Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej.
Ja ruchów jeszcze wyraźnie nie czuję, chociaż wieczorami czuję takie bąbelki w brzuchu od kilku tygodni. Koleżanka powiedziała mi, że to są właśnie pierwsze wyczuwalne ruchy dziecka.
U mnie +4kg. I gdzie tu sprawiedliwość? Dam się pokroić za słoik ogórków konserwowych i kapustę zasmażaną, a słodycze mogą dla mnie nie istnieć. To skąd te kilogramy ja się pytam?!?
Co do zwierząt każdy ma swojego "konika". My mamy 2 kotki pieszczotliwie nazywane szarańczami. Nie wyobrażam sobie bez nich życia. Co ciekawe, jedna która była mniej przytulaśna, odkąd zaszłam w ciążę zupełnie sie zmieniła. Teraz wchodzi na kolana (kiedyś rzadko) i dopomina sie o pieszczoty. Zwierzęta wyczuwają talię rzeczy.
Dobranoc. -
O widzę, że psiary też są ☺ mój hovawart ma 10 lat i teraz włączył mu się instynkt obronny. Dosłownie nie odstępuje mnie o krok, każdego żulka odprowadza wzrokiem aż nie zniknie z zasięgu. A dotychczas myślałam, że kazdy czlowkek to jego przyjaciel i z kazdym pojedzie w świat. A tu proszę taka zmiana. Położna w poradni mówiła że to całkiem normalne, że psy szczegolnie te stróżujące doskonałe wyczuwają takie istotne zmiany hormonalne. I nie powiem - całkiem bezpiecznie czuje się z 40kg obrońcą.
Cola87, Kropka88 lubią tę wiadomość
-
Takze i u nas Po wc wczorajszej wizycie wszystko w porządku. Dzidzia ma się dobrze. Prawdopodobnie będzie to chłopczyk chodź lekarka sama do końca jeszcze nie jest pewna. Także szykujemy się do świat, na sylwestra czeka nas jeszcze podróż samolotem do Londynu. Pani dr nie widzi przeciwwskazań więc lecimy
W styczniu kolejna wizyta a nawet dwie bo w styczniu będziemy robic też już badanie polowkowe. PozdrawiamyKatka., kamciaelcia, kattalinna, Mała Matylda, malwka08, Cola87, Hoope, XKamaCX, Kropka88 lubią tę wiadomość
-
Mama32 wrote:Takze i u nas Po wc wczorajszej wizycie wszystko w porządku. Dzidzia ma się dobrze. Prawdopodobnie będzie to chłopczyk chodź lekarka sama do końca jeszcze nie jest pewna. Także szykujemy się do świat, na sylwestra czeka nas jeszcze podróż samolotem do Londynu. Pani dr nie widzi przeciwwskazań więc lecimy
W styczniu kolejna wizyta a nawet dwie bo w styczniu będziemy robic też już badanie polowkowe. PozdrawiamyMama32 lubi tę wiadomość
-
witam się z rana
dzis jadę do lab zrobić badania dla diabetologa
w sobotę duze kolejki, ale za to możemy we 3 sie wybrać: mąż musi zaliczyć castoramę, malutki fryzjera w galerii, muszę dopłacić za wczorajsze usg...może się uda taki dłuzszy wspólny wypad-mały będzie grzeczny, a mama będzie miała siły
i może coś dla Patryczka się trafi? bo z tego wszystkiego nie miałam kiedy sie nacieszyć -
ja miałam po nowym roku zacząć zabierać się za wyprawkę, niestety nie będzie mi to dane. od tygodnia moja mama szaleje i nie wiem czy do tego czasu coś mi jeszcze do dokupienia zostanie. najlepsze jest to że kazała jej się wstrzymać do polowkowych aby mieć pewność że Wojtuś zostaje Wojtusiem, ale weź tu powstrzymaj babcie która mieszka tak daleko a jej wytłumaczeniem są aktualnie trwające wyprzedaże
Klaudiia87 lubi tę wiadomość
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Dzień dobry
Ulli ciesz się, dużo wydatków Ci odpadnie a to duża ulga. Dziecko to worek bez dna, jeszcze się nakupujeszMi nie ma kto cokolwiek sprezentować a nie mamy kompletnie nic
Ee to widzę psiary z bydlakami a ja się obawiałam, że moimi stafikami Was wystraszę
Kamcia malutki fryzjer, wąsy golicie?
