X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten tort to chyba z 5 kg wazy 😆 upieklam dwa biszkopty i przekroilam na pół, takze wyszły 4 blaty śr. 24cm, kremu tez jest dużo plus ta dekoracja to kawał torcicha ale... Moj mężulek to ciasozerca, ja tez haha poradzimy sobie 😉

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko ok na USG, dzidziuś pomachał mamie rączka na powitanie ;) no kochane to było ❤️

Ninka83, Berbecia, MajowaMamusia, kattalinna, Magda33, Mała Matylda, Katy lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miałam dziś ciśnienie u lekarza 155/99 i niby prawdopodobnie taka reakcja na wizytę. Ale nigdy az tak wysokiego nie miałam. Mam kontrolować w domu. Jak wróciłam to było 134/82. Myślicie że faktycznie to że stresu przed wizytą aż takie mogło być?

• Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2021, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, super ze wszytko ok 😃😚
    Ja też zawsze mialam wyższe ciśnienie u lekarza 😕

Cola87 lubi tę wiadomość

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2021, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola może być. To się nazywa ciśnienie białego fartucha 😊. Ja zawsze mam nie zależnie do jakiego lekarza idę.

Dziewczyny dumna jestem z mojej panny. W 3 dni oduczyła się smoczka i nauczyła się jeździć na rowerze.
    A o to moja Margaretka🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2021, 21:21

Ninka83, Cola87, kattalinna lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2021, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo dla Milenki! 😘
    Berbecie jak ją oduczylas smoka? Zoska odkąd Józek się urodził ssie go więcej, podkrada, albo kłamie ze idzie spać i bierze tego gumacza 🤨 a jak ktoś ma do nas przyjść to chowa i mówi, ze wdtyd ze smikiem i trzeba go schować 😑
    Widzę, ze milenka ma śliczne włoski, moja Zosia ma cieniutkie włoski, a ostatio coś jej odbilo i nie chce zadnych kitek i spinek, więc obcielam jej grzywkę bo wlosy miala na oczach 😒
    Zosia też jezdzi na rowerze, co prawda trójkołowym ale na dwa koła ma jeszcze czas 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2021, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola super że wszystko dobrze ☺
    Milenka duża panienka.

Doświadczenia z odstawieniem smoczka nie mam bo Zuzia bez smoka,ale Lili bez nie uśnie.
    Kiedy i jak odstawić smoczek bo juz sie tyle nasluchalam że do roku max, że zaczęłam się zastanawiać,czy faktycznie to takie złe, czy dać sobie spokój i poczekać, aż będzie starsza? Jakiw macie doświadczenia?

Zuzia mnie zaskakuje, jest tak otwarta do innych dzieci, jak jesteśmy na placu zabaw zaraz znajdzie sobie kolegów albo koleżanki i nie zwraca uwagi czy rodzice są czy nie. Liczę że jak pójdzie do przedszkola to nie będzie problemu z zostaniem.

Cola87 lubi tę wiadomość

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też nauczyła się narazie na 4 kółkach jeździć ale i tak się cieszę, bo syn do rower nigdy nie był przekonany.

Smoczek pewnego dnia odkurzałam.,Milenka się bawiła i zaczęła do otworu w odkurzaczu wkładać smoczek jak się odwróciła tak szybko go schowałam i powiedziałam że odkurzacz zjadł i że sama go mu dała. Najgorzej było 2 dni ze spaniem. Ostatnio coś wspomniała że tak y sobie swojego didusia wziąła i przytuliła.

Ninka83 lubi tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2021, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, może to prawda ze najlepiej i może najłatwiej odstawic smoka do roczku? Pewne jest, ze im później tym gorzej. Ja podobno do 4 roku życia ze smokami łaziła, dwa w buzi i dwa w raczkach... Takze tego 😑
    Niestety widzę, że Zosia nie dosc ze mój klon z wyglądu to i podobny ma charakter... Na szczęście nie ze wszystkim ale dużo ma ze mnie.

