Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOjcowski to te 2 tygodnie do ukończenie 2rz? Mąż brał dopiero teraz w kwietniu na Zuzie.
Katy to zależy od przedszkola czy przyjmą dziecko z pielucha. Z reguły w publicznych chcą żeby potrafiło samo jeść i korzystać z toalety, a w prywatnych to wolna amerykanka bo kasa sie liczy.
Też bym chętnie Zuzie dała do dzieci na kilka godzin bo nie ma nic gorszego jak dziecko które się nudzi. Ona bardzo lubi inne dzieci, ciekawe czy w przedszkolu tez by tak było czy by płakała.
Poratujcie bo nie mam pomysłu co robić z Lili. Od jakiegoś czasu do poludnia nie chce pić mleka, potem w miare to idzie, wieczorem i w nocy chętnie pije więc to nie problem, że jej cos nie odpowiada w smaku. Od 4 w nocy do teraz wypila 90ml. Rano widze ze jęczy bo głodna ale mm nie wypije. Mam jej nie dawac kaszy bo zatwardzenia ale rano na mleku zrobiłam kasze i wszystko zjadła. Potem mleka tez nie chciała a owsianke z bananem podziubała,nawet na drzemke mleka nie chciała. Pamiętam że Wowka kiedyś pisała że Jano mleka nie chce. Dla mnie to nowość bo Zuzia do tej pory da się pokroić za butelkę mleka, czasami się tak cieszy, że jakby ktoś obcy to widział to by pomyślał że dziecko pół dnia nic nie jadło. -
nerwa nadal mam na męza
jego "jade na pół godz" to juz ponad 2h
ale nie zdenerwowałam się ze pojechał
nie do końca ze sobie mogłam planowac i dupa
ale!!! mówiłam, wyciagnij z auta wózek! (nie bo jade na pół godz)
a sytuacja wyglada tak-mazda w garazu bo rano padł akumulator
foteliki przełożone do skody...która mąz pojechał do pracy
w bagazniku stelaz od wózka...
a o 13 odbieram Piotrusia i jak co tydzien prowadze do logopedy, po ide z nim po Patryka...
mam spacerówke dla Małgosi
sa na niej mocowania do dostawki, ale...dostawka w skodzie!
oni mi bez niej nie wróca z zprzedszkola
ja nawet nie wiem czy bez afery (o dostawke) piotr dojdzie do poradni?
wziełabym auto (trudno-Piotr bez fotelika ale w sumie zgodnie z naszym prawem) ale ja nie umiem odłączyc prostownika czy nawet maski zamknac
wrrr
wygadałam sie -
Tak jak majowa napisała - w publicznych raczej chcą aby dziecko było odpieluchowane. W prywatnych to już według ich zasad. Ja małą chce od września dać . Po cichu liczę że dostanie się tam gdzie siostra. Zobaczymy czy się uda.
-
majowa
Małgosia od kilku miesiecy nie pije w dzien mm(tak samo dokładnie identycznie było z Piotrem)
udaje sie na noc (ale przez sen-jak zasnie tak zaciagnie butle) i w nocy chetnie
nawet kaszki na mm juz nie je, nie chce i juz
widzi butle w dzien to wrecz macha rekoma, płacze ...
przywykłam -
u nas nawet nie ma rekrutacji w środku roku, zaczyna się składanie papierów na wiosne, chodzenie we wrzesniu bez adaptacji
dzieci 2, 5 letnie sa przyjmowane, bo rocznikowo to 3 latki, ale musza byc odpieluchowane
jednak to teoria
bo były dzieci z pampersem, moze zapobiegawczo? były i ze smoczkiem...wiec ten poziom rozowju był rózny, Piotrek miał grupe dzieci urodzonych w drugim półroczu, czyli te które 3 lat nie skonczyły nawet
Piotrek tez sam nie jadł, ale sa tepanie do pomocy, miał swoja ukochana(i on był jej ulubiencem) i nigdy głodny nie chodził
przedszkole to kadra...sa panie i panie
znam nawet niemal 5-latka z pampersem, ale on chyba ma papier od lekarza , a na pewno na słowo-wstrzymuje sikanie bez pampkaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 11:36
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
mleka sie nie daje
mleko przetworzone mozna
zatwardzenia? a jaka ich przyczyna?
