Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam pytanko do Was.. Zosia w sumie od polowy sierpnia spi bez pieluchy na noc.. Pampers byl suchy, wiec zdjęłam.. Rano nawrt nie biegła odrazu na nocnik tylko jeszcze pol godz potrafila lezec.. Od jakiegoś czasu, sika w nocy do łóżka.. Początkowo, jak to zaczelo sie zdążać zaczelam ją wysadzac na spiocha, zrobiła siku kolo 22 i spala dalej juz Sucho do rana.. Teraz nawrt jak probuje ją wysadzić w nocy to za chiny nie zrobi.. Efekt lozko prawie co 2 dni zlane..
W zloblu tez byl czas ze sikala w czasie drzemki do lozka, ale to moze 3 razy im. Sie zdazylo..
Nie wirm co robic z jednej str zaloze pieluche spowrotem to namieszam jej w głowie?, nie zaloze nadal to co robić żeby tych wpadek bylo mniej.. Dodam ze jest juz, pogoda jaka jest, ja nie mam gdzie tego suszyć.. Wiafomo jak jesr incydent rax na jakis czas ale jeśli to jest co 2 dni, kołdra wszystko do prania.. -
olciabos
Patryk-zakładam pampka a ten w 99%suchy
Piotrus-nocne odpieluchowaie teraz...
wysadzam jesli nie wysika sie przed spaniem ok 22(ide spac), jesli sie wysika to jak Małgonia obudzi np ok 4, albo i nie
dzis wysikał sie
wiec wysadze nad ranem BO DUZO PIŁ (wczoraj pił mniej i w ogole nie wysadzałam)
wniosek-dostosowuje sie do sytuacji (piotr)
ale Piotrek tak twardo spi ze nawet zesikany sie nie obudzi
w domu dziecka tez wysadzałam dzieci(dom dziecka dla dzieci od 7 roku ż.)
i była zasada ze wsadzanie około 23 oraz około 4/5
wg lekarza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2020, 22:38
-
nick nieaktualny
-
Olciabos pozostaje przeczekac ,dzieciom zdarzaja sie regresy,jesli nie pielucha to moze majtki treningowe zawsze to lozko mniej oberwie,Ulka tez zaczela z powrotem moczyc lozko co jakis czas ,mozesz polozyc podklad ,albo ceratke. Ja trzymam sie mysli ze juz blizej jak dalej ,kiedys w koncu to minie ciesze sie z kazdej suchej nocy,taka z wpadka przyjmuje poprostu do wiadomosci.
-
u nas normalnie na łózkach chłopaków (czy nawet naszym) podkłady nieprzemakalne
chronia-wiadomo-materac
i jak wczoraj pisałam, Piotrek nawet w mokrym sie nie obudzi-taki ma sen
ale
wczoraj wysadzony sie nie wysikał, rano sucho
Patryk dla odmiany obudził sie z płaczem(wrzaskiem) czyli chciał na nocnik (jego wysadzam na nocnik, Piotrus na kibelek), ale mimo pampka mokrego (to ten nasz 1& mokrych)
dzis Piotrus sie wysiusiał, nie przewiduje wysadzania czy mokrego -
Kamcia może ty mi doradzisz co mam dalej robić, jak pomóc synowi,gdzie szukać pomocy. A mianowicie chodzi o to że robiłam w piątek badanie centralnego przetwarzania słuchowego synowi i wynik wynosił jedno ucho 25% i drugie 30%.
Szkoła nie za bardzo pomaga. -
To jest to apd?
Bo ostatnio wchodzilam sama w temat (Piotruś) I doszlam do jednego-sa po prostu ośrodki terapetyczne zajmujace się apd
Bo rozumiem że PPP juz dawno zaliczona
Może oni mają wiekszy zakres terapii po wynikach badania?A może doradza gdzie u was tym się zajmuja
Szkoła To lubi mieć napisane co i jak robic, potem powiedzą że nic nie mogą...
Ja jeszcze na ten temat nie rozmawialam z logopedą bo czekam w sumie na ich nastepny ruch (ich tzn PPP)bo też sama zdobywam kontakty od przedszkolanki jeszcze w innym zakresieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 06:45
-
Tak to jest to.
Opinia jest i wszystkie problemy wynikają z zaburzeń Si i tego słuchu.
Poradnia mi powiedziała że oni są tylko od wydawania opinii, żadnych zajęć nie prowadzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 07:30
-
moi prowadza tzn nie terapia celowana w SI
ale Piotrus ma w opinii PPP zaburzenia SI i załapał sie na zajecia w ramach programy :"za zyciem" i tu sedno-załapal sie a realizacja to przepasc bo w marcu przerwali teraz nie mamy pedagoga
(poszła na macierzynski) a z fizjo dopiero teraz ruszy 17.pazdziernika
logopeda tez jest ale to istota problemu-opozniony rozwój mowy
PPP chce isc w kierunku afazji, ale nie przez neurologa(ten nie zleci teraz badan np tomografii) a poprzez eiminacje-moze zbadaja psychologicznie i moze w listopadzie
po prostu nabrałam wrazenia ze bładzimy i sama rozwazam apd(Piotrek rozumie polecenia ale czasem trudniej i ktos sugeruje ze nie) jednak o tym nie zasugerowałam jeszcze w PPP
natrafiłam jedynie na trop ze sa w PL osrodki tym sie zajmujace-badania i terapia(ale prywatnie)
niemniej przy naszej opinii (SI czy podwrazliwosc wzrokowa) mamy terapie w PPP-logopeda pedagog i fizjo(teoretycznie)
poszukaj tych osrodków apd-chybacze ci was diagnozowali -
Był diagnozowany w poradni przez psychologa pedagoga i terapeutę si. Terapeuta Si wykonał mu badanie komputerowe DDT i wyszło słabo. Ale żadnego skierowania ani nic.
