X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Pajka Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było ale byłam totalnie bez mocy :( Nie miałam nawet siły telefonu trzymać w ręku... Na szczęście od kilku dni jest lepiej, mam nadzieję że tak już zostanie :)

Tyle mam tutaj zaległości, że nie wiem czy jestem w stanie to nadrobić... ale postaram się ;)

Katka dobrze doczytałam, że będziesz mieć dwie dziewczynki? Gratuluje :) U mnie nadal nie wiadomo, wizyta za dwa tygodnie dopiero i mam nadzieję że wtedy już się dowiem :) Chociaż z mężem przeczuwamy, że będzie dwóch chłopców ewentualnie parka :P

Katka. lubi tę wiadomość

Czekamy na dwa dzidziolki ❤❤

oqbd5pk.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chic - jak pojechałam na izbę i powiedziałam, że wychodzą że mnie skrzepy takiej wielkości (zademonstrowałam) to lekarz powiedział, że to żadne skrzepy tylko niteczki i to normalne, przy oczyszczaniu krwiaka. Skrzep musiałby mieć tak z 4 na 4 centymetry conajmniej, więc to też nie są tkanki. Nie denerwuj się :* poleż do jutra jak królewna,a rano zobaczysz, że z dzidzią wszystko dobrze:) Trzymam mocno kciuki!

Katka - ja Ci bardzo gratuluję dwóch córek. Szczerze to zawsze było moje marzenie mieć córeczki bliźniaczki.

Mój chwilowo trochę przeżywa, że być może nie będzie Leosia, a raczej Klara? Oliwia? Pola? ;) Już się zdążył nastawić podczas tych dwóch tygodni od prenatalnych.
    Ja czekam na wyniki pappy, dziś powinny być.

Katka. lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny i ja jestem po prenatalnych, wczoraj lekarz 3 razy podchodził żeby zmierzyć tą przezierność karkową i co?? I nic, nie udało się bo mały (będzie chłopczyk tak wywnioskował) był taki uparcioszek że się nie przekręcił. Chodziłam po korytarzu, jadłam, piłam, to na boku to lekarz ruszał brzuszkim i nic. Tak jakoś zmierzył i powiedział ze może 2mm może 1,85mm ale nie jest pewny i będe mieć jeszcze jeden raz robione usg za tydzień bo lekarz musi mieć 100% pewności że jest ok. Poza tym główka, rączki i nóżki i serduszko ok. W weekend ma mi dać znać jaki wynik statystyczny bo robiłam też Pappe+wolne bHCG - tydzień czekania w niepewności.

Fermina lubi tę wiadomość

l22nbd3m323q83y0.png

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita kciuki za pappę.
    Jak marzysz o córeczka bliźniaczkach to Ci chętnie moje gwiazdy pożyczę ;)

Fatalita lubi tę wiadomość

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    U mnie źle. Cały czas się zamartwiam. Wycieka ze mnie śladowa ilość brązowego śluzu, dziś zauważyłam takie jakby niteczki, ale wszystko brązowe. Oczywiście, podejrzewam najgorsze, że to jakieś tkanki czy coś...

Wieczorne bóle brzucha są nie do zniesienia. Najgorsze, że nikt mi nie może pomóc.
    Ze szpitala dopiero mnie wypisali, mój lekarz nie ma czasu. Zapisałam się na jutro prywatnie, ale muszę się uspokoić, bo jestem kłębkiem nerwów.

Bierzesz nospę i magnez cały czas? Czy jesteś pewna, że to bóle związane z macicą? Możesz określić ich miejsce, kiedy się pojawiają i jaki mają charakter?

