X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 05:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola
    Nawet jeśli wypłacił ci pracodawca to wyplacal ZUS i podstawa zasilkowa (dla l4 A potem macierzyńskiego) jest taka sama jesli nie wystąpiły okoliczności do jej zmiany jak np zmiana wymiaru czasu pracy
    Ja bym zapytala pracodawcy gdzie te 500 zl?
    Można napisać do zusu o pisemne potwierdzenie podstawy, oni wylicza wszystko szczegółowo
    W tej kwestii przecież się sądziłam z zusem 😉 I wygrałam

A co do towaru w sklepie. Kiedyś ten paragraf nosilam w portfelu...może mnie natchnie do jego ponownego wyszukania
    Tak samo w kwestii ochrony sklepu-bo w sumie ci nie maja jakichkolwiek praw A potrafią juz swoją obecnością wkurzac, tak są natarczywi-podejrzliwi 😉

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny:p

Wowka, sukienke kupuje tydzien przed bo nie wiem jak z brzuchem bedzie xd Mam nadzieje, ze uda mi sie wcisnac w normalna, a nie "ciazowa" bo bede za nazwe placic :p

My dzisiaj znowu na szczepienie i to sami autobusem wiec prosze o kciuki zeby Kamil byl cierpliwy chociaz w autobusie bo u lekarza to nie mam co na to liczyc 😂

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Cola, a do urzędu pracy muszę się zarejestrować,zeby dostać kase z zusu? Czy to nie trzeba, mąż mnie w pracy zgłosi do ubezpieczenia.

Katy, kup sobie sukienkę rozkloszowaną, miałam taką na chrzciny, super opcja bo brzuszek ma swobodę, a później jeszcze ją wykorzystasz. Pochwal się jak coś znajdziesz ☺ Masz pewnie małą stopę,ja mam piękne szpiliki kremowe, oddałabym bo nie mam pojęcia jak to się stało, ale kupiłam je na wesele koleżanki, a potem już wcisnąć nie mogłam(przed ciążą).
    Kciuki za szczepienie, my zawsze razem chodziliśmy, a z dzidziusiem będę musiała sama.

Katy lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mnie ochrona nie wnerwia jak mam humor to nawet jaja sobie porobie z biedaka . Ludzie podchodzą do tego że już mnie podejrzewa bo za mną łazi ,trochę dystansu ,jest prosty sposób na nich ,wystarczy kilka głupich pytań ,albo poprosić o radę które podpaski lepiej się opłaca i facet z miejsca zmieni obiekt zainteresowania . To jest ich praca czasem im się poprostu skrajnie nudzi więc sobie wybierają kogoś i łażą . Wyobrażasz sobie nic nie robić przez 8,10 a czasem 12 godzin 5 albo 6 dni pod rząd?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 10:20

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pawojoszka
    jestem pełna empatii dla kazdego zawodu
    raczej jestem cieta na takich cwaniaczków-np gdyby którys cos konkretnie zarzucił i o dowód osobisty prosił
    tu lubie zaskoczyc "przepisami"
    albo inna sytuacja-kontrola drogowa i sprawdzanie bagażnika
    jestem bardzo zasadnicza, ale uznaje to, co sensowne a nie wynikające z chamstwa czy cwaniactwa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    art. 546[1] kodeksu cywilnego – Sprzedawca jest obowiązany zapewnić w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne umożliwiające dokonanie wyboru rzeczy sprzedanej i sprawdzenie jej jakości, kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów.

Ten niepozorny przepis oznacza nie tylko to, że klient ma pełne prawo dokładnie zapoznać się z towarem przed jego zakupem. To również obowiązek nałożony na sprzedawcę, żeby towary w sklepie odpowiednio ułożyć. Nie ma znaczenia, czy to sklep ze sprzętem RTV czy z alkoholem. Konieczność chodzenia na palcach i budowanie z opakowań i palet toru przeszkód z pewnością nie jest stwarzaniem odpowiednich warunków techniczno-organizacyjnych. W takim przypadku strącenie opisywanego słoika wynikałoby z zaniedbania sprzedawcy. W końcu nikt o zdrowych zmysłach nie zakłada, że klient przychodzi do sklepu porzucać sobie butelkami.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedyś tez dałam sie "nabrać" na wzięcie winy na siebie za kolizje...owszem, była moja wina, jak to włączanie sie do ruchu przy wyjezdzie z parkingu...po kilku godzinach zorientowałam się, co się stało...a do myslenia dał mi jeden tekst chłopaka z drugiego auta"trzeba było patrzec w lusterka"
    a ja patrze :) to było jak płachta na byka...patrze i doszłam do wniosku , co sie stało...byłam nawet wieczorem na komisariacie, pogadałam sobie z policjantami :) i na moja jedyna niekorzyść za późno zareagowałam-ponieważ wówczas w moim bloku miał siedzibe komornik, a więc był nieźle okamerowany ;) tylko jak się zgłosiłam po nagranie, było juz skasowane z systemu...byłam gotowa zapłacic mandat, ale wycofac oswiadczenie o winie ;)
    od tamtej pory wiem-nawet mini kolizja i trzeba wzywac policje
    nie warto odpuszczac
    i nie ma że się spieszę ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, bede takiej szukac w takim razie :p
    My tez zawsze razem na szczepienia jeździmy, ale dzisiaj nie dalo rady..

