X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Sela Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ;-)

Wowka hmmm postaram się zrobić i wrzucę, ale może któraś z Was wie jak zrobić na facebooku taki myk, żeby osoby, ktore nie mają fejsa mogły wchodzić na stronę?? z czego widzę to na niektóre strony można oglądać, a ja nie czaje jak to się robi hehehe

Mój brat też nie raczkował, a jego dzidzia tak jak u Kmci, najpierw zaczęła wstawac, a później nauczyła się raczkować. Też wczesniak jak już kiedyś wspominałam i rehabilitacje mieli 3 razy w tyg czy jakoś tak (przyjeżdżał do nich rehabilitant, a oni jeszcze dodatkowo gdzieś jeździli i teraz wszystko super)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy w książeczce wpisane, ze porod byl przedwczesny, z reszta jak podaje wagę urodzeniowa to od razu lekarze pytaja, w ktorym się tygodniu urodzil..Jakbym wczesniej wiedziala, ze beda jakies problemy to bym walczyla o rehabilitacje od poczatku, ale myślałam, ze to lekkie wczesniactwo nie bedzie jakos wplywalo na dalszy rozwoj..Noszenie go nie jest dla mnie niezbędne (chociaz troche ulatwia zycie czasem), ale wydawalo mi sie, ze on tego potrzebuje, od jakis 2 miesiecy jest noszony duzo mniej, wiecej czasu spedza na macie, a tej pozycji czworaczej dalej nie ogarnal wiec nie wiem czy gdyby lezal wczesniej wiecej to by az tak wiele zmieniło i juz sie tego nie dowiem. No i ta pediatra faktycznie troche na sile sie doszukiwala problemu bo jej mowilam, ze obraca sie z plecow na brzuch, ale dosyc rzadko to wpisala, ze sie nie obraca i musialam fizjo tlumaczyc jak to u niego wyglada. On jest takim typem, ktory jesli czegos nie chce/ nie lubi robic to sam sie za to nie wezmie, tak jest w przypadku obracania sie na brzuch wlasnie..Umie, ale nie lubi wiec robi to rzadko..Dlatego fizjo kazala go nie klasc na brzuchu tylko za kazdym razem obracac z plecow. Plakal od poczatku duzo, a ja robilam wszystko zeby go uspokajac, do pewnego momentu dzialal cycek, później juz tylko noszenie.Tesciowa mi probowala wmowic, ze wymusza to na mnie jak mial 3 miesiace w co nie wierzylam bo takie male dziecko potrzebowało bliskości po prostu, teraz jestem predzej sklonna uwierzyc, ze czasem to noszenie wymusza, ale to nie jest tak, ze go biore jak tylko kwiknie, ale dopiero jak juz wiem, ze żadna zabawka itp go nie pocieszy.
    Chciałabym zeby sam wszystko zaczal robic, ale nie mam jak na niego wplynac inaczej niz tylko ćwicząc :p

Moze faktycznie poszukam kogos kto przyjeżdżałby do domu i z nim cwiczyl...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 12:03

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż kupił elektryczny termometr do pupy. Ma 38.7, wiem że odejmuje się 0.5 stopnia. Dałam Ibum. Poza tym jest ok, bawi się. Jechałybysvie do lekarza czy dalej obserwować?

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sie ma. Albo się nie ma.

Katy, co to za monolog, coś mnie ominęło?
    Nie mam czasu nadrabiać ale jedno rzuciło mi się w oczy.

Katy, zdejmij mu ubrania, tylko pielucha i koszulka (body). Wywal tą cholerną matę, jest już za stary. Daj mu podłogę, podparcie, niech poczuje ciało. Zachęcaj rzeczami zakazanymi. Dużo z nim rozmawiaj, tłumacz, pokazuj. To bystry facet, tylko musisz mu tą bystrość ukierunkować nie w stronę niemowlaka a małego dziecka. Już też czas oduczania wymuszania płaczem i krzykiem. Nie reaguj od razu, nie bierz na ręce tylko kucnij obok niego, przytul, zapytaj co się stało, nie podnoś. A czasem, gdy wymyśla, nawet na niego nie patrz. On Cię cały czas obserwuje a w tym wieku to już niezły cwaniak.

Jak się z nim bawisz? Podrzucasz do góry, robisz fikołku, turlasz na kołdrze/kocu, kręcisz za ręce wokół własnej osi, nosisz do góry nogami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 12:34

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ubralam mu poki co te rajstopy do raczkowania i dalej porusza sie tylko do tylu, jak z nim cwicze to chce siadac..A zlosci sie tak, ze masakra:/ Najlepiej na plecach oczywiscie..
    Na podloge czasem wypelza wiec ma z nia kontakt, ale moze faktycznie bez spodni cos mu to zmieni..

Z wymienionych zabaw to tylko podrzucanie, a z innych to jakies samolociki jeszcze itp :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva85 witaj :) cóż za śliczne imię ma Twoja córka :D
    W 29tc to pewnie była bardzo malutka, jak się urodziła, najważniejsze, że teraz jest wszystko dobrze :) Moja koleżanka urodziła córkę w 34tc, na żywo widziałam małą jak miała 3 miesiące (była najmłodszym gościem na naszym weselu). Teraz skończyła 3 latka i w niczym nie odstaje od rówieśników, ale od początku jeździli na kontrolę po różnych specjalistach i miała rehabilitację.

Asix super, że sama coś umiesz uszyć :)

Cola zdrówka dla Adasia.

