X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mozna chodzic na masaze w ciazy? Konkretnie chodzi mi o masaz stop + ud i lydek. Mam dosc juz tego bolu i powaznie sie zastanawiam nad pojsciem na masaz :/

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Przełożyli mi te prenatalne co robię drugie na dzisiaj, więc szybciej się z dzidziulkiem zobaczę :)
    Byłam dzisiaj na pobraniu krwi, zawsze jest jakoś mało ludzi więc normalnie stoję w kolejce, ale wczoraj było zamknięte a pobieram w szpitalu, więc wpadłam tam o 7:30, patrzę a tam ze 100 osób do samej rejestracji... Zapytałam czy jak jestem w ciąży to muszę tam stać, oczywiście nie, ale nie chciałam być niemiła :) Wiecie jakie były miny, docinki itp tych wszystkich moherów? :D Bo takich ludzi to inaczej nie nazwę... Masakra, ale cały pobyt w szpitalu trwał 13 minut, a Panie mówiły że stały już od 6:00...
    Normalnie czuję się jak księżniczka :P hehe :) Ale reakcja moherów bezcenna :)

Dobrego dnia wszystkim życzę :)

PS. Ja biorę Femibion 2, lekarz mi polecił to biorę :)

J.S Wydaje mi się, że na masaz stóp i łydek jak najbardziej. Ja dzisiaj zatrudniam męża do masażu łydki, bo wszedł mi ból, taki jakby skurcz, tylko, że nie przechodzi od wczoraj i boli mnie jak nie wiem. Ale na wszelki wypadek zapytaj tam gdzie chcesz się wybrać na masaż, na pewno wiedzą czy mozna czy nie :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo majówkowych dziewczynek będzie, widzę :D <3

Co do golenia psi-psi to jak już mi brzuch zasłoni to będę musiała na czuja golić. Nienawidzę włosów w tamtych miejscach, gole regularnie od 7lat i nie wyobrażam sobie buszu :D zreszta swędzi, drapie, przebijają te włosy przez majtki. Ble. :)

Ja cały czas łykam Vita-Min Plus Mama. Nie ma określenia jaki trymestr :) zauważyłam ze włosy zaczęły mi mniej wypadać o.O

A co do moherów, No niestety. Ich nie przegadasz. Jak miejsca im ustąpić bo starsze to spoko, myślą ze wszystko im się należy. Ale kobieta ciężarna ma większe prawa niż one i niestety nie nie potrafią tego przeboleć :D

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kelegena wrote:
    Hej dziewczyny :) Przełożyli mi te prenatalne co robię drugie na dzisiaj, więc szybciej się z dzidziulkiem zobaczę :)
    Byłam dzisiaj na pobraniu krwi, zawsze jest jakoś mało ludzi więc normalnie stoję w kolejce, ale wczoraj było zamknięte a pobieram w szpitalu, więc wpadłam tam o 7:30, patrzę a tam ze 100 osób do samej rejestracji... Zapytałam czy jak jestem w ciąży to muszę tam stać, oczywiście nie, ale nie chciałam być niemiła :) Wiecie jakie były miny, docinki itp tych wszystkich moherów? :D Bo takich ludzi to inaczej nie nazwę... Masakra, ale cały pobyt w szpitalu trwał 13 minut, a Panie mówiły że stały już od 6:00...
    Normalnie czuję się jak księżniczka :P hehe :) Ale reakcja moherów bezcenna :)

Dobrego dnia wszystkim życzę :)

PS. Ja biorę Femibion 2, lekarz mi polecił to biorę :)

