X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, tego nie wzięłam pod uwagę 😄 ale w tym blacie można też klocki, puzzle czy inne układanki trzymać. Do pokoju dziecięcego ten tega się super nadaje, ja byłam nim zachwycona. U nas lack z Ikei wygrał dlatego, że nie mamy pokoju dziecięcego tylko zagracony duży więc walczę jak mogę, żeby jednak pozostał "dorosły". U nas puzzle i układanki są na wierzchu, młoda ma swobodny dostęp do nich, taki schowek byłoby fajny. Ikea w swojej ofercie też ma coś ze schowkiem.

U nas kredki, farby itp. są na kwarantannie do osiemnastki 😉 za to zainspirowana filmikami edukacyjnymi Wojtusia, kupiłam znikopis. Strzał w dziesiątkę! Wzięłam jakiś najtańszy za 7 złotych - dobrze zainwestowane pieniądze 😉 młoda rysuje sobie szczęśliwa, ja nie muszę czyścić mebli, ścian i podłóg (chociaż ona zawsze bardzo chętnie sprzątała, prawie bez poprawek 😉). Tylko teraz mamy problem bo się zgubił pisaczek...

Edit: o taki tablecik 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 12:56

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina też mamy znikopis i też polecam :)

kattalinna lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy wersje niebieska i rózowa a i tak wszystko inne pokoloowane
    ale taki jest tylko Patryk, piotrek nigdy nie porysował czegokolwiek innego niz kartka papieru

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia ma 3 znikopisy, wszystkie dostała w prezencie. Pierwszy już ledwo zipie, drugi jest ciągle w użyciu a trzeci najlepszy bo duży i porządny ze smyka czeka do nowego pokoju. Przez trochę był szał, teraz mało nim zainteresowana,za to mata niemowlęca z zabawkami przeżywa renesans😆 Zuzia nie popuści, Lili bawi się na niej jak siostra śpi.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na tej zasadzie Patryk zaczął jeść kaszki 🤣 łatwiej bylo rozszerzać dietę kiedy spal

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle razy miałam zamiar was zapytać
    Kupowalyscie dzieciom ubrania w sinsay??
    Bo cenowo kuszą
    Jednak nie znam, nie wiem jak jakosciowo i rozmiarowo w porownaniu do innych sieciowek

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, teraz rozumiem. To Patryk zjada Malgoni kaszkę? 😂

Ja z sinsaya dziecięcych nie zamawiałam. Dla siebie kilka rzeczy kupiłam, sieciówka jak każda inna 😉 ale do pytania o dziecięce chętnie się podłaczę, wizualnie nawet fajne te ciuszki 😁

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jestem przemeczona albo nie wiem😂😂 zaczelam szukac na you tubie uwaga "edukacyjnego Wojtusia" I po chwili sie zorientowalam ze chodzi o mojego I jego alfabet 😂😂. Katalina dzieki 🤣🤣

I pytanie odnosnie maluchow kaszki Itp daje sie od poczatku czwartego czy po skonczonym czwartym miesiacu???

kattalinna lubi tę wiadomość

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka
    Mnie bluzy się podobają, a mam deficyt patrykowi
    20/25zl kusi

Zjada Malgoni, sloiczki kradnie, więc teraz jemu robię takie samo jedzonko🤣 ale pogania, ostatecznie siedział na kolanie i palcem lizal jej kaszke 🤣
    Swoją zjadł chyba po kotek,mina niezapomniana 🤭
    Nawet jak coś nie smakowało to jadl🤣🤣🤣

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewcia
    Najpierw Dawalam wazywka/owoce
    Pochlania
    I teraz jakoś doszła kaszka rano

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak Malgosia skonczyla czy zaczela 4 miesiac?