Moje zwierzaki nie reagują na zmianę ale pies i kot koleżanki ze mnie nie złażą. W sumie nie schodziły też wcześniej, jestem po prostu dla nich mega atrakcją
Nasi sąsiedzi mają loenbergera i bernardyna, tam dopiero musi być wesoło. Byli zdziwieni, że poznałam rasę po szczeniaku. Ale ja jestem hodowcą ZKwP, wystawy i psy to moja pasja. Żeby nie było, na kocie też poszłam, ale żaden nie porwał mi serca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2017, 11:43
Fermina lubi tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Hejka
Ja kupilam na razie body i spioszki, nie moglam sie powstrzymac. Moja mama tez zaczela szalec.
Ja mam malenstwo, shih tzu. Hoope, kiedys sie tym interesowalam, bylam na dwoch wystawach, wkrecona kiedys bylam w ten temat, teraz mi juz przeszlo.
Kamcia, udanych zakupow, chociaz wizyta w castoramie to moja zmora, nie lubie.
A nas zasypalo, fuuul sniegu a ja zgubilam szalik i rekawiczki -
My już w domku
Ale wszystko poszło bardzo sprawnie
Jednak malutki marudzacy i wracalismy-nie zasnął ani w wózku ani w aucie. Czyli drzemka,2 h pozniej niż zwykle
W lab 5min-weszłam bez kolejki(to czekamy na wyniki)
Potem castorama-ograniczylismy sie tylko do zakupu męża(popsuł jedna rzecz w pracy i taniej samemu naprawić niż płacić za serwis do drzwi garażowych
Zjechalam do centrum i zaplacilam resztę za usg
Fryzjer ekspres. Poprzednio mały był cierpliwy. Dziś pełen fryz w 3minuty z poplakiwaniem (ale byl śpiący)
Potem weszliśmy do sklepu z akcesoriami dla dzieci i kupiliśmy prezent gwiazdkowy dla synka oraz obejrzałam na żywo(a nawet przymierzylam do naszego stelaża) jedną z gondoli firmy Jane i swietnie wygląda. Jest mniejsza ale nie malutka (ps nawet inne wydawaly sie male w porownaniu do naszej od camarelo)
Wypad udany, sprawnie wszystko poszło -
Troszkę gorsze te moje wyniki niż pierwsze na początku ciąży...profil lipidowy urósł
jak zawsze hehe. Ale nigdy tego nie rozumiem dlaczego na diecie chokesterol i trójglicerydy rosną???
I co oznacza za niska kreatynina???pierwszy raz tak mam
Alat dobrze
Jeszcze robią hemoglobine glikowana
Glikowana spadła. SzokWiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2017, 14:33
-
Witam dziewczynki
Może któraś z was by coś wiedziała o tym.
Dopiero teraz tak patrzę i szukam ale nic znaleźć nie mogęlekarz mi wpisał w książeczce tylko BPD, ATD (jeśli się nie mylę) i FL. Teraz się zastanawiam jak obliczyć obwód główki i brzuszka, oraz wagę? Mając tylko te pomiary. Znacie może jakiś sposób na to?
Gdzieś znalazłam tylko jak obliczyć długość malca CHL (od główki do pięty) ale nic poza tym.może ktoś poratuje?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2017, 14:16
-
Kama
Takie pomiary nabierają sensu na polowkowych. Lekarz wszystko dokladnie mierzy i ogląda. U nas udalo się zrobić te pomiary więc gin potraktowal dzidzie jak na polowkowych co sam zaznaczyl-że cudem wszystko ładnie widać, wiec zrobi pełną anatomie
A wagę system obliczyl z brzuszka, nozki i główki -
Hmm..