J.S Wydaje mi się, że na masaz stóp i łydek jak najbardziej. Ja dzisiaj zatrudniam męża do masażu łydki, bo wszedł mi ból, taki jakby skurcz, tylko, że nie przechodzi od wczoraj i boli mnie jak nie wiem. Ale na wszelki wypadek zapytaj tam gdzie chcesz się wybrać na masaż, na pewno wiedzą czy mozna czy nie :)
    To jakas masakra. Ja nawet nie pytam, stoję w tej kolejce i dziękuję Bogu ze ciaze znoszę tak dobrze... Brzucha u mnie nie widać jeszcze w ogóle, jestem dość szczupła wiec podejrzewam ze zaraz też osluchalabym sie komenatrzy. To jakaś masakra że kobiety na początku ciąży maja obawy o poproszenie o przypuszczenie w kolejce bo brzucha przeciez jeszcze nie ma! A tak naprawde dla niektórych ten pierwszy trymestr jest najgorszy... I większość kobiet wtedy czuje sie właśnie najsłabiej. Ehh brawo dla Ciebie za odwagę i walkę o swoje !:)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja miałam dzis spiecie z inna baba, która korzystała z ustawy "za życiem" w lab
    ja grzecznie siedziałam w kolejce
    ona z morda że wchodzi...
    OK, niech wchodzi, ale po co ten ton?
    skończyło sie na tym ze ryczałam pół godziny bo takim tekstem babsko do mnie rzuciło!
    skończył się mój szacunek dla drugiego człowieka
    oj skończył!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby było ich mniej to pewnie bym stała, ale tam było stania na 1,5 h :) Pamietałam jak bylam w pierwszej ciąży, że Panie w rejestracji bardzo były przychylne kobietom w ciąży i też zawsze same od razu kazały mi iść bez kolejki, a jak była jakaś awantura to potrafiły wyjść i opierdzielić te wredne mohery :D A to wcale nie są jakieś młode kobitki, raczej koło 50-60.
    Więc dzisiaj też delikatnie zapytalam a kobita tak się wydarła, że mam iść bez kolejki, że nawet bałabym się jej nie posłuchać :P heheh :D

U mnie brzuszek już widać, ale jeśli nie widać, to bierz kartę ciąży w rękę, żeby wszyscy widzieli i koniec :D Bez przesady, też płacimy ZUSy itp i też możemy się czuć słabo, źle czy cokolwiek.
    Nie chcę generalizować, ale połowa tych moherów robi badania co tydzień i sępi skierowania od lekarzy, bo im sie w domu nudzi i nie wiedzą już co robić. A tak to chociaż można się poawanturować w kolejce czy coś :D Coś się dzieje :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co o w w ogóle za ustawa? Pierwsze słyszę :P

Ja należę do osób, przez które chamstwo innych ludzi wprawia mnie w szał. Wpadam po prostu w szał, bo nie mogę tego pojąć, jak drugi człowiek dla innego człowieka może byc takim ch***m o.O ja bym ja moment na ziemie sprowadziła. Zreszta ja lubie drzeć jape na takich walnietych ludzi i sie kłócić :D

Kelegena taaaaa, łażą mohery po tych lekarzach, numerki wybierają i siedzą godzinami w przychodni żeby z innymi starymi babami pierdzielic o du*ie Maryni, a jak ktoś na prawdę potrzebuje to musi iść się prosić lekarza żeby go przyjął, a tamte jeszcze z morda ze ma ta osoba czelność w ogóle wejść do gabinetu się zapytać czy przyjmie. Chore. A mówią, ze młodzi sa niewychowani :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 10:15

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To taka nowa ustawa napisana również dla nas. Poniżej link, tam wszystko dokładnie opisane :)

http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/informator-za-zyciem-2/

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej, już wszystko wiem :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam pecha bo czekam kiedy w końcu będę mogła się pokłócić o swoje prawa i ciągle jestem pierwsza albo nie ma kolejki XD

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh badałam tydzień temu dla endo na nfz, ale jeszcze nie znam wyniku, zobaczę na wizycie w poniedziałek
    dziś badałam tsh i ft4 dla endo prywatnej
    wyniki online tsh już mam-0,690 nie za bardzo spadło w ciągu 6 tyg?? wtedy było 2,860
    jeszcze ft4

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myślicie już o badaniu połówkowym ? Robi się je między 20-24tc a ka chce iść w 24tc i zrobić to badanie razem z 4D . Zobaczymy co moja p.doktor powie teraz na wizycie

• Tanda Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    Dziewczyny myślicie już o badaniu połówkowym ? Robi się je między 20-24tc a ka chce iść w 24tc i zrobić to badanie razem z 4D . Zobaczymy co moja p.doktor powie teraz na wizycie

Mam już umówione na 6 grudnia :) To będzie 20 tc.
    Robimy usg z echo serca, bez 3d/4d.
    kamciaelcia wrote:
    tsh badałam tydzień temu dla endo na nfz, ale jeszcze nie znam wyniku, zobaczę na wizycie w poniedziałek
    dziś badałam tsh i ft4 dla endo prywatnej
    wyniki online tsh już mam-0,690 nie za bardzo spadło w ciągu 6 tyg?? wtedy było 2,860
    jeszcze ft4

A jaką dawkę bierzesz? Mi też tak spadło (z prawie 4 do 0,5), ale endo powiedział, że jest ok i utrzymać dawkę, bo ciąży trochę za niskie nie zagraża, za to za wysokie jak najbardziej.
    Fatalita wrote:
    Hoope chlip...wiem :(
    Ja się zastanawiam kto mi ogoli psi-psi jak już nie będę sięgać o.O