Zoska kocha swój smoczek 😒 śpiewa " moj kochany smoczku"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2021, 08:50

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2021, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym smoczkiem to prawda, najlepiej po roku odstawić, warto próbować, chociaż ograniczać. Wszyscy logopedzi biją na alarm w tym temacie. U mnie w żłobku jeden dwulatek ze smoczkiem, głównie do zasypiania, choć czasem nie chce oddać i chodzi w czasie zabawy też. I jedna 14 miesięczna dziewczynka na stałe, chociaż tak naprawdę mało go ssie. Moja Bożenka nigdy nie używała smoczka, a jakiś czas temu znalazła i ciągle z tym smoczkiem by chodziła. Ale niedawno miała opryszczkę, zabrałam więc smoczek i powiedziałam, że musi się wygoić. To teraz chodzi i mi mówi, że już zagojone i chce smoczek. Pieluchę też zakłada... Taka faza, ona się w żłobku na młodsze dzieci napatrzy. Od jednego malucha nauczyła się z kocykiem chodzić. Jak w domu młodsze rodzeństwo to na pewno trudniejsze. Ale trzylatek ze smoczkiem to na pewno już konieczny rozwód. Szkoda też zębów

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi zębami to nie wiem czy do końca to prawda.
    Syn nie miał smoczka a szybko mu się zrobiła próchnica a teraz mu rosną krzywo zęby plus jeszcze problemy z wymową.

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2021, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, wiadomo, że są też dzieci, które używały smoczków bardzo długo, a problemów z mową, zębami czy zgryzem nie miały. Ale jednak globalnie patrząc, to jednak korelacja występuje.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas smoczek od zawsze jest ograniczony tylko do drzemek i spania, w ciągu dnia nie ma smoczka w zasięgu wzroku.
    Kilka razy próbowałam się go pozbyć,ale Lila bez mocia nie uśnie, otwiera buzie i zaczyna płakać, to samo w nocy czy nad ranem, dam jej i jeszcze trochę pośpi, jak nie dam to się rozbudza i mamy po spaniu.
    Przy drugim dziecku jestem bardziej wyluzowana i na spokojnie podchodze do tematu, ale jednak wiem że im później tym gorzej. Nie wiem jak sie za to zabrać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 09:29

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było właśnie tylko do spania, ale jak tata miał postój covidowy to ją tak nauczył, że bez niego nigdzie się nie ruszała i przez to miała cały czas oszczypana skórę w okół ust.
    Prób miałam kilka. Nawet o smoczusiowym Smoczku😊

Tak szczerze mówiąc teraz przy Małej nic na siłe nie robię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 11:44

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mało co piszecie to ja troszku po spamuje
    A oto moje dzieciaczki wyhodowane od jajeczka
    b98c9481fbbf.jpg
    Moje stadko kurek z kogutem terrorysta
    74b307544db3.jpg
    I ostatnie to pierwsze kroliczki które się okociły(chyba tak się pisze)
    202e2581d495.jpg

Ninka83, Mała Matylda, Katy, kattalinna lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O boziu Berbecia ale masz fajna gromadkę😍 aż się boje zapytać czy te króliczki na pasztet🙈

Ninka83, Mała Matylda lubią tę wiadomość

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2021, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej na zupkę ale pasztet też by mógł być, waga jednego dorosłego wynosi około 6 kg😁🤣 w sumie od 2 matek mam 15 króliczków.

Ninka83 lubi tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, zazdroszczę Ci tych kurek 😃 ja jeszcze muszę poczekać z założeniem kurnika, może na przyszly rok się dopiero uda. A królika też mam 😋

Cola, jak Twoje ciśnienie?

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2021, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina powiem Ci że w domu całkiem spoko. Zazwyczaj taki standard ok 120/80, dziś 134/90 i tętno 110, ale też trochę dziś gorzej się czuje kondycyjnie. Więc chyba faktycznie to było ciśnienie białego fartucha 😁 ale jeszcze jakiś czas sobie będę kontrolować.

• Ninka83 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, kontroluj nawet jeśli codziennie bedzie ok. Tętno wysokie w ciąży to chyba norma. Ja z Zosia i Jozkiem mialam niskie ciśnienie ale tętno około 100, często ponad 100, kołatanie serca i ciężko mi się oddychało 😕
    Takie uroki ciąży hehe.
    Przyznam się wam, że wczoraj robilam test ciążowy... 🙊

Mała Matylda, Cola87 lubią tę wiadomość

‹‹ 2930 2931 2932 2933 2934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