Moja Zuzia szaleje, od kliku dni włączyła jej się głupawka i np. stoi w łóżeczku, podskakuje, kręci głową na prawo i lewo, piszczy, krzyczy :D
    Od wczoraj wzięła się za otwieranie szuflad.
    Ogólnie to mała cwaniara, podchodzi do stołu, ciągnie za kabel od laptopa, jak jej powiem "zostaw", to się uśmiechnie i z reguły idzie dalej. Nieprawdopodobne ile takie dziecko rozumie.
    Dzisiaj postępy jedzeniowe, jadła bułkę z masłem i to całkiem spore kawałki bez odruchu wymiotnego, najpierw nie chciała spróbować, a potem co chwila buzie otwierała.
    Górna jedynka wyczuwalna pod palcem, dziecko słabo je i płacze przy myciu ząbków, ehh ząbki wychodźcie, bo mnie wykończycie XD

Cola87 lubi tę wiadomość

• olciabos Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa u nas tez glupawki. Stoi i macha jedna reka tak ze wydaje mi sie ze jej odpadnir. Przy tym bardzo sie smieje. Albo kleczy i podskakuje.. Tez ja to smieszy.. Piszczy i krzyczy przeokropnie jak tylko cos chce a nie pozwalam. Szuflady tez zaczela pladrowac. Paluszki niestety czasami ubolewaja. Ale ile spokoju jak przebiera swoje ciuchy w komodzie 😃
    Zaczela chodzic przy pchaczu.. Skumala o co chodzi bo wczesnirj nie wiedziala jak to pchać i isc.. Niesamowite jak to wszystko sie zmienia z dnia na dzien..niesamowite jak glosno potrafi piszczec tako maly czlowiek.. Matka niedługo głucha bedzie 😃😂 zbieram sie do gin..

MajowaMamusia, kattalinna lubią tę wiadomość

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa mamusia dokładnie zuzia była Malawi sumie nadal jest ważyła przy urodzeniu 1030 i 37 cm wiec nie wiele teraz mamy 76cm i 7200 także z wagą nie szalejemy. Na początku mieliśmy dużo kontroli bo okulista słuch poradnia wczesniactwa poradnia metaboliczna i poradnia rehabilitacji. Naszczescie u nas obyło się bez ćwiczeń jedynie wizyta raz na 2 mce czy wszystko ok. Wczesniactwa u nas na szczęście nie widać

3i498ribh1nhdhf5.png
  • Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u was z zabkami. Maluszki dużo maja już zębów bo my ani jednego

3i498ribh1nhdhf5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva 85, jeju jaki maluszek. Jaka była przyczyna tak wczesnego porodu bo mi umknelo?

U nas 7💪

U nas płacz dramatyczny przejechal drzwiami po paluszku, ojoj, troche mi się śmiać chcialo ale ❤ pekalo...
    Co to bedzie jak zaczna sie upadki, ja osiwiejeee

• Katy Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale malenstwo :o

My mamy 6 zebow jak na razie :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    całe dwa zeby ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka moj teraz upada czesto bo zaczal chodzic i ma 2 pomaranczowe guzioly po obu stronach czola :p Wyglada to komicznie.

Trzeba pozwolic upadac bo wtedy sie ucza jak to robic zeby nie zrobic sobie krzywdy. Dzieci sa gietkie na szczęście :)

kattalinna lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 7 zębów to fajnie u mnie chyba zostanie bezzebna zuzia☺
    Wcześniej urodzilam przez łożysko przodują e dostałam tak silnego krwotoku że lekarze musieli ratować nam życie

3i498ribh1nhdhf5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva, my tez bez zębów. Dziasla juz dlugo nabrzmiałe, ale nic nie wychodzi
    .

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 8 zębów i górne czwórki w natarciu...
    Eva super rozwija się Twoja córeczka 😀

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva85 maleństwo, tak myślałam, że około 1kg. Często rano oglądam program "Sześć razy córka" i tam właśnie takie malutkie 5-raczki urodziły się w 28tc.
    Pochwal się fotką Zuzi.

U nas 2 dolne jedynki już są, górna się przebija.
    Męża kuzynki córka jest starsza od Zuzi o 10m, a pierwszy ząbek wyszedł jej kilka dni później niż Zuzi (czyli jak miała 1,5 roku), ale u niej to podobno od leków, znieczuleń itp, bo miała kilka operacji serca.

Ja nie raczkowałam, zaczęłam chodzić jak miałam 14 m, dzisiaj pewnie już byłaby panika i na rehabilitację by mnie wysłali.

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 8 zębów i idą kolejne. Ciekawe tylko jak długo jeszcze...

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc najlepiej od razu kodowac że dzisiaj pierwsze kroki mają na spokojnie czas do 18.m.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze zapomniałam :D Katy, jak ostatnio byliśmy u neurologa, to Zuzia zaczęła płakać, on stwierdził, ze w tym wieku to zupełnie normalne, że dziecko boi się obcych.
    Tak w ogóle to mi się przypomniało, że koleżanka brała jakiś dodatek na dziecko, ze względu na to, że po tylu lekarzach z nią jeździła. Nie pamiętam jak to się nazywało, ale w OPS-ie to załatwiała.
    Co do waszej pediatry to nie jest przypadkiem jakaś starsza pani, która odwala ekspresowe wizyty? Nasza lekarka jest tak przewrażliwiona, że czasami mam wrażenie, że na siłę szuka problemu.

Katy lubi tę wiadomość

‹‹ 2217 2218 2219 2220 2221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