W pierwszej ciąży ogarniałam się "na czuja" :P Mąż tylko kontrolował czy czegoś nie minęłam :P
    patryka wrote:
    Dziewczyny na jakie witaminy zdecydowałyscie sie w 2 trymestrze ?? Ja zastanawiam sie nad kontynuacja Prenatal Duo z Dha lub Femibion 2 z dha. Orientujecie sie które są lepsze dla naszych dzieciaczkow??:)

Ja tym razem zdecydowałam się na takie minimum, wybrałam Symvital Mama.
    Zawierają DHA, magnez, żelazo, kwas foliowy, jod i D3.
    Dużo razy czytałam, że nadmierne spożycie witamin może być przyczyną dużej masy urodzeniowej, moje dziecko było duże, ja drobna i miałam problem urodzić. Długo potem odczuwałam skutki (w sumie niektóre odczuwam do dziś).
    Są kobiety, które nic nie biorą albo sam kwas tylko i też rodzą zdrowe dzieci. O dietę dbam, jem dużo warzyw, sporo owoców, lubię kasze, więc na razie spróbuję tak - może potem zmienię (w pierwszej ciąży brałam Prenatal DUO z DHA i pasował mi).

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Dziewczyny, mozna chodzic na masaze w ciazy? Konkretnie chodzi mi o masaz stop + ud i lydek. Mam dosc juz tego bolu i powaznie sie zastanawiam nad pojsciem na masaz :/
    Tak do końca I trymestrze nie powinno się.
    Potem jak najbardziej ale z wykluczeniem stóp i mocnych uciskow

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanda
    biore euthyrox25 od 30 września
    jednak najpierw 12,5
    od października 25
    wczesniej nigdy nie miałam problemów z tarczycą
    a boję sie bardzo nadczynności bo moja mama miała, mnie "kiedyś" też kontrolowano pod tym kątem
    endo na nfz nawet oficjalnie nie wpisała że to niedoczynność tylko "inne" choroby...
    prywatnie mam sie skonsultować smsem
    ft4 jeszcze nie ma

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauletta - badanie połówkowe robi się między 18+0, a 22+6, z tym że najlepiej między 20+0, a 21+6. Tak też miałam na skierowaniu napisane.
    Można o tym u mamyginekolog poczytać, dlaczego tak najlepiej, artykuł: usg połówkowe ciąży. :)
    Ja się zdecyduje chyba na pierwszy tydzień stycznia.

Ja od tygodnia jadę na samym kwasie foliowym, ale tak jak pisałam,obgadam to z ginem bo troche panicznie boję się dużego dziecka ;)

(Wtrącenie: mój teść urodził się naturalnie z wagą 5,5 kg. Dziwię sie, że babcia mojego M. zdecydowała się później jeszcze na dwójkę dzieci ;) )

Jak u Was z ogłaszaniem nowiny babciom, dziadkom, ciotkom i najblizszej rodzinie?
    U mnie tylko rodzice, teście i kilka przyjaciolko-znajomych, które mnie odwiedzają.
    Nie wiem czemu, ale nie chce jeszcze mówić. Nie chce 10 telefonow dziennie jak się czuje, czy jem owocki, czy ciepło się ubrałam itd itp. Nie chce być w centrum zainteresowania. Powiedziałyście już?

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikt nie wie-tylko jedna znajoma i koledzy z pracy meza
    rodzina sie dowie najszybciej po usg prenatalnym
    którym? jeszcze nie wiem
    pomysł, jak sie dowiedza juz jest
    na miejscu rodziny nie mamy
    w pracy chyba we wtorek sie dowiedza...nie widzi mi sie ze tak szybko, ale inne okolicznosci mnie zmuszaja...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asix Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz powiedzieliśmy i nie wtrącaja sie.

Teraz siedzę przed badaniem prenatalne. Masakra godzina opóźnienia.

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy dowiedzieli się bardzo szybko z racji tego, że jestem na l4 prawie od samego początku przez tego krwiaka. Tak dziwnie mi z tym było, tym bardziej, że kiedy ja drżałam i maluszka i nie wiadomo było czy się uda, to kierowniczka kazała mi powiedzieć czy ma szukać za mnie zastępstwo. No ok..

Mamie i siostrze powiedziałam bardzo szybko, bo potrzebowałam wsparcia, teściowie trochę później, potem najbliższe przyjaciółki, a po prenatalnym pozwoliłam oficjalnie chwalić się mamie wnuczką, bo już nie mogła wytrzymać (to jej pierwsze wnuczątko ;)

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już najblizsi wiedzą, dotrwalismy już tak daleko więc musi być dobrze

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