Nie obylo sie bez przygód, najpierw pies za nami uciekl i latal kolo przystanku, pozniej mialam zrobic spacerek do przychodni, ale cos mnie podkusilo zeby nie iść tak jak planowałam i sie pogubilam 😂 Musialam nadrobic troche drogi wiec mialam jakies 10min opoznienia, wchodze do przychodni, a tam cala poczekalnia ludzi, na szczescie szybko szlo..Samo szczepienie to koszmar, Kamil plakal prawie caly czas odkad zobaczyl lekarke, wyrywal się przeokropnie, ściągnął sobie nawet plaster...No, ale teraz parę lat spokoju xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katy
    więc gratuluję tych kilku lat spokoju
    a teraz mocne kciuki by było juz bez płaczu, bólu i tego typu ;)\

my powinniśmy teraz sie szczepiec (22.października) ale nie rejestrowałam, póki gdzies tam ten kaszel poinfekcyjny słysze
    bo osłuchowo wyjdzie OK i zaszczepią, ja wolę odwlec (czyli odwleczone narazie kilka dni ;) )

Katy lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na grudniówkach już sie zaczeło ;)
    a więc ja tez musze podziałać wyprawkowo ;)
    własnie dokonczyłam dzieło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2019, 21:09

Berbecia, Feeva, Katy, wariancja, Cola87, kattalinna, jangwa_maua lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Dawno się nie odzywalam, bo szczerze powiem że nie mam czasu. Codziennie przyjmuje klientki od godzin przedpoludniowych do wieczora, teraz złożyłam wniosek o dotacje z gminy, bo z tamtej na razie cisza. Wnioskuję o 70 000zl. Zobaczymy.

Mania od miesiąca mi choruje. Najpierw miała katar i zapalenie gardła, tydzień spokoju, znowu katar. Tydzień spokoju i znowu kaszle, gorączka. Do tego idą dwie 4 na dole. Czuję się jak zombie.
    Mamy skierowanie do laryngologa, idziemy 7listopada szukać przyczyny.

A co u Was? Kamcia widzę już przygotowania grubo. Lecą Wam te ciąże jak nie wiem. Dopiero informowalyscie o nowinach 😱

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grubo, niegrubo
    w tym tygodniu (dopiero) przyszły zakupy gdzie ja juz w 30 tc miewałam torbe spakowana :)

zdrówka dla was

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowka dla Mani 😘

Eh Kamil poszedl spac na 2h jak wróciliśmy, wstal i nozki go tak bola, ze nie chce w ogole siedziec ani nic, najlepiej niech mama nosi, ale mnie cos dzisiaj pobolewa brzuch wiec wole go nie dźwigać za duzo..Takze tak Kamilek cierpi wlasnie:

49d2ef6f0ff9.jpg

Przed spacerem chyba musze mu ibum dac bo nie wiem jak inaczej pojdziemy...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katy
    nózki?
    szczepienie w nozki?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy a co ma Kamil z tymi nóżkami bo chyba nie w temacie albo nie ogarniam 😁

My byłyśmy prywatnie u naszej lekarki dziś, wczoraj byłyśmy w ośrodku na NFZ. Dobrze, że poszłam bo przez weekend by mi się dzieciak zapalenia płuc nabawił. Aktualnie zapalenie oskrzeli, antybiotyk. Eh. Tacy lekarze na NFZ...

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    feeva
    ale chciałabym zauważyć ze ci sami lekarxe pryjmują i na nfz i prywatnie ;)
    a z dziecmi jest tak, że godziny decydują o zmianie stanu...to jest najgorsze...
    dużo zdrówka dla was
    dużo dużo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja pracuję w szpitalu miejskim i z tego co słyszałam to właśnie od ilości osób zależy w jakim stopniu daje kasę ZUS. Wtedy mi mówili że dlatego może się tą wypłata różnić. Majowa nie rejestrujesz się do urzędu, nawet mąż Cię nie musi przez okres macierzyńskiego ubezpieczyć bo przez ten czas jesteś ubezpieczona z automatu. Dopiero jak skończył się macierzynski, dopóki nie wróciłam do pracy ubezpieczał mnie mąż. Kamcia śliczny napis 😍
    Katy Kamilek słodki :)

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cola
    ja znam wersję, że jest jedna podstawa-ta sama na chorobowym, co macierzyńskim-placi zus-a wyplaca...i tu kwestia ilu pracowników-wypłaca pracodawca jak ma pow20 pracowników, wypłaca zus pon. 20 pracowników, ale płaci zus
    i wymiar czasu pracy zmienia podstawę
    w końcu w sadzie wygrałam z zusem-choc naliczył i wypłacał pracodawca
    nie znam innych przepisów (tez pracuje w budzetówce)
    ba! poprzedn płacił mi pracodawca
    ostatnio płacił też i od stycznia wypłaca zus-ale podstawa zasiłkowa ta sama nadal (z reszta-od kilku lat)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie wiem już jak to jest. W każdym razie byłam zadowolona bo ZUS wziął pod uwagę dodatek ministerialny do pensji a pracodawcą wyliczał z samej podstawy. A od początku byłam nastawiona że dodatku ministerialnego nie biorą pod uwage, bo to kasa z ministerstwa.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawca źle ci wyplacal...powinien oddac
    Ale tu już się nie wtracam
    Mi wyszlo kilka tys

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 2626 2627 2628 2629 2630 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