X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    tak sie czułam po 2 cc
    cukier tak spadł
    Ojjej 😟 paskudne uczucie

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hipoglikemia, faktycznie koszmarne. Po krzywej najlepiej od razu jeszcze w przychodni coś zjeść. Ja w ciąży też tak miałam, a po porodzie zemdlałam po przejściu na poporodową i pierwszą noc spędziłyśmy oddzielnie bo nie byłam w stanie ręką ruszyć nawet. Za to jaką troskliwą opiekę potem miałam 😉

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że umre
    A duzo czasu uplynelo zanim skojarzylam to z cukrami
    Raz niedocukrzenie zlapalo mnie w ciąży z Małgosia. Mialam 60 A już takie objawy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się zalogować na stare konto. 🤣

Wowka, Mała Matylda, Katy, kattalinna lubią tę wiadomość

• Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, z tą współpracą to różnie bywa😉. Tutaj chwalę się sukcesami, ale porażek też nie brakuje🙈. Z całą pewnością poziom rozumienia i możliwość rozmowy wiele ułatwiają. Z drugiej strony dziecko, które mówi zaczyna kłócić się o swoje racje🤪. Sytuacja sprzed drzemki: proszę Zosię, która ma tendencję bawić się swoimi wątłymi włoskami w taki sposób, że powstają dready aby tego nie robiła, a Zosia na to "Będę klenciła loka! Tak, po plostu tak!". Do tego tupanie nogami 🤣
    Rozumie bardzo dużo, ale lubi się też przekomarzać, celowo mówi coś co nie jest prawdą. Np. klępię ją po pupie i pytam czyja to pupa, a Zosia na to że taty, mówię że niemożliwe bo tata jest w pracy to odpowiada że to pupa mamy😂. Albo pytam jak ma na imię i słyszę "Zosia nie wie" i śmiech 🙈

Jestem dumna z tej mojej małej Kluski, która była dość trudnym niemowlakiem, a teraz jest już taka mądra i samodzielna, a jednocześnie czuła i wrażliwa. Wykorzystuję to jej dążenie do niezależności, współpraca wychodzi trochę przy okazji😉. Zanim coś zabiorę (np. pieluchę) daje coś w zamian i nadaję temu znaczenie (majtki - wszystkie ważne dla Zosi osoby je noszą, wiele o tym rozmawiałyśmy, wspólnie czekałyśmy na kuriera który miał przynieść majtki; po opróżnieniu nocnika naciska się spłuczkę i myje ręce w umywalce itd. - robienie tego co dorośli to dla Zosi największa nagroda).

Olciabos, na początku wysadzałam Zosię bardzo często, a mimo to wpadek było sporo. Czasami niby siusiała do nocnika ale jak się okazało nie opróżniała pęcherza do końca. Robiła odrobinę i tak się cieszyła że się udało że szybko wstawała z nocnika. Ledwie ją ubrałam i była wpadka🙈. Mokre majtki przeszkadzały Zosi, zaraz po zmoczeniu zgłaszała awarię. Jeszcze przed odpieluchowaniem zwracała uwagę na mokrą pieluchę, mówiła że ma kupę i trzeba ją przebrać w sytuacjach gdy tylko mocniej zasilała pampersa. Milion próśb o wodę i nocnik przy zasypianiu przerabialiśmy 🤪

Przypomniał mi się jeszcze wątek zębów. Wy już o piątkach piszecie, a Zosi dopiero dwa tygodnie temu górne trójki wyszly😅, więc w końcu ma 16 zębów.

Katy, cieszę się że z bioderkami Kacperka wszystko w porządku☺️. A co z obojczykiem? Może pisałaś, a ja przeoczyłam 🤔

Nina, współczuję samopoczucia po krzywej. Całe szczęście masz to już za sobą. U mnie w przychodni też kazali zjeść coś od razu po ostatnim pobraniu krwi, ale dla Ciebie to już zbędna rada😉
    Miło Cię widzieć w starym wydaniu😋

Dziewczyny, doczekacie się i Wy pogawędek i braku pieluch. Jedne zaraz inne trochę później ale żadnej to nie ominie😊. Ja czasami marzę aby Zosia zamilkła choć na 5 minut - nie dogodzisz😉

kattalinna lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na życzenie cioci Wowki moja Zofia😜
    Fryzura tylko do zdjęcia, na co dzień o ozdobach do włosów nie ma mowy.
    O uśmiech do zdjęcia też nie jest łatwo - Zosia gdy widzi aparat od razu oznajmia że będzie robić miny i się marszczyć 🙈
    Edit