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, bluzy fajne, ja patrzyłam na piżamki-robi się deficyt, chce takie bez stópek na lato i też mnie cenowo kuszą 😁

Sposób na jedzenie Patryka...? 😁

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryka najlepiej nakarmić szykujac sobie jedzenie 🤣🤣
    Patryk śpi w rampersach
    Nie przykrywam ich w nocy
    Piotrek ma dwuczęściowe piżamy odkąd odpieluchowany (śpi w pampersie ale bywa wysadzany)I super sprawdzają się z c&A
    Nie sa grube, nie do zdarcia w praniu
    No I lubię te że sciagaczami w nogawkach i rękawach

Edit
    Ale kocham piżamy carters
    Jednak cenowo nie poszaleje
    Mają do przedszkola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 20:32

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewcia
    25 marca skończyła 4 m. I z tej okazji dostała marchewkę

Ewciaa83 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie😊. Ostatnio się nie odzywałam, miałam słaby czas, męczy mnie to siedzenie w domu. Maż pracuje lub uczy się do ważnego egzaminu, który ma za miesiąc. Zosia nie stwarza warunków do takich aktywności, więc mąż korzysta z mieszkania teściów, a ja od 3 marca całe dnie spędzam w towarzystwie dwulatki. Dopadł mnie marazm, ale już lepiej🙂

Większość zdjęć mnie ominęła, ale widziałam kilku forumowych przystojniaków: chłopców Aisx, Kamilka i Kacperka oraz Bartusia, a także piękne damy - Zosię dużą i małą oraz Manię. Cudowne te nasz dzieci 😍

Wielkie brawa dla Ani za rozstanie z pieluchą🤩👏👍
    Majtki z C&A kupiłam tutaj: https://allegro.pl/uzytkownik/eMargoni?bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-dict43-uni-1-4-0318 ale nie polecam ich. Majtki mają wykończenie z gumki, moim zdaniem są też trochę za bardzo wykrojone. Gdy Zosia sama je zakłada często układają się jak stringi😜. Porównuję je z majtkami z Next, z których jestem znacznie bardziej zadowolona.

Serdeczne buziaki dla Darii z okazji drugich urodzin😘

Nina, gratuluję zdrowego synka😊 Imię ładne, dostojne, lubię takie🙂

Wowka, zazdroszczę ruchów, drugi maluszek szybko dał o sobie znać😊. Masz jakieś przeczucia co do płci? Rośnijcie zdrowo😘

J.S, cieszę się z pozytywnego wyniku usg, co za ulga.

Kamcia, trudna decyzja przed Wami. Trzymam kciuki za najlepszy dla Was wybór.

W Sinsay dotychczas niczego Zosi nie kupiłam, nawet nie wiedziałam że mają kolekcję dla dzieci. Teraz zajrzałam na ich stronę i kilka rzeczy wpadło mi w oko.

Zosia waży 11,8 kg, kwarantanna jej służy😜, wcześniej przez długi czas waga pokazywała 11,4. Ubranka nosi głownie na 92, pomijając h&m😋

My też szczęśliwie mamy za sobą odpieluchowanie. Poszło gładko, choć początki na to nie wskazywały. Pierwszego dnia Zosia zasikała 14 par majtek🤯. Drugiego już tylko 6, później kolejno 4, 3, 3, a dalej 0-1. Te pojedyncze wpadki zdarzały się prawie wyłącznie podczas zabawy z tatą – bo tata ma fajne pomysły na aktywność, a o nocniku przypominał rzadko i nie w porę😉. Z czasem czujność taty wzrosła, świadomość własnych potrzeb u Zosi także i tym sposobem ostatnia wpadka miała miejsce tydzień przed świętami gdy rodzice byli zaabsorbowani myciem okien🤪
    Kilka razy zdarzyła się malutka plamka na bieliźnie gdy pomiędzy zgłoszeniem potrzeby, a reakcją rodziców upłynęło o kilka sekund za dużo. Zosia krzyczała wtedy przejęta „leje się, leje się”😅

Wyrazem zaufania co córki był powrót długowłosego dywanu na podłogę salonu😂 oraz cztery kilkuminutowe podróże samochodem bez pieluszki, z nocnikiem pokładzie😉

Przeszliśmy też etap wielkiego zapału do korzystania z nocnika w nocy😩. Na szczęście minęło. Wyobraźcie sobie wydobywanie dziecka kilka razy w ciągu nocy ze śpiworka i pajacyka😖. Kołderki wtedy jeszcze nie akceptowała. Ostatecznie kupiłam „dorosłe” dwuczęściowe piżamy, Zosia oswoiła się z kołdrą, a na koniec wróciła do moczenia pieluch w nocy jak na niespełna dwulatkę przystało😉. Na drzemkę też zakładam pieluchę, ale prawie zawsze jest sucha. Majtek treningowych nie mamy.

Mamy jeszcze jeden sukces, który ogromnie mnie cieszy – samodzielne zasypianie na noc🤩. Na drzemkę udaje się od co najmniej miesiąca, na noc od 6 dni. Kąpiel, piżamka, czytanie książeczek, buziak i Zosia kładzie się do łóżeczka, a my z mężem mamy wolne🤣
    Coraz częściej zdarzają się też noce bez pobudek. W takim przypadku rozpoczęcie dnia około 5:40 gwarantowane, ale wolę to niż koczować nocą przy łóżeczku☺️.

Ewciaa83, kamciaelcia, kattalinna, wariancja, edwarda20, MajowaMamusia, Katy, Wowka, Berbecia, Ninka83 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda a jak z dwojeczka na początku?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina zapomniałam że mi odp. Coś przeczytam a potem zapomne. Mi też się wydaje że nocne a dzienne odpieluchowanie to troche co innego bo przecież dziecko w nocy jest nieświadome tego że siusia. Co doradzca to opinia.

Mała Matylda gratuluje odpieluchowania, dajesz nadzieję że nie taki diabeł straszny i może u nas tez w miarę dobrze to pójdzie. Zosia zasypia sama w pokoju? Przy Zuzi musi ktoś leżeć bo inaczej zaczynają się wędrówki, chyba że jest bardzo zmęczona to zasypiać w 10 min,a tak to różnie czasami 30 min, wczoraj 1h.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, dziękuję za info. W takim razie nie zamawiam tych majtek.

Gratuluję wszelkich postępów Zosienki! Wychodzi na to, że kwarantanna służy maluchom 😄

Pochwalę się, w końcu ostrzygłam Borzenke! Jestę fryzjerę 😂

Mała Matylda, Katy lubią tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna
    Tradycyjnie: pokaż
    Bozenke oczywiście

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mala Matylda a jak z dwojeczka na początku?
    Przez pierwsze dwa dni każda kupa szła w majtki, natychmiast po zrobieniu Zosia zgłaszała mi ten fakt. Momentem przełomowym była sytuacja gdy zaczęła robić kupę i w trakcie posadziłam ją na nocniku. Później zignorowałam fakt, że 90% objętości pozostała w majtkach, potraktowałam ten mały bobek z nocnika jak pełnoprawną kupę 😉. Została wrzucona do sedesu, podsadziłam Zosię aby mogła nacisnąć spłuczkę (konkretnie duży przycisk, który bardzo ją intrygował, wcześniej przy wylewaniu moczu kilka razy rozmawiałyśmy że małe kółeczko jest na siusiu, a duże na kupę), później mogła użyć szczotki sedesowej - również obiekt ciekawości 🤣. Naturalna procedura po kupie była dla Zosi tak atrakcyjna, że wzystkie kolejne kupy zostały zgłoszone przed faktem 😄. Nie mam wskazówek, po prostu dopisało mi szczęście.Tak szczerze to bałam się jak będzie z kupą. W grudniu Zosia zgłaszała, że chce zrobić kupę, przestała po tym gdy raz posadziłam ją na nocnik i skonfrontowała się z jego zawartością 😉.

Majowa, tak - Zosia zasypia sama w pokoju. Wcześniej ja albo mąż musieliśmy być obok. Najpierw udało się wprowadzić samodzielne zasypianie na drzemkę. Poszło zadziwiająco łatwo, wcześniej tego dnia opowiadałam Zosi o tym jak będzie zasypiała. Jakiś czas później próbowaliśmy wprowadzić samodzielne zasypianie na noc ale wycofaliśmy się z tego pomysłu w ciągu minuty - miałam wrażenie że mimo zapalonej lampki Zosia boi się być sama w pokoju. Odłożyliśmy to do zmiany czasu i dostosowania się Zosi do nowej pory zasypiania. Gdy zasypiała w porze gdy jest jeszcze jasno ponowiliśmy próbę, z sukcesem. Sama zasypia szybciej niż przy nas i nie budzi się w nocy. Zosia raczej nie wychodziła z łóżeczka, wolała nas do siebie. Przy pojedynczych próbach wyjścia korzystałam z niani elektronicznej i prosiłam aby się położyła. Była zadziwiona że mnie słyszy, a nie widzi, robiła to o co prosiłam. To były tylko dwa albo trzy razy.

kattalinna, MajowaMamusia, Wowka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
‹‹ 2791 2792 2793 2794 2795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