Byłam badać słuch u laryngologa jest ok i lekarz kazał zrobić to badanie ADP i z opinia wrócić do niej.
Logopedę mam.,terapię Si z fizjo od listopada mamy mieć to wszystko prywatnie.
-
Mam żal do lekarzy że nie wykryli słabego napięcia mięśniowego,że jak zgłaszałam różne dolegliwości to było zrzucane na to że z tego wyrośnie, że dzieci tak mają.
Mam żal do przedszkolanek że nic nie zauważyły, że to że nie chciał kolorować rysować to według nich była norma.
Do siebie też mam ogromne wyrzuty że nie drążyłam, że jak mi powiedzieli ze jest wszystko w porządku to odpuściłam.
Widzę jak się męczy w szkole, jak się stara i mu nie wychodzi. Ma bardzo zła samoocenę. On jest naprawdę mądrym chłopce, ma ogromną wiedzę i zasob słów,ale nie umie tego przekazać.
Wygadałam się choć troszkę, -
berbecia
działasz
wiec nie zarzucaj sobie-wczesniej słuchałas "specjalistow" i to oni wprowadzali w bład
dzieci sa rózne, małe dziecko ciężej diagnozowac, a jeszcze cięzej przyszyc mu łatke-tzn łatke łatwo przyszyc, trudniej ja oderwac
nauczyciel musi zapoznac sie z opinią, powinien nad nia sam popracowac wzgledem dziecka, jeszcze fajniej jak w opinii sa wskazówki dla nauczyciela (u nas sa)
u nas jest leworecznosc i jeszcze ciezej ida pewne sprawy
plan działania masz, teraz pora realizowac, bedzie dobrze, sukcesy szkolne nie sa warunkiem sukcesów w zyciu, a nad samoocena mozna pracowac-rodzice sa tymi pierwszymi
edit
osobiscie jestem tez "przeciwnikiem" tłumaczenia wszystkiego problemami i zaburzeniami, ciąglego powtarzania zwłaszcza dziecku ze nie moze nie umie bo "cos mu dolega"
to tez nie jest dobre- tłumaczenie wszystkiego (problemów w nauce, z zachowaniem) bo z czasem i motywacja spada (a skoro mam zaburzenia to i tak sie nie naucze a kazdy bedzie mi folgował dzieki temu)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 09:32
-
Mamy opinie ale ja mu nie odpuszczam w nauce. Nigdy nie mówię że czegoś nie umie, zawsze powtarzam ze jest mądry i zdolny i jak będzie chciał to zrobi wszystko.
My mamy zaburzenie lataryzacji praworęczność z lewoocznoscia.
Wskazówki są ale nie wiem czy się do nich stosują.
Moje dziecko mi nie opowiada co się dzieje w szkole, klasie. Jedynie co powiedział u pedagoga ze pani jest niesprawiedliwa.
Teraz mnie czeka walka z małą szkoła wiejska
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 09:56
-
tak wymagac
ale odpowiednio wymagac-nie sprostanie wymogom rujnuje samoocene
równoczesnie nie odpuszczac tłumaczac zaburzeniem
ale to nie jest łatwe
my-rodzice-wymagamy bardziej i to od urodzenia
wyscig szczurów, ciagła rywalizacja nie słuza nam dorosłych a co dopiero dzieciom-które czesto pozbawione sa takiej beztroski
bo szczerze to brudne dziecko jest szczesliwe, dziecko, które psoci uczy sie przetrwania,
rozmawiac z kims tez nie zawsze umiemy, dziecko tego sie uczy, jesli nie mama to moze psycholog, pedagog któremu sie wygada??
bywa ze problem jest głebszy niz "tylko" kiepska ocena
a bywa ze banał przytłacza dziecko -
Olciabos jesli ,ktores sie przebudzi to wysadzam jak spia to nie budze zwlaszcza ze maly potrafi sie budzic do karmienia co godzine jakbym miala jeszcze pielgrzymki do toalety z gromada robic to calkiem by mi nocy na spanie braklo.
Berbecia ,walka z mala szkola wiejska? Witam w moim swiecie.
Ja z Aska teraz bede robic badanie sluchu i wzroku do opini z ppp. Jutro mamy badanie sluchu ,wzrok prywatnie oczywiscie bo na kase to juz w tym roku nie ma terminów, tak ze tego...
Olciabos jeszcze co do tego moczenia to im dluzej siedze w tym ,tymbardziej widze ze nie tylko ja mam problem, mojego brata syn jest w wieku Patryka czyli prawie 4 lata inawet na dzemke w dzien musi miec pampers. Tak ze naszemaluchy jeszcze maja czas