Kamcia to drugie usg, wyciągnij średnią, jestem pewna, że wszystko jest ok. Trzymam kciuki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 11:32

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córeczki bliźniaczki - marzenie :)

Moja będzie Emilka - Emi, Milka.. :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam mętlik w głowie
    to nie jest tak, ze lekarka mnie nastraszyła ...to raczej największe wnioski z rozmowy dwóch lekarzy (bo jedna badala a drugi był przy badaniu)
    widoczność kiepska, dziecko na boku (jak poprzednio) i ze wszystkim był problem, pewnych kwestii w ogóle nie dało się ocenić (zastawka trójdzielna), serce (jako czterodziałowe) na koniec sie pokazało
    ale najwiekszy problem z ta kością nosowa...muszą w papiery wpisać "hipoplastyczna" a to juz z automatu zepsuje statystykę. Jeszcze dopisać wiek (34 lata), cukrzyce, to w ogóle może wyjść ryzyko wysokie. I tu lekarka wspomniała o amnio...ale wspomniała...bo zaraz mówiła o teście panorama lub nifty w razie ryzyka średniego...wszystkie wiemy co to test podwójny i różne jajca mogą (ale nie muszą ) wyjść. I to lekarze tez wiedzą...jak spytałam, czy mam się martwić kością nosowa usłyszałam: niczego nie przesądza..jednak nic nie powiedza bo przecież system swoje pokaże, a tez nie wiadomo jak krew wyjdzie...(poprzednio t.21 ryzyko podstawowe 1:300 a skorygowane 1:7000 a więc krew wtedy pomogła)
    i nawet z rozmowy lekarzy nie wynika jasno że kość nosowa jest, bo ciągle próbowali złapać dobre ujecie i na każdym inaczej wyglądało-i taka gadka: a może to kość łzowa? a może jest jedna kość nosowa a nie dwie? a może jeszcze inna kość widać bo obraz nachodzi?
    tak to badanie, szukanie NB w sumie wyglądało
    i walczyli z tym usg
    nikt nic nie pospieszał
    czuję się załamana
    wiem, że na poprzednim usg kosc widoczna (słowami lekarza "aż świeci"), ale dzisiejsze usg może poprzewracać w głowie
    nie mierzyli kości (choć wstępnie coś tam chcieli zmierzyć) bo tego się nie robi, bo jakaś tam wartość świadczy o wyniku, ze kość jest, albo nie ma (tak między soba rozmawiali)-u m ie przyjęto że jest
    naprodukowali kupę zdjęć i dopiero ktoś inny wprowadzi te wszystkie dane, nie znam nawet nt itp, wiem że dzidzia starsza...
    rozważam juz nifty
    dupa bo nie mam aż takiego wyboru miejsc gdzie mogę zrobić...za godzinę mam dzwonić, by się dowiedzieć czy jutro da radę zrobić nifty
    nie umiałabym czekać 1,5 tygodnia na wynik pappy i jeszcze dowiedzieć sie że warto robić nifty (bo np na amnio sie nie kwalifikuję),tu juz stres, lęk i niecierpliwość biorą góre
    ale taki mętlik, ze aż źle się czuję i nie umiem myśleć racjonalnie
    zarobie na to nifty, więc kasa się znajdzie...ale nie mam nawet poczucia, ze da mi pewność

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a czemu tak ciężko zbadać dzidziolka? Przez łożysko? Czy przez to, ze mało ruchliwy?
    Nie wiem czy Nifty cię uspokoi. Mi wynik daje względny spokój, choć wiem, że nie wyklucza innych wad. Ale na usg wszystko jest prawidłowo. Gdyby coś było nie tak, to chyba bym zrobiła test rozbudowany.
    U mnie w każdej ciąży mierzyli kość nosową i mam podane wartości.
    Nie wiem, co Ci poradzić. Nifty mozesz zrobić do 24tc, więc moze poczekaj na wyniki pappa. A moze warto powtórzyć usg?

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wynik pappa za 1,5 tyg...nifty w środy więc za 2 tyg wtedy...plus 2-3 tyg oczekiwania na wynik ...nie dam rady psychicznie czekać jeszcze 5 tyg...zwłaszcza że będę z tym sama (mąż wyjeżdza na dwa tygodnie)
    jak wyjdze źle pappa to ja zrobie amnio...ale lekarka mówiła o wynikach srednich które tez nie daja satysfakcji i na tę sytuacje proponowała badania komercyjne...(nawet nie mogę powiedzieć że proponowala bo ona wspomniała że są i gdzie ewentualnie można zrobić)
    a wszystkiego sie dowiem, jak odbiore wynik czyli 23 listopada

a czemu taki obraz? nie wiem...dziecko na boku (i nie chce się ustawić) plus słaba widoczność (ale łozysko na przedniej ścianie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 11:52

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia - a może warto powtórzyć usg? Bo skoro na poprzednim kość nosowa była,a teraz problem z jej znalezieniem? Kiepska widoczność od początku do końca. Może warto iść do innego lekarza,z innym sprzętem i nie wspominając o tym usg. I jeżeli jemu też coś się nie spodoba to wtedy nifty itp. ?