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2020, 08:15

kamciaelcia, MajowaMamusia, Katy, Nina83, kattalinna, wariancja, Wowka, Berbecia, J.S lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina współczuję złego samopoczucia, ja po ostatniej glukozie zle się czułam,całe szczęście że miałam ze sobą wodę, bo inaczej na bank zwymiotowała bym. Mała Matylda koleżanka ma córkę prawie 3.5 r i mówi że jej się buzia nie zamyka cały dzień i ma już tego dość😆 także nie Ty jedna. Zuzia awanturuje się na całego po swojemu, a jak coś chce to mnie pcha żeby jej to dać. Kierowniczka z niej na 100% troche mam obawy że jest rozdarta i próbuje wszystko wymuszać 😕 licze że to po prostu taki wiek i jej to minie.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda
    Super jest
    Wyglada na bystrzache 🥰

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja malego towarzystwa do rozmów nie mam 🤣 Patryk do taty wolą mama 🤪

Nina83 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku jak cudna Zosia, śliczna dziewczynka 😘🥰
    Mam wyniki krzywej, Kamcia pewnie się zna i mi powie czy wszystko ok 🙂
    Glukoza na czczo 86,32 mg/dl
    Po 1 godz. 132,14 mg/dl
    Po 2 godz. 126,49 mg/dl
    Wyniki chyba ok, co??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 15:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, moja Zosia też kręci " loki" przy zasypianiu moje włosy męczy w ciągu dnia gdy jest mocno skupiona kręci swoje. Moja siostra tak miała i ma, dziś ma 32 lata i łapie się na tym, że przez sen kręci loki haha 🤦‍♀️

Moja Zosia mówi już wszystko, czasami niewyraźne ale ja ją rozumiem 🙂
    Dziś mówię do niej " córeczko ale ty już jesteś duuuża, ile masz lat?" na to ona " dwa", więc jej mówię " tak, za niedługo mamusia zrobi ci torcik i będziesz dmuchać świeczki a my będziemy ci śpiewać" a ona " sto lat! Sto lat! Niech zyje zyje nam!"
    Padłam!

kattalinna, Wowka, Mała Matylda, Katy lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nina
    ok

Nina83 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja tez mowilam na tate mama ;p A na mame mamusia ;p Oj u mnie z mową bylo cięzko, do 3 roku podstawowe wyrazy, a jak zaczelam w koncu mowic to sie seplenilam hahaha. Na moim przykladzie (zajmuję się HR, a moj konik to rekrutacje) - nie martwmy się, że 2 latek nic nie mowi ;p lub mowi niewiele. Zaczną i bedziemy miec dosyc.

Mala Matylda, Kattalina jak reagowac jak obsika podloge, mnie i pol domu? Heniowi nigdy nie przeszkadzala mokra pielucha i troche mnie to niepokoi.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre pyt. U nas tez nie przeszkadza. Kupe 3 razy zawolala ale było po wszystkim. Dzisiaj tez zawolala, ale nic nie bylo, i nie chciała usiąść na nocnik a za chwile kupa..ogolnie boi sie kupy, duzo tlumacze ze to dobre dla brzuszka itd. Ale od paru dni chce patrzec w pieluche jaka kupa jest.. Patrzy, mowi boi sie, zamykam pieluche, to chce znowu patrzec.. Moze sie oswoi 😂😂😂

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciocia Wowka dziekuje za zdjęcie 😍

Zosia w czterech odsłonach urocza, szczególnie podoba mi się druga mina-Skrzat reaguje takim samym marszczeniem nosa na swój widok w telefonie 😁

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka cały czas gada, a mówić nie umie 😅 ja ją rozumiem, tata w większości przypadków też, choć często muszę tłumaczyć i tak. Słownik się poszerza o kolejne dźwiękonaśladowcze wyrazy, takich "normalnych" jest wciąż niewiele. Też marzę o milczeniu, a gdy ono następuje to lecę sprawdzić co robi, bo najczęściej to gdzieś za ścianą się odbywa 😉

Mała Matylda, myślę co mogę zaoferować zamiast cyca i po prostu niczego nie ma...