Piotrek robił kupy wysiłkowo, wiec pediatra zaleciła wczesniejsze roszerzenie diety...
pomogło
im bardziej jadł "normalnie" (w tym kasze) tym lepiej
i mui duzo pic
sliwki suszone pomagały -
nick nieaktualnyZatwardzenie u niemowląt to ponoć bardzo powszechne, lekarz mówił że organizm musi się przystosować do trawienia innych pokarmów niz mleko.
Z owoców to ona chętnie je gruszki i banany, tych ze słoiczka kupnych to niespecjalnie chce jeść. Właśnie z piciem jest największy problem bo ona nie chce pić czasami wcale. Przez kilka dni chętnie piła soki a teraz raz na jakiś czas,wody jak wypije kilka łyków przez dzień to jest sukces. Żadne herbatki dla dzieci, koper, kompot nie tknie, dzisiaj wypila około 50 ml soku i to jest najwięcej od jakiś 3 tygodni. -
Majowa, dobrze pamiętasz, Jano jak miał coś koło 8 miesięcy postanowił nie jeść mm w dzień i ze świadomością 😉 jadł tylko w nocy, na śpiocha.
Teraz je na wieczór i raz od wielkiego dzwonu w nocy.
Ale u nas nie było problemu z kupami, on zawsze lubił pić. A może to nie kwestia samego rodzaju picia, a sposobu podania? Do dziś mamy fazy na picie z bidonu/butelki/rurki/kubeczka itd i tak też było od początku.
Pamiętam ze dawałam jogurty, gotowałam budyn najpierw na kozim mleku, później na zwykłym. -
nick nieaktualnyDzięki za podpowiedzi ☺
Siemie lniane to jest myśl. Mam w domu mielone bo sama piłam jakiś czas, wyczytałam że można spokojnie juz w tym wieku, tylko nie wiem ile tego dać?
Xenna w miarę pomaga ale stosuję ją w ostateczności, juz widze po niej kiedy ją brzuszek męczy i wtedy biore na przewijak i nóżkami trochę popracuje i często to pomaga. Raz nie robiła przez 3 dni i to był kosmos😱 co chwilę popłakiwała jakby ją bolało, co my wtedy przeszliśmy żeby tą kupe zrobiła.
Picie dawałam z kubka, butelki i łyżeczka, Zuzia tez nie chciała pić ale chociaz wode z łyżeczki po jedzeniu piła a ta nie chce. -
Nie ma przepisów, które nakazują aby dziecko w przedszkolu było odpieluchowane, nie powinno być więc takiego wymogu, bez względu na źródło finansowania placówki. To często brak znajomości prawa u dyrekcji albo świadome wprowadzanie w błąd. W praktyce jest bez sensu, bo dziecko, które nie jest odpieluchowane (czyli świadome swoich potrzeb) a tylko wytrenowane częściowo, częściej będzie wymagać przebierania niż zmiany pieluchy. Co jest zresztą bardziej uciążliwe dla personelu bo szybciej jest zmienić pieluchę niż całe ubranie. No ale co kraj to obyczaj, głową ściany nie przebijesz ☹️
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTaka tu cisza to się pochwale że moje Maleństwo wczoraj samo usiadło☺ siedziała dumna jak paw😁
Rośnie mi druga Maszka, wczoraj obie siedziały w krzesłach i się bujały- Lila zaczęła, Zuzia dołączyła i miały ubaw po pachy.kattalinna, kamciaelcia, wariancja, Berbecia, Katy, Wowka, pawojoszka, jangwa_maua, Nynka lubią tę wiadomość
-
Wczoraj kupilam drewno i wegiel ,jak dzieciaki wrocily ze szkoly cala wioska ich slyszala jak sie ciesza ze beda.wegiel wrzucać,ktos by pomyslal dzieci idealne ,nikt nie wie ze licza sobie marżę od kazdego wiaderka. Wojtek dzis od samego rana taczka zasuwal
kattalinna, Katy lubią tę wiadomość