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia na nifty czeka się ok 9 dni, ja miałam po 7. Koleżanka robiła w pl i tez miała po 7 dniach wynik.
    Postaraj się nie martwić, bo skoro była kość nosowa na 1 usg, to musiałabyc i na tym, tylko nie mogli jej złapać.
    A może usg kiepskie i dla tego zła widoczność?

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fatalita
    mąz o tym wspomniał-o trzecim usg
    ale i na pierwszym i na drugim była kiepska widoczność oraz brak współpracy dziecka więc musze założyć, że trzecie też może tak wyjść...
    zanim pobiorą krew na nifty i tak muszę iść na wizytę z lekarzem...może zaproponuje powtórzenie?może odradzi? a z tym usg to i tak czas ucieka zeby miało znaczenie jako genetyczne
    i nie ma ot tak terminów na już ...działając z lekarzem moze sam od ręki zleci usg (i pominę kolejkę)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa fin
    coś jest że w tej ciązy gorzej te usg wychodza
    ewidentnie lekarze narzekają bardzo
    w ciąży z synem w tej samej poradni nie mieli aż takich problemów...dał się pomierzyć, choć był mniejszy
    chciałabym mieć wynik po tygodniu...byłoby to szybciej niż wyniki testu podwójnego...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze kamcia mocno Cię tulę i trzymam kciuki. Przemyśl na spokojnie, czy nifty dla Ci spokój, czy lepiej rozważyć np amino albo bardziej rozbudowaną diagnostykę.
    Wierzę, że wszystko będzie dobrze.

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten test panorama, o którym pisałaś?

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaFin wrote:
    A ten test panorama, o którym pisałaś?

łatwiej mi znaleźć miejsce dla nifty...panorama pierwszy raz dziś usłyszałam, lekarze mówili w sensie, że trochę tańsze, nie mam pojęcia czy czymś znacząco się rózni od nifty?

amnio zrobię, jak będzie wskazanie...ale to się okaze...a nifty itp nigdy nie dadza spokoju...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 12:24

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my witamy się w 17 tc :)

Kira91, Martyna32, Fermina, kattalinna, Jagoda14 lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• JustaFin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia moze ta panorama bardziej rozbudowana?
    Jest jeszcze chyba test Serenity, który bada więcej zespołów genetycznych. Dla mnie nifty jest dokładne, ale tylko na 3 wady. W przypadku nieprawidłowości w usg chyba wolałabym zaryzykować amino, bo wykrywa więcej wad niz nifty. Ale jest niestety inwazyjne :/
    Nie wiem, co Ci poradzić.

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, a dlaczego u jednego lekarza prenatalne wyszly super, a teraz wychodzi, ze cos moze byc nie tak? Dopiero za 1,5 tygodnia bedzie opisany wynik?
    Nifty robia w zielonej gorze od reki jakbys chciala, bo wiem ze jestes z lubuskiego, ale nie wiem jak u ciebie z dojazdem.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaFin wrote:
    Kamcia moze ta panorama bardziej rozbudowana?
    Jest jeszcze chyba test Serenity, który bada więcej zespołów genetycznych. Dla mnie nifty jest dokładne, ale tylko na 3 wady. W przypadku nieprawidłowości w usg chyba wolałabym zaryzykować amino, bo wykrywa więcej wad niz nifty. Ale jest niestety inwazyjne :/
    Nie wiem, co Ci poradzić.

na amnio musi wyjsc ryzyko wysokie...jak wyjdzie to rozwaze...
    ale to az 1,5 tyg czekania...
    złe nifty to juz w ogóle dałoby podstawę do inwazyjnych...zapisałam się na jutro na nifty...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 283 284 285 286 287 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