placu zabaw. Mani sie nie spodobała huśtawka w pojedynkę bo się rozplakala 🤣🤣 ale z mamą już było ok.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/29b14e56d9b8.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f06c734b04f.jpgkamciaelcia, J.S, Hoope, Katy, jangwa_maua, Wowka, D_basiula, Cola87, edwarda20, Berbecia, pawojoszka, Kwiatkowa24, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Kamcia tak sobie myślę, że prawdziwe schody dopiero w szkole mogą Was czekać. Jeśli do tego czasu synek nie osiągnie poziomu reszty dzieci, może być różnie. Szkoła nie lubi inności. Odczuwam to przy dzieciach aż za bardzo. Wystarczy, że nie biegają jak debile po korytarzu jak inne dzieci.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 20:53
❤ Bartuś już z nami 15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka