X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, tego nie wzięłam pod uwagę 😄 ale w tym blacie można też klocki, puzzle czy inne układanki trzymać. Do pokoju dziecięcego ten tega się super nadaje, ja byłam nim zachwycona. U nas lack z Ikei wygrał dlatego, że nie mamy pokoju dziecięcego tylko zagracony duży więc walczę jak mogę, żeby jednak pozostał "dorosły". U nas puzzle i układanki są na wierzchu, młoda ma swobodny dostęp do nich, taki schowek byłoby fajny. Ikea w swojej ofercie też ma coś ze schowkiem.

U nas kredki, farby itp. są na kwarantannie do osiemnastki 😉 za to zainspirowana filmikami edukacyjnymi Wojtusia, kupiłam znikopis. Strzał w dziesiątkę! Wzięłam jakiś najtańszy za 7 złotych - dobrze zainwestowane pieniądze 😉 młoda rysuje sobie szczęśliwa, ja nie muszę czyścić mebli, ścian i podłóg (chociaż ona zawsze bardzo chętnie sprzątała, prawie bez poprawek 😉). Tylko teraz mamy problem bo się zgubił pisaczek...

Edit: o taki tablecik 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 12:56

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina też mamy znikopis i też polecam :)

kattalinna lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy wersje niebieska i rózowa a i tak wszystko inne pokoloowane
    ale taki jest tylko Patryk, piotrek nigdy nie porysował czegokolwiek innego niz kartka papieru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia ma 3 znikopisy, wszystkie dostała w prezencie. Pierwszy już ledwo zipie, drugi jest ciągle w użyciu a trzeci najlepszy bo duży i porządny ze smyka czeka do nowego pokoju. Przez trochę był szał, teraz mało nim zainteresowana,za to mata niemowlęca z zabawkami przeżywa renesans😆 Zuzia nie popuści, Lili bawi się na niej jak siostra śpi.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na tej zasadzie Patryk zaczął jeść kaszki 🤣 łatwiej bylo rozszerzać dietę kiedy spal

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle razy miałam zamiar was zapytać
    Kupowalyscie dzieciom ubrania w sinsay??
    Bo cenowo kuszą
    Jednak nie znam, nie wiem jak jakosciowo i rozmiarowo w porownaniu do innych sieciowek

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, teraz rozumiem. To Patryk zjada Malgoni kaszkę? 😂

Ja z sinsaya dziecięcych nie zamawiałam. Dla siebie kilka rzeczy kupiłam, sieciówka jak każda inna 😉 ale do pytania o dziecięce chętnie się podłaczę, wizualnie nawet fajne te ciuszki 😁

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jestem przemeczona albo nie wiem😂😂 zaczelam szukac na you tubie uwaga "edukacyjnego Wojtusia" I po chwili sie zorientowalam ze chodzi o mojego I jego alfabet 😂😂. Katalina dzieki 🤣🤣

I pytanie odnosnie maluchow kaszki Itp daje sie od poczatku czwartego czy po skonczonym czwartym miesiacu???

kattalinna lubi tę wiadomość

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka
    Mnie bluzy się podobają, a mam deficyt patrykowi
    20/25zl kusi

Zjada Malgoni, sloiczki kradnie, więc teraz jemu robię takie samo jedzonko🤣 ale pogania, ostatecznie siedział na kolanie i palcem lizal jej kaszke 🤣
    Swoją zjadł chyba po kotek,mina niezapomniana 🤭
    Nawet jak coś nie smakowało to jadl🤣🤣🤣

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewcia
    Najpierw Dawalam wazywka/owoce
    Pochlania
    I teraz jakoś doszła kaszka rano

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak Malgosia skonczyla czy zaczela 4 miesiac?

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, bluzy fajne, ja patrzyłam na piżamki-robi się deficyt, chce takie bez stópek na lato i też mnie cenowo kuszą 😁

Sposób na jedzenie Patryka...? 😁

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryka najlepiej nakarmić szykujac sobie jedzenie 🤣🤣
    Patryk śpi w rampersach
    Nie przykrywam ich w nocy
    Piotrek ma dwuczęściowe piżamy odkąd odpieluchowany (śpi w pampersie ale bywa wysadzany)I super sprawdzają się z c&A
    Nie sa grube, nie do zdarcia w praniu
    No I lubię te że sciagaczami w nogawkach i rękawach

Edit
    Ale kocham piżamy carters
    Jednak cenowo nie poszaleje
    Mają do przedszkola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 20:32

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewcia
    25 marca skończyła 4 m. I z tej okazji dostała marchewkę

Ewciaa83 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie😊. Ostatnio się nie odzywałam, miałam słaby czas, męczy mnie to siedzenie w domu. Maż pracuje lub uczy się do ważnego egzaminu, który ma za miesiąc. Zosia nie stwarza warunków do takich aktywności, więc mąż korzysta z mieszkania teściów, a ja od 3 marca całe dnie spędzam w towarzystwie dwulatki. Dopadł mnie marazm, ale już lepiej🙂

Większość zdjęć mnie ominęła, ale widziałam kilku forumowych przystojniaków: chłopców Aisx, Kamilka i Kacperka oraz Bartusia, a także piękne damy - Zosię dużą i małą oraz Manię. Cudowne te nasz dzieci 😍

Wielkie brawa dla Ani za rozstanie z pieluchą🤩👏👍
    Majtki z C&A kupiłam tutaj: https://allegro.pl/uzytkownik/eMargoni?bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-dict43-uni-1-4-0318 ale nie polecam ich. Majtki mają wykończenie z gumki, moim zdaniem są też trochę za bardzo wykrojone. Gdy Zosia sama je zakłada często układają się jak stringi😜. Porównuję je z majtkami z Next, z których jestem znacznie bardziej zadowolona.

Serdeczne buziaki dla Darii z okazji drugich urodzin😘

Nina, gratuluję zdrowego synka😊 Imię ładne, dostojne, lubię takie🙂

Wowka, zazdroszczę ruchów, drugi maluszek szybko dał o sobie znać😊. Masz jakieś przeczucia co do płci? Rośnijcie zdrowo😘

J.S, cieszę się z pozytywnego wyniku usg, co za ulga.

Kamcia, trudna decyzja przed Wami. Trzymam kciuki za najlepszy dla Was wybór.

W Sinsay dotychczas niczego Zosi nie kupiłam, nawet nie wiedziałam że mają kolekcję dla dzieci. Teraz zajrzałam na ich stronę i kilka rzeczy wpadło mi w oko.

Zosia waży 11,8 kg, kwarantanna jej służy😜, wcześniej przez długi czas waga pokazywała 11,4. Ubranka nosi głownie na 92, pomijając h&m😋

My też szczęśliwie mamy za sobą odpieluchowanie. Poszło gładko, choć początki na to nie wskazywały. Pierwszego dnia Zosia zasikała 14 par majtek🤯. Drugiego już tylko 6, później kolejno 4, 3, 3, a dalej 0-1. Te pojedyncze wpadki zdarzały się prawie wyłącznie podczas zabawy z tatą – bo tata ma fajne pomysły na aktywność, a o nocniku przypominał rzadko i nie w porę😉. Z czasem czujność taty wzrosła, świadomość własnych potrzeb u Zosi także i tym sposobem ostatnia wpadka miała miejsce tydzień przed świętami gdy rodzice byli zaabsorbowani myciem okien🤪
    Kilka razy zdarzyła się malutka plamka na bieliźnie gdy pomiędzy zgłoszeniem potrzeby, a reakcją rodziców upłynęło o kilka sekund za dużo. Zosia krzyczała wtedy przejęta „leje się, leje się”😅

Wyrazem zaufania co córki był powrót długowłosego dywanu na podłogę salonu😂 oraz cztery kilkuminutowe podróże samochodem bez pieluszki, z nocnikiem pokładzie😉

Przeszliśmy też etap wielkiego zapału do korzystania z nocnika w nocy😩. Na szczęście minęło. Wyobraźcie sobie wydobywanie dziecka kilka razy w ciągu nocy ze śpiworka i pajacyka😖. Kołderki wtedy jeszcze nie akceptowała. Ostatecznie kupiłam „dorosłe” dwuczęściowe piżamy, Zosia oswoiła się z kołdrą, a na koniec wróciła do moczenia pieluch w nocy jak na niespełna dwulatkę przystało😉. Na drzemkę też zakładam pieluchę, ale prawie zawsze jest sucha. Majtek treningowych nie mamy.