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też marze zeby Kamil czasem mniej mowil, ale chyba wole to niz to jak duzo plakal i nie wiedziałam o co :p

MalaMatylda, śliczna masz coreczke :) Kacperek mial zlamany obojczyk przy porodzie, ale juz jest ok :)

Wasze dzieci tez takie przewrotne? Poszlismy rano do piaskownicy to chcial isc na spacer, wyszliśmy na spacer to szedl do piaskownicy...

Patrzcie jak wygladala dzisiaj drzemka Kamila 😂 Zasnal wyzej, ale spadł xd

9da0c1dfe695.jpg

A tu z piaskownicy xd

726b0d65999c.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 18:23

Nina83, kamciaelcia, Berbecia, Wowka, kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia dziękuje za komplementy 😉
    Wowka, u nas to jest mina do robienia zdjęcia. Boję się że w przyszłości Zosieńka będzie reagowała na aparat jak Chandler z mojego ulubionego serialu "Przyjaciele"😅.

Nina nasze dzieci są bystrymi obserwatorami i mają większą wiedzę o świecie niż myślimy☺️
    A do tego wyrażają to co wiedzą w taki uroczy sposób 🥰
    Zosia kręci loki przy zasypianiu lub gdy czuję się niepewnie, np. przy kontakcie z nieznaną osobą.
    Ja mam 33 lata i odruchowo dotykam swoich włosów gdy zastanawiam się nad czymś. Genów nie oszukasz😜

Edwarda, a używacie pieluch jednorazowych czy wielo? W pampersach dziecko mniej czuje.
    W ubraniu Zosi bardziej przeszkadzała wilgoć gdy miała na sobie majtki i spodnie niż gdy była w samej bieliźnie. Na wpadki reagowałam neutralnie. Nazywałam co się stało i mówiłam co musimy teraz zrobić. Nie spieszyłam się bardzo z przebieraniem Zosi, czasami najpierw ścierałam podłogę, chciałam aby poczuła że ma mokro. Szybko sama zaczęła zgłaszać awarię mówiąc "zamyśliłam się" na wzór tego co czytałyśmy w książeczce o Kici Koci i Nunusiu.

Olciabos, u nas identycznie wyglądało oswajanie się z zawartością pieluchy 😁. I to całkiem niedawno, chyba na początku marca.

Kattalinna, chyba próbowałabym z nowym łóżkiem albo własnym pokojem, samodzielnie wybraną pościelą (z dwóch😉), tworzeniem kultu "jesteś już taka duża i samodzielna", jakąś nową aktywnością dotychczas zarezerwowaną dla dorosłych. A cyc jest dla dzidziusiów 😋.
    To takie moje skojarzenia, nie znam się na odstawianiu od piersi. Przeszłam to tylko raz i to z roczniakiem, który jadał 3 razy w ciągu dnia, a w nocy wcale. Podobno lepiej ograniczać stopniowo, ale u nas cyc był przed snem więc byłoby dziwne, że na jedno usypianie jest dostępny, a na drugie nie. Był dlugi weekend, przez cztery dni usypiał mąż, głębszej filozofii w tym nie było.

Katy, jaki śliczny Kamilek 😍
    Zdjęcie z drzemki skojarzyło mi się z grą Tetris🤣

Katy lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2020, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda używamy jednorazowych. Dzięki za wszystkie rady. Czekam na paczkę z majtkami treningowymi i będziemy działać :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego tez pisałam, ze Piotrek przy odpieluchowaniu nie ganiał z gołym tyłkiem, był ubrany wrecz wiecej niz na co dzien, tzn miał majtki i krótkie leginsy, własnie zeby poczuc mokre, jego od urodzenia mokra pielucha nie ruszała
    tez najpierw sprzatałam, potem jego ogarniałam
    ale wpadki bywały tylko tydzien
    nastepne to była nauka sikania na zewnątrz, do tej pory (pomagamy) tylko na stojaco
    z nim było trudniej, bo nie mówi, z czasem udało się komunikowac, no i nakładka na kibelek okazała się lepsza
    ba!
    kupiłam drugi nocnik bo pierwszy był nie dla niego

ale jak zasypiał na spacerze to nie raz się zsikał, miał pod tyłkiem podkład, w torbie były ciuchy na zmiane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2020, 09:17

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 2793 2794 2795 2796 2797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