kurcze.. Problem w tym że kolejne USG i to już ostatnie, będę mieć dopiero między 30 a 34 tygodniem, czyli jakoś w marcu. A tak to tylko organscreening mi zostaje końcem grudnia.
niestety w Austrii prowadzą ciążę z tylko 3 głównymi USG
więcej nie ma, poza tym prenatalnym na organy wewnętrzne. I dlatego się też trochę gubię z tymi polskimi nazwami
-
hej dziewczyynki, ja wizytę mam we wtorek, po 3 tyg, troszkę się obawiam swojej wagi bo tak mi bębenek urósł że sama się dziwię a już osatnio było 4 kg do przodu..
widziałyście może promocje w Rossmanie?chciałabym coś kupić ale nie bardzo wiem co mi się przyda, zastanawiałam się nad Oilatum do kąpieli, jakiś sudocrem może, a po kąpieli co się używa dla dzieciaczka, oliwka czy jakiś balsam? -
efwka83 z tego co pamiętam używałam oliwki i sudocremu własnie, ale to wszystko zależy od bobasa
Pamiętam, że mój syn miał uczulenie na kosmetyki Johnson&Johnson i nie tylko my mieliśmy z tym problem. Ale to tak jak mówie, każdy bobas jest inny i Tobie tez co innego bedzie pasowac niż komuś innemu
Na pewno muszą to być kosmetyki, których mozna używac od urodzenia.
A ja dzisiaj patrzałam na brzucho i widziałam jak się ruszaJakie to było słodkie, jak mi brzucho falował i było widać jak się dzidzia przemieszcza
Obserwuję dalej, ale chyba poszła spać
Dzisiaj to już kopała konkretnie
Buziaki kochanekamciaelcia, malwka08, Kropka88, kattalinna, Fermina, Fatalita, Mała Matylda lubią tę wiadomość
Zuzanka już z nami
-
Efwka
Znasz blog sroka o ?
Tam masz kosmetyki pod wzgledem skladu chemicznego...
A osobiscie: uwazam ze nie warto zaczynac od emolientow...z czasem wyjdzie czy skóra dziecka wymaga takiego natłuszczania. Ha nigdy emolientow nie użyłam
Sudocrem...no niby cudo...ale...z synem nigdy nie uzylam, z córka chwilę po rotawirusie. Ogolnie są przypadki że u dziewczynek wargi sromowe mniejsze się zrastaly po sudocremie...u mnie to niepotrzebne. Uzywam linomag masc na noc(syn niemal od 2 m nie jest w nocy przewijany), w dzień nic, czasem może puder babydream
Kapiemy od poczatku w plynie do kąpieli, żelu do mycia z serii babydream. Teraz troszkę z wygladu sie zmieniaja
Po kapieli ani z córka ani z synem nic nie używałam
Osobiście nie lubie tlustosci więc u mnie oliwka beee
Czasem smarnelam kremem z avene
Ale jesli planuje się masaże to warto coś kupić. Poza tym moje dzieci od poczatku nie mialy problemu ze skórą. A noworodkowi i tak może skóra się luszczyc
Chusteczki nawilżane też uzywamy z babydream(extra sensitive)
Dobry jest krem bepanthen (jest i maść)
Osobiscie twierdzę że im mniej tym lepiej. A wiele rzeczy wyjdzie w praniu...różne problemy, różne alergie, własne preferencje
Super jest mąka ziemniaczana i czesto syna kapalam w krochmalu(sama kisiel gotowalam)
Chyba malo pomogłamczasem czuję się jak wyrodna matka że takie minimum od urodzenia
kattalinna, Tanda lubią tę wiadomość
-
Ja kupilam dzisiaj na tej promocji oliwke Bambino, chusteczki nawilzane az 320 sztuk wlasnie te Babydream, o ktorych Kamciaelcia pisalas, krem przeciw odparzeniom tez Babydream (porownywalam skad z Sudocremem i ma lepszy) i zel do mycia ciala i wlosow Johnsona. Z tego ostatniego wlasnie nie do konca jestem zadowolona, ale albo jestem slepa albo nic innego od pierwszego dnia zycia do mycia nie bylo...