Mamy jeszcze jeden sukces, który ogromnie mnie cieszy – samodzielne zasypianie na noc🤩. Na drzemkę udaje się od co najmniej miesiąca, na noc od 6 dni. Kąpiel, piżamka, czytanie książeczek, buziak i Zosia kładzie się do łóżeczka, a my z mężem mamy wolne🤣
    Coraz częściej zdarzają się też noce bez pobudek. W takim przypadku rozpoczęcie dnia około 5:40 gwarantowane, ale wolę to niż koczować nocą przy łóżeczku☺️.

Ewciaa83, kamciaelcia, kattalinna, wariancja, edwarda20, MajowaMamusia, Katy, Wowka, Berbecia, Ninka83 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda a jak z dwojeczka na początku?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina zapomniałam że mi odp. Coś przeczytam a potem zapomne. Mi też się wydaje że nocne a dzienne odpieluchowanie to troche co innego bo przecież dziecko w nocy jest nieświadome tego że siusia. Co doradzca to opinia.

Mała Matylda gratuluje odpieluchowania, dajesz nadzieję że nie taki diabeł straszny i może u nas tez w miarę dobrze to pójdzie. Zosia zasypia sama w pokoju? Przy Zuzi musi ktoś leżeć bo inaczej zaczynają się wędrówki, chyba że jest bardzo zmęczona to zasypiać w 10 min,a tak to różnie czasami 30 min, wczoraj 1h.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, dziękuję za info. W takim razie nie zamawiam tych majtek.

Gratuluję wszelkich postępów Zosienki! Wychodzi na to, że kwarantanna służy maluchom 😄

Pochwalę się, w końcu ostrzygłam Borzenke! Jestę fryzjerę 😂

Mała Matylda, Katy lubią tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna
    Tradycyjnie: pokaż
    Bozenke oczywiście

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mala Matylda a jak z dwojeczka na początku?
    Przez pierwsze dwa dni każda kupa szła w majtki, natychmiast po zrobieniu Zosia zgłaszała mi ten fakt. Momentem przełomowym była sytuacja gdy zaczęła robić kupę i w trakcie posadziłam ją na nocniku. Później zignorowałam fakt, że 90% objętości pozostała w majtkach, potraktowałam ten mały bobek z nocnika jak pełnoprawną kupę 😉. Została wrzucona do sedesu, podsadziłam Zosię aby mogła nacisnąć spłuczkę (konkretnie duży przycisk, który bardzo ją intrygował, wcześniej przy wylewaniu moczu kilka razy rozmawiałyśmy że małe kółeczko jest na siusiu, a duże na kupę), później mogła użyć szczotki sedesowej - również obiekt ciekawości 🤣. Naturalna procedura po kupie była dla Zosi tak atrakcyjna, że wzystkie kolejne kupy zostały zgłoszone przed faktem 😄. Nie mam wskazówek, po prostu dopisało mi szczęście.Tak szczerze to bałam się jak będzie z kupą. W grudniu Zosia zgłaszała, że chce zrobić kupę, przestała po tym gdy raz posadziłam ją na nocnik i skonfrontowała się z jego zawartością 😉.

Majowa, tak - Zosia zasypia sama w pokoju. Wcześniej ja albo mąż musieliśmy być obok. Najpierw udało się wprowadzić samodzielne zasypianie na drzemkę. Poszło zadziwiająco łatwo, wcześniej tego dnia opowiadałam Zosi o tym jak będzie zasypiała. Jakiś czas później próbowaliśmy wprowadzić samodzielne zasypianie na noc ale wycofaliśmy się z tego pomysłu w ciągu minuty - miałam wrażenie że mimo zapalonej lampki Zosia boi się być sama w pokoju. Odłożyliśmy to do zmiany czasu i dostosowania się Zosi do nowej pory zasypiania. Gdy zasypiała w porze gdy jest jeszcze jasno ponowiliśmy próbę, z sukcesem. Sama zasypia szybciej niż przy nas i nie budzi się w nocy. Zosia raczej nie wychodziła z łóżeczka, wolała nas do siebie. Przy pojedynczych próbach wyjścia korzystałam z niani elektronicznej i prosiłam aby się położyła. Była zadziwiona że mnie słyszy, a nie widzi, robiła to o co prosiłam. To były tylko dwa albo trzy razy.

kattalinna, MajowaMamusia, Wowka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
‹‹ 2791 2792 2793 2794 2795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